Роля на бебето в процеса на раждане

• 5 752
  • 101
  •   1
Отговори
Здравейте! Ето още една тема, недискутирана досега.

В днешния технологичен век като че ли забравихме ролята, която играе бебето в процеса на самото раждане. За повечето лекари то е просто НЕЩОТО, което трябва да бъде извадено от майката.

Но нали в корема й има завършено емоционално същество. То чува, усеща и реагира на  всичко ставащо около него и с майката. Емоциите й му се предават по кръвен път (с невропептиди), а може би и по телепатичен.

Ако то е спокойно, уверено (а това значи и майка му да е спокойна и уверена) раждането може да следва естествения си ход.

Непривичната обстановка в болницата често е стресираща не само за майката, но и за малкото същество в нея. Говора, виковете на хората около нея, нейните притеснения, страх, неспокойствие (и дори гняв или безсилие ако щете) го заливат с коктейл от хормони, който го кара да се чувства застрашено и уязвимо. А всяко здраво неродено, което изживява страх, стрес и заплаха реагира като се върти, рита, ръкомаха...
И последствията при раждане могат да бъдат много, и тежки, например:
  • увиване около пъпната връв
  • изхвърляне на мекониум, с който може да се задуши
  • обръщане в неправилно положение
  • засядане в родовия канал

Смея да твърдя, че
емоционалното състояние на бебето е един главен (но пренебрегван) фактор за успешно раждане

Защото ако родилката се чувства защитена, сигурна, всред хора които обича и се доверява (както е при раждане у дома) и то ще бъде спокойно. Така тези опасности могат да се избегнат.

Какво мислите вие? Какво би могло да се промени?

Последна редакция: нд, 29 ное 2009, 16:39 от Людмил

# 1
  • Стара Загора
Ами не зная , на мен ми прилича на агитация да се ражда в къщи .Аз лично не бих родила в къщи .

# 2
Ами не зная , на мен ми прилича на агитация да се ражда в къщи .Аз лично не бих родила в къщи .
Моля да не спамите темата, тук говорим за друго. Има си тема за и против раждане в къщи.

Последна редакция: нд, 29 ное 2009, 10:37 от Людмил

# 3
Людмил, аз не мога да взема отношение, за жалост. Защото никога досега не съм разглеждала раждането като съвместна работа на мама и бебе. Но смятам, че именно това е най-важния елемент. Дано някога мога да споделя и опит.
Темата ми е интересна.

# 4
Людмил ,

Разбира се, че ролята на бебето в целия родилен процес е също от значение ! Simple Smile
Майката и бебето са взаимно свързани с емоциите си и всичките си усещания. Както майката може да стресира бебето,така и е възможен обратния вариант - майката да е спокойна, но бебето да се заинати....и да не иска промяна.
Все пак колкото и да върви гладко едно раждане, това за бебето е много по- голяма промяна и стрес, в сравнение с майката.

Има не един случаи, когато майката е спокойна, уверена, ражда без стрес, в хармонична обстановка, а бебето се закучва........

Много са и случаите , когато лекарите решават да  ускорят раждането, наливат маскимално дози окситоцин , но ВЪПРЕКИ това, раждане не се реализира.
И така майките или се връщат у дома , или остават в болницата......
ПРОСТО ЗАЩОТО МОМЕНТЪТ НЕ Е НАЗРЯЛ!
НИКОЯ съвременна медицинска интервенция НЕ МОЖЕ  да реши точно в кой миг ще се роди новият живот!
Дори и да е секцио....
Понякога бебето е толкова упорото в съпротивата си/ върти се, свива се и не се дава/, че дори при изваждането му насила, неговата воля е пак налице. И големият момент пак донякъде е контролиран и от бебето. Peace
Раждането е процес - загатка.
И въпреки "напредъка" в медицината, той никога няма да може да бъде напълно контролиран , както на  някои "специалисти" им се иска.

Цитат
За лекарите то е просто НЕЩОТО, което трябва да бъде извадено от майката.

е, не бих сложила всички лекари под един знаменател.........
има много медицински лица, които се вслушват в малкото човече, съобразяват се с него. Съветват бъдещите майки да си говорят с бебетата, на ги галят, да им пеят........
Познавам даже случаи, в които майката сякаш малко е "пренебрегвана" за сметка на бебето Heart Eyes........

# 5
Звучи логично. Отивам да търся повече материал за четене, интересна тема.

# 6
Людмил ,

Разбира се, че ролята на бебето в целия родилен процес е също от значение ! Simple Smile
Майката и бебето са взаимно свързани с емоциите си и всичките си усещания. Както майката може да стресира бебето,така и е възможен обратния вариант - майката да е спокойна, но бебето да се заинати....и да не иска промяна.
Все пак колкото и да върви гладко едно раждане, това за бебето е много по- голяма промяна и стрес, в сравнение с майката.

Има не един случаи, когато майката е спокойна, уверена, ражда без стрес, в хармонична обстановка, а бебето се закучва........

Много са и случаите , когато лекарите решават да  ускорят раждането, наливат маскимално дози окситоцин , но ВЪПРЕКИ това, раждане не се реализира.
И така майките или се връщат у дома , или остават в болницата......
ПРОСТО ЗАЩОТО МОМЕНТЪТ НЕ Е НАЗРЯЛ!
НИКОЯ съвременна медицинска интервенция НЕ МОЖЕ  да реши точно в кой миг ще се роди новият живот!
Дори и да е секцио....
Понякога бебето е толкова упорото в съпротивата си/ върти се, свива се и не се дава/, че дори при изваждането му насила, неговата воля е пак налице. И големият момент пак донякъде е контролиран и от бебето. Peace
Раждането е процес - загатка.
И въпреки "напредъка" в медицината, той никога няма да може да бъде напълно контролиран , както на  някои "специалисти" им се иска.

Цитат
За лекарите то е просто НЕЩОТО, което трябва да бъде извадено от майката.

е, не бих сложила всички лекари под един знаменател.........
има много медицински лица, които се вслушват в малкото човече, съобразяват се с него. Съветват бъдещите майки да си говорят с бебетата, на ги галят, да им пеят........
Познавам даже случаи, в които майката сякаш малко е "пренебрегвана" за сметка на бебето Heart Eyes........
Ние имахме две опитности.
Първата беше, че Самуил беше разположен седалищно само СЕДМИЦА преди раждането. За това режат, нали знаете, не се церемонят. Но Мирена "поговори" с него, направи си малко йогийски упражнения и той застана правилно.

Втората беше, че преди раждането "разговаряхме" с него, казахме му с каква радост и нетърпение го чакаме, че го очаква един нов прекрасен свят, да не се страхува, да държи ръцете си прибрани, да не рита. Пълен инструктаж  Laughing И всичко мина идеално.

Последна редакция: нд, 29 ное 2009, 11:03 от Людмил

# 7
Звучи логично. Отивам да търся повече материал за четене, интересна тема.
Поне досега не съм срещал никъде материал по темата. Ако откриеш - дай насам. Ще го сложим и на homebirth.beinsa.info

# 8
Темата ми е интересна. Лично за мен е странно, че се гледа на бебето като на 'нещо' без чувства и значение.

# 9

Първата беше, че Самуил беше разположен седалищно само СЕДМИЦА преди раждането. За това режат, нали знаете, не се церемонят. Но Мирена "поговори" с него, направи си малко йогийски упражнения и той застана правилно.

Втората беше, че преди раждането "разговаряхме" с него, казахме му с каква радост и нетърпение го чакаме, че го очаква един нов прекрасен свят, да не се страхува, да държи ръцете си прибрани, да не рита. Пълен инструктаж  Laughing И всичко мина идеално.

това с обръщането в последния момент е много разпространено! Peace Simple Smile
бебенцето се обръща точно, когато е готово да поеме своя път Simple Smile
И при мен беше подобно.
През бременноста си беше все главично. Обаче в 8 месец реши да види какво е това да си поседне малко Joy
и си седя седалищо до 9 месец. Лекарката беше спокойна. Каза ми, ами ше го чакаме Laughing Peace
И той си се намести пак главично самичък малко преди да родя........ Laughing

Темата ми е интересна. Лично за мен е странно, че се гледа на бебето като на 'нещо' без чувства и значение.
ами то по принцип НЕ се гледа така. Е, че има извращения, има, за съжаление........
Но животът е пъстър.......има аномалии всякави......

# 10
  • Варна
Добре ако емоционалното състояние на бебето е много важно, как да разберем какво е? Психоанализа от утробата ли ще му правим?
Аз лично не бих родила в къщи. Naughty

# 11
Добре ако емоционалното състояние на бебето е много важно, как да разберем какво е? Психоанализа от утробата ли ще му правим?
Aми има едно нещо дето му викат майчина интуиция. Която НЕ РАБОТИ когато други ти приказват, нареждат, дават акъл. В "изостаналите" нации тя е нещо естествено - майките чувстват детето като част от себе си. За много от съвременните майки интуицията е дала "на късо" и трябва да се изгради отново, съзнателно.

Последна редакция: нд, 29 ное 2009, 11:35 от Людмил

# 12
Цитат
Защото ако родилката се чувства защитена, сигурна, всред хора които обича и се доверява (както е при раждане у дома) и то ще бъде спокойно. Така тези опасности могат да се избегнат.
  Болниците също биха могли да помислят по въпроса. Peace

# 13
  • Варна
Aми има едно нещо дето му викат майчина интуиция.

Откъде знаеш за майчината интуиция? Предполагам, че са ти разказвали.
Е, да речем че аз съм я нямала и я нямам. Изобщо не знаех какво ме очаква в деня на раждането и като казвам това не значи , че не съм се осведомила. Знаех за контракции, евентуално изтичане на води. фазите на раждането и т.н.
Е, нищо подобно не ми се случи. Първото ми раждане започна с остра болка в кръста, постоянна, изобщо не ставаше въпрос да гледам времето между контракциите защото нямаше период на отпускане. От мен започна да тече кръв (предполагах, че това е тапата, но все пак бях много, много уплашена).
Общо взето нямаше нищо общо с клипчетата и разказите от другите родилки. Така че.... явно не важи за всеки. Peace

# 14
Aми има едно нещо дето му викат майчина интуиция.

Откъде знаеш за майчината интуиция? Предполагам, че са ти разказвали.
Е, да речем че аз съм я нямала и я нямам. Изобщо не знаех какво ме очаква в деня на раждането и като казвам това не значи , че не съм се осведомила. Знаех за контракции, евентуално изтичане на води. фазите на раждането и т.н.
Е, нищо подобно не ми се случи. Първото ми раждане започна с остра болка в кръста, постоянна, изобщо не ставаше въпрос да гледам времето между контракциите защото нямаше период на отпускане. От мен започна да тече кръв (предполагах, че това е тапата, но все пак бях много, много уплашена).
Общо взето нямаше нищо общо с клипчетата и разказите от другите родилки. Така че.... явно не важи за всеки. Peace
Горе го дописах - при съвременната майка, въобще при хората откъснали се вече от природата, тази интуитивна връзка е дала "на късо". И трябва да се изгради наново.
Не искам да говоря за нашите опитности, да не излиза пак като пропаганда... Но така е, за мен е реално, бил съм свидетел на телепатична връзка между майка и дете. Тя просто ЗНАЕ какво прави детето и как се чувства в момента. Ако чакаш да го усетиш в деня на раждането, без преди да си изградила връзка с него - няма как да стане... Тази връзка се изгражда далеч преди раждането, още в 4-5 месец. И е  нещо прекрасно, част от привързаното родителство, майката разбира децата си, дори когато пораснат...

Последна редакция: нд, 29 ное 2009, 12:14 от Людмил

Общи условия

Активация на акаунт