Как да защитим интересите на детето,в ДГ,без да му направим лоша услуга?

• 5 617
  • 108
  •   1
Отговори
# 15
  Не се сърди, човече,на колко годинки ти беше дъщеричката,когато си я дала на ДГ?

# 16
3 г. и 1 м. Simple Smile искаше и по-рано, ня нямаше как, родена е средата на август, а градината отвори на 17-ти септември  Laughing
На ясла не е ходила (гледахме си я сами с мъжа ми, аз останах по майчинство), директно на градина тръгна.

# 17
  Благодаря за отговора! Simple Smile
  Извън темата,но според моите наблюдения,след 3-годишна възраст децата много по-лесно понасят тръгване на ДГ,затова попитах.

# 18
  Извън темата,но според моите наблюдения,след 3-годишна възраст децата много по-лесно понасят тръгване на ДГ,затова попитах.
По мое мнение на около 4 и половина детето има чувство за ритъм вече и е сигурно, че ще бъде взето след закуска Grinning Но, определено на две и нещо, дори да е 2 г и 10-11 м са бебета и им е много трудно. На родителите също  Tired .

# 19
  • offshore & overseas
Много актуална тема! Селма,  bowuu.

Аз съм, тоест ние с мъжа ми в момента сме в открит конфликт (или по-точно (привидно) примирие след конфликт), при това със самата директорка, подкрепяна от възпитателките, или както там се наричат. И дори не става дума за отношение към детето в чист вид, въпреки че съм сигурна, че именно отношението (под формата основно на непрофесионализъм и мързел) стои в дъното на цялата история.

Чакам да видя какво ще стане (и треперя, разбира се), но само ако посмеят да сторят нещо на детето (мислейки си, че аз няма как да разбера), ще хвърчи перушина. fight Има и друга логика -- да се постреснат и рязко да подобрят ситуацията за щерка ми. Второто би било в полза на цялото човечество. Grinning

Исках нещата да се развият по друг начин и детето да бъде преместено в друга детска градина, защото предвид случилото се, аз не мога да бъда спокойна за нея там, НО мъж ми се предал пред извиняващата се дир-ка, която много лесно реши проблема, с едно щракване на пръсти, и се съгласил с нея да опитаме пак, въпреки ясните ми инструкции това да не става #2gunfire. А бяхме приготвили и жалба, която ме сърбяха ръчичките да пусна, но уви... Е, дано не ми се и налага (няма да се поколебая нито секунда, ако се наложи, обаче)!!

Съгласна съм, че всички сме хора (в това число и у-телките), доколкото всички имаме еднакви физиологични нужди, ядем, пишкаме и акаме по един и същи начин горе-долу, те и мутрите са "хора" в този смисъл, но аз не бих си имала вземане-даване с тях. Както и с доказал се вече персонал на детска градина или ясла. За яслите се спрягат какви ли не неща, но ето че аз установявам същото и за една от градините. #Crazy

Да подчертая, че не съм конфликтна личност, даже съм затворена и свита по природа, тотален интроверт, държа се приятелски с учителки и директорки, умея да създавам добри отношения... Но трябва да участват и двете страни.

И не на последно място, исках (бях приела, че трябва) да оставя детето цял ден и макар че сърцето ми се късаше, като ми я грабнаха от ръцете, приех, че така е по-добре за всички ни (ужасно е, защо това трябва да е единственият работещ метод у нас, не мога да проумея?!), реших, че ще я взема в 3 и половина, след закуската (или преди нея, не разбрах точно). Уви, обадиха ми се още в 13, да съм я вземела, че много ревяла... Не знам дали е истина -- заварих я неревяща. Няма и да разбера със сигурност -- остава нейната дума, с/у тази на учителките и дир-ката...

П.П.

1. Няма да пренасям в тази тема несвързани с нея събития, но който иска може да се разрови в последните ми публикации и да прочете за какво става въпрос. Загадки няма, изцяло съм разкрила картите си/ни.

2. Аз бих пуснала тема: Как да разберем, че детето ни е малтретирано в детската градина/яслата? (малтретирано означава лошо отношение във всички смисли на думата). За мен тази тема ще е още по-актуална, но не знам дали няма да предизвикам големи размирици с нея. Sunglasses

Господи, колко абсурдно звучи всичко това и колко е реално в доста от случаите!! Praynig Praynig Praynig

# 20
  • Germany
Докато Бобо ходеше в държавната детска се сблъсквах с малоумието на едната му учителка почти всекидневно / тя и другата не беше много стока, но поне не изпадаше в крайности/. Пробвахме всичко - разговори и аз и мъжа ми, разговор с директорката, еми не става. Тя като си мисли че сме и длъжни щото видиш ли плащаме само 40лв на месец и най вече като си е със старите разбирания и навици, просто няма оправия. За нас решението беше да преместим детето в частна градина до нас. Още не можем да преборим някой насадени неща, но като цяло вече имаме едно усмихнато и не стресирано дете. Говорихме си с приятели, че не е важно мястото и за детската и за училището, важна е учителката. Ако не става просто нищо не можеш да направиш. Или търпиш или местиш детето.

# 21
  • Пловдив
Селма,ще го оставяш детенце до обяд,докато имаш възможност за това нещо-имам предвид,работен ден до обяд.Моите родители цял живот са държавни служители и работното им време е от 8.30 до 17 часа.По времето,когато аз и сестра ми тръгнахме на ДГ,баба ми също все още работеше(пенсионира се,когато бях вече първи клас) и е нямало кой да ни гледа следобед,а и на родителите ми не им беше удобно да излязат на обед от работа,да ни вземат и да стоим с тях на работното им място до 17 часа.Затова и ние двете от самото начало сме си били по цял ден.По думите на родителите ми,аз само на втория ден съм мрънкала,защото са ми направили забележка-по-чувствителна съм,не съм посещавала ясла,майка ми си ме е гледала до 3 години.Когато сестра ми тръгна,аз бях май в 4 група и първите 1-2 дена самите учителки я прикрепиха към мен,за да е по-спокойна.

Сега сестра ми пусна племенничката ми на градина-първите два дена си я взе на обед по ред причини.В ДГ-то все още не беше завършил ремонта,освен това сестра ми не работи и има възможност за това.На третия ден вече я остави да спи там-за да свикне детето и да е наясно,че така ще е вече.Мъничката е плакала само преди лягането,но тя по принцип си има изградени вкъщи навици за заспиване,които в ДГ няма как да се случат.Накрая е заспала,но като цяло засега 3-4 дена от 15.09 няма проблеми и й харесва

# 22
  • София
И моите наблюдения са такива. Аз самата съм тръгнала да ДГ на 4, заедно с единият ми брат, който беше на 3. И двамата понесохме много лесно промяната, имам съвсем ясни спомени, а и до ден днешен се уважаваме и поздравяваме с "другарките".
Сина ми тръгна на 2г. 10 м., малко рано според моите разбирания, след като така или иначе ще съм вкъщи поне още 2 години, но вече виждам, че детето ми има нужда да контактува със себеподобни и въобще не сбърках. Обаче ако адаптацията му беше трудна щях да се откажа, просто защото не ни е нужна ДГ на всяка цена, за наше щастие.

# 23
  • offshore & overseas
Според мен в нормалните български семейства няма и не може да има ситуация, в която детето да трябва да ходи на градина на всяка цена и да няма никакъв друг избор. Естествено, че ако не може да се адаптира, ще се търси друго решение, колкото и неудобно да е то. Peace

Въпросът е как да сме сигурни, че детето не се адаптира и че не би могло да се адаптира никога никъде в никоя градина (най-малкото до навършване на заветните 3 или 4 години). У мен този въпрос поражда дълбоки и противоречиви размишления. Ника сама свидетелства, че нейното момченце се адаптирало перфектно на 2 години и 10 месеца, ако и преди това да не е ходило на ясла. Значи не е до възраст, значи не е до навик. Ами, може ли някой да ми каже до какво опира?

Според мен проблемът има две страни, на едната везна стои характерът на детето, а от другата страна стои отношението и старанието на персонала. Ами, трябва да има баланс между двете, то е ясно, но докато детето не може да контролира характера и поведението си, то професионализмът на лелките, "другарките" и останалия персонал изисква те да поемат инициативата и да подпомогнат максимално децата в периода на адаптацията им, а и след това. Тоест, за мен факторът персонал е основният фактор за адаптацията на децата в ДГ.

Иначе, забравих да отговоря директно на въпроса на Селма, отклонявайки се поне 2 пъти от темата, макар и да пиша в косвена връзка с нея: според мен наистина най-добре е първо да се опита с разумен, човешки диалог, ако това не помогне, да се опита със заплахи (в пряк и преносен смисъл), ако и това не помогне, или, недай, Боже, навреди дори, тогава е най-добре детето да се мести.

Но колко майки имат възможност да преместят децата си с непринуден жест? И въобще, трябва ли да експериментираме с техните чувства? Тези и други подобни въпроси си задавам напоследък и се моля тревогите ми да се окажат напразни. Praynig

# 24
Мяуче за съжаление, ако отношенията от начало тръгнат на криво, така си остава колкото и да сме "любезни" след спречкването. И мен директорката ме чакаше, и ми обясняваше как няма проблем(исках да спра детето временно,  и отивах да пускам молба за отсъствие, за да могат нещата да се успокоят). И аз като мъжа ти клекнах, но това само отложи проблема във времето. След 4 месеца, тоест до сега смених градината.

# 25
  • Пловдив
Мяуче,ти какъв начин предлагаш за деца,които не могат да се адаптират в ДГ?В много семейства наистина няма начин майката да го гледа до предучилищната,защото тя трябва по ред причини да тръгне на работа.Не всички семейства могат да разчитат на баби,защото много от тях работят-както примерно е моята майка,тя не може да напусне работа,за да гледа детето на сестра ми,защото и на нас ни трябват пари.

# 26
  • offshore & overseas
Мяуче,ти какъв начин предлагаш за деца,които не могат да се адаптират в ДГ?
На първо място, доколкото разбирам, става чудо, поне се очаква да стане, и децата след 3-4 години се адаптират без проблем (под 3, дори на 2 и 11 месеца, са просто бебета и това им пречи).

На второ, нищо не предлагам, просто смятам, че начин винаги може да се намери и заставам твърдо зад думите си. Всеки си знае ситуацията и действа с оглед на нея. Peace Peace Peace

# 27
  • София, Лагера
Учителките са хора като нас, т.е. казваш го човешки, все едно говориш с приятелка, не се оправдаваш, не молиш, не чакаш отговор, просто съобщаваш и веднага след това благодариш сърдечно.
Peace
Селма, и аз изхождам от тази идея.
Да, срещат се и кофти хора и сред учителките, но и сред родителите. Според мен в немалко случаи и реакцията, и тона на родителя не е подходящ, а също "проблемът" се преекспонира. Не е необходимо всичко да се решава със "ще вдигна скандал на директорката", както много родители се хвалят, че чак и гордеят. Знам, че ти не би го направила, но имай предвид че има хора, които стандартно така си решават проблемите, пък после споделят само крайния резултат (обикновено негативен). С това не искам да създавам излишна полемика кой тон е подходящ и защо, просто често съм ставала свидетел на подобни ситуации и съм ги поглеждала отстрани, макар и по други поводи. Моята родна майка, например, непрестанно се кара с хората наоколо и твърди, че именно по този начин "се оправя в живота".

За адаптацията - и аз съм на мнение, че поне 1-2 дни детенцето трябва да бъде взимано по-рано. Но това си е мой проблем  Grinning Има една приказка "В чужд манастир със своя библия се не ходи". Така че ще се наложи да се спазват правилата на ДГ.   Wink

# 28
Много интересна тема момичета, добре, че я срещнах, че аха, аха се бях изтапанила при директорката, но виждам, че това явно не помага, а вреди в повечето случаи. Според вас каква е вероятността детето да бъде преместено в друга група по молба на родителя?

# 29
  • offshore & overseas
Притеснена, да бъде преместено от кого? Вътрешно от градинския персонал или външно от инспектората (респ. дирекция "Образование").

И още: друга група в друга градина, или друга група в същата градина? Смяташ ли, че би могло да помогне преместването в друга група в същата ДГ?

Общи условия

Активация на акаунт