Шоколадов кекс "Панадолко".За любители на сиропирани сладкиши.

  • 29 699
  • 125
  •   1
Отговори
  • Мнения: 7 418
   Някои форумки вече го знаят и са го правили.
   Реших да представя рецептата на по-широка аудитория. Grinning

   Истинско шоколадово разкошество! Hug
   По идеята на небезизвестния "Моливко". Wink
   Защо "Панадолко"?Пълних дупките с пипетата от детския сироп Панадол. Wink (Много е удобно,да ви призная!  Grinning ,но разбира се,може да се ползва и обикновен сладкарски шприц)
    Чашите ,с които меря,са пластмасови,каквито се ползват по заведенията.220 мл.

   3 яйца
   1 ч.ч. захар
   150 г маргарин (или масло,което,обаче, трябва да разтопите предварително)
   1 ч.ч. прясно мляко
   1 ванилия
   1 пакетче бакпулвер (д-р Йоткер)
   1/2 намачкан банан (по желание.Иначе,не е задължителен.)
   2-3 шепи много едро смлени (или по-скоро нарязани) орехи
   по желание можете да добавите и стафиди и/или сушени сливи
   1/2 ч.ч. какао на прах
   1.5 ч.ч. брашно

    за сиропа:
    3 с.л. захар
    3 с.л. какао на прах
    1/2 ч.ч. прясно мляко
    3 с.л. краве масло
    няколко капки ванилова есенция
    няколко капки ромова есенция

   От горепосочените продукти забъркваме кексова смес.
   Печем в намазнена и набрашнена форма до "суха клечка".

   Още горещия кекс надупчваме с пипетата от Панадол или нещо подобно.Но не до дъното,за да не изтече сиропа после! Naughty
  

   Приготвяме сиропа.Смесваме захарта и какаото в метален съд,постепенно добавяме и прясното мляко.Слагаме тази смес на котлона и чакаме да заври.След като заври,я дърпаме и прибавяме маслото и ароматите.
   С тази смес една по една пълним дупките на кекса.Аз го правя постепенно.Първо с по 2 деления на пипетата във всяка дупка.После още с по 2.И т.н..
   Оставяме около 1/3 от сиропа.Прибавяме към него още 1 с.л. какао и 1 с.л. захар.Слагаме го на котлона и чакаме да заври отново и да се сгъсти.Получаваме една хубава шоколадова глазура.С нея покриваме кекса и поръсваме го с кокосови стърготини.
   Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: ср, 10 фев 2010, 17:09 от Селма

# 1
  • София
  • Мнения: 461
Хвърлила съм му око от доста време Wink
Обаче кексове с масло нещо не ми стават Thinking Може ли да заменя с олио,?

# 2
  • Мнения: 4 916
Селма, имаш много поздрави от мъжа ми. Камбите и този кекс са му любими. Вчера сам си изяде една доза от шоколадово-банановия  Peace

# 3
  • Мнения: 7 418

Обаче кексове с масло нещо не ми стават Thinking Може ли да заменя с олио,?
    Може този пък да стане! Wink  Grinning
    С олио не съм опитвала да го правя,така че нищо не мога да кажа...... Rolling Eyes

# 4
  • Мнения: 7 418
Селма, имаш много поздрави от мъжа ми. Камбите и този кекс са му любими.
      Hug Hug Hug

# 5
  • Мнения: 81
Задължително ще го направя, че във вкъщи се хапват само сиропирани десерти Laughing

Селма   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 6
  • Мнения: 7 418
  И да се похвалиш! Grinning

# 7
  • Мнения: 81
Обезателно   bouquet

# 8
  • Мнения: 11
    Направих този сладкиш на Коледа,полу4и се страхотен!Ползвах сладкарски шприц,надуп4их кекса малко пове4е.Останалото по рецептата(благодаря за която  bouquet ).Облизахме си пръсти!Утре ще го правя пак.Нямам време за торта,а "Панадолко"-то е по4ти торта.

# 9
  • Мнения: 7 418
   МНого хубаво,че сте останали доволни от кекса! Hug

# 10
  • Видин
  • Мнения: 4 921
Ох  Crazy Ще си изям лаптопа  Whistling
Не изглежда сложен, така че може и скоро да го опитам  Hug

# 11
  • Мнения: 7 418
  Изобщо не е сложен!Опитвай смело!Успех! Grinning Peace

# 12
  • Мнения: 7 418
Малко разрези на "Панадолкото".Този път му сложих повече банан,добавих стафиди и сини сливи(последните страхотно се съчетават с шоколадовия вкус на сладкиша).

# 13
  • на пистата
  • Мнения: 5 840
за нова година го направих,но.. Sadсе о..х залепи ми се за формата.след малко пак ще пробвам,но този път със силиконова форма за не се залепи ,дано да стане

# 14
  • Мнения: 7 418
  Как така ти се е залепил за формата?Беше ли намазнена и набрашнена?
  И като ти се залепи за формата, отрази ли му се на вкуса? Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт