Дюканските вълшебства на Tumba_lumba/dpetrova

  • 44 364
  • 75
  •   1
Отговори
  • Мнения: 170
Здравейте от мен кулинарни вълшебници. Тук ще публикувам моите творения съобразени с режима на хранене на Пиер Дюкан. Надявам се с тях да ви бъда полезна. Моля заповядайте в моята тема и ако си изберете нещо ще бъда много щастлива. Всички рецепти са лично приготвени, изпробвани, консумирани и снимани!

Последна редакция: пт, 23 окт 2009, 13:51 от Tumba_lumba

# 1
  • Мнения: 170
Сух таратор/разбирайте без вода/ с яйца

Продукти

1 кофичка обезмаслено кисело мляко 0.1% - ползвах "Родопея"
2-3 твърдо сварени яйца
скилидка чесън, мн малко солчица, мн малко сух или пресен копър(аз ползвах щипка връхчета от копър на "Котани" по препоръка на Мимето:) )

Приготовление

Сварявате си яйцата, обелвате и нарязвате на кубчета. В по дълбок съд изсипвате киселото мляко, пресовате скилидката чесън, добавяте мааааллкооо сол и разбърквате, прибавяте яйцата и пак леко разбърквате. Отгоре посолявате с малка щипка копър и украсявате с филийки яйце.




Пилешко филе печено на фурна

Продукти
Пилешко филе, малко изцеден пресен лимонов сок, капка соев сос, капка сусамово олио, малка щипка сол, малка лъжичка едрозърнеста горчица

Приготовление

Измивате филето и отгоре правите повърхностни напречни разрези с остър нож, капвате капка соев сос, капка сусамово олио(ама само капка), малко от лимоновия сок, посолявате лекичко, поставяте в тавичка, доливате малко водичка и печете на умерена фурна до готовност. Сервирате с малка лъжичка горчица, ей тъй за разкош...Simple Smile.............

# 2
  • Мнения: 170
Пълнени яйца

Продукти

2-3 яйца
3 с.л. обезмаслена извара "Мероне"
1 скилидка чесън
1 малка лъжичка едрозърнеста "Ретро" горчица(тя е без захар)
1 с.л. обезмаслено кисело мляко 0.1% "Верея"
щипка сол, щипка бял пипер, малко червен пипер за поръсване

Приготовление

Сварявате си яйцата, охлаждате, обелвате, разрязвате внимателно на половинки и изваждате жълтъците. В купичка натрошавате жълтъците с вилица, прибавяте останалите продукти и размесвате всичко до хомогенен пухкав крем( може да прибавите и няколко капки пресен лимонов сок). С лъжичка пълните половинките яйца, поръсвате с червен пипер и воала.......хапването е налично, добро предястие са или пък стават за чудесна гарнитура.....

Може да си направите вариант с 1/2 малка кисела краставичка и копър в сместа Simple Smile!



На снимката яйцата обаче са с пълнеж от натрошените жълтъци, които се оказаха рохки, но това всъщност се превърна в голям плюс, 1/3 пак. извара "Мероне" (която попи течното от жълтъка и изобщо не се усещаше, че е извара, а по скоро заприлича на крем:) ),  1/2 с.л. Екскуиза 0.2%, 1 скилидка чесън, малко настъргана пуешка шунка, черен пипер, сол, малко лимонов сок(пресен) и малко пресен копър..Станаха супер.....

# 3
  • Мнения: 170
ПУЕШКА ШУНКА НА СКАРА С ГАРНИТУРА ОТ КЮФТЕНЦА С ИЗВАРА

Продукти

200-250гр. Пуешка шунка "Леки"

за кюфтенцата - 2/3 опаковка извара "Мероне", 1 с.л. свежо сирене "Екскуиза" 0.2%(то е в опаковки като сирене "Филаделфия" и става за мазане), 1/2 малка кисела краставичка, сол, бял пипер, скилидка чесън, на върха на лъжичката едрозърнеста горчица, малко червен пипер

Приготовление

Нарязвате шунката на средно дебели парчета и изпичате на скарата. Гарнирате с кюфтенцата, които се приготвят, като в купа смесите всички продукти изброени по горе за направата им(чесънът и киселата краставичка се настъргват на ситно ренде) и добре разбъркате(намачквате) с вилица. След като сместа е станала хомогенна на дланите си посипвате малко червен пипер, вземате по малко от сместа и овалвате топченца с големината на малки кюфтенца и хоп ястието е готово Simple Smile!


# 4
  • Мнения: 170
НЕЩО КАТО ВЛАЖЕН "ОВЕСЕН ХЛЯБ"

Първоначално плануван за палачинка или омлет, но в крайна сметка приготвен като бъркани яйца .... като поизстина си заприлича на влажен хляб, който може да се реже почти на филийки и маже със сос или извара Simple Smile, затова, ако рецептата и приготовлението ви заприлича на познатите три неща да си знаете, че всъщност технолгията и продуктите са си точно за тях Simple Smile.....Вкуса на това чудо учудващо се доближава до сварен изстинал грис или качамак Simple Smile...........

Продукти

1 яйце, ама може и 2-3 да са Simple Smile (моето беше едничко)
2 с.л. овесени трици
1 с.л. пшеничени трици
1 с.л. извара "Мероне"
1 с.л. настъргана наситно пуешка шунка "Леки"
1/2 ч. ч. кисело мляко 0.1% "Роса" и на върха на малка лъжичка хлебна сода угасена в млякото
щипка сол, водичка да добие консистенция за палачинки Simple Smile

Приготовление

Смесвате всички продукти до хомогенност, добавяте водичка за да стане сместа с консистенция за нормални палачинки и разбърквате добре. В загрят тиган слагате капка олио(ама самооо капка, колкото да се каже, че сте сложили, многооооооо малкооооо, по скоро на въображение, отколкото наистина:) ) и запържвате така приготвената смес. По време на запържването разбърквайте като за бъркани яйца и когато е готово го поставете в плитка чиния. Сервирайте със сос от 1непълна с.л. свежо сирене Екскуиза 0.2% смесено с 1/3 кафена лъжичка едрозърнеста горчица "Ретро", 1/2 скилидка чесън, капки лимонов сок, черен пипер и малко солчица Simple Smile!

Горещо препоръчвам да се пробвате от тази смес да опечете палачинки в тефлонов тиган, предполагам, че там няма да залепват и вкуса ще е много по добър Simple Smile!



ПП Обаче сега си мисля, че това чудо, но с повечко овесени трици и по малко водичка, само колкото за получаване на тесто бих могла да опека на фурна в тавичка постлана с хартия за печене, като предварително овкуся тестото с чесън, мащерка, риган, босилек и черен пипер или пък дори и в този му вариант(който съм предложила в поста си), но със сега изброените добавки, след което да го поставя в подходящи формички и го оставя да изстине и така ще е по красив, а май и по вкусен...Ще видим има време за доста експерименти, така, че....ще налучкам кой вариант е най добър.......Днес просто не ми дойде наум, т.к. и без това смятах да сътворявам палачинки, ама в моя тиган не станаха:(!

# 5
  • Мнения: 170
ПЕТЪЧЕН "ДЮКАНСКИ ПРОТЕИНОВ РАЗКОШ"
(ПЪЛНЕНИ ЯЙЦА, РОЛЦА ОТ ПУЕШКА ШУНКА И ОВЕСЕНИ СОЛЕНИ БИСКВИТКИ)



Продукти

за яйцата и ролцата от шунка - 3 яйца, 3 парчета пуешка шунка, вакуумирана и нарязана, за пълнежа - жълтъците на 3те яйца, 1/3 пак. извара "Мероне", малко настъргана наситно пуешка шунка(имах останала на "Леки"), 1 скилидка чесън, 1/2 с.л. свежо сирене Екскуиза 0.2%, черен пипер, сол, капки лимонов сок, мн малко пресен копър, а ако желаете добавете и половин перце от пресен лук.

за солените овесени бисквитки - 4 с.л. овесени трици, 2 с.л. пшеничени трици, 1 яйце, 1/4 пак. извара "Мероне", 1/3 ч.ч. кисело мляко "Роса" 0.1% с угасена в него 1/2 к. л. хлебна сода, скилидка чесън, щипка мащерка, босилек, риган, сол и черен пипер.

Приготовление

за пълнежа на яйцата и ролцата шунка - Разполовявате внимателно сварените яйца и изваждате жълтъците, в купа ги натрошавате, прибавяте останалите съставки, разбърквате до хомогенност и пълните яйцата, а шунката намазвате обилно и завивате на ролца.

за овесените бисквитки - Смесвате всички продукти изброени по горе за направата им. Добре ги размесвате, да стане хомогенна смес(става малко рядка, но това да не ви притеснява), с ръце или пък с по голяма лъжица оформяте не много големи топчици и леко ги сплесквате като кюфте за пържене, поставяте в тавичка с хартия за печене и върху нея нареждате така оформените бисквитки. Печете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до готовност(зачервяване). Може с клечка за зъби да проверявате готовността им. Изпичат се по бавничко, но пък си струва Simple Smile...Аз ги пекох в малка тавичка на най ниската скала на решетката до получаване на зачервена коричка. Увеличават малко обема си Simple Smile...От тази смес се получават 6 бисквити, които са количеството необходими овесени трици за 2 дни, така, че не са за изяждане наведнъж....Много са засищащи и доста вкусни...Например 3 бр. от бисквитките за вечеря са напълно достатъчни, а и хляба не ви липсва....

# 6
  • Мнения: 170
Ето и предложението ми за "Дюканска богата закуска" за ПЗ дните



Ако са ви останали остатъци от Дюканския протеинов разкош(малко по нагоре в темата), просто си нарежете към тях 1/2 не голяма прясна краставица, 1 домат, няколко стръка пресен лук. Направете си сандвичи от овесените курабийки - три на брой и хапвайте на воля. Закуската стана наистина вкусна, засищаща и в подобаващо количество.

ПП На мен ми бяха останали от снощи  2 ролца с пуешка шунка и пълнеж(в горната рецепта съм описала пълнежа), една половинка пълнено яйчице, 3бр. овесени бисквитки, които лекичко намазах с пълнежа от яйцето, като прибавих и зелечуците си стана едно обилно хапване:)...

# 7
  • Мнения: 170
Ще предложа на вниманието ви една супичка за ПЗ дните

ДЮКАНСКА СУПА С ТИКВИЧКИ И ГЪБИ



Продукти

за една малка тендежрка - 1/2 не голяма тиквичка, 1 малък морков, 1 по големичка гъба-печурка, 3 скилидки чесън, няколко перца пресен лук, 1/4 вр. пресен копър, щипка сол, чубричка, дивисил, черен пипер, 1 непълна с.л. овесени трици за сгъстяване

за застройката - 1 яйце, 2-3 с.л. кисело мляко 0.1%, малко пресен лимонов сок

Приготовление

Нарязвате си зеленчуците на много дребни кубчета и ги задушавате с водичка на котлона(като едната скилидка чесън я отделяте и я оставяте за накрая). После добавяте вода като за супа според предпочитаната от вас гъстота и количество, оставяте да поври, като добавяте солта, дивисила, черния пипер, чубрицата и овесените трици. Преди да оттеглите от котлона добавяте наситнения копър и скилидката чесънче и застройвате с яйцето, киселото мляко и лимоновия сок. Сервирайте топла с лъжица кисело мляко или капки лимонов сок.

ПП За да не ви се пресече застройката - ползвайте или само жълтъка или след като разбъркате добре продуктите за нея на струйка добавете внимателно малко от бульона на супата т. нар. темпериране, дръпнете супата от котлона и при непрекъснато бъркане изсипете така темперираната застройка.



ПП И един II - ри подобрен и още по лесен вариант на тази супичка  с добавка от пилешко месце - наречена Пилешко-зеленчукова дюканска супа. Сварявате си пилешкото месце, нарязвате го на дребни парченца, а изброените по горе зеленчуци настъргвате на ситно ренде(тиквичката вече е една, а не половин и дозата е за по голяма тенджерка:) ). Смесвате всичко и приготвяте по вече познатия ви начин. Може да направите застройката с 1 кофичка кисело мляко 0.1%, жълтъка от яйцето, нарязан наситно копър, настърган наситно чесън и капки лимонов сок, става още по добре и още по вкусна:).

# 8
  • Мнения: 170
Дюканска свежа салата за ПЗ дните

Продукти

листа зелена салата, два стръка пресен лук, 1/2 краставица, скилидка чесънче, малко извара и няколко парчета пуешка шунка нарязани на лентички(от тази дето и викат слайс-тънко нарязаната де), лимонов сок и щипка сол за овкусяване

Приготовление

Нарязвате зелената салата и шунката на тънки ленти, лукът наситно, краставицата и чесънът на дребни кубчета, смесвате всичко, поръсвате с извара и овкусявате с пресен лимонов сок и малко солчица.


НЕДЕЛЕН ДЮКАНСКИ ОБЯД ЗА ПЗ ДНИТЕ



Продукти

1/2 пилешки гърди тип пеперуда, 2 средно големи печурки, един средно голям домат, 2-3 с.л. извара, 1/2 с.л. Екскуиза 0.2%, бялата част на стрък праз, пресен лимонов сок, солчица, пипер меланж, 2 стръка зелен лук, няколко листа зелена салата

Приготовление

Мариновайте за кратко пилешкото месо в лимонов сок, солчица, куркума и пипер меланж (препоръчвам да ползвате вместо сол вегета, става мн по вкусно, ама трябваше да го разбера от опит Simple Smile) и изпечете на скара заедно с нарязаните на едри парчета печурки.
за пълнения домат - измийте и отрежете внимателно горната част на домата, да се получи капаче. Издълбайте вътрешността на домата с малка лъжичка, оставете върху домакинска хартия или салфетка да се отцеди след което го напълнете със смес от извара, праз, свежо сирене Екскуиза, твърдата част от сърцевината на домата - ситно нарязана, сол и капка лимонов сок.
Направете от нарязаната зелена салата(предварително поръсена с наситнен лук, сол и лимонов сок)канапе върхи което поставете пълнения домат, изпеченото пилешко месо и гъбите.

Внимание - Не прекалявайте със солта, макар в рецептата да се повтаря на няколко пъти солта, то тя е мн малки количества Simple Smile

ПП Вместо вино си сипете в красива чашка безалкохолно, като в бутилка си разтворите степче макс с вкус на кола чери, абсолютно позволено през режима и много приятно и сладичко:)!

# 9
  • Мнения: 170
КРЕМ КАРАМЕЛ С НЕС КАФЕ



Продукти

4 яйца, 1л. обезмаслено прясно мляко 0.1%, моето беше "Лактея", 2 с.л. течен подсладител "Суитли", по 1/2 капсулка течна есенция "ванилия" и "ром", 2 к.л. нес кафе

Приготовление

Разбийте в купа яйцата с подсладителя, но внимавайте да не станат на пяна, ако станат изчакайте пяната да спадне, добавете есенцията и млякото и отново разбийте лекичко. Отделно в малка чашка разтворете нес кафето с една две капки от прясното мляко и няколко капки подсладител. В подходящи шолички, купички или формички за печене сипете на дъното по малко от разтвореното нес кафе и допълнете със сместа за крема. Поставете шоличките в тавичка със студена вода и печете във фурната на водна баня при 180 - максимум 200градуса около 45-50мин. Когато е готов го извадете и охладете. Сервирайте обърнат в подходяща чинийка.

ПП Нес кафето е нещо като заместител на карамелизираната захар при истинския крем карамел, но само относно цвета, не и относно вкуса, така, че към разтвореното нес кафе може да добавите есенция карамел, ако намерите такава, а може и изобщо да не добавяте нес кафе или пък, ако добавяте да не го разтваряте, а да сложите по много малко гранулки Simple Smile!

Дозата е за няколко дни - поне четири Simple Smile, заради количеството прясно мляко, чиято дневна консумация не трябва да надвишава 250мл.!

Внимание: Не правете грешката да печете на по високи градуси и честичко го наглеждайте да не ви заври водата в тавичката докато печете крема, защото ще се пресече и няма да стане хубав!



ПП Като престоя един ден в хладилника стана още по хубав, сладостта му се усещаше повече, а за още по добър вкус поръсих с малко степче кола-чери и стана направо вълшебно, наистина стана истински десерт, е вкуса му е малко по различен от класическия крем карамел, поради наличието на нес кафе и поръсването със степче, ама пак си е крем карамел, дори и без карамела:)!!!

Последна редакция: вт, 26 яну 2010, 22:10 от Tumba_lumba

# 10
  • Мнения: 170
ЕТО ОЩЕ ЕДНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ДЮКАНСКА ВЕЧЕРЯ ЗА ПЗ ДНИТЕ

Салатено-шункови рулца, мини сандвичи с дюкански хляб гарнирани с горчица и сварено пилешко месо, домати с праз



Продукти

за рулцата - няколко листа зелена салата, няколко резена пушена пуешка шунка "Браво" 4%(готово нарязана), за пълнежа - 3 с.л. извара "Мероне", няколко пера зелен лук(наситнени), 1/2 неголяма прясна краставица(настъргана или нарязана на дребни кубчета), 1/2 с.л. Екскуиза 0.1%, малко сол, капки лимонов сок(пресен)

за сандвичите - дюкански хляб(дозата ви за деня не трябва да надвишава 3 с.л. овесени трици, ако сте си направили повече хляб разделете си го на порции съобразно вложеното количество трици Wink ), малко сварено пилешко филе(месо), 1 к.л. едрозърнеста горчица "Ретро", подправки на вкус

за гарнитурата - 1/2 неголям пресен домат, малко праз

Приготовление

рулцата - Измивате си листата зелена салата, подсушавате ги добре, във всяко листо слагате по половин парче шунка и по 1 лъжичка от пълнежа и завивате на рулце Simple Smile

за сандвичите - Рецепта за дюкански хляб съм дала по горе(вж. рецептата за дюкански овесени бисквитки). Намазвате мини сандвичите с малко горчица и гарнирате със сварено пилешко филе, поръсвате с подправки на вкус.

Поставяте всичко в плитка чиния и гарнирате с половината домат и праз!

# 11
  • Мнения: 170
ДЮКАНСКИ МИШ МАШ ЗА ПЗ ДНИТЕ



Продукти

2 неголеми домата, 1 печена чушка(пиперка:) ),1 средно голяма печурка, 2-3 стръка пресен лук, 1/4 извара "Мероне", 1 яйце, две скилидки чесън, 1 лъжичка червен пипер, сол, черен пипер, чубрица, мащерка, риган, босилек

за гарнитурата - овесен хляб(вж. рецептата за солени овесени бисквитки), 1/2 неголяма прясна краставица, копър, скилидка чесън, сол, капки лимонов сок(пресен)

Приготовление

Настържете печурката и обелените домати(ама си ги подберете хубави червени и узрели), нарежете наситно изпечената и обелена чушка и лукът и задушете до готовност в тиган. Добавете червения пипер, изварата, яйцето, чесъна и всички подправки и върнете на котлона за няколко минути като разбърквате постоянно. Сервирайте с гарнитура от овесен хляб според дозата ви за деня и с нарязана на колелца краставица, поръсена с копър, чесън, лимонов сок и сол!!!

# 12
  • Мнения: 170
ЯЙЦА ПО ПАНАГЮРСКИ АЛА ДЮКАН ЗА П ДНИТЕ



Продукти

1 кофичка кисело мляко 0.1%, 3 яйца, 1 по голяма скилидка чесън, щипка сол и червен пипер
за декорацията - 3 слайса от готово нарязана пушена пуешка шунка "Браво" 4%, които разрязвате на тънки ленти и оформяте на малки розички

Приготовление

Поширате/забулвате си яйцата, като в не много дълбок съд загрявате водичка с лъжичка оцет и малко сол, внимателно чуквате яйцата вътре, но водата не трябва да е завряла, после похлупвате и оставяте на по тих огън до забулването им. След като са готови ги вадите с решетъчна лъжица и ги поставяте върху млякото предварително посолено и овкусено с пресованата скилидка чесън. Отгоре поръсвате с червен пипер. Декорирате с розички от пушена пуешка шунка!

# 13
  • Мнения: 170
БЪРКАНИ ЯЙЦА АЛА ДЮКАНСКИ



Продукти

3 яйца, 1/2 опаковка пушена пуешка шунка "Браво"4% готово нарязана, малко прясно мляко 0.1%, щипка сол

Приготовление

Разбърквате добре яйцата с прясното мляко и солчицата, добавяте нарязани на дребни кубчета слайсовете шунка, изливате готовата смес в сгорещен тиган и приготвяте до готовност при непрекъснато бъркане! Внимавайте със солта, че шунката си е малко в повечко соленичка:)!

# 14
  • Мнения: 170
"ВЪЛШЕБЕН КРЕМ" АЛА ДЮКАНСКИ



Продукти

1 кофичка кисело мляко 0.1%, 150-200мл. прясно мляко 0.1%, 2 с.л. течен подсладител "Суитли", 1/2 капсулка течна есенция "ром", 1/2 пакетче за еднократна направа нес кафе, 1 пакетче желатин на д-р Йоткер

Приготовление

В купа разбивате с миксер киселото мляко смесено с нес кафето(както си е на гранулки в сухо състояние), есенцията и подсладителя, добавяте прясното мляко и разбивате отново с миксера на по ниска степен. Предварително сте си подготвили желатина според описанието на опаковката, когато е готов си го прибавяте към вече разбитата смес и отново леко разбивате. Разливате в купички и поставяте в хладилника да стегне. Това чудо стана върховно и не е само за диетата, ами и за свободна консумация, просто аз за себе си открих нов вид десерт, който е невероятно лек, пухкав и разкошен! Моята смес се разби и стана пухкава с пяна и десерта стана просто един път..Нямам думи, по хубав е дори от дюканския крем карамел, а е напълно режимен и може да се хапва на воля и за П дните и за ПЗ дните. Препоръчвам ви го горещо, като вие които не сте на диета може да използвате за подслаждане захар, ама и с подсладителя е страхотно, така, че няма да съжалявате, който и вариант да изберете! Аз която не обичам киселото мляко за направата на кремове ви го препоръчвам очарована от резултата!!!



ПП Не съм го обръщала в чинийка, че малко ме домързя:)!

Източника на кремчето като идея е някъде из нет пространството, но модификациите са си лично мои:)!!!

Общи условия

Активация на акаунт