Изследвания за ДГ

• 97 096
  • 700
  •   1
Отговори
# 570
Идеята на пробата с тиксото не е ли да се търсят яйца от глисти? Ако има глисти, те излизат нощес около анусчето и снасят яйца. И тези яйца после ще се залепят на тиксото. Ако дупето се измие предварително, яйцата също ще се отмият.
Предметно стъкло купувам от аптеката, почиствам го със спирт и действам с тиксото - обикновено и прозрачно. И за ясла, и за градина у нас си тормозих детето с тиксото. Дори не очаквах, че има лаборатории, които го правят.

# 571
  • Mediterraneo
Така или иначе дупета сутрин не мия  Rolling Eyes

# 572
  • София-Младост
Вече няколко години правя такова изследване на децата, никога не са ми предлагали да го направят на място в лабораторията. Но са много изчерпателни в обясненията си как да си го направиш вкъщи. Явно не попадам на лаборатория  Mr. Green

Така като гледам възрастта на децата, аз правя тези изследвания 5 години повече от теб  Laughing И никога не съм ги правила вкъщи.
Е явно си зависи както всичко друго.
Тоалета го правя вечер, а сутрин след сън се лепи тиксото. Тази година ни е за последен път Simple Smile

# 573
Здравейте,
Миналата седмица нашия татко ходи до лекарката на детето за направления за изследвания за ДГ, до колкото знам всяка година трябва да ни дава такова за паразити, но тя е казала, че нищо няма право да даде преди да е навършил2.5г, а той е на 2.2! Като навърши 2 също не са му правени никакви изследвания - нито кръв, нито урина. Последните назначени изследвания на детето са на 1г. Не би ли следвало всяка година да се правят тези неща.... Извинявам се ако не съм в правилната тема!  Simple Smile

# 574
  • Mediterraneo
Бившата лична лекарка на децата ми също твърдеше разни неща. Проверих в ЗК кога какво се полага на децата, занесох й бележката и оттогава нищо не е отказвала! Търсете си правата!

# 575
  • София
Здравейте,
Миналата седмица нашия татко ходи до лекарката на детето за направления за изследвания за ДГ, до колкото знам всяка година трябва да ни дава такова за паразити, но тя е казала, че нищо няма право да даде преди да е навършил2.5г, а той е на 2.2! Като навърши 2 също не са му правени никакви изследвания - нито кръв, нито урина. Последните назначени изследвания на детето са на 1г. Не би ли следвало всяка година да се правят тези неща.... Извинявам се ако не съм в правилната тема!  Simple Smile
Виж в сайта на НЗОК какво ви се полага.
 Тук , в линка Приложение № 13 „Дейности на ОПЛ по имунопрофилактика, програма „Детско здравеопазване“, профилактични прегледи на ЗЗОЛ над 18 години, формиране на рискови групи при ЗЗОЛ над 18 години и програма „Майчино здравеопазване“ са писали какво дават на децата по каса.
Би трябвало да ви даде за паразити.

# 576
Би трябвало, ама не всички ЛЛ дават направления или още по-кофти, че не за всички паразити е направлението. По тази причина моя приятелка втори път носи материал, защото я върнаха от градината, че не са всички нужни изследвания

# 577
Не знам дали тук е мястото да питам. При записване в градината ни искаха здравно-профилактична карта, в която ЛЛ попълни ваксините на детето. Сега освен изследванията искат и здравен картон. Това друг документ ли е? Синът миза малко посещава астна ясла и от тогава има здравна карта, в която пак са попълнени само ваксините. Дали мога да ползвам същата или ЛЛ трябва да издаде нова такава?

# 578
  • София
ЗДравния картон е друг документ, носи се празен, само с данните на детето, остава в детската и те си го попълват и ти го връщат в края на "обучението" после евентуално отива в у-щето на детето.
Здравно-профилактична карта искат нова всяка година от ЛЛ, все пак има разни данни, които трябва да са актуални за момента, ръст, кила, ваксини, алергии и т.н., може нещо да се промени за цяла година, та си искат, всяка есен да носиш.

# 579
  • Mediterraneo
Картонът на детето се прави от ЛЛ при раждането. Попълват се всички имунизации и данните от консултациите. Нашата лекарка ги съхранява до тригодишната възраст на детето, после вече го съхраняват родителите. Не остава в ясла/ градина.

Здравната карта се попълва от ЛЛ при постъпването на детето в ясла/ градина и остава в детското заведение. На мен никога не са ми искали такава карта всяка година, нито в ясли, нито в градини.

# 580
  • в огледалото на живота
Картонът на детето се прави от ЛЛ при раждането. Попълват се всички имунизации и данните от консултациите. Нашата лекарка ги съхранява до тригодишната възраст на детето, после вече го съхраняват родителите. Не остава в ясла/ градина.

Здравната карта се попълва от ЛЛ при постъпването на детето в ясла/ градина и остава в детското заведение. На мен никога не са ми искали такава карта всяка година, нито в ясли, нито в градини.
И само да допълня изчерпателното обяснение:
Амбулаторния картон остава на съхранение в къщи;без него болничен на майката за детето при нас поне не дават.

Здравната карта веднъж направена си остава в ДГ.Всяка година само се допълват необходимите данни за детето:ръст;килограми;гр.обиколка;специфични заболявания/например алергии;/имунизации, като се взема такава преди началото на учебната година.
При постъпването в у-ще;настоящият лекар там изискава за предходните години тази информация и продължава да завежда данните на детето ежегодно той.

# 581
  • София
В нашата детска никога не са ми искали пълния картон на детето, искаха чист, който си попълваха те.
И искаха всяка година карта, която оставаше в тях, така че  нямаше как да бъде допопълвана от ЛЛ, да не говорим, че и място за допопълване в нея няма,  тях заедно с картона им ми ги връчиха след завършване.

# 582
  • София
В нашата детска никога не са ми искали пълния картон на детето, искаха чист, който си попълваха те.

И при нас така. Попълнена е само частта с ваксините.

# 583
  • UK
Здравейте, момичета, не мога изобщо да се ориентирам кога трябва да пусна изледванията, за да излязат резултатите навреме, колко дни преди тръгването? Във всички лаборатории за еднакъв срок от време ли излизат или във всяка различно? Трябва ли резултатите да минават после през педиатъра да заверява нещо или директно ги нося в яслата? Резултатите принтирам от сайта на лабораторията или трябва да ги взема оттам с печати и т.н.? Извинявам се за въпросите, ако са нелепи.
И удобно ли е да попитам тук кои лаборатории ползвате вие? Не ми дадоха направление за нищо, ще ползвам някакви платени пакети, но гледам, че в някои лаборатории предлагат различни неща под името "пакет за ДГ".  
Имам правен Васерман преди 2-3 месеца заради бременността, предполагам ако просто направя копие на резулата, няма да ми бъде приет от заведението или?
Планирам да тръгне на 23.09., понеделник, в този случай бележката за контакт от педиатъра от петък ли трябва да бъде, може ли по-рано или задължително от петък?
Акото от предишния ден ли трябва да бъде или прясно, прясно от деня, в който го нося в лабораторията, той ака предимно вечер?  
  bouquet  

# 584
  • София-Младост
dejie
Съветвам те да ги занесеш в която искаш лаборатория примерно на 16.09. Моите мин. седмица станаха за 1 ден, миналата година обаче си спомням, че им трябваха 2-3 дни, защото имаше голям наплив...и чакане. Бележката от педиатър можеш и другата сряда да я вземеш, но помоли да ти напишат петъчна дата на издаване. Педиатъра не заверява лабораторните изследвания, но те съветвам да си ги вземеш на място от лабораторията, защото ще са с печат...не знам само разпечатени от сайт им дали ще важат, защото от всичко прочетено последните години всяка ДГ си е с някои свои изисквания.
Фекалната проба си я приготви от предишният ден, никаква гаранция че на детето ще му се ходи по голяма нужда в определен ден и час.

Общи условия

Активация на акаунт