Майки, раждали с епидурална или спинална упойка, помогнете!

• 11 825
  • 83
  •   1
Отговори
Здравейте момичета! Имам следната драма:

Изчетох доста за епидуралната и спиналната упойки, тъй като ми се иска да родя нормално с една от двете. Чета и чувам и хубави и кофти неща, но много се притеснявам да не ме обезчувствят до толкова, че като кажат да напъвам, да не усещам ДАЛИ напъвам!! Страх ме е да не се стигне до секцио по този начин... Моля мамите, които са раждали по естествен начин с една от тези упойки да споделят опита си  Hug

Последна редакция: вт, 19 май 2009, 11:25 от AnMary

# 1
Аз раждах с епидурална и чуствах абсолютно всичко. Не го мисли и не се притеснявай, и в никакъв случай не прави драма от това.
Леко раждане ти желая!

# 2
  • София
Аз знам, че на първескини се слага епидурална....не спинална. Септична и аз дори не съм чувала....
И да не усещаш, кога ще те следят на монитор и ще ти казват.
Иначе - всичко зависи от анестезеолога....

# 3
  • Brokenpromiseland
  Има септични ями, и спинални упойки.Аз раждах секцио и бях с спинална упойка...и трябва да ти кажа, че тя парализира от долните крайници до дробовете-не виждам  как с такава безчувственост ще се ражда вагинално.
При вагинално раждане обаче се използва епидурална упойка.
Напъните, доколкото съм чувала, се усещат...не се усеща само болката..

# 4
Ами лекарят ми каза, че влиянието и на епидуралната и на спиналната било едно и също... При епидуралната докато напъваш на леглото можело устройството, което се поставя в гръбнака да се размести и за това според моя лекар по-добре спинална. Явно и така може да се ражда вагинално...  newsm78 Но и аз така съм чувала, че спиналната абсолютно обезчувствява, а епидураната не и все пак си усещаш напъните...

# 5
  • София
ми не знам...преди да родя ходих в св. софия на така нареченото им у-ще за майки...та там обясниха, че при първо раждане са ползва епидурална , а при второ вече може и спинална....но не помня защо....

# 6
Има септични ями, и спинални упойки.Аз раждах секцио и бях с спинална упойка...и трябва да ти кажа, че тя парализира от долните крайници до дробовете-не виждам  как с такава безчувственост ще се ражда вагинално.
При вагинално раждане обаче се използва епидурална упойка.
Напъните, доколкото съм чувала, се усещат...не се усеща само болката..
Аз съм на същото мнение, още повече,че
не съм чувала за вагинални раждания със спинална упойка.
Не казвам,че е невъзможно, но не е и практика.
И аз раждах със спинална.

# 7
Имам 2 прекрасни раждания с епидурална упойка, препоръчвам ти я с 2 ръце! Ако можеш да се довериш на анестезиолога за правилно дозиране не се колебай! Желая ти леко раждане!  Hug

# 8
Доколкото знам при естествено раждане се слага само епидурална, а при секцио- спинална, защото второта те прави безчувствена от кръста надолу. Аз родих с епидурална и спря само болката при контракция, напъните си ги чувствах. Много е важно анестезиологът да е добър и точно да дозира упойката. Ако трябва да раждам пак, отново ще е с епидурална анестезия. Успех и леко раждане  Hug

# 9
  • София
Родих 2 пъти нормално , вагинално - първия ми син със спинална, а втория с епидурална упойка. Разликата е в това, че спиналната те хваща веднага на секундата и се слага еднократно, дозира се според ръста. Епидуралната започва да действа около 15 мин. след поставянето й, слага се нещо като катетър ли не знам как се нарича, за да се подава по малко, ако се налага. Като усещане няма разлика, втория път родих толкова бързо, че епидуралната още не беше почнала да действа и съжалявах, че не съм със спинална упойка. Ако имаш избор бих ти препоръчала спинална. И не се бой за усещането, има мед. персонал, като кажеш, че не знаеш кога да напъваш те ще ти казват, има си уреди. Не се шашкай, леко и бързо раждане! При всички положения обаче те съветвам за упойка - тогава раждането е купон и остават само добри спомени.  Peace

# 10
При всички положения обаче те съветвам за упойка - тогава раждането е купон и остават само добри спомени.  Peace
  Grinning Много ми стана весело от това изречение.....

# 11
ЛАвина: а със спиналната усещаше ли кога напъваш???

# 12
И с двата вида упойки може да усещаш напъни, дори и лека болка, зависи от вливаната доза.

При епидуралната упойка се прави убождане в междупрешленното пространство, без да се преминава през обвивката на гръбначния мозък. След вкарването иглата се изважда и на нейно място се поставя катетър, през който се влива необходимата доза аналгетик. Обезболяването настъпва 15-20 минути след инжектирането на лекарството. Поставянето на катетър дава възможност обезболяването да трае през цялото раждане, като допълнително се вливат нови дози от медикамента. Едно от големите преимущества на епидуралната упойка е, че изчезва само чувството за болка, но контракциите и напъните се усещат. Има възможност заедно с твоя анестезиолог да решите каква да бъде дозата и силата на упойката.
При спиналната упойка се прави еднократна пункция в междупрешленното пространство, като се преминава през обвивката на гръбначния мозък. Не се поставя катетър и въвеждането на аналгетик е еднократно. Започва да действа много по-бързо от епидуралната – след петата минута от инжектирането, но трае само около 1-2 часа. Най-големият недостатък е, че тази анестезия отнема всякаква чувствителност на тъканите под мястото на поставянето. Именно затова родилката не може да напъва и често се стига до допълнителни интервенции с форцепс или вакуум. Заради бързото си действие спиналната упойка се използва най-вече при спешна операция с цезарово сечение.

Ето ти цялата информация:
http://www.moetodete.bg/bremennost/p3_734_0.html

П.П. Погледни и противопоказанията за използване на упойките!

# 13
Писах, писах и преди да публикувам, видях че Франческа Салиери го е обяснила по-добре от мен.
Каквото и да избереш, леко раждане!

# 14
Раждах със спинална, пак усещах болка, а позиви за напъни - не. След раждането ужасно много ме боля главата в продължение на цяла седмица, предполагам от упойката.
Така, че като цяло не видях голяма полза - дори не ме обезболи, си мисля. Прокрадват ми се идеи следващия път, живот и здраве, да раждам без упойка.  Laughing
леко раждане и здраво бебче!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт