Меню за Никулден

  • 54 719
  • 304
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 180
от готваче знам че бяла хищна риба е най-добра за морската сол.Аз я правя не върху а в морска сол.Посипва се дъното на тава слага се рибата и се покрива добре отвсякъде.Не е проблем да пробваш и с шарана ще стане задушена.В коремчето слагам подправки и лимон нарязан. Hug

# 76
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 144
А шарана печен върху морска сол става ли вкусен?

Аз правих котлети от шаран на сол. Станаха мноооооого хубави.  Peace

Иначе по темата- днес вече купих шарана. Успях да намеря сравнително малък- "само" 1,800 кг...

# 77
  • сусурлево
  • Мнения: 474
за Никулден рибата са готви с глава за да не се маха богатството от къщата
не съм правила шаран досега ,  но ще се пробвам

# 78
  • Варна и...духом на Босфора
  • Мнения: 2 711

Здравейте Simple Smile
Нямаме именник в къщата и затова няма да е официално - риба(шаран пълнен или пържена каракуда) и някаква салата (картофена може би и някоя трушия). За сега това си мился да е, но има още малко време и ще видим Wink
Иначе сега се сетих - имам праз, дали ще стане хубаво шарана да е с лук, праз, орехи, гъби и стафиди(че имам малко изостанали)? Или ако е с праз да махна стафидите? Някой да го е правил така? И добе ли се получи или ще се получи?
Праза е основен елемент в моята плънка за пълнения шаран ,а и за плакията го смесвам с лук. Аз също си имам именник и този ден е празник в нашето семейство. От Варна съм и имаме голям избор на риба ,а тази година и на удивителни цени. Ципурата и лаврака в магазина ,където работи моя Николай е на 8,99. Иначе мъжа ми не обича шаран,но аз много и го приготвям така- Преди две години ми попадна рецепта ,където видях че може да се цепва не от корема ,а от към гърба и вече го правя само така. Има повече место за плънката. Един ден преди празника го изчиствам- във връзката на главата с тярото има един елемент ,казват му сребърното копче- ОБЕЗАТЕЛНО го премахнете,иначе дава  горчив вкус, подсушавам го и го напръсквам с равни части вода ,оцет и лимонов сок. Така престоява и не мирише на никаква тиня. Плънката - Задушавам праз,кромид лук, домати,сушен магданоз,гъби, черен пипер,девисил,щипка бял пипер. Орехи също слагам,но предварително ги загрявам малко на котлона със сол,малко да се запекат,режа ги на ивички ,прибавям една лъжица галета и оставям да изстине сместта. Пълня шарана и го пека,в намаслена тавичка и отгоре лимонче на кръгове и доматки. Става много вкусно! 
Имах щастието тази година да посетя Истанбул и да капна и там ракъ и балък- рибка с ракийка! Ще си приготвя ципура по следния начин- Рибата се почиства, подсушава и осолява леко. Леко ще запека кедрови ядки-1 суп.л отделно ще задуша малко червен лук със сушени домати със зехтин, въвфолио ще сложа рибата ,отгоре лука със доматите и кедровите ядки и наситно настъргана кора от лимон и запичам за 25 минути във фурната и е готово! Ще направя и рибена чорба и паниран хек,че мойте мъже много го тачат. Него го приготвям така- Правя марината от 2 яйца ,чесън ,копър, черен пипер ,сол ,лимонов сок и парчетата нарязанариба престояват в нея поне 2 часа. после панирам в царевично брашно и галета,смесени поравно. А,пропуснала съм чесънчето в горните рецепти, извинявайте.

 На всички българи и техните семейства желая весел празник и да са живи и здрави! На всички именници да им е живо издраво името! Hug Hug

# 79
  • Мнения: 577
за Никулден рибата са готви с глава за да не се маха богатството от къщата
не съм правила шаран досега ,  но ще се пробвам
Човек се учи докато е жив.Е това не го знаех.
Мерси!   bouquet

# 80
  • Мнения: 1 998
Ще пълня шаран. С главата го приготвям  винаги  Wink

redemi
, ще спазя твоята рецепта. Звучи много вкусно, благодаря  Hug Не съм се сещала да запека орехите и да сложа малко галета.

# 81
  • Мнения: 203
Да, и майка ми го прави с орехи става божестен.

# 82
  • сусурлево
  • Мнения: 474
реших го ще го правя в тесто . пък каквото стане

# 83
  • Мнения: 1
в къщи са двама именици и свекървами ми каза всичко аз да приготвя #Crazy.абе общо взето мо трябва меню за 14-16 човека и всичко да е приготвя бързо.то разбира се за рибника ще ми трябва малко повече врвеме но това съм го предвидила дайте съвети за останалото на трапезата Praynig Praynig Praynig

# 84
  • София
  • Мнения: 3 271
Тази година реших да метна няколко котлета сьомга на уребрения тиган, гарнитура - картофи, задушени зеленчуци, все нещо ще измисля.
Иначе все пълен шаран с орехи правех и дом.сос.

# 85
  • Мнения: 577
в къщи не харесваме шаран, но всяка година , готвех заради традицията (до колкото съм запозната рибата на този ден трябва да е с люспи). Миналата година ми казаха рецепта за пълнен шаран със сирене и чушки стана наистина много вкусен.
За неделя ще приготвя пак шаран със сирене.

Ето и рецептата: около 3кг шаран
За плънката:  0.500кг. сирене , 2бр. зелена чушка нарязана на ситно , 2-3бр. лук нарязан на кубчета (по желание може и 1бр. люта чушка)
Всичко това се разбърква добре и се пълни шарана.
След като се зашие се поставя в намазнена тава. Залива се с 1 литър доматен сос режат се на колелца 2бр кис. краставички и 1бр. морков. Покрива се с фолио.

Весело прекарване на празника.

# 86
  • София
  • Мнения: 372
Въпроса е как да се обогати салатата, така, че да не е само картофена - имате ли идеи? newsm78.

аз правя такава салата - картофи, червен лук, кис. краставички, маслини, магданоз. рязала съм и чушки рибки, но това само ако обичате люто.
става много шаренка и вкусна салатка.

# 87
  • Мнения: 1 236
е с люспи). Миналата година ми казаха рецепта за пълнен шаран със сирене и чушки стана наистина много вкусен.


Много ми хареса тази рецепта  Hug bouquet Вярно че на по-мазнички риби им отиват бели сирена. Много харесвам сьомга с мус от сирене, но не ми беше хрумлало, че ще върви добре и с шаранче. Веднага ми става любима твоята рецепта - мисля да й добавя и орехи!  Grinning

# 88
  • Мнения: 3 219
в къщи не харесваме шаран, но всяка година , готвех заради традицията (до колкото съм запозната рибата на този ден трябва да е с люспи). Миналата година ми казаха рецепта за пълнен шаран със сирене и чушки стана наистина много вкусен.
За неделя ще приготвя пак шаран със сирене.

Ето и рецептата: около 3кг шаран
За плънката:  0.500кг. сирене , 2бр. зелена чушка нарязана на ситно , 2-3бр. лук нарязан на кубчета (по желание може и 1бр. люта чушка)
Всичко това се разбърква добре и се пълни шарана.
След като се зашие се поставя в намазнена тава. Залива се с 1 литър доматен сос режат се на колелца 2бр кис. краставички и 1бр. морков. Покрива се с фолио.

Весело прекарване на празника.


Това ми прозвуча интересно, обаче шаранчето ни е около 2кг, ще намаля продуктите. Не сме фенове на пълнените шарани, но ще спазим традицията. Колко време печеш шаранчето ?

# 89
  • Мнения: 577
. Колко време печеш шаранчето ?

час и половина  с фолио и 15-20мин без да се запече леко.

Общи условия

Активация на акаунт