Бишкоти
Рецептата ми е от една книжка, нещо като списание, събрани рецепти на бисквити
Използвам чаша равна на 250 мл.
3 белтъка
110 гр (1/2 чаша) захар
150 гр. (1 чаша) брашно
около 1 чаша и половина (чаша=250 мл.) орехи (ядки – цели, не ги трошете)
100 гр. нарязани глазирани червени череши (ми не знам как е на български – glace cherries).
Първо разбивам белтъците на пяна, като се разбият, започвам постепенно да прибавям захарта (това с миксер). След като всичко се е разбило хубаво (твърдо, като сняг), спирам миксера. На ръка, с бъркалка прибавям пресятото брашно, но постепенно( на 3 пъти), като с последното брашно слагам и орехите и черешите. Всичко това слагам в предварително намазнена тавичка – мойта е с размери 8 на 26 см.
Пека всичко около 45 мин във фурна на 170 градуса (моята е с вентилатор) – гледам, да е твърдичко на пипане, да не ти потъва пръста. Като го извадя е едно такова –все едно кекс, който не се е надигнал, никакво на вид, както и на вкус, ако отчупите парченце и го опитате. Но – има още 1 стъпка
Слагам го да изстине на решетка и след това го увивам в алуминиево фолио до другия ден.
На другия ден го нарязвам на тънички парченца, колкото по-тънички, толкова по-добре (сега ми излязоха около 35 филии, които после разрязвам на 2) и ги слагам да се изсушат в печката на 100 градуса (с вентилатор), за около 1 час.
Дано ви харесат, изглежда голяма играчка, но не е, и са много хубави - едни такива хрущящи, целувчени, ммммм.