Реших да представя рецептата на по-широка аудитория.
Истинско шоколадово разкошество!
По идеята на небезизвестния "Моливко".
Защо "Панадолко"?Пълних дупките с пипетата от детския сироп Панадол. (Много е удобно,да ви призная! ,но разбира се,може да се ползва и обикновен сладкарски шприц)
Чашите ,с които меря,са пластмасови,каквито се ползват по заведенията.220 мл.
3 яйца
1 ч.ч. захар
150 г маргарин (или масло,което,обаче, трябва да разтопите предварително)
1 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
1 пакетче бакпулвер (д-р Йоткер)
1/2 намачкан банан (по желание.Иначе,не е задължителен.)
2-3 шепи много едро смлени (или по-скоро нарязани) орехи
по желание можете да добавите и стафиди и/или сушени сливи
1/2 ч.ч. какао на прах
1.5 ч.ч. брашно
за сиропа:
3 с.л. захар
3 с.л. какао на прах
1/2 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. краве масло
няколко капки ванилова есенция
няколко капки ромова есенция
От горепосочените продукти забъркваме кексова смес.
Печем в намазнена и набрашнена форма до "суха клечка".
Още горещия кекс надупчваме с пипетата от Панадол или нещо подобно.Но не до дъното,за да не изтече сиропа после!
Приготвяме сиропа.Смесваме захарта и какаото в метален съд,постепенно добавяме и прясното мляко.Слагаме тази смес на котлона и чакаме да заври.След като заври,я дърпаме и прибавяме маслото и ароматите.
С тази смес една по една пълним дупките на кекса.Аз го правя постепенно.Първо с по 2 деления на пипетата във всяка дупка.После още с по 2.И т.н..
Оставяме около 1/3 от сиропа.Прибавяме към него още 1 с.л. какао и 1 с.л. захар.Слагаме го на котлона и чакаме да заври отново и да се сгъсти.Получаваме една хубава шоколадова глазура.С нея покриваме кекса и поръсваме го с кокосови стърготини.
Да ви е сладко!