Отново за АБКМ

• 141 209
  • 2 516
  •   2
Отговори
# 90
Здравейте и от мен, момичета!
Благодаря на ra_iv за поканата!
Имам дъщеричка, за която се предполага, че може би има АБКМ (нямаме нищо черно на бяло като диагноза, рабтим по предположения). Калина е изключително кърмена; вода, сокове и т.н. не пие, не е захранена все още, защото чакам да се пооправи акито й.
От края на първия месец Калина имаше зачервени бузки със суха, лющеща се кожа. Впоследствие обривчето се придвижи по гърдичките. По това време не бях чела нито за АД, нито за АБКМ, хапвах доста мляко, а признавам си - и шоколад  Embarassed Но пък и според нашата тогавашна педиатърка нямаше нищо сериозно (Детето се "чистело". От какво ли толкова?)
В края на втория месец я заведохме на профилактичен преглед в "Токуда" и там установиха АД и ни изписаха А-Дерма Екзомега лосион и Биогайа. От тогава уж започнах да ограничавам храните, но си позволявах млечни продукти в малки количества.
Слуз в акито и по-тъмни нишки Калина е имала почти на всяко изхождане (макар и съвсем малко), може би от около 2-я месец, но бях успокоявана от педиатъра, че "Много бебета са така" и няма нищо тревожно. По това време още не бях чела за АБКМ и не знаех за връзката между АД и АБКМ. Към 4-я месец Калина изака една кървава нишка и отново я заведох в "Токуда", тогава вече ми казаха за вероятна връзка между АД и АБКМ.
Междувременно кожата на бебка се оправи, кожата по бузките й остана малко по-грапава, но вече не е зачервена. Появи се обаче едно лишейче по коремчето и две много упорити червени петна под дясната мишница и отзад на сгъвката на дясното краче. Те са си червени до ден днешен. Изписан ми е "Елоком" за тях, но не смея да ги намажа. Сега мажа всички гънки с балсама на Д-р Тайс Нахткерцен, къпем 2 пъти в седмицата с Линола фет (а през другото време - със Себамед) и продължаваме да мажем по два пъти на ден с А-Дерма цялото тяло. 
С акането преди около месец Калина мина през запек (всъщност консистенцията беше нормална, но тя се изхождаше на 2-3 дни), после (до онзи ден) - през ходене по 5-6-7 пъти на денонощие. Като два пъти беше чиста слуз (1-2 с.л.), а в останалите случаи акито почти попиваше в памперса. Често миризмата на акито е кисела, независимо кога се е изакала - в единия случай пред мен. Цветът е зеленикав обикновено, а до скоро - тютюнев.
Не знам дали е свързано с АБКМ, но от 2-3 месеца усещам мирис на ацетон от дъха на Калина (според педиатърката - не е възможно!?!), особено следобедно време след сън, давам й вода, но тя не желае да я пие, затова кърмя по-често.
За храненето: ям пилешко, свинско, картофи, ориз, домати (от консерва), праз лук, кисело зеле, ядки понякога, пия боза, рядко ям по някой банан и ябълка, яйца (рядко), компоти от праскови и май-май това.
Извинявам се за дългия пост, но се притеснявам и искам да ви запозная с всичките симптоми на Калина.

# 91
amanita нашият обрив е абсолютно същия, само че не е само по лицето.
ssiillvvyy кажи кои е този алерголог и на мен ми стана странно за семките, аз често си хапвам за занимавка и да не мисля много за ядене.
Boiana_P нашето положение е същото, обриви, суха кожа, но когато обрива стане много сърбящ и зачервен аз мажа с КС кремчета, а през другото време с Адерма. Акото ни също е със слуз и си мисля да не чакам да се оправи, а още  малко и да захранвам като навършим 6 месеца. Вече няколко пъти чета за бебечета, които са започнали да акат нормално след захранването.

# 92
  • София
Ние освен слузта тогава, сега сме с адски червени и пъпчести бузи. Давам за пример снимка, намерена в нета, но изглежда по същия начин:
http://www.foto.bg/data/500/medium/IMG_08891.jpg
 Confused
И на Никола обривът беше точно такъв в началото, но с времето стана доста по-зле. Сега има и по слепоочията, челцето, че и в косата Rolling Eyes Понякога е много червен, понякога е просто грапав като по-суха кожа.
За слузта и аз не смятам да я чака да изчезне преди да захраня (освен ако лекарите не препоръчат друго). Той си има слуз от началото, кой знае дали въобще ще изчезне. Пък и доста майки във форума споделят, че след захранването са се оправили нещата.

# 93
  • Видин
 Confused Не знам вече и аз какво да мисля/правя. Нали може в някакъв неопределен момент от нищото да се отключи алергия - е, явно моментът е настъпил  Confused
Чак другата или по-другата седмица ще мога да го заведа на дерматолог, но се чудя дали да не идеме при алерголог преди това за един кръвен тест? Не ми се ще да го боцкат пак (на 6м му взеха кръв),но се притеснявам...
След колко време има видим резултат,ако почна да спазвам диета?

# 94
  • София
amanita, има логика да си пуснете кръвен тест. Може пък пъпчоците да не са на алергична основа. Май са хиляда видове дерматити и не винаги са свързани с алергия. Но при алерголог не съм сигурна, че си заслужава да се ходи. Ще ти надуе главата и пак няма да си убедена в думите му. Ти си решаваш де. Замислих се, че от последното ми ходене при алерголог нямаше никаъв резултат  Embarassed А за диетата нищо не ти пречи да я почнеш, не е толкоз страшно. Виждаш все още сме живи, мърдаме и кърма си имаме  Heart Eyes
Boiana_P, извинявай но да не преглеждам пак нещата вие пускахте ли микробиология от памперса?

после (до онзи ден) - през ходене по 5-6-7 пъти на денонощие. Като два пъти беше чиста слуз (1-2 с.л.), а в останалите случаи акито почти попиваше в памперса. Често миризмата на акито е кисела, независимо кога се е изакала - в единия случай пред мен. Цветът е зеленикав обикновено, а до скоро - тютюнев.
Ние сме точно така. Но сподели ако искаш с нас резултат от МБ.
За миризмата на ацетон в устата се сещам, че на моя синковец му мирише лошичко устата когато върне. Но доста често връща в устата, но като е легнал и си го глътне милия, та остане само неприятната миризма. Ако не е от това при вас май си трябва преглед при някой лекар.

# 95
ra_iv, исках да пуснем микробиология на памперса, но педиатърката ми каза, че Калина е още малка и МБ няма да е точен показател, не й било сега времето (каквото и да значи това!). Така, че не съм пускала. А киселата миризма на акито не е всеки ден и не е постоянна - например днес имаше кисела миризма веднъж, след това - не.
Миризмата на ацетон от дъха на Калина според мен се дължи на липса на достатъчно течности, защото я усещам (и пак не е всеки ден) след следобедния сън, който е обикновено около 2 часа, а ако не е яла точно преди това й се събират 3-4 часа без кърма. След като се нахрани обикновено миризмата изчезва. Но диването не иска вода и това си е.  Thinking
А за захранването -  ясно ми е, че слузта в акито няма да изчезне като с магическа пръчка, но давам на Калина "Биогайа" в момента и виждам разликата за 7 дни. Днес например е акала само 3 пъти и то почти без слуз и без да се напъва особено. Докато предишните дни доста се напъваше и пръцкаше, цялата се зачервяваше от усилията, а резултатът беше минимален. Така, че утре или вдруги ден мисля да започна с морков.
П.С. Обривът по бузките от снимката беше същия и при нас.

# 96
  • София
Boiana_P, микробиология може да се пуска и на новородено. То в пробата или има гъбична и бактерилна инфекция или няма. При всички лекари които сме ходили до сега за проблемите това им е първия въпрос - резултат от МБ. И то логично - все пак преди да се навлезе в дълбоките води на алергията, да се отхвърли нещо, което е лесно откриваемо. Нямам логичен отговор защо така ти е отговорила педиатърката  Thinking
Липсата на достатъчно течности се отразява и в други признаци- малък брой напишкани памерси, с по-тъмен цвят урина... Кърмените бебета по принцип нямат нужда от допълнително вода, те си набавят всичко необходимо чрез кърмата. Според мен не е това причината за дъха на Калина.
Все пак мнението ми е на база наблюдение и прочетени статии и форумски мнения, така че потърси и други мнения, най-добре от добър педиатър  Wink
За захранването бях пуснала един линк в дира  http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=alergii&Number=195072 … p;part=2&vc=1 има доста полезни неща.

# 97
Boiana_P, това за МБ е пълна глупост. Ние паралелно с кръвният тест за алергия пуснахме и МБ. А и това е най-малко стресиращото изследване за бебето. Просто взимаш един наакан пампер и в лабораторията. Можете да пуснете наред с МБ и проба за окултни кръвоизливи, относно тези кафеви нишки които се появават понякога.

# 98
Стига, моля те! Че това са основни мои храни в момента! Халвата ми е единственото сладко нещо, а със семките си залъгвам глада!
Кой алерголог ти го каза?

Мустаков Sad - Аз отидох с надеждата да ми разшири диетата, а той даже ми зачерта някои от основните неща, които ям. Халвата съм я яла през цялото време - направо в промишлени количества - дори с хляб за основно ядене и не съм забелязала някакви странични ефекти - мисля от време на време пак да си хапвам по мъничко. А за семките - не знам дали има връзка с влошаването при нас, но май то е от както почнах да ги ям всекидневно. Иначе бях направила един списък с храните, които ям - кестените например не ги коментира изобщо - може да ги е пропуснал, а може и да са позволени. Сега със сигурност знам, че може броколи, карфиол, брюкселско зеле - май ще наблегна на тях - да разнообразя малко, но пък като знам, че само от магазина мога да си купя тези неща - преставям си колко ще са бъкани с разни гадории newsm78!

За водата - Бояна не ми се струва възможно, ние също не пием вода, а дори ядем добавка по 120, 150 мл на ден - не че не съм й предлагала - тя просто не иска. Дори, когато бяхме в периода с многото акита на ден - направо диария на вода, не се обезводни и не искаше да пие вода. Да не би да даваш случайно ЕНТЕРОЛ!? newsm78 Когато ние взимахме - Алекс имаше много странен дъх - като на бъчва! Mr. Green

Микробиология също може да си направите - купуваш си съд от някоя аптика - взимаш проба и право в някоя лаборатория - нашия го правихме, когато бяхме на 1 месец!

# 99
Уф тоя Мустаков! Как мина прегледа, доволна ли си? Аз много се издразних, особено след като се осъзнах като се прибрах в къщи! #Cussing out
И аз отидох с надежда да ми разшири диетата, но уви! По време на прегледа, той само мълчеше и кимаше от разстояние, сякаш го беше страх да не се зарази от беба  Shocked Аз говорех нещата, за които се сещах, но той по никакъв начин не ми помогна с въпроси  Confused Съответно аз не бях свързала АД с реакция от ваксината, защото дори не предполагах, че може да има връзка  ooooh! Той естествено не ме попита! Само ми разпечата един тъп, съвсем не изчерпателен списък и като го питах за някоя храна ми отговаряше, но ми казваше после да си прочета списъка  ooooh! Много ме шокира, това че не пише защо е забранена дадена храна, и забраната на пилешкото ми дойде като гръм от ясно небе!

Ако искате ще го пусна тук, за да видите за какво става дума. Предполагам и на ssiillvvyy списъкът е същия. Проблемът е, че аз много се шашнах от този списък и започнах да не ям почти нищо и съответно кърмата ми намаля и имах проблем с не наддаването на беба  Sad

След това имах и още един контакт с Мустаков и като цяло съм много разочарована  Confused За 2 минути телефонен разговор първо каза да не слагаме ваксина, а след като попитах за документ за това и той каза да слагаме ваксина  ooooh! #Crazy Питах за плодове, които мога да ям, и той каза ябълки и круши, които са от забранените в списъка му! Каза ми, че може грозде, но от българското! Е добре де, и аз искам българско, но декември от къде???

# 100
Boiana_P ,
дъха на ацетон освен с обезводняване, се свързва и с диабет. Не казвам, че непременно има! Но според мен освен МБ на ако, си пуснете и една кръвна захар. И без това на 6 месеца се правят задължителни изследвания (не се сещам дали в тях фигурира показателя кръвна захар, проверете си.)
На голямото ми дете точно така започна АД - от бузите към гърдите, после навсякъде, накрая упорити обриви на сгъвките.

# 101
Нашия АД също започна така и то след втората ваксина. eli_max как се разви АД при вас с времето и кога го израстнахте. До кога имахте алергия, знам, че при всяко дете е индивидуално, но кажи как беше при вас.
Мисля си за алерголозете като им кажеш каква диета пазиш и че няма резултат и те си избират нещо от това което ядеш и ти казват да спреш и него, просто за да кажат нещо. Rolling Eyes  А пък дерматолозите казват това не е алергия а само АД или себореен дерматит и изписват кортизони.  Rolling Eyes Поне при нас е така.
Най-права май ще излезе личната на Вики, тя като отидем и само ме пита, този път при кои доктор ходихте и ми се смее. Казва, че трябва да се примиря и да чакам да го израсте, че има над 2000 алергена и не мога да я предпазя от всичко, а аз все се надявам, че някои доктор ще намери точно къде е проблема. Cry

# 102
Здравейте отново, момичета!
За МБ - и аз знаех, че може да се пуска на малки бебета, но не знам защо педиатърката реши, че не може и моя си е вината, че я послушах. Днес взеха кръв и урина на Калина и очаквам резултатите след 18ч. Хич не се сетих да питам включва ли се кръвна захар в ПКК, но се надявам. Питах и за кръвния тест против алергии, но в "Кандиларов" поне не го правят.
Относно дъха на ацетон и педиатърката ми каза, че по принцип това е един от признаците на диабет, но при толкова малки бебета не се отнасяло до това, освен това, при Калина не се наблюдавали други признаци за това заболяване (слава богу!). Отделно - нямаме фамилна обремененост от диабет и в двата рода, та искрено се надявам да не е това.
Относно ваксините - на Калина са и бити и трите Пентаксима, както и противохепатитната ваксина на 6 месец.

# 103
Уф тоя Мустаков! Как мина прегледа, доволна ли си?
При нас прегледа беше по-обстоен, задаваше въпроси, също прегледа моя списък - личеше си, че бърза и искаше направо негов да ни даде, но аз изнахалствах малко и прегледа протече така както аз очаквах - т.е зададох си моите въпроси и си получих отговорите. Иначе почти нищо ново не научих - то и незнам какво ново очаквах, след като вече изчетох толкова информация. Другото, което не ми хареса е нееднозначните отговори на някои въпроси, което пак всъщност няма как да се избегне, защото при някое дете нещата протичат по един начин, а при друго по друг. По скоро мога да кажа че съм доволна, въпреки че отчитам малко прегледа като излишен - особено на този студ вчера!

А пилешкото е проблем заради антибиотиците с които се гледат бройлерите, за съжаление в магазините едва ли има нещо различно от бройлер!

Да ви питам - кога мислите да захранвате - нали навсякъде пише след 6-тия месец, толкова много ли ще сбъркам ако захраня на 5 и половина!? newsm78 Има ли някой, който вече е захранил на тази възраст!?

# 104
  • София
Мисля да поизчакам със захранването поне до 6 навършени месеца. Виждаш в августовската темичка колко дечица направиха реакции от разни храни, та моя бебок си представям. И аз нямам търпение, но за доброто на детето ще поотложа да му пъхам лъжичката. Сега събирам инфо. Маринова ми преложи да почна със зеленчук и след седмица да заместя вече обедното и да почна следобедно каша. Като кашата ми препоръча от безмелчните продукти на Фризо. Е май за нищо от нещата не се очертава да я послушам. Мисля да захрана с оризова каша и за сега съм се спряла на Милупа. Тя е само от ориз. А купих Фризокрем и вътре освен ориз, има и разни други - преработен грах, растително масло  ooooh! Някой да има някакви наблюдения по въпроса за най-подходяща първа каша ?

А пилешкото е проблем заради антибиотиците с които се гледат бройлерите, за съжаление в магазините едва ли има нещо различно от бройлер!
Понеже си хапвам пилешко и май за сега няма да го спирам, да имате случайно вътрешна информация кои производители са за препоръчване?

Общи условия

Активация на акаунт