Спомени за 10.11.1989г. и анализ на последвалите го събития

• 4 996
  • 54
  •   1
Отговори
# 15
Нищо особено, нито преди, нито след това. Особено последните 15 години пълен регрес. Все пак само лошо не може. Може би хубавото за България предстои, да се надяваме да е по-скоро.

# 16
Хубаво, чел съм за Луканов, за Илия Павлов... главните виновници за колабса на икономиката след 1995-та год.
Но защо името на ген. Любен Гоцев се пази в тайна, защо няма никаква информация около него, а знаем добре, че е главна действаща фигура за разоряването на България.
Всички знаем какво се е случило през 1989-та и 1997г., но нека и да споменем за онея паразити и глисти които докараха държавата до това положение, за тея 20 години дето тънем в лайна заради тях. Хайде малко за тез фигури да си поговорим...

Всички не са еднакво ценни. Не знаем много и за Анжел Вагенщайн, но Александър Лилов трепереше пред него на кръглата маса. За Бриго Аспарухов какво знаем?
Забележете, че никой не посочва като агенти Анжел Вагенщайн, Велислава Дърева, Стефан Продев, Даниела Кънева, Клара Маринова, Филип Боков, Ирина Бокова, Валерия Велева, Петър Кожухаров, Любомир Коларов.....Ако можете, допълнете списъка.
Помня, че през 1993г. Анжел Вагенщайн с гордост посрещна в България своя голям приятел Маркус Волф-шеф на ЩАЗИ.
Маркус Волф пък ни каза, че пак ще се върне това, което е било и някои като чуха бяха невероятно щастливи.

Последна редакция: нд, 08 ное 2009, 00:16 от vl

# 17
Всички се надявахме на повече почтеност, повече морал, способните да бъдат издигани занапред, а не партийно преданите и некадърните, край на връзките. Очакванията бяха големи. Каква я мислехме, а каква стана тя.  

Абсолютно съм съгласна. И аз бях една от тези, които не изпускаха митинг, радвах се на промяната, радвах се на синьото и зеленото, имах надежди и очаквания, но... Честно казано още след втората студентска стачка (зимата на 1990/1991 май беше) разбрах, че ние сме били жестоко използвани да подскачаме по площадите и да гладуваме по аудиториите, а нашите просто са се сменили с вашите. Бях отвратена. Искахме промяна, но не точно такава. Всичко се опорочи. Оттогава не можеш и с танк да ме закараш на избори или прочее полит-събития. 20 години по-късно положението си е все същото. Отврат. Все си казваме дано за децата ни да има по-светло бъдеще, ама нещо не виждам светлината в тунела.

Да, едната стачка беше през лятото, а другата през зимата. Исканията на тази през лятото бяха оставка на Петър Младенов като президент, повече свобода на телевизията и по-малко цензура. За друго не си спомням. А исканията на 2-та студентска стачка какви бяха?
Помня и града на истината, запалването на партийния дом. Един мой съсед, гледайки по телевизията палежа каза:"Фашистите запалили Райхстага!" До ден днешен нищо не се разбра за този палеж. Група младежи около 18г. с намазани лица са палили и необезпакоявани от полицията са избягали.
Градът на истината беше доста атрактивен-там събираха стотинки на Тодор Живков, за да си купи ново одеало. Той беше казал, че след 33г. властване нямал никакви пари и имоти, а само 1скъсано одеало! Някои дори сега го поддържат в тези твърдения и му симпатизират. С тези свои думи нашият диктатор беше станал за смях в цяла Европа и медиите години наред го цитираха.

# 18
 Не бяха ли чорапи? Не си спомням името на неговата прислужница , но тя казваше ,че му била кърпила чорапите? Милия, жив да го ожалиш...

# 19
Точно на 10.11 бях на работа и хванахме кмета на едно село в общината да кара волгата си с индикиран бензи - за тези които не са чували, това е белязан бензин за държавните по това време коли. След няколко часа разбрахме, че това е била предварително подготвена акция за цялата милиция /тогава/ да е на улицата, ако нещо стане след новините в 20 ч.
Честно казано хубавото което очаквах, беше много дълбоко подтиснато в мен - виждах как полухора и полулумпени бяха в първите редици на тези ежеседмични митинги - просто никой нищо не им правеше когато викаха против държавата, управлението, реда и те си се кефеха, а на самите митинги само плюеха и нищо нова не се предлагаше - само реваншистки мерки и постепенно разбирах, че правим нова бардак със стари....... Един от най-викащите против бай Тошо сега работи като инженерче във фирмата на бившия партиен секретар - ха, ташак! Имам спомен за един с присъди за кражби - успя да се пише репресиран и отиде в Щатите по някаква линия. Сега е същия там, не знам дали не го върнаха...
Идея си нямаме какво стана на 10-ти, а то не е това което си мислим - българска работа!

# 20
  • София
Има интересно интервю с един мой преподавател, което е точно по темата. Вижте го http://glasove.com/article-5165.php

# 21
Не помня точно тази дата, била съм на 8 годинки и малко. Помня само, че веднъж почна някакъв час в училище, и влиза учителката и какво ни стана на нас, децата, всички взехме да викаме СДС, да скандираме, тя направо не може да ни укроти.  Laughing Laughing

В семейството ми също помня, че нашите се вълнуваха много, въобще имаше хем някаква еуфория, хем страх и от неизвестното. А дивия капитализъм ни заля с пълна сила, просто не е истина.

Знам само, че младите хора в разцвета на силите на по 20 години, които са всъщност най-засегнатите, защото са били млади, точно завършили училище и вместо да продължат живота си в някаква позната среда, се налага да престроят тотално мисленето си.  Confused

# 22
Има интересно интервю с един мой преподавател, което е точно по темата. Вижте го http://glasove.com/article-5165.php
Ха, Бояна, коментарите под интервюто са доста по-интересни. Да ти кажа, бях преди 8-9 години /прави сметка след кого и по кое време е било управлението/ на една маса с доста известни интелектуалци - много известни!!! Пак стигнахме до политиката и "един бард на синята революция" стана и каза - Чистосърдечно си признавам, че не виждам оправия за БГ, ако не въведем военно положение - така се оправиха Турция, само така явно балканския ни манталитет влиза в релси! Да ти кажа честно, не съм далеч от тези мисли! Кой каквото ще да мисли!

# 23
  • София
notar За сега сме постигнали пожарникарско положение, предполагам и военното не е далеч. Laughing Вероятно, защото не съм интелектуалка не съм За подобни варианти, но мисля, че поне гласуването за президент трябва да отпадне- поста не дава власт, която да изисква толкова широк вот. Така и цирковете ще намалеят с един и пари ще се спестят. Време и някой да започне да се пита кой чии интереси представлява и как ги защитава- средна класа, работници, интелектуалци и прочее. Сега всичко е шоО и политическия живот, и институциите са тотално компрометирани.

# 24
Абсолютно съгласен - моят лаф за това не е за тук, но докато я има схемата "Мой човек" ще е така - помни ми думата! Споменах интелектуалци, защото те на другия ден по ТВ се изказваха, колко е развита в последните години демокрацията в БГ, а реално никой не мисли това, което казва. А с "братя Галеви" как ще се справиш - с парламентарен контрол или с пожарната?
п.п. а военното положение има мнго форми - не се хващай веднага за думата! Peace

# 25
Не бяха ли чорапи? Не си спомням името на неговата прислужница , но тя казваше ,че му била кърпила чорапите? Милия, жив да го ожалиш...
За чорапите му говори мед. сестра, която се грижеше за него-Ани Младенова. Бяха я произвели майор от ДС.

# 26
notar За сега сме постигнали пожарникарско положение, предполагам и военното не е далеч. Laughing Вероятно, защото не съм интелектуалка не съм За подобни варианти, но мисля, че поне гласуването за президент трябва да отпадне- поста не дава власт, която да изисква толкова широк вот. Така и цирковете ще намалеят с един и пари ще се спестят. Време и някой да започне да се пита кой чии интереси представлява и как ги защитава- средна класа, работници, интелектуалци и прочее. Сега всичко е шоО и политическия живот, и институциите са тотално компрометирани.

Не зная дали има друга държава по света, където населението да избира президента, а той да е с представителни функции. На всичко отгоре при това положение и вицепрезидент! В Германия и Австрия е така, но го избира парламентът. Във Франция и САЩ президентът е силна фигура, но за него гласуват всички.  Можем да си припомним достойната постъпка на Блага Димитрова, която се оттегли преди да е изтекъл мандатът и, казвайки че от нея не зависи нищо и че постът е излишен. А можеше да си получава заплатата и да ходи къде ли не на държавни разноски. Няма да забравя и циничният коментар на Доган, че тази служба въобще не била за нея!

# 27
  • София
Една от най-точните световни информационни агенции – Ройтерс, обяснява защо българите така упорито сменят на всеки четири години любовта и омразата си към избираните от тях управници. Ето какво е България в очите на Европа и света след не едно и две, а на цели пет досегашни пришествия на спасители на народа?

Ройтерс го казва с един материал без пропагандни фрази, почти само с цифри:

„България от две десетилетия не е построила дори една единствена магистрала, свързваща я със съседните Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния. Тя има проблеми във всичко. Особено при пътищата, в енергийната, водна и телекомуникационна инфраструктура.

Пътища

* Магистралите са само 2%, или 418 км, от националната пътна мрежа с обща дължина 19 425 км.

* Две поредни правителства не са изпълнили обещанието за завършване на магистрала “Тракия", която трябваше да свърже София с пристанище Бургас. Само 173 км от планираните 368 км са построени и се използват.

* От магистрала "Хемус" между София и Варна са построени 125 км при 433 км обща дължина.

* Магистрала "Струма", която трябваше да бъде завършена за олимпийските игри в Атина през 2004 г, има нов кран срок за 2020 г. Построени са 24 км от 156 км.

* Построени са само 5 км от магистрала "Марица", свързваща българско-турската граница с магистрала Тракия при обща дължина 114 км.

* Първокласните и второкласни пътища са само 699 км от общата пътна мрежа.

* 37% от третокласните пътища са в лошо състояние.

* Страната има нужда от 6,5 млрд. лв., за да подобри архаичната си железопътна мрежа до 2013 г. Над половината от пътническите влакове са на възраст над 20 години.

Вода и електричество

* България има нужда от над 9,5 млн. евро, за да подобри остаряващата си водопреносна мрежа и да построи нови язовири, за да избегне недостига на вода. Според експертите загубите достигат 60%.

* От 70 хил. км тръби за пренос на вода, 50 хил. км имат нужда от подмяна, при средна възраст 50 години.

* Средната възраст на 152 569 км електропреносна мрежа с ниско-и средно напрежение е 30 години.

Телекомуникации

* 25% от българските домакинства имат интернет връзка вкъщи през 2008 г. Това е повишение спрямо 19% през предишната година, но е най-ниския показател в ЕС, където средното ниво е 54%.

* Около 43% от българите са използвали компютър през 2008 г, повишение с 6%.

* Около 500 населени места от общо 5300 нямат достъп до наземен телефон”

Инли най-просто, по царско е имало само павирани пътища, значи за 45г. комунизъм има построени 20 000км. асвалт от които 150 магистрала,
За 20 г демокрация колко км. има построени а колко поддържани?

А електропороводите? А приватизацията, малоумниците продадоха на чужденци държавни предприятия, които са жизнено важни за страната! Тагова крадене не е имало и по турско...ето затова трябва бой.

Щото всичките сега дето са сега и крадът като ги пратиш да копат в урановата мина, може би следващите ще крадът с мярка!

# 28
  • София
'' Ако не забелязвате всичко е капитализъм - болниците се превърнаха в акционерни дружества, които обслужват клиенти!?!
Образованието, училищата и унивиерситетите....тая година имаше недостиг на ст. общежития, нямало стаи. Обаче никой не казва, че в Ст.Град има 3 блока пълни с турци на платено обучение, които 2 думи на български не могат да обелят...нито на английски. И имат общежития - а прости българин се трепе и се кара на тема столица - провицния.
И един забавен факт, знаете ли новите хипер мега яки шахти на Б.Б които не друсат. Да верно не друсат, ама едната струва около 300лв. и е чугунена...идва от Италия чак. Знаете ли колко шахти има за смяна в София, в Пловдив... в БЪЛГАРИЯ - > има МНООООООГО. Е питам ако бяха дали поръчка на Кремиковци докато го имаше...ами то за 10 години напред щеше да е на луда печалба само от правене на шахти за 200лв.
Е оправданието на антикомунистите е, че в България няма ресурси и комбинати не ни трябват, трябва туризъм (разбирай бетон по черноморието) и лека промишеност ( разбирай да шием турски ризи на ишлеме). Ама АБЕЕ алоУУ то в Япония е пълно с ресурси, къде копнеш паладий излиза... ма те горките добре че им е турузма и леката промишленост. Мани ги самоураи разни...харакирите. Що правят тия коли, бе...кат нямат чугун са на загуба....мани. Ами тия компове, що ги събират там, за кво са им...
А Франция, брех милите францизи, да им се неначуди човек с тая кула и тва вино и шампанско сигурно имат процъвтяващ туризъм...аджеба за кво тогава са им тия загубени 50 и косур аец-а... сигурно ще искат компенсация от ЕС, за да ги спрат. И без друго са вредни и замърсяват, а и уран нямат...на загуба работят милите, да ги съжали човек.
А оражейната промишленост, няма ние сме пацифисти, само бренекета за лов ще правим...да избием уличните кучета. И ще изнасяме мир в Ирак. Демокрация! УРА! ...а янките за кво продават ракети наляво и надясно... па и руснаците и те. Тва оръжието не се печели от него...то за т'ва само ония проскубани араби го купуват.
А децата затлъстяват, няма да ядът банички и боза в лафките, ще плюскат здравословно в отсрещния магдоналдс... няма смисъл да ги пращаме по бригади - там ги експлатират, освен това се насят слухове, че изяждали полвината реколта ябълки още докато ги беряли...лошо! Така не бива, витамините се копуват само в аптеката с рецепта по пътека на здравната каса! Иначе къде ще капитализма и демокрацията!

Аз викам, дай да четем Дънов, да се навлечем с чаршави, да затворим останалите заводи, да претопим ладите, опелите и другата скрап(ама в турско, че няма вече Кремиковци..па то цапаше) и да ходим да подскачаме по полянките....някой ден американците ще дойдат и ще си направят резерват на балканите специално за нас!''

# 29
Аз викам, дай да четем Дънов, да се навлечем с чаршави, да затворим останалите заводи, да претопим ладите, опелите и другата скрап(ама в турско, че няма вече Кремиковци..па то цапаше) и да ходим да подскачаме по полянките....някой ден американците ще дойдат и ще си направят резерват на балканите специално за нас!''
Разсмя ме!  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт