Машина за хляб-28 част

  • 54 176
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
# 151
  • Мнения: 652
Искам да кажа, че рецептата за царевичния хляб е много сполучлива. 
Този трик с царевичното брашно е чудесен. Преди време Пина ми беше дала съвети как да преборя превтасването. Така въоръжена, успях да се справя - до сега всичките ми царевични хлябове бяха с формата на посмачкано паве.
Може би трябва да се отбележи някъде, като информация, че е добре да се залее царевичното брашно с вряла вода?

# 152
  • София
  • Мнения: 102
Сега ще чакаме дядо Хаджия да доизкусури рецептата на хляба с черна бира (ама съм страшно свекървище, а? Само задачи възлагам). Я да изчезвам, че да не го отнеса  Joy

# 153
  • София
  • Мнения: 102
И като дърт пияница   Laughing да поясня: черната бира има много ниско алкохолно съдържание, за разлика от светлото пиво. Не знам дали това има отношение към хляба. А освен това и вкусът и е съвсем различен

# 154
  • Мнения: 767
И като дърт пияница   Laughing да поясня: черната бира има много ниско алкохолно съдържание, за разлика от светлото пиво. Не знам дали това има отношение към хляба. А освен това и вкусът и е съвсем различен

Това е абсолютно погрешно - тъмната се различава от светлата бира само по цвят, който се постига с карамелин. Карамелинът е втората фаза на разтопяването на захарта след карамела и предхожда карамелана, при който захарта става черна и горчива. Информацията е достоверна - мъжът ми е технолог на пивото и бивш директор на Астика. newsm10
Извинявай, бабо Станислава!  bouquet

# 155
  • София
  • Мнения: 102
И като дърт пияница   Laughing да поясня: черната бира има много ниско алкохолно съдържание, за разлика от светлото пиво. Не знам дали това има отношение към хляба. А освен това и вкусът и е съвсем различен

Това е абсолютно погрешно - тъмната се различава от светлата бира само по цвят, който се постига с карамелин. Карамелинът е втората фаза на разтопяването на захарта след карамела и предхожда карамелана, при който захарта става черна и горчива. Информацията е достоверна - мъжът ми е технолог на пивото и бивш директор на Астика. newsm10
Извинявай, бабо Станислава!  bouquet

О, няма защо. Аз не съм технолог, а дегустатор. И за мен черното пиво има съвсем различен ВКУС! А за алкохолното съдържание - ами на бутилката пише 5 градуса, ама дали е достоверно - не знам. Laughing

# 156
  • София
  • Мнения: 2 649
тази вечер пак правих тази вечер пак правих питката на max mama, този път я снимах неначупена  Wink До сега питките ми куцаха, но вече се обнадеждавам благодарение на вас.  Heart Eyes








пропуснах да покажа и помощницата  Simple Smile

Последна редакция: сб, 27 фев 2010, 19:59 от petia_tag

# 157
  • Мнения: 767
Браво,petia_tag , чудесна питка!  bouquet

# 158
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Петя,и на мен много ми хареса питката ти,браво.  bouquet
Петушка,страхотни гевречета.  bouquet

# 159
  • Мнения: 55
СРАМ НЕ СРАМ-ще покажа 5  часовия си труд,ЗА пръв път в живота си правя козунаци-бягам до машината,бягам до компютъра,бягам до фурната- 2 готварски книги отворени и разгръщам 3 тетрадки с ваши рецепти-ГОЛЯМА ПАНИКА

ВСЪЩНОСТ правих козунаците на max-mama

3 пъти месене после малко втасване-оформих пак втасвах  и  почнах да пека-отгоре добре-вътре сурови.Пак ги върнах-включих само отдолу и го изгорих,но......имам конци.За 5 минути изядохме единия

# 160
  • София
  • Мнения: 8 487
И такаааа...докато госпожа Стихийно благоволение (пардон бедствие)  Laughing реши да ни се похвали с новата си хлебопекарна Делонги, да взема да я натопя, че в книжката към машината има страхотни рецепти, които се надяваме скоро да ни сподели някои от тях.

Сега обаче, ви пиша защото прочетох нещо интересно в упътването на тази машинка. Там буквално е написано следното:

Приготвяне на хляб при голяма надморска видочина.

В местности разположени над 900 м над морското равнище, тестото се приготвя по бързо от обикновеното. Затова когато работите при такива условия е необходимо да проверите рецептата си и да спазвате следното:

1. Намалете количеството на мая с 25 % за да избегнете прекомерната ферментация при втасването на тестото.
2. Увеличете с 25 % съдържанието на солта. Така хляба ще се надигне по бавно, но пък и след изпичане ще се отпуска по малко.
3. Контролирайте омесването на тестото. Брашното, което се съхранява на голяма височина е по сухо от обичайното. Може да добавите в тестото няколко лъжици течност за да получите по-добра еднородност.

Мдаааа ето, че и аз научих нещо ново. Та нали така като чета, пък се замислям за тези които са на ниска надморска височина (демек морските ни градове) дали не могат да си извадят изводи за улеснение на тяхната пък работа. Например да увеличат количеството на маята и да има вероятност, че при места с влажен климат брашното е по-влажно и май ще изисква по-малко течности.

Може би Стихойното бедствие, като се нарадва на машинката и прочете по-подробно упътването (56 стр. формат А4) ще ни каже и други тънкости.


СРАМ НЕ СРАМ-ще покажа 5  часовия си труд,ЗА пръв път в живота си правя козунаци-бягам до машината,бягам до компютъра,бягам до фурната- 2 готварски книги отворени и разгръщам 3 тетрадки с ваши рецепти-ГОЛЯМА ПАНИКА

ВСЪЩНОСТ правих козунаците на max-mama

3 пъти месене после малко втасване-оформих пак втасвах  и  почнах да пека-отгоре добре-вътре сурови.Пак ги върнах-включих само отдолу и го изгорих,но......имам конци.За 5 минути изядохме единия.

Лидан щом сте ги изяли значи са си добри козунаците.Пробвала ли си да ползваш  стъпковото печене на козунаците

# 161
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Лидан,браво,изглеждат страхотно.  bouquet
дядо хаджия,в оригиналната рецепта пише,че се пекат на по-високи градуси,но не уточняват.Аз реших,че 180 градуса са им достатъчни.Така съм пекла и аз.Но,все пак зависи и от фурната.Обяснявам си го така.Понеже са с едно втасване и при по-ниски градуси има вероятност от превтасване на тестото.Един вид на тестото му трябва бързо печене,при мен козунаците се изпекоха за 20 минути.

# 162
  • София
  • Мнения: 8 487
Лидан,браво,изглеждат страхотно.  bouquet
дядо хаджия,в оригиналната рецепта пише,че се пекат на по-високи градуси,но не уточняват.Аз реших,че 180 градуса са им достатъчни.Така съм пекла и аз.Но,все пак зависи и от фурната.Обяснявам си го така.Понеже са с едно втасване и при по-ниски градуси има вероятност от превтасване на тестото.Един вид на тестото му трябва бързо печене,при мен козунаците се изпекоха за 20 минути.

Аз да ти кажа тука по Люлинско има поговорка, че "Всяка жена познава мъжът си и фурната си." Та понеже в първите ми опити и аз да ги изгарях, затова ги печа първо само отдолу и тогава включвам фурната отгоре. Пък то при стъпковото нали знаеш, че там се пресича втасването по рано, щото се очаква докато загрее фурната козунаците да втасват още.

Тука обаче си права, че има по-специална технология (с едно втасване) и явно трябва да веди как ще се работи съответната фурна. Въпреки това аз пак бих загрял фурната на 180о (щом това се изисква по технология) ама само отдолу. А отгоре ще го включа след половината време предвидено за печене.

Последна редакция: сб, 27 фев 2010, 20:55 от дядо хаджия

# 163
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Тези козунаци съм ги правила три пъти.Та,първият път пекох както обикновено,като първите 5-6 минути пека само отдолу,но отстрани и отдолу личеше,че тестото е тръгнало да превтасва,стоеше на шупли.Вторият път реших да увелича градусите,както в рецептата пише на по-високи,та пуснах на 180 и първиту 6 минути пекох само отдолу.Резултатът беше по-добър,но пак отдолу нещо не ми хареса.Последният път леко промених,само отдолу пекох 3 минути.Реших,че щом се изпичат за 20 минути,значи трябва да намаля първите минути отдолу.И тогава вече ми харесаха.

# 164
  • Ispania
  • Мнения: 4 527
Здравейте отново Hug.
Пьрвото ми хлеб4е ве4е е факт,естествено не стана както трябва и идвам да питам кьде е проблема Embarassed Laughing.
Мисля ,4е не се наду достать4но Thinking.
Сложих 370 грама брашно и 20 грама суха мая(на прах),малко ли е било??????
В книжката на хлебопекарната пише,4е пьрво се слагат те4ните продукти ,след това сухите,като в никакьв слу4ай маята не трябва да стига(опира) до те4ните  newsm78,това така ли е?
Ето го и него

Общи условия

Активация на акаунт