Хеликаза, Тефтерче, знаем, че етикетирането е вече регламентирано, но сега то е задължително над съдържание от 0,9% - искаме този праг да е по-нисък, защото на пазара има масово храни с ГМО под този праг и понеже фирмите не са длъжни да обявяват това не го и правят, така и потребителите не знаят, че консумират храна с ГМО. Ако си купите килограм кайма например, сега производителят не е длъжен да изпише на нея, че вътре има 8,9 грама генномодифицирана соя.
Хеликаза за лабораториите за проверка на храните съм посочил линк към статия в Дневник, там пише и на каква стойност и колко хора са обучени. Лабораториите са към РИОКОЗ, има и централна референтна, обадете се на Столична РИОКОЗ да питате ако не вярвате.
Хеликаза, не е важна конвенцията, а природата и за да не влизаме в безкрайно тълкуване на конвенцията и протокола от Картахена към нея, предлагам да се фокусираме върху факта, че ГМО вреди на биоразнообразието.
За полените, те летят с вятъра и пчелите на десетки километри, стотици лесно ще станат от нива на нива. Да за дивите видове, както и за култивираните е вярно, че трябва да са родственици. Но такива се срещат достатъчно. Вземете за пример генно модифицираната соя, която е от семейство Бобови, едно семейство с доста представители в България - и диви и култивирани.
А на който му трябва информация за потребителските нагласи към ГМО в Европа ще намери в интернет.