Веганството - да споделим опит

  • 185 123
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 3 195
  • Мнения: 1 732

А на кое точно казвате мус? Маслото от дадена ядка ли? Т.е. тип тахан, значи има и мазнина добавена към него? Или може да се получи в домашни условия и без добавяне на мазнина, т.е. по-гъсто, при по-продължително разбиване на сухи ядки в блендера? Както правят в сайта на Вери - бадемовото масло, сусамовото и др? А като се смелят по-набързо (сухи) ядки се получава един вид брашно, така ли? Правилно ли разграничавам двете неща?


да, това са масла от ядките. От съпруга на Вери разбрах, че изрично сусаменото се нарича тахан.  Simple Smile Правят се от 100 % сурова ядка, без добавяне на масло, смляна до консистенция на масло (/тахан/мус). Нищо друго вътре не е добавено. И в Бг вече се продават, освен тахана и фъстъченото масло. Simple Smile

За пикник приготвям нарязани на едро зеленчуци- винаги и задължително. Чушки, краставици, домати. + Леко ястие, крекери, банички/без млечни/, кюфтенца, песто/пастет. Рядко вземам сладки неща и ако да, то това са обикновено плодове.

Ето  я и обещаната прелест. Ефектът беше пълен фурор!
Имаше даже желаещи за второ парче Grinning Което ме разтопи от удовлетворение!


снимките са правени в различни стаи и на различна светлина, затова се отличват в нюанса.
тортата стана  28 см в диаметър и 3,2 см височина.



декорацията е изцяло дело на сина ми Laughing

менюто беше смес между сурово и несурово.
Ето и нещо от несуровите предложения.

Картофени "лодки" с пастет от бял боб/червена леща, моркови на пара,  джоджен и хималайска сол.

Последна редакция: пн, 12 юли 2010, 01:30 от realist

# 3 196
  • Мнения: 5 714
Реалист, браво!  bouquet
Така се получава обикновено със суровите торти- фурор и искане за още.  Wink

И да ви питам като правите сладолед от банан,банана предварително ли го замразявате или след пасирането му?
Когато правя сладолед с банан, то той е предварително замразен.

Последна редакция: пн, 12 юли 2010, 08:36 от Вери

# 3 197
  • Мнения: 1 725
realist, страхотна торта!
Дори само от снимките усещам, че е вкусна  Simple Smile !
Но доколкото помня май беше със зелен чай, а на мен хомеопата в момента ми го е забранил, така че ще мине известно време докато се пробвам да я направя.

# 3 198
# 3 199
  • Мнения: 3 869
Реалист, страхотни произведения!!! Simple Smile
Аз приложих твоята идея за цвекло в кюфтенцата и станаха супер!! Сега смятам винаги да се възползвам от това, когато има цвекло на пазара, че освен на салата (която много не се яде у нас) и добавка към доматена супа (за цвят) по друго начин досега не успяваме да го ядем.

Вери, ако имаш време, пусни нова тема. Моята ... хм, неангажираност, докара тази до над 200 стр.!!! Добре че тук няма модове, и никой още не е надушил нарушението...

# 3 200
  • Мнения: 5 714
Работя по въпроса, Мег. Тази седмица ще имаме нова тема.  Laughing
Не вярвам някой да не е забелязал колко е грамаданска, тъй като в статистиката на форума излиза на второ място в топ 10 по отговори.
Всъщност интересно ми е да чета от преди година неща. Много момичета спряха да пишат. И също така да спомена, че през 5стр се повтаря един и същ въпрос.  Wink

Последна редакция: пн, 12 юли 2010, 11:16 от Вери

# 3 201
  • Мнения: 1 725
Реалист, страхотни произведения!!! Simple Smile
Аз приложих твоята идея за цвекло в кюфтенцата и станаха супер!! Сега смятам винаги да се възползвам от това, когато има цвекло на пазара, че освен на салата (която много не се яде у нас) и добавка към доматена супа (за цвят) по друго начин досега не успяваме да го ядем.

Преди години сестра ми вареше цвеклото с ориз, не помня какво друго му е слагала като подправки освен сол, но много ми допадна на вкус тогава. Та реших и аз да си направя, но вместо ориз с просо. От гледна точка на съвместимост на храни не знам как е това съчетание, но на вкус ми допадна.

Всъщност интересно ми е да чета от преди година неща. Много момичета спряха да пишат. И също така да спомена, че през 5стр се повтаря един и същ въпрос.  Wink

Да, така е  Laughing . От захранване на детето, през това какви кухненски уреди ползваме и стигнем до отношението на близки и роднини към вегетарианство, веганство и суровоядство. Но да отбележа, че винаги е отговаряно търпеливо на всички въпроси   Hug .

# 3 202
  • Мнения: 1 048
Охх колко апетитно изглеждат всички торти...много им се точа,но все още не мога да се престраша.Аз съм на ниво бонбони,кремче,сладолед-все по-простички неща

Това,че се повтаряме е истина,аз съм се хващала поне 10 пъти Embarassed,но да ви кажа почти във всички теми е така.Постоянно има нови хора,които няма как да прочетат всичко,а и старите или забравяме,или не ни е интересувало много,много когато се е говорило,или не сме го прочели,тъй като сме пропуснали там някакви си 5-10 страници и т.н.Пък и много пъти почваме тема и я зарязваме преди да си изясним всичко и така.А и нагласа,емоции,на кой какво и кога му се е случило Simple Smile

С риск да се повторя,даже потретя  искам да ви питам за някаква закуска(ние по принцип не сме много по закуските),която да държи дълго време сит.Например 4-5 часа след това да може да се кара само на вода и някои плод да речем.Като се има впредвид ,че аз огладнявам на 2-3 часа по принцип Simple Smile

# 3 203
  • София
  • Мнения: 5 346
Отиди да закусиш у майка ти и си готова...

(аз закусвам само плодове и то само от един вид.... държи ми най-много 2 часа Simple Smile )

# 3 204
  • Мнения: 1 725
Норчи, за пикника се сетих, че преди време от Земя на заем май си правиха такъв. Има публикувани сурови рецепти на спаначени кюфтенца, баничка от лен, сусамови и рожкови бонбони - http://www.zemianazaem.com/. В началото са бонбоните, а по-надолу другите рецепти.

# 3 205
  • Мнения: 19 991
Реалист, тортата наистина изглежда много вкусно Simple Smile Май ще открадна идеята и за лодките Embarassed

Моето дете покрай жегите доста си смени режима на хранене. Сутрин си закусваше зърнени, а вече не ги поглежда. Почти нищо не иска за закуска. Яде най-стабилно вечер като захлади.

За пикник аз вземам цели зеленчуци, ако е много жега. Салатата става като варена след 2-3 часа. Също хляб, питка е удобно.

# 3 206
  • Мнения: 415
Реалист, да повторя и аз другите - ТОРТАТА Е СТРАШНА! Hug

Норчи, ако има такава закуска - и аз искам да я знам! Аз огладнявам доста по-начесто, въпреки че не спирам да се тъпча.
Най-добре ме засища обаче следната закуска - микс от зърнени ядки - овесени, пшеничени, ечемичени и ръжени, без да е заливана с вода, просто както си е от пакета, заедно със сушени плодове някакви - стафиди, фурми, орехи, може и слънчогледови семки, и ако не са много сушените плодове слагам и малко мед отгоре, иначе е много сладко.
Това ме засища доста. Peace

# 3 207
  • Мнения: 19 991
Пробвали ли сте вегански гофрети? Аз реших днес да пробвам една невеганска рецепта на Блонди и да я направя веганска. Заместих яйцето с царевично нишесте от веге сайта. Не станаха много сполучливи. В сайта пише, че едно яйце се замества с 1сл нишесте с 2сл вода. Сместа обаче остана доста гъста и трябваше да налея още мляко. Пак си остана по-гъста отколкото с яйце, но я размазах някакси в гофретника. Но не се изпекоха добре. Вътре са малко воднисти и слепнати.

# 3 208
  • Мнения: 5 539
Направих кълнове от ръж, обаче синът ми, който по принцип яде всичко и по много, не ги хареса в натурален вид. Пробвах да му набутам няколко в устата, но той ги изплю потресен, без дори да ги сдъвче.
Искам утре сутрин да му ги дам за закуска, но как? Дайте някоя изпробвана идея. Ако ги пасирам, дали няма да навредя на полезните им качества?

# 3 209
  • Мнения: 1 849
Soleil*, гофрети правя с брашно, топла вода, малко содичка, щипка сол и малко зехтин. Не стават лоши, даже са по-хрупкави  Rolling Eyes

Пиете ли кафе от цикория, много ми харесва!?

Общи условия

Активация на акаунт