Спомени за 10.11.1989г. и анализ на последвалите го събития

• 4 991
  • 54
  •   1
Отговори
http://www.youtube.com/watch?v=hj2yt3rpL3w&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ZHGhMceV-Bc&feature=related

Въпреки току-що заключената подобна тема, ми се иска да поразсъждаваме, но с по-малко сантименталности и пристрастия и повече обективност. Надявам се да ме разберете. Апелирам за вашата умереност. Ето моите спомени:

Този ден ще го помня цял живот! Беше невероятна еуфория! Всички се радваха! И комунисти, и безпартийни и дори активни борци против фашизма-едно малко позабравено понятие днес. Даже непознати хора се прегръщаха на улицата! Еуфорията продължи през следващите седмици и месеци. Имаше митинги вс.седмица. Диктаторът беше свален след 33г. властване! В целия европейски източен блок не е имало такъв случай-някой да бъде на власт 33години! Наши близки от ФРГ се чудеха как е възможно и казваха, че това е твърде много.
Всички се надявахме на повече почтеност, повече морал, способните да бъдат издигани занапред, а не партийно преданите и некадърните, край на връзките. Очакванията бяха големи. Каква я мислехме, а каква стана тя.  

Последна редакция: пт, 06 ное 2009, 03:32 от vl

# 1
Да изразя опасенията си, че след малко ще влети Полина, и ще ти влее малко разум.
Това упражнение вече го правихме.

По въпроса ти, да, имаше еуфория.

# 2
Да си се родил свободен човек, това никак не е малко! Необходимо е родителите ти и техните родители да са били свободни хора! Тоест тук това няма скоро да се получи. Толкова усилия употреби народната власт да лиши хората от собствено мнение и да смачка индивидуалността им. Десетки години минаха! За колко години ще  се получи обратното? На всичко отгоре сега сме "ощастливени" от КГБ-демокрацията.

Аз тогава ходех редовно на митинги. Първите искания бяха за махане на чл.1 от Т.Живковата конституция-монополът на БКП върху властта, даване на земята, забележете на тези които я обработват, а не на собствениците. Това го искаше Петър Берон. Телевизията да бъде подчинена на НС, а не на отдел пропаганден в ЦК на БКП. Да се въведе пускането под гаранция, мораториум върху смъртното наказание и несменяемост на съдиите-и тези неща ги искаше Петър Берон. Създадоха СДС и кръглата маса по подобие на поляците. Основните искания бяха да се даде сграда на СДС и да се разформироват партийните организации по месторабота. Пирински се опъваше и докато се разберат минаха 2месеца! През това време махнаха Георги Атанасов и нагласиха за премиер Андрей Луканов. Първата му работа беше да предложи на НС закриването на комитета за държавен и народен контрол! Малцина си спомнят това! Следващата му стъпка беше мораториумът върху плащанията на външния дълг, тоест официално признание пред целия свят, че държавата е фалирала. И това след години на грандиозни успехи! Веднага се появиха банкнотите от 50лв. Шегувахме се, че върху тях трябва да стои образът на Луканов.
През това време Огнян Дойнов и Емил Христов организираха задграничните дружества. Дори още преди 10.11.1989г. вървеше слухът, че Огнян Дойнов е избягал. А той отишъл с тяхната благословия да урежда нещата им. Колко пари са изнесени, само Господ знае! А ние тук се разправяме дали е било забранено ходенето на църква и дали е имало кока кола!!! Ето това се нарича отвличане на вниманието!
Най-активни от СДС бяха Желю Желев, Петър Берон, Димитър Луджев, Христофор Събев, Петко Симеонов, Георги Спасов, Петър Дертлиев, Емил Кошлуков,  а от БКП-Александър Лилов, Петър Младенов, Андрей Луканов, Атанас Семерджиев, Нора Ананиева, Георги Пирински, Стефан Продев, Анжел Вагенщайн.
Имало е идеи Андрей Луканов да оглави СДС!!! Какво да кажем на това?
И друго интересно имаше-на първия митинг на СДС пред "Ал.Невски" присъстваха Анжел Вагенщайн и Стефан Продев! Тест нагласена работа отвсякъде. Сега след 20г. се чудим защо се получи така. Ами има защо.

# 3
  • Sofia
За момента обезполинихме форума.
Мисля, че темата би могла да просъществува при известна умереност в публикациите.

# 4
# 5

Joy hahaha Ааа, жесток термин!

Аз с удоволствие ще ви следя! За жалост нямам спомени от този период! ('86 набор съм) Всичко, което зная е от приказките на хората! Повечето около мен са негативно настроени към "онова време", но все пак ми е интересно мнението на останалата маса хора!
Надявам се темата да се развива правилно, защото определено е интересна и определено все още има какво да се каже!

# 6
И аз като Виктория, не помня нищо, но ще ми е интересно да ви прочета. Blush

# 7
Да! Това е част от нашата най-нова история. Дори вече не е правилно да се каже, че говорим за политика. Колкото повече спомени и интересни факти чуем и прочетем, толкова по-добре. Аз имам опасенията, че фалшификациите и на този период от историята ни ще бъдат огромни. Народ, който не се интересува от историята си е обречен.
Неслучайно аз в моите спомени наблягам на мудността, с която се правеха промените. От сегашната позиция виждаме колко незначителни са били някои от тях, за разлика от други. Но в някои от тези промени можем да търсим корените на днешната престъпност и корупция.

Последна редакция: сб, 07 ное 2009, 03:49 от vl

# 8
  • София
10 ноември 89 , ме завари в един малък град където мъжа ми беше по разпределение, аз още бях редовна студентка , другаде.Видях, че почитатели на т.н. демокрация в този град стана най-голямата измет+онези които бяха прибрали бараки, бири -скари, кафе-експреса и прочие благинки по 35то ли беше постановление, и бяха един вид рентиери.Даже си  мислеха, че идва демокрацията  и ние спираме да ратим , хамериканците ни дават  по едно " западно" возило, и  дребни да си харчим и здравей купон.Добре, че не си бях в София тези дни да се разочаровам още повече. Погато  си дойдох при мама и тате  за НГ/ тогава нямахме Коледа, " гадните "комунисти ни е отнеха,  не , че сега вече свободна , аз чувствам Коледа като празник, но...../та на път от летището виждах надписите СДС, който ми звучаха не знам защо като ДС Simple Smile, и не ми миришеше на особена свобода . Първия ми спомен  от митинг е  когато един зимен ден трябваше даходим на театър, а Сф беше залята от тълпи турчоля, врещеики  нещо си Laughing, та  ,така после разбира се и аз ходех на предизборни митинги и участвах в еуфориите Simple Smile

# 9
  Бях десети клас. Прибрах се вечерта и от екрана ме посрещна опуления и недоумяващ поглед на Бай Тошо. Както се изразява г-н Вучков: " Гледам и не вярвам на ушите си!!!"
  Моите родители винаги са били прозападно настроени, въпреки че са прости хорица. Радвахме се, защото се надявахме най-после и ние да можем да си купим цветен телевизор с дистанционно, видео, да си решим жилищния проблем, да си купим кола без да чакаме 10 -15 години. Най-важното беше, обаче това, че свободно можеше да крещиш по улиците :"Кой не скача е червен!"
 Еуфория! Хората се надяваха ,че когато Тодор Живков си отиде ,ще можем да заживеем и ние като германците, французите, американците. Робския ни манталитет обаче за пореден път ни изигра една лоша шега. Мисля ,че тогава никой не си е давал сметка , че за да стане това всеки един от нас трябва яко да се напъне и да бачка, не просто за себе си, а за всички нас; че демокрацията не е просто свободия, а низ от правила , които трябва да се спазват от всички.
  Кой е виновен за продължилия предълго преход? Всички ние, защото не знаехме какво точно искахме. Въпреки това не бива да забравяме ,че след 10.11 1989г. се промениха много неща -едни за добро , други за лошо. Аз за себе си знам ,че съм доволна, че режима падна.

# 10
Доколкото си спомням, по Жаново време по митингите викаха: "Кой не скача е червен", а не през1989 и 1990г.
Може би населението не си е мислило, че ще трябва повече да работи и по-малко да краде. А освен това да има и по-силно чувство за отговорност. Управниците произхождат от същото това население.

# 11
Доколкото си спомням, по Жаново време по митингите викаха: "Кой не скача е червен", а не през1989 и 1990г.
Може би населението не си е мислило, че ще трябва повече да работи и по-малко да краде. А освен това да има и по-силно чувство за отговорност. Управниците произхождат от същото това население.
Добре де,така беше. Тогава пеехме:" 45 година стигат! Времето е наше!"
 Е да ,но тогава не осъзнавахме , че времето наистина беше наше. Чакахме някой друг да дойде и да ни оправи и все още чакаме.

# 12
Времето винаги е било на МАФИЯТА, наше-никога!
Ето малко инфо:
http://www.omda.bg/bulg/Ran/ran_new/data/page1.html

http://www.geocities.com/lim_medium/Pub ... /dosie.htm

http://kalin-manolov.blog.co.uk/2008/03 ... nt_level=2

http://ideyazabulgaria.dir.bg/_wm/libra ... 98&dflid=3

http://www.novazora.net/2007/issue16/story_04.html

# 13
  • София
Хубаво, чел съм за Луканов, за Илия Павлов... главните виновници за колабса на икономиката след 1995-та год.
Но защо името на ген. Любен Гоцев се пази в тайна, защо няма никаква информация около него, а знаем добре, че е главна действаща фигура за разоряването на България.
Всички знаем какво се е случило през 1989-та и 1997г., но нека и да споменем за онея паразити и глисти които докараха държавата до това положение, за тея 20 години дето тънем в лайна заради тях. Хайде малко за тез фигури да си поговорим...

# 14
  • В събота
Всички се надявахме на повече почтеност, повече морал, способните да бъдат издигани занапред, а не партийно преданите и некадърните, край на връзките. Очакванията бяха големи. Каква я мислехме, а каква стана тя.  

Абсолютно съм съгласна. И аз бях една от тези, които не изпускаха митинг, радвах се на промяната, радвах се на синьото и зеленото, имах надежди и очаквания, но... Честно казано още след втората студентска стачка (зимата на 1990/1991 май беше) разбрах, че ние сме били жестоко използвани да подскачаме по площадите и да гладуваме по аудиториите, а нашите просто са се сменили с вашите. Бях отвратена. Искахме промяна, но не точно такава. Всичко се опорочи. Оттогава не можеш и с танк да ме закараш на избори или прочее полит-събития. 20 години по-късно положението си е все същото. Отврат. Все си казваме дано за децата ни да има по-светло бъдеще, ама нещо не виждам светлината в тунела.

Общи условия

Активация на акаунт