Веганството - да споделим опит

• 185 387
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 095
М_ник, според мен да стане масло от: орехи, кашу, слънчоглед, изобщо по-меките, е необходимо единствено ядките да се смелят в блендер на висока скорост. За бадемите мисля, че ще е хубаво да се накиснат и обелят и при пасираното да се добави малко мазнина.

Кой е истинският веган?  Laughing
Много от веганите консумират мед.
На бурканите не пише мед от пчели, а от липа, люцерна, елда, диви цветя....

# 1 096
Намерих страхотни кестени днес във Фантастико Simple Smile И ги пробвах сурови   chef Мноооог вкисни Simple Smile Чудесни бонбони ще станат от тях Simple Smile Детето също прояви интерес (много е пощелив, всичко иска да опита), но ги предпочете повече печени с доста вода - по-меки са му.

За меда, аз не го консумирам по други причини, не защото е от пчели. В крайна мсетка мисля, че може да мине за веге-храна, не е като млякото примерно....

Никакъв спомен нямам за цени, понеже винаги купувам каквото ми трябва и в този случай цената не от особено значение. Но мисля за бадемите беше нещо като 4 лв за 200 гр. Орехите са от семейния орех, лешниците и другите ядки са горе долу на същата цена...

# 1 097
Сурови кестени и ние пробвахме през седмицата- поръсих салатата от спанак с тях. Сега съм намислила да ги сложа в блат за торта, по идея на Спиро. Много ми беше трудно да изчистя тънката кора на кестена. Ще порбвам да ги накисна преди да я чистя.

# 1 098
Накиснати се чистят доста по-лесно, ВериPeace Аз ги киснах в топла вода (около 40 градуса) за малко повече от 2,5ч.

Мег, кажи за меда?

Днес мисля да направя веганска смес за палачинки, да видим дали ще я докарам.   chef Ще ползвам брашно от нахут, пълнозърнесто и вода. Звучи леко обречено,  Mr. Green но за всеки случай имам истински яйца и мляко.  Whistling

# 1 099
Цитат
Bergkristall, точно за този сухия в пакет нахут, макар че не съм правила такава мая.
Благодаря M_Nik   bouquetаз ще правя тези дни и обезателно ще споделя.Лятото в Етъра ядох едни симитчета бяха невероятни Crazy и след като дадохте линк се сетих че на витрината имаше стари стъклени шишета  пълни с някаква течност подобна на боза,това е била тази нахутена мая.

# 1 100
  • Linz
Девойки, някоя от вас мелила ли си е сама брашно?
Заредих се с ентусиазъм да си меля брашно от цели зърна, но още не знам как точно да стане.

# 1 101
Заредих се с ентусиазъм да си меля брашно от цели зърна, но още не знам как точно да стане.

Рени, аз си меля за добавки на хляба - в ел. кафемелачка става чудно, но не е за големи количества - примерно за цял хляб...
Доста скъпички ми се видяха хубавите мелнички за брашно - 400 евро....

# 1 102
Днес мисля да направя веганска смес за палачинки, да видим дали ще я докарам.   chef Ще ползвам брашно от нахут, пълнозърнесто и вода. Звучи леко обречено,  Mr. Green но за всеки случай имам истински яйца и мляко.  Whistling
Кюбит, ще стане, ще стане!
А по-принцип ние винаги сме ги правили без мляко, а скоро и без яйца правих, даже май нахутено брашно не знам дали бях сложила
е, разбира се, вкуса им е по-различен, ама кво не е по-различно в нашата кухня...

миете ли зърната преди това?

# 1 103
  • Linz
Рени, аз си меля за добавки на хляба - в ел. кафемелачка става чудно, но не е за големи количества - примерно за цял хляб...
Доста скъпички ми се видяха хубавите мелнички за брашно - 400 евро....
Мерси за идеята Peace
Досега не съм мелила- нямам мелничка засега, нито знам от къде да купувам зърната.

# 1 104

Не ги мия, иначе ще трябва и да ги изсуша хубаво, за да могат да се смелят на брашно.

# 1 105
  • Linz
Аз четох не че се мият, а че се киснат. След това се изсушават, после се смилат. Брашното е хубаво да се консумира до 1 седмица.

# 1 106
Ние си мелим брашно- ръж, царевица,овес,спелта,ечемик.Засега това са достъпните тук  зърна.
Мелим с мелачка за фураж-портативна-500гр  се мелят без проблем.Не съм сигурна за цената,но е около 100евро
аз не мия зърната-прекалено много разправия ми се вижда,а и ако си купя брашно,от къде да съм сигурна ,че не го мелят без миене и накисване.

# 1 107
Днес си купих бадеми и орехи от един дядо и понеже и аз не гледам цените като пазарувам в магазина, ми беше интересно дали ги дава на добри цени. Взех 250гр бадеми за 3.50, което явно е много добра цена за български бадеми Simple Smile Орехите ги взех 1/2кг начупени за 5.50.
Норчи, ако искаш родни бадеми и орехи, дядото каза, че сряда и събота идва отстрани на Гранд Wink

# 1 108
Днес си купих бадеми и орехи от един дядо и понеже и аз не гледам цените като пазарувам в магазина, ми беше интересно дали ги дава на добри цени. Взех 250гр бадеми за 3.50, което явно е много добра цена за български бадеми Simple Smile Орехите ги взех 1/2кг начупени за 5.50.
Норчи, ако искаш родни бадеми и орехи, дядото каза, че сряда и събота идва отстрани на Гранд Wink

Само да предупредя, че масово се срещат орехи покрай пътищата. Тези са пълни с олово. Първо внимателно го проверете откъде ги е брал.

За бадеми-не знам дали е добра цената, но и в Кауфланд например са толкова - 14 лева килото.

# 1 109
  • Universe

Днес мисля да направя веганска смес за палачинки, да видим дали ще я докарам.   chef Ще ползвам брашно от нахут, пълнозърнесто и вода. Звучи леко обречено,  Mr. Green но за всеки случай имам истински яйца и мляко.  Whistling

Кюбит, в 70% от БГ ресторантите  палачинките се правят само от брашно, щипка сол, щипка захар и газирана вода  Peace Въобще не е обречено, напротив - стават много пухкави - лично аз ги правя така през лятото, заради опасността от салмонела Peace
Ако ще ги хапваш със сладко - може да замениш  содата с лимонада и да добавиш ванилия /евентуално и канела/ Simple Smile
Тестото трябва да има гъстота на боза.
Изпържени могат да издържат до 1 седмица в хладилника /покрити/

Ето и рецепта за катми - директно я копирах от тук, но в Пловдив ги правят така:

Катми
(рецептата е от Бачковския манастир “Успение Богородично”)

1/2 кг брашно
мая за хляб колкото кибритена кутийка
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар

Размесваме маята със солта, захарта, малко брашно и толкова вода, колкото е необходима, за да се получи рядка кашица. Оставяме маята на топло, за да шупне. После доливаме вода и като бъркаме с лъжица, на части добавяме брашното. Тестото трябва да има гъстота на боза. Оставяме го да втаса на топло за около половин час. За печеното на катмите използваме пръстен сач или тиган, който предварително затопляме и
намазняваме с парче сланина - това е в оригинал, за вегетата се пропуска  Peace. В топлия намаслен съд сипваме 1 черпак от сместа и печем върху котлона на умерен огън. Обръщаме и опичаме катмата и от другата страна.

Поднасяме катмите със солена или със сладка плънка.
От продуктите по рецептата може да приготвим около 20 катми.

Един документален филм за храната - Food, Inc. / Храна ООД (2008)

http://www.imdb.com/title/tt1286537/

http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=197673&hit=1

Общи условия

Активация на акаунт