Ваксини - Дискусия за вредата от тях (5)

• 40 839
  • 808
  •   1
Отговори
# 225
# 226
На мен ми е интересно какво мисли Персона за ваксината срещу Хепатит Б, която ми се струва най-абсурдна от всички, и за която е трудно да се каже някакъв довод ЗА.
Скоро говорих с една лекарка за тази ваксина (не с личната, тя ни е отписала) и според нея тази ваксина е задължителна заради евентуално влизане в болница  Shocked, изследвания и тем подобни. Излиза, че се ваксинираш против лекарска грешка и заразяване с нестерилни инструменти. Дори и да е възможно да се зарази едно дете с Хепатит Б, тази вероятност е толкова нищожна, че не оправдава купуването и ползването на ваксини за всяко едно отделно дете.

# 227
И аз съм чувала, че ваксината срещу хепатит Б е важно да я сложа, защото като взимат кръв на малкия или някакви други такива манипулации, могат да ми го заразят... Познайте дали ги погледнах ей така...    Shocked 

# 228
На мен ми е интересно какво мисли Персона за ваксината срещу Хепатит Б, която ми се струва най-абсурдна от всички, и за която е трудно да се каже някакъв довод ЗА.
Скоро говорих с една лекарка за тази ваксина (не с личната, тя ни е отписала) и според нея тази ваксина е задължителна заради евентуално влизане в болница  Shocked, изследвания и тем подобни. Излиза, че се ваксинираш против лекарска грешка и заразяване с нестерилни инструменти. Дори и да е възможно да се зарази едно дете с Хепатит Б, тази вероятност е толкова нищожна, че не оправдава купуването и ползването на ваксини за всяко едно отделно дете.

easy, в България честотата на Хепатит В е много висока - в Европа само ние и Молдова сме с честота на хепатит В над 8% (ниска честота - под 2%, средна - 2%-7%, висока - над 8% от населението):
http://www.nathnac.org/pro/factsheets/documents/CDCmap2006.pdf

Ето защо аз намирам имунизацията срещу хепатит В за много важна от ранна детска възраст и смятам, че има огромен смисъл от нея. Аз също се ваксинирах през студентските си години (лекари, стоматолози и медицински персонал са във високорисковия от заразяване контингент).

Хепатит B беше обсъждан в третата част на настоящата тема - от средата на 94-та страница до края на 96-та.

Някои факти за вирусен хепатит В:

-1/3 от всички хора са изложени през определен етап от живота си на вируса на хепатит В;
-около 350 милиона хора по целия свят (5% от населението на света) са хронични носители на вируса;
-като резултат, усложненията от вирусната инфекцията с хепатит В води до общо 2 милиона смъртни случаи годишно;
-понеже вирусът има висока концентрация в кръвта и телесните течности на вирусоносителите, кръвта им е високо инфекциозна - количество от 0.0001 ml кръв може да заразява. Ето защо дори опръскване с кръв от болен може да е опасно - например в очите или по микролезии (малки ранички) по кожата. Освен по кръвен, вирусът се предава по полов и по вертикален път (трансплацентарно от майката на бебето и постнатално чрез кърмата), също така се приемат и други пътища на заразяване (инфекцията може да се пренесе и чрез тесен битов контакт - чрез предмети от бита, зацапани с микроскопични капчици кръв - ползване на общи нокторезачки, ножички, пилички, епилатори, самобръсначки, по погрешка на чужда четка за зъби, дори гребени и четки за коса при ранички по кожата на главата и т.н.).
-вирусът на хепатит В предизвиква по-сериозен хепатит в сравнение с други хепатитни вируси;
-вирусният хепатит В има склонност към хронифициране;
-сериозни усложнения са цироза и хепатоцелуларен карцином (първичен рак на черния дроб);
-80% от пациентите с хепатоцелуларен карцином са носители на вируса на хепатит В;
-вирусната ДНК може да бъде идентифицирана в злокачествени клетки;
-вирусната ДНК може да се интегрира в хромозомите на гостоприемника;
-цирозата в еволюцията на хепатит В също често е предпоставка за малигнена трансформация на чернодробните клетки.

Ваксината срещу хепатит В:
95% от ваксинираните предпазва от заразяване с вируса на хепатит В;
-може да ерадикира (изкорени) вируса на хепатит В (подобно на вариолата през 1977), защото този вирус няма животински резервоар. Учени предполагат, че това може да стане реалност през 2050 г.

Вижте и мнението на друг лекар в скорошна тема:

аз съм лекар, слага съм ваксината на много хора, при огромна част от тях се изгражда стабилен пост-ваксинационен имунитет. освен това ваксината заедно с HBIG се поставя като профилактика при контакт с болен и пр.
янечек, само две неща:
1. вече никой експерт не приема хепатит Б за болест на няколкото рискови групи. за него са известни всички възможни пътища на инфекция. носителите в БГ са 8 % от популацията! съдържанието в слюнката е толкова, колко в плазмата.
2. ако ти се наложи кръвопреливане или друг биологичен продукт и дарителя не е бил разпознат?8000 души пострадали от катастрофи... смешно е да се твърди, че щом не си наркоман или промискуитетен риск няма. напротив ИМА. затова се ваксинират децата. иначе тези пари щяха да ги дават за друго.
аз твърдя, че човек не може да бъде сигурен, че контролира всички ситуации в живота си, вкл. риска от заразяване.
между другото повечето пациенти с хроничен хепатит В не попадат в нито една от рисковите групи, вкл. партньорите им са отрицателни.

Последна редакция: сб, 17 окт 2009, 12:00 от Persona

# 229
Много е интересно твърдението, че се създава стабилен постваксинационен имунитет при повечето хора. Аз лично не съм чула повечето хора да се изследват след ваксина за това какъв имунитет им е създала Thinking

# 230
Много е интересно твърдението, че се създава стабилен постваксинационен имунитет при повечето хора. Аз лично не съм чула повечето хора да се изследват след ваксина за това какъв имунитет им е създала Thinking

Това, че не сте чула, че се изследват, не означава, че не могат да се изследват, включително и в България.
Който е заинтересован, го прави.

# 231
Цитат
80% от пациентите с хепатоцелуларен карцином са носители на вируса на хепатит В;
-вирусната ДНК може да бъде идентифицирана в злокачествени клетки;
Браво, сега остава да излязат публично със становището за връзката между рака на черния дроб и хепатита.  ooooh!

# 232
Тя и туберкулозата в БГ е с подобни статистики при ваксинационно покритие на населението над 95%. Сега броят на заболелите расте главоломно. Защо ли?

# 233
Това, че не сте чула, че се изследват, не означава, че не могат да се изследват, включително и в България.
Колко са заинтересуваните? Дай данни - 97% ваксинирани срещу Хеп. Б, колко от тях са проверени след това? Пишеш да се намираш на работа и мисля, че е крайно време да престанеш! Много добре знаеш, че няма практика рутинно да се проверяват нивата на антителата след ваксина.

# 234
Така ли, къде в България се изследват хората след имунизация и по каква методика?
А преди ваксина дали изследват за хеп.Б - и пак - по каква методика?

ПП. Персона, продължавам да чакам отговори на въпросите, които зададох малко по-назад.  Crossing Arms
Ако само си задаваме въпроси и пишем необосновани твърдения, дискусията няма смисъл

Последна редакция: сб, 17 окт 2009, 12:28 от multimodal

# 235
  • Варна
На мен лично епидемиолог от вече РИОКОЗ ми каза че постваксинационния имунитет от ваксината (Енжерикс) продължава средно от 5 до 8 години, най-много до 10 години и може да се изследват титър на антитела, но пак няма да са показателни. Така че на 8 години трябва да се реимунизираме, ми то де ще му излезе края? Аз лично не съм забелязала да имам някакви лоши здравословни последици от вече 5 дози, но явно аз съм късметлийка. Имам колежка, която след втората ваксинация на фона на отрицателен HBsAg, разви хроничен агресивен хепатит и HBsAg изведнъж стана положителен, как стават тези работи след като е ваксинирана, не знам. А няколко месеца след кампанията по ваксинациите на персонала в болницата, където работех, една сестра почина внезапно от остра декомпенсирана чернодробна недостатъчност с неясна етиология, 2 в рамките на 2 години след това са с карцином на стомаха, една с карцином на панкреаса, и една млада още жена с мезентериална тромбоза, имаме си и лекар хирург с множествена склероза от тогава. Може и да няма връзка с ваксината, но е много странно че "персонала така започна да измира", както се опита да се пошегува с доста черен хумор един от лекарите. Сега навързвам нещата от тогава, правя си някои изводи и понеже и аз съм учила микробиология с имунология и инфекциозни болести с епидемиология, изводите за себе си вече съм си ги направила, шеста доза няма да има, ако щат да ме уволняват.

А от друга страна наистина може да се хване хепатит В по много начини, но да ми разправят някои че прекаралите също са заразни, това вече е прекалено, тогава майка ми как не се е заразила от баща ми, чийто черен дроб е в доста добро състояние с положителния си HBsAg и диабет, и аз също, която съм с отрицателен за 20 години преди ваксината. А това че няма кой да каже на болните от хепатит В да пазят диета и режим, което ще ги предпази от по-нататъчно съсипване на дроба е съвсем друг проблем. Преди като бях тийнейджърка познавах доста хора, които прекараха хепатит В, не А, и доколкото знам никой от тях няма цироза, ама те спазваха драконовски диети, вземаха витамини и карзил години след това. Имам и колежки сестри с прекаран хепатит, те работят в инфекциозно чернодробно, та и от тях съм чувала доста работи от рода на "повечето го изкарват леко, рядкост са усложненията" и тяхното здраве също е отлично. Имам чувството че откак има ваксина теорията как се лекува хепатита все повече се забравя и се появяват все повече усложнения, точно благодарение на това, или просто някой има изгода от това. Преди не бяхме чували за безсимптомен хепатит, а откак има ваксина вече и такова чудо има, а Австралийски антиген се изследва от преди това.

А за бебетата тази ваксина е най-безсмислената и опасна. Надявам се като дойде време да раждам никой да не набоде детето ми въпреки отказа ми, но ще видим.

А за възможността да се хване хепатит от манипулации мога да кажа само, че при спазване на добра практика и съблюдаване на стерилност, което се учи в началото на обучението това е невъзможно. Само дето съм се ужасявала от мърлящината на колежки и сигурно още ще се ужасявам, та това явление е неизкоренимо, но все пак е рядкост. Но на мястото на една страша сестра аз бих уволнявала за мърлящина. А по-горе някой спомена кръвопреливането, там винаги се изследва HBsAg, и вероятността да се пропусне някоя заразна кръв е изключително малка, включително и случаите в инкубационен период.

Последна редакция: сб, 17 окт 2009, 16:54 от araxna

# 236
ПП. Персона, продължавам да чакам отговори на въпросите, които зададох малко по-назад.  Crossing Arms
Ако само си задаваме въпроси и пишем необосновани твърдения, дискусията няма смисъл
Не била длъжна да отговаря на всички въпроси. Държали сме се арогатно.  Blush

# 237
Темата е "Ваксини - дискусия за вредата от тях", затова Персона, моля те, придържай се към нея Peace Очевидно имаш много познания и достъп до много изследвания в областта на ваксините. Моля те да ни обърнеш внимание именно на онези малки или големи части от тях, които отразяват именно неблагоприятните последици от тях. Вярвам, че никой не твърди, че такива няма, след като са описани (включително до вариант летален изход) именно в наредбата за ваксините.

# 238
  • в матрицата
Аз лично съм благодарна на Persona,  че отделя време да чете и отговаря на всеки както и " разбулва духовете"  на темата и тя - темата става все по-интересна и полезна  bouquet 
Обаче, все още не мога да разбера тия в Западна Европа, толкова ли са наивни, че да направят ваксините препоръчителни, а не задължителни??? Ако беше наистина толкова страшно и опасно, нямаше ли ваксините да са задължителни и ние сега изобщо да не водехме тия разговори и спорове.........???
На мен ми стига , че една Германия и Австрия ти дават пълното право да избереш дали да ваксинираш, ако да с какви ваксини, или да не ваксинираш, и с не ваксинираното ти дете , да не се чувстваш като престъпник и извън закона........

# 239
Много набързо хвърлих едно око и виждам, че е много интересно при вас, но на мен все не ми остава време и за тази позабравена малко от мен тема.  Hug
Ето на това попаднах:
http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=142623
Значи някои лекари се застраховат, за да намалят реакциите от ваксините, а като не се отключи действието им какво остава в организма тогава - само отровите.  Close  Понеже гледам, че явно се е споменавало тук за добрите страни на ваксините, затова реших да пусна това инфо. Сигурно го знаете вече  Blush , аз като не чета..., дано не е спам само.

Общи условия

Активация на акаунт