На КОЗУНАЦИте моля.......

• 94 154
  • 751
  •   1
Отговори
# 135
  • София
 За подсладителите не знам колко са вредни,пише че са,но то почти всичко вече е под въпрос......
  Но,на мен специално кафето с подсладител ми добива друг вкус,винаги познавам че е с подсладител,а не със захар. Не ми допада вкуса,та бялата захар ще си е на  Simple Smileпочит за козунаците. Simple Smile
        Според мен захарта не пречи толкова на козунака,че тежала и не бухват и не са на конци.Като се разствори в млякото и яйцата се разбият хубаво и маята е добра и се помеси хубаво...ето ти козунак приказка. Аз слагам на 1 кг- Simple Smile 300 до 340 гр.захар и няма проблем. Simple Smile

И то бая - ето ти добър козунак.

# 136
Мда, тайната на козунака е в месенето  Laughing

Подсладител не бих сложила  Peace

Захарта и яйцата ги разбивам на пяна предварително. Като ме заболят ръцете от месене, бия тестото 100-200 пъти в масата, докато грохна съвсем  Crazy  Mr. Green

# 137
  • София
Мда, тайната на козунака е в месенето  Laughing

Подсладител не бих сложила  Peace

Захарта и яйцата ги разбивам на пяна предварително. Като ме заболят ръцете от месене, бия тестото 100-200 пъти в масата, докато грохна съвсем  Crazy  Mr. Green

Значи точно ти ми трябваш. Като ги разбия яйцата и захарта на пяна и после в машината брашното трудно се поема от тях. Това дали има някакво значение.  Thinking

# 138
да се разпиша и аз в темата ,тази година смятам и аз да се пробвам

# 139
  • София
Ама  много се изглезихте вече,то машини,то биене на яйцата...едно време майка ми помня в кладенче изсипе,мая-втасала,яйца ,захар и какво да не би да са ставали лоши....то конци..то чудо.... Трябва да им се бае...ето това е истината Laughing Simple Smile Баене и месене...
   И последно да се изкажа,че ако е по- течно тестото,няма плитки,но е по-мек и повече дни е душишка козунака.....

# 140
   Честно казано,и на мен ми се струва излишно биенето на яйца. Rolling Eyes

# 141
  • Разград

Аз само ги разбивам с вилица.

# 142
  • София

Peace за машината е напълно достатъчно. Иначе баба ми също ги разбиваше с миксер, но падаше такова месене на смени............ Но правехме и по 5 кила козунаци де.  Grinning

# 143

И толкоз. Wink Peace

# 144
spored men e po dobre qjcata da se razbiwat dobre s mikser ili pasator

Понеже страшно много ми хареса рецептата на макс мама за питка с кисело мляко с едно втасване, и ми допадна технологията на питка на възли с маргарин и реших да ги попроменя малко рецептите, за да стане тип козунак на възли с кисело мляко, адски лесна и страхотна рецепта, понеже аз нямам време да се занимамвам цял ден да чакам козунака за да втаса и да се чудя по кое време нещо ще се обърка, този вариянт направо е перфектен, и според мен, много наподобява на купеният козунак. коричката е точно като на купения. снимките са много лоши, но съжалявам, всеки тръгна да дърпя и да яде, аз наснимах начупените парчета

Козунак с кисело мляко
Не е нужно продуктите или стаята да са топли, може и директно от хладилника да извадите всичко, работи се със студено втасване на тестото.
В една купа слагате 100 мл прясмо мляко или вода, ако нямате мляко, и разтваряте 40 гр прясна мая, слагате 150 гр захар, 6-7 лъжици олио, щипка сол, есенция ванилия (аз ползвам течна, половин ампулка), настъргана кора на портокал и лимон за аромат, 2-3 лъжици лимонов сок. Всичко си обърквате добре, за да се разтопи захарта. Слагате 3 големи яйца в купата на пасатора и ги разбивате добре, не да станат на пяна, но да се разбият, за да могат да се омесят по-добре с продуктите, и ги изсипвате в купата с др продукти. Добавяте 200 грама кисело мляко (около половин кофичка) и разбърквате добре с  телена бъркалка, за да се омешат всички продукти. Целта на месенето в купа, а не директно в нощувите е за да се объркат всички продукти мн добре, и брашното да се добавя постепенно, както при блат за торта или кекс. Започвате да си добавяте брашно и разбърквате леко с бъркалката. Като се получи гъсто вече, изсипвате върху много набрашнен плот и доомесвате с брашно. Като стане средно меко тесто, спирате с брашното, изчиствате плота хубаво и започвате да донамесвате с около 200 гр полуразтопен маргарин калиакра (може с мас, но аз предпочитам маргарина, олио не става така добре) маргарина да е леко разтопен, не чак да е втечнен, хубаво до разбърквате с вилица, стои един по бял, по кремообразен, и не се стича така бързо както ако е напълно разтопен, постепенно си месите и си изсипвате от маргарина... тестото става на плстове, тип домашно бутер тесто. Разточвате тестото на силно намазнен с олио плот, както когато се правят курабийки само че на дебелина 2-3 см, в правоъгълна форма. Намазва се тестото хубаво отгоре с маргарин, и се режи на 5-6 дълги ивици, който се срязват посредата на две. Поръсват се с орехови ядки, стафиди, малко и на ситно накълцани парченца локум (около един пакет ми отиде локум). Хваща се внимателно едната част и се захлупва върху другата, без да се обръща – тесто плънка тесто плънка, усуква се тестото, и се прави на кръгче тип охлюв, и се слга в голяма висока тава, диаметър около 23 см, отдолу покрита с фолио, или намазнена с маргарин. Така се увиват и останалите фитилчета, общо всичко 5-6. Отгоре се намазва леко с жълтък и се поръсва с кристална захар. Оставя се да втаса цяла нощ в студена стая или в хладилника и на сутринта ако не се е напълнила хубаво до горе формата, се оставя на включена фурна на около 100 градуса само на вентилатор за около 30-40 мин да си довтаса докато изпълни формата. Пече се на 140 градуса за около 1 час, само на вентилатор. Накрая ако отгоре не се е получила златиста коричка, може да го включите да се запече на 250 градуса за 1-2 мин, но го наблюдавайте, за да не изгори, защото мн бързо почернява. Изважда се от фурната и се завива в чиста кърпа, изчаква се да поизстине няколко часа и едва тогава е готов за ядене. Изключително лесна рецепта, няма къде да се сбърка, няма как да не втаса, бухва и е много вкусен. Можете да го направите и чист или с шоколад или мармалад, но по този начин усукан с маргарин се получават мн хубави конци, и понеже плънката е суха, се вдига още повече.

# 145
  • София
Тъй, както върви днешният опит ще е провал...Не ми втасват козунаците. В стаята е жега - не се търпи...Сигурно маята ми е изветряла...Яд ме е чак.
2 часа втасва - няма какво още да чакам - в кофата ще ходи тестото #Cussing out

# 146
  • забравих си мисълта...
Доника, не бързай да го хвърляш. Тестото за козунаци по принцип втасва бавно. Аз винаги го слагам във фурната на 25°С да втасва, като предварително покривам добре съда в който е тестото с алуминиево фолио, за да не хване коричка. Може да се покрие и с влажна кърпа също.

# 147
  • София
Венета, така и направих - сложих на 50 градуса във фурната и пуснах вентилатора с долен реотан, удвои обема. Увеличих първо на 100, после на 150-160 градуса. Но като цяло не съм доволна. В събота ще се пробвам пак. Този път с половин доза...Понеже рецептата на Танита е със суха мая и мисля, че моята беше изветряла. Бях я отворила сигурно преди 2-3 седмици...Аз понеже само по тази рецепта правя и са били винаги успешни...

# 148
  • забравих си мисълта...
Доника, аз също ползвам само суха мая и понякога и на мен ми остава от пакета, затварям го добре и никога не съм имала проблем. Но сигурно следващия път ще успееш, всеки е имал поне  един несполучлив опит, пък и имаме още малко време до Великден за тренировки Simple Smile.

# 149
  • София
Аз чак сега вдянах защо говорите за подсладител напред/ то сигурно си и пише де, ама няма кой да чете, та реших, че от диетина гледна точка Crazy/ - за да бухнат повече козунаците, ааааа ooooh!
Да, и аз знам, че от многото захар по-трудничко втасват, но пък обичам много сладки козунаци и винаги си пляскам по повеччко захарче Blush Досега невтасал козунак не съм имала Peace

Яйцата и аз разбивам само леко с вилица. Гледам всичко да е топличко. Купувам само първокачествено брашно. И така - да чукам на дърво, досега провали не съм имала Simple Smile Единствено печенето нещо не ми харесва, че дебела кора ми се образува отдолу, но мисля, че си хващам вече грешката - пека на вентилатор. Последните 1-2 пъти пекох само на горен и долен и стана сякаш по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт