Веганството - да споделим опит

• 185 745
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 445
fotinaklaros  явно сме писали заедно Crazy,абе чета аз етикетите ...ама така ми се яде,всичко покрай мен дъвче...и често се подавам,вкусно ми е,а после...ми се реве и се обвинявам,точно ,както ти казваш като знам какви гадорийки съм погълнала Sick
Май наистина трябва да правя повече домашни неща...ама нямам време(ето това могада правя вместо да пиша и чета Embarassed,да готвя).Трябват ми бързи и лесни рецепти. Simple SmileНе знам вие как се справяте с 4-5 ядения на ден,аз не смогвам ,а и все има недоволни,не смея и много да експериментирам с нови неща,че е свързано със средства,а ако не се хареса и не се яде...А и гледам да прекарваме колкото може повече време навън с малчо и така ми е още по-трудно.Даже като се оправим и закусим сутрин и излизаме,едвам го пребирам по обед и има сили само да сучи и заспива,та затова ядем и банан навън,общо взето напоследък не обядва,а аз ям докато спи....И това бързо ядене ooooh!, аз направо гълтам,времето е кът,сега се сещам какво каза Вери...а на реалист направо се възхищавам за бавното дъвкане,100%  така ще ям и по-малко,ама аз гледам да се натъпча набъро...Най-много бързам за да излезем навън,това за мен е почивка

# 2 446
Норчи, за е-коли по кълновете знам ли...може и да има разни бактериики. Но те са навсякъде включително и в нас (е-колите също, живеят в дебелото черво). Плакна ги с обикновена вода.

# 2 447

Севетите за зеленчуците за ядене с ръце са добри,ама краставицата и моркова ги плюе,а броколи и карфиол още няма пресни,или има ам вносни и скъпи,взимам замразени.Ако се сетите за нещо друго...За кълнове с ръце не се бях сещала,че аз правя по-често такива малки зърнени и той или ги гълта директно или не ги яде изобщо,люцерна пък изобщо не може да дъвче...Сега като се замисля аз напоследък не ям кълнове-ми никой освен мен не ги яде,защо да правя,само се ядосвам така,почти всичко сама си го ям...пък и нещо се наплаших от тези е-коли,аз както ги плакна леко само с водата от каната....вие с каква вода ги плакнете.Иска ми се да си взема някакъв уред вече,омръзна ми с тези буркани,чинии,киснене,плакнене през марли...те кои минават ,кои се заклещват,кои остават по марята или по стените на буркана...хамалогия и после аз си ги дъвча,та чак не мога да ги изям,защото съм направила повечко или няколко вида за разнообразие Simple Smile,а аз явно много от тях не мога да ям.То има ли някаква ориентировачна дневна доза за възрастни и деца?Направо се чудя дали да не си купувам чат -пат вместо да правя,но дали ги правят по-качествено от мен newsm78 Soleil*  защо казваш,че даваш по малко ,че всичко излиза цяло ли,ами и при нас е така.ами кажете как да давам такива неща ,които излизат цели newsm78смлени ли?Той всъщност и други неща често си ги гълта явно-грах,царевица,кинуа,амарант,лимец също съм виждала и мног много други храни...

Кажете вие как мислите и ка да постъпвам,моля ви,това сега много ме човърка.Първо дали изобщо усвоява нещо ценно от тази трянзитно преминаваща храна или няма никакъв смисъл от нея и второ дали това не му създава някакъв  дискомфорт или храносмилателен проблем?

Много добре те разбирам. това са все едни такива моменти ,които те объркват. Ами просто можеш да промениш малко нещата. Винаги има гъвкаво решение.  Simple Smile
Ще ти кажа аз какво правя.
Първо. На детето преди годинката цели парченца НЕ съм му давала. просто за себе си прецених, че има достатъчно време да се научи да дъвче парчета и няма защо да форсирам и да рискувам. Хем може да се задави лошо, хем и стомахчето му все още е неукрепнало за предизвикателства като сурови парчета от каквото и да било.
Затова или му пасирах, или настъргвах, или намачквах. Според - както преценя.
Така бях сигурна, че се усвояват по-ефективно хранителностите, а и никога нямаше тразнитно преминаваща храна.
Хем детето си получаваше фибрите, хем не ги изхвърляше неразнищени.
Краставицата в началото я пасирах, после настъргвах на ситно. Чак след това /някъде след година и половина/ започнах да давам малки парченца. Кълнове цели НЕ СЪМ ДАВАЛА дълго време.
В началото всички кълнове ги бланширах. Прецених, че бланширането е по-малкото зло от евентуален риск от задавяне, храносмилателни растройства и т.н. Повечето от суровите кълнове за бебета и малки /според мен/ са агресивни.
Вярно е, че при бланширането някои полезности си отиват, но и много остават/минерали, микроелементи, хлорофил, белтъчини и др./Остава дори и част от витамин С, който е чувствителен на високата Температура.
Така че в това отношение педагогическото ни захранване го отложихме за по- късно. /моето мнение е, че педагогическото захранване е по- подходящо за изключително кърмените деца, а моето не е сред тях по ред причини/
Сурова настъргана краставица ядеше към годинка и 3 месеца.Сурови броколи му предложих чак на 3 навършени годинки. Моркови - на 2 и нещо, нарязани на тъъъънки филийки. Суров карфиол - някъде след 2.5 годинки. Виж, суров лук /направо стръкчето/ обожаваше още преди да навърши 2. Laughing

Покълването с буркани е доста досадно,разбирам те!  вземи си машинка.
Когато имаш голяма реколта и няма кой да я изяде, просто си направи дресинг/песто или смути с кълнове. Или ги сложи в супата Wink кълнове не съм замразявала , но сигурно и това е решение за случаите с големи количества.

Кълновете ги преплаквам с обикновена чешмяна вода. Когато детето беше малко - с изворна.За количеството - нямам никави дози. Понякога са си като е основно "ястие"-например 3 вида кълнове и авокадо на салата с кедрови ядки и чушка, понякога е само добавка.
аз добавям кълнове към песто, дресинги, сурови /и готвени/ супи , смутита....слагала съм дори и в кюфтетата.

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 20:18 от realist

# 2 448
Норчи, на първо място спри да се обвиняваш след като си хапнала сладко, каквото и да е. Вече си го изяла и не може да го върнеш. Заминало е, свършило е. Намери начин да си кажеш спокойно следващият път ще хапна по-малко или по-друго. Може да пробваш да ядеш плодове, сушени, пресни, с ядки, сладък хляб със стафиди и т.н. Ако още ти се яде сладко, тогава да ядеш купено. Като си се натъпкала преди това с други захари, може би няма да ти се яде толкова от другото.
Аз преди бях така за сладкото. Много се обвинявах като ям, а и много се изкушавах. И сега се изкушавам като има хора, които да дъвчат около мен. Аз не купувам, но както казах половинката е спец по тази част, а и тук с тези промоции е доста изкушително (последно Линдт за 50цента) как да не се изкуши човек. Отделно пазарувам в такива магазини, в които за да ида до плодовете, зеленчуците, млечните, въобще не се минава през сладките.

Иначе сладкиши аз много рядко правя. Предпочитам да купя нещо  от био магазина, отколкото да се занимавам 2 часа и накрая пак аз да си го ям само. Преди много си правех сурови торти и сладкиши, но сега някакси не ми стига времето.
За готвене гледам винаги прости и бързи манджи. Понякога е проблем обаче, че аз искам да си направя нещо сурово, което детето не харесва. Тогава готвя и за двете ни, но пак нещо супер набързо. Ако някой може да ми даде съвет как да я накрам да яде повече неща, ще съм му много благодарна.

За кълновете не знам защо се тормозиш да ги миеш с вода от каната. Мий ги на чешмата. Така или иначе водата по тях остава в минимални количества. Има хора, които я пият в крайна сметка.
Аз ги плакна преди ядене в една голяма цедка на силна струя вода и готово.
Деси каза, че онзи препарат е разтвор на кислородна вода. Така че може и с него да дезинфекцираш.

За храненето на детето и пасирането се присъединявам към Реалист, поне от гледна точка на моето дете и проблемите му със стомаха. На вашата възраст е нормално е да има несмлени частички. При моята дъщеря все още има, но не толкова много, колкото преди. Дискомфорт може да му създава несмляната храна, която излиза цяла, ако често получава колики, газове, ака по 2-3-4 пъти на ден, изпражненията са неоформени и редки, има слуз. Ако ги няма тези симптоми, значи всичко е наред. Както беше казал един гастро лекар-и в нашите изпражнения има несмляни частици, но просто никой не се вглежда в тях, за да ги види Mr. Green
Някои по-агресивни храни може да ги пасираш. Ако се притесняваш, че ще се научи на пасирано, пасирай само трудносмилаемите или тези, трудни за дъвчене и ги смесвай с непасирано.
Кълнове аз също бих давала бланширани в началото и после сурови. Въпреки че като гледам не при всички деца предизвикват проблеми. Навремето бях споделяла и повечето от момичетата писаха, че при тях няма такива реакции на разстройство като при нас. При малката ако яде кълнове два-три дена подред акото става едрозърнесто и рядко, тоест излизат полусмлени.

Вкъщи също в повечето случаи аз си  ям кълновете. Мъжът ми го няма почти по цяла седмица и е много трудно да му променя храненето. Беше започнал да яде по-алтернативн манджи, но покрай пътуванията пак се върна към някои стари навици.
Също така трудно е да се синхронизираме дали е ял някъде, дали не е, аз колко да сготвя и т.н. После много мразя да хвърлям храна, а като остане за другия ден никой не я яде. Затова готвя супер мини количества, а той се спасява някакси ако е гладен. Надявам се като мине тази фаза на многото командировки да го вкарам поне малко в "правия път" Mr. Green Дано не ме прочете какви ги пиша Embarassed Така вече хич не се ядосвам, че някой не яде нещо.

Последна редакция: пт, 14 май 2010, 00:53 от Soleil*

# 2 449
Както беше казал един гастро лекар-и в нашите изпражнения има несмляни частици, но просто никой не се вглежда в тях, за да ги види
Ами, аз май затова съм общо взето спокойна, защото мисля, че и при мен се забелязва понякога, така че не е толкова ненормално при децата. Вече съм писала тук, но пак в тази връзка, ще кажа, че открай време имам много газове по принцип (без колики). Имах си ги и преди да започна да ям сурови зърна, кълнове и т.н. на закуска. Може би пречистването ще помогне newsm78. Така или иначе ще е след като отбия.

Четох, четох и не помня вече въпросите, които ми възникваха - много сте се престарали тоя път, поспрете се малко, наспете се, който има нужда.  Simple Smile   Аз съм от тези, които не спят, мисля, че е заради депресия от една страна, но и от друга, просто искам да прочета много неща, а няма кога, освен нощем. От това, обаче, се чувствам твърде зле денем, дори се обажда понякога гърло, едно друго, но слава богу не се влошава, а като се наспя, отшумява.

Palia, сподели моля те по-подробно рецептата с киноата.

Мег (и към другите), това калоферче (сега го погледнах в гугъла как изглежда), откъде мога да го намеря? То не само за твоята рецепта, която както винаги ме привлече, но и по принцип ми се иска да си обогатя салатите (гледам и в салати сурово се слага по малко, че иначе горчи).

И аз искам да изразя радостта си от общуването с вас - Вери, Soleil и въобще всички, които ми помагате! Много интелигентни и положително заредени хора срещнах тук! Hug Буквално ми е мъчно, че не ми стига времето и се налага да си губя от съня, но такова детенце ми се е паднало - не е лесна и само това, че е толкова сладичка и чаровна (има и такива моменти все пак Laughing), я "спасява".

Днес не зная какво и стана - започна да реве, да ходи в другите стаи, и баща и дори се опита да я извика да я успокои, но тя ни беше адски обидена за нещо, голяма истерия удари. Притесних се, че може да е болна - тя по принцип е много ревлива и инатлива, сама не стои, затова и не мога да седна на компа денем, а следобяд съвсем отскоро започна да спи по-дълго. Доскоро спеше по час, час и нещо максимум, но не защото се наспива от толкова, а се събуждаше с рев, в едно такова объркано истерично състояние и трябва да легна до нея да и дам да сучи, че да заспи пак да си доспи. И затова в следобедните часове, докато другите вършат толкова работа (домакинска и т.н.) аз едва успявах да поразтребя набързо и да ям. Та, днес, като се събуди още беше много странна, настоя да излезе, изведох я, но после като се прибрахме се случи това с истерията. Кърмих, успокои се, но трябваше да стана да я нахраня и да си приготвя и на мен и след като приключих пак я кърмих - то друго не помага да се успокои, особено в такива моменти, а те са ежедневни, просто днес за първи път така и не разбрах какво е станало, защо така се разстрои. По принцип говореше с баща си в този момент, а аз бях на мивката, но и той не знаеше какво и е станало. Днес дори и навън не се държа добре, а пак както преди "си грабна шапката и отпраши" и аз дълго ходих след нея и се опитвах да я убедя да се върнем, че бяхме с количка, оставена без надзор. По принцип тя си е такава, но уж от седмица-две забелязах, че е започнала да ме слуша, да ми обръща повече внимание и да успява (с моя помощ понякога) да се заиграва с деца на мои познати, с които да можем да си кажем някоя приказка, а не да ходя след нея на далечните и "походи". Като по-малка бяха тези походи, постепенно започна да стеснява периферията им, а отскоро започнах да успявам да я накарам да тръгне в желана от мен посока, дори да ме държи за ръка! То това не е за тази тема, но не зная къде другаде, с кои други хора да го споделя - да си изплача болката, защото си мисля, че детето ми не е много щастливо, в смисъл заради тези нейни кризи, така тежко приема като не става на нейното. Sad  Вече и говоря като на възрастен - Настя, всичко правя каквото поискаш, не си ли доволна (изреждам - това искаше, направих ли го, дадох ли ти го - да и т.н.), но стига вече, престани, това не е за теб... Но най-вече вършат работа залъгванията, обещанията, които и се нравят (но които не изпълнявам - примерно ела да купим бонбонки, сладолед, солети и т.н., страх ме е, че така няма да ми вярва и за друго, но засега тя самата забравя за къде сме тръгнали и мисля, че не разбира, че аз нарочно я лъжа). И така, все повече се усъвършенствам да измислям разни съблазнителни за нея предложения, за да я контролирам, да и усмирявам инатите или да я накарам да тръгне или направи нещо, а преди се чудех как другите майки на по-големи деца имат такава пълна торба с манипулацийки и мислех, че на мен никак няма да ми се удава. Но неволята учи, дори и тези, без талант се научаваме покрай зора. Mr. Green Въпреки трудностите, съм що-годе спокойна някак, че засега се справям с възпитанието общо взето. Нещо, в което бях много неуверена преди да ми се наложи да го прилагам. С течение на времето като расте, сигурно ще се науча да разрешавам спонтанно и много по-трудни казуси - при общуването с други деца навън примерно и т.н. въобще житейски ситуации. Съжалявам, ако съм ви досадила. Blush

Последна редакция: пт, 14 май 2010, 05:49 от desi_sunshine

# 2 450
Деси , това е първото ми ястие с киноа. Направих го по спомени от всички рецепти, които съм чела за приготвяне на киноа и съобразно наличните продукти. Сварих киноата от вечерта. На следващия ден накъсах зелена салата, сложих домат, добавих киноата и овкусих със зехтин. А, сложих и кълнове от люцерна и маслинки за вкус. Обичам много маслини, но не от тези черните, а от леко киселите на вкус и зелено-лилави на цвят. Това е.
Отделно сложих киноа за покълване - бързо покълва. Може би ще направя мляко с нея. Засега ми допада на вкус повече сварената.

# 2 451
desi_sunshine ,
имам чувството, че всяка майка, която подхожда с любов и старание към детето си минава през подобни усещания и затруднения, за които си разказала. Аз съм била в подобни задънени улици. Мисля, че в темата за хармонията ще срещнеш добър отзвук ако споделиш и там своите проблеми/ако мога  така да ги нарека/
Понеже все пак става дума и за храна, си позволявам да ти напиша тук.
Първото нещо е да бъдеш спокойна и ТЪРПЕЛИВА. Децата имат нужда да ги разбираме,  а това става с търпение и се потопиш в техния свят. Опитай се да видиш света през нейните очички.
Тя сега теъпърва се ориентира. Когато си в нейния свят, не усещаш, че ТРЯБВА  да стане това и това.
Не си казваш: ето как детето не ми дава възможност да направя това или онова. И че заради това правиш компромиси.

Ами нещата ще станат, но малко по-късно и малко по - различно.

Другото- опитай се да не обещаваш нещо, което не можеш или няма  да изпълниш .
Така тотално губиш доверието на дъщеря си. Сега върши работа, но ще е за кратко и ще ти отвори голяма бездна между вас за в бъдеще.
Не й обещавай сладолед и солетки.
 Кажи й  например, че ще й прочетеш любимата книжка на дивана или любимото столче у дома.
Или че ще й покажеш навръщане красиво цъфнало цвете.
Кажи й "хайде, да отидем да видим  цветето или новата картинка на ../от витрина или рекламно табло/или кой ще стигне пръв ей до там.и се състезавайте...просто измисляш задачки, които да ги превръщаш в игра. Задачки, които са интригуващи за дъщеря ти. Ти я познаваш най- добре.
Това с превръщането в игра на мен ми върши страхотна работа.  И до ден днешен/ вече сме почти на 4/
За спането - просто лягай и спи. Сънят е здраве. Най- доброто за нервите ни и здравото ни самочувствие.
И аз откакто родих и се включих по форуми си промених режима. И това не ми се отрази добре на тонуса. Но си давам стопери, защото знам, че няма кой да ми ги даде. Животът си върви и ще продължи да се върти. Въпросът е дали аз мога да се съхранявам, за да участвам в него пълноценно. Но със сигурност когато не си доспя съм половин човек.

Ако някой може да ми даде съвет как да я накрам да яде повече неща, ще съм му много благодарна.

в каъв смисъл повече ? като разнообразие ли?

Последна редакция: пт, 14 май 2010, 13:33 от realist

# 2 452
Деси, калоферчето от бабите от пазара го взех, но в зеленчуковия магазин имаше по 6-ти, било отлична подправка за агне.. (простете споменаването) Преди време в готварсикия го обсъждахме и откъде може да се намери да се посади, но се оказа че трябваше да прибегнем до услугите на дамите от цветарския форум - там си го гледат по градинките за цвят Simple Smile

Да похваля детето Simple Smile Баща му няколок пъти се опитва да му пробута месо, но той опитва и веднага изплюва с една отвратена изиономия Simple Smile

# 2 453
Да похваля детето Simple Smile Баща му няколок пъти се опитва да му пробута месо, но той опитва и веднага изплюва с една отвратена изиономия Simple Smile

Мег, блазети! Аз не мога да се похваля със същото........

в чинията на баща си не рови, като кажем това е на тати и толкова, но на баба си.........
на Гергьовден обядвахме заедно.....поканих я да седне до мен/както обикновено/, но каза, че иска до баба си...добре ....
но се почна едно ровене в чинията на баба й .....всъщност не ровене, а яднене на пържола/не беше агнешко, а свинско за празника, важното е да е мръвка..../.....баба й си реже, а тя си бодва с вилицата и хапва  Mr. Green

и преди това един път я засяках....бях оставила в една чинийка месо на печката уж далеч от погледа за баща й.....до печката стой едно малко столче, на което тя се качила и набива........чак не дъвче.......кво да я правя  мойта вегетарианка......само конфликти ми създава Hug

# 2 454
По отношение на захранване, кълнове и т.н.- при Ясен приложих ПЗ; той прояви интерес към нашата храна след 9-я месец и до към годинката ядеше главно плодове; другите неща пак до годинката бяха: зелен нектар, някоя сготвена маджа, крекер, крем; изключително кърмен е, дори и сега бая си посуква, особено ако сме си вкъщи, а юни става на 2годинки; около годинката ядки, ядкови млека, мед; м/у 1 и 2 годинки: сурови зеленчуци и разни кълнове под формата на топчета. Пълни порции рядко има и яде, когато е на кеф.

# 2 455
Баща му няколок пъти се опитва да му пробута месо, но той опитва и веднага изплюва с една отвратена изиономия Simple Smile

Как се справяте с половинките, ако настояват детето ви да яде месо?
Ние с моя се караме още от сега Close и то при положение, че бебето има реакция към животинските продукти в частност кравешките.

Последна редакция: пт, 14 май 2010, 20:34 от Cantariny

# 2 456
Баща му няколок пъти се опитва да му пробута месо, но той опитва и веднага изплюва с една отвратена изиономия Simple Smile

Ние с моя се караме още от сега Close и то при положение, че бебето има реакция към животинските продукти в частност кравешките.
моят съпруг когато се женеше за мен знаеше, че съм вегетарианка. Уважава кухнята ми и никога не е ставало дума, че на бъдещото ни дете ще се готви различно от това, което винаги съм готвела. Когато се роди детето, той  довери захранването и изхранването му изцяло на мен.

Последна редакция: пт, 14 май 2010, 22:50 от realist

# 2 457
Когато се роди детето, той  довери захранването и изхранването му изцяло на мен.

ето това беше и нашето положение-не е лесно да се обясни на месоядни/в това число съм и аз -още не съм съвсем вегетарианка  Blush,/,но е важно да има единомислие по въпросите за отглеждането на децата.
В моят случай-таткото е на едно мнение с мен,макар самият той  да не може без месо.

По мои наблюдения-ако има напрежение по даден въпрос-детето го усеща,и се получава ниша за изнудвания на родителското тяло/визирам майката,като натоварена с отглеждането в общия случай/  Peace

# 2 458
  • ул. "Мечтание"

Мъжа ми е на едно мнение с мен - месото не е жизненоважно, напоследък все по-рядко и по-рядко консумираме, пък сина ми никога не го е харесвал особено, проявява интерес още по-рядко и от нас. Обаче имаме сериозен проблем с бабите и дядовците му и въобще родата. Те хич не вдяват нашите "садистични" методи. Непрекъснато ни натякват, че го ЛИШАВАМЕ (?!) от месо, бял хляб и сладки работи!  ooooh! Ужасни са! Тикат му в устата без разрешение, дават му тайно, абе нямам думи. Добре, че поне не е особен фен на тия така "жизненоважни" храни и прекарва с родата доста малко време. Но ужасно ме вбесяват в незачитането на принципите ни. Всякак им обяснявахме, ама не та не, те тяхното си знаят, пък ние нищичко не сме били разбирали от гледане на деца...  Rolling Eyes

# 2 459
И при мен е нещо подобно. Нямам деца, говоря за себе си. Майка ми онзи ден споделила на наша приятелка, че "Моята дъщеря май ще става вегетарианка." И приятелката като ме видя: "Ти добре ли си, как така ще отказваш месото?!" Ама с такъв тон все едно е някаква моя прищявка или каприз.
А майка ми не пропуска да ми купува вафлички като ходи да пазарува, че не можела да ме мисли как издържам без сладко /купешко сладко/ Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт