Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

  • 367 690
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 1 732
Бyxта ,
благодаря.
Ще ги погледна.
Нямам все още натрупана инфо относно титана.....
ще съм благодарна да се включи някой, който има опит и инфо. Simple Smile

# 436
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 926
Използвам силиконови форми за печене  ( за мъфини, кекс и тавичка) от няколко години. Нито са потъмнели, нито са си сменили цвета. За протокола сини са.

Майка ми на времето (преди 10 ноември) работеше в институт, където се занимаваха с тестване на тефлона. Опасен е само ако има наранявания по покритието. Ако се използват дървени прибори за готвене и сервиране си е ок.

# 437
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
А каква марка е твоята силиконова форма?
По-горе стана ясно, че LURCH не си променя цвета. Греша ли като си мисля, че пожълтелите форми са италински (като моята - Silikomart)??

# 438
  • Мнения: 1 732

Майка ми на времето (преди 10 ноември) работеше в институт, където се занимаваха с тестване на тефлона. Опасен е само ако има наранявания по покритието. Ако се използват дървени прибори за готвене и сервиране си е ок.
би ли споделила повече подробности.
За какви Т-ри става дума?
Също, изследванията включвали ли са и PFOA?

# 439
  • Мнения: 1 711
Титина, и аз уж само дървени прибори ползвах, пък ми се надраска тефлона. А откакто свекърва ми го набоде и с една вилица, уж само по зеленчука забождала, пък цялата тенджерка в дупки  #2gunfire и изхвърлих... Достраша ме. Поддавам се на психозата, параноичка съм си малко...  Crazy

# 440
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Поддавам се на психозата, параноичка съм си малко...  Crazy

 О не, не е психоза и параноя, а напълно правилна и отговорна стъпка, всички трябва да постъпят така Peace

# 441
  • Мнения: 342
Момичета, някакви мнения за тези съдове на Тефал - http://www.tefal.bg/All+Products/Cookware/Stainless-Steel+Cookwa … sica/Classica.htm . Изпратих им запитване и ми отговориха, че не съдържат никел и други вредни вещества. Как мислите, подходящи ли са?

# 442
  • Мнения: 4 474
Изчетох от начало до край цялата тема.Дълго се лутах между ''новостите'',но за нито една не намерих категорично и безспорно че е безопасна.Стигнах до извода че добрата стара стомана е най-сигурна.Тук обаче огромно значение има кой е производителя.Разликата е огромна.
Също е важно и как предпочитате да се приготвя храната.У дома се яде задушено,печено и на пара.
Скарата е с плоча от чугун.Не залепва,тежка е ,почиства се с вода и сапун не е трудно.Има една тънкост:преди да сложа месото минавам скарата с половин глава лук.
Палачинките ги правя с няколко капки олио по старовремския начин в обикновен тиган.Перфектни са.Въпрос на тренировка.
Ще похваля този комплект:
http://www.amazon.de/WMF-711126040-Topf-Set-Gala-7-teilig/dp/B00 … 91255&sr=1-35
Не загаря,дебело многослойно дъно и стени.Готвя с 2 -3 с.л мазнина .Предимно задушавам.Ползвам основно газ.Всичко минава през миялнята .Дръжките са метални,но не се загряват.Пипам с гола ръка и не пари.Капаците имат отвор за парата.Ръба е така направен,че ако оставя да прелее(газта е много сила) не цапа тенжарата от вън.Комплекта за готвене на пара е страхотен.Качеството на материала е безупречно.Не се драска и е като огледало буквално.Комплекта е над 10 кг.



Последна редакция: нд, 09 яну 2011, 19:58 от mamamari

# 443
  • Мнения: 4 474
По напред в темата се коментираше за унищожена фактура от метро.На място в магазина могат да ви издадат копие  Peace

# 444
  • Мнения: 1 732
Момичета, някакви мнения за тези съдове на Тефал - http://www.tefal.bg/All+Products/Cookware/Stainless-Steel+Cookwa … sica/Classica.htm . Изпратих им запитване и ми отговориха, че не съдържат никел и други вредни вещества. Как мислите, подходящи ли са?
Едва ли не съдържат никел, след като са стоманени. Явно покритето Expert Pro го скрива. Wink
Но пък покритето не е ли с PTFE, нали е на Тефал.

mamamari ,
Хубав комплект си избрала! Честито! Grinning
Да готвиш в него с радост и все вкусно да бъде.
Какъв ти е тиганът за палачинки? Преди всяка палачинка ли слагаш олио?
Така те не се ли изпържват всъщност?

# 445
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 541
Момичета, някакви мнения за тези съдове на Тефал - http://www.tefal.bg/All+Products/Cookware/Stainless-Steel+Cookwa … sica/Classica.htm . Изпратих им запитване и ми отговориха, че не съдържат никел и други вредни вещества. Как мислите, подходящи ли са?

Имам такава тенджера, доволна съм. Няма тефал в тях, нищо, че са на тази фирма, за мен са подходящи. Другите видове не съм използвала и нямам мнение.

# 446
  • Мнения: 4 474
 realist Благодаря! Hug
Тигана за палачинки ми е от най -обикновените емайлиран.Купен е от домашни потреби за 12-14 лв не помня.
Не се пържат.Аз имам гастрит и ме боли корем от пържено.От палачинките ми само дето  кантара показва неприятни истини. JoyТо ако е много мазнината ще хвърчи при премятането и ще стане мазило.
Всичко опира до техника.Не е до тиган.И баба ми ги правеше в такъв.Тя ме е учила.Като нагрея тигана капвам няколко капки олио и въртя тигана то се разнася напълно .В началото държах една купичка до мен та изцеждах излишното в нея.Даже с кърпа съм обирала  ooooh!.Отдавна нямам нужда от такава.Даже ако се ползва памучен тампон повече мазнина  се слага с него.То при мен е толкова отработено,че нямам нужда от тампон.Също в сместа не слагам захар.После готовите ги обичаме със сладко та не се усеща,но от захарта лепнат.
 ooooh!Както го написах ще излезе ,че към кой знае какъв майстор.Не е така повече уча от форума.Знам само някои по-народни,по-традиционни  неща.
По натам ще си взема тиганче от стомана с многослойно дъно.Те нагряват по-равномерни и са по-хубави няма да си кривя душата.Гледах има такива в метро,но ще почакам и ще искам от тези дето ми е комплекта.Ако бях поискала всичко на веднъж половинката нямаше да се навие.
Та палачинките мили дами стават и в най евтините тиганчета,но са солиден аргумент да си поискаме от мъжете  да бъдат по разточителни в бюджета за посуда. Joy Joy Joy

# 447
  • Мнения: 2 645
Бухтичка, кажи моля те къде точно се намира този Биг Шоп в който ти си гледала тенджерите и тиганите?

# 448
  • Мнения: 1 732
mamamari ,
Много ти благодаря за подробното разяснение за палачинките.  bouquet
Тиганите с алуминева среда имат по- добра топлопоглъщаемост и разпределение.
Дали многослойното дъно от стомана има същия ефект?

Една  от опциите, на които се спрях е точно тиган с емайлирана повърхност  Simple Smile
Моделът на Le Creuset, който е емайлиран чугун.
Има страхотни отзиви за него.

Бyxта ,
Търсих повече инфо за съдовете  CS-Kochsysteme - Солинген.
от никъде не успях да разбера какво е покритето.

Аз писах до Fissler за техния тиган maxeo comfort.
Има много добри показатели, издържа до Т-ри от 400 ºC, Керамично покритие без PFOA- PTFE.
От същия клас  има и на Силит, BAF, WMF.
Аkо някой има инфо, ще съм благодарна да сподели.

# 449
  • Варна
  • Мнения: 58
realist, благодаря ти за усилията. И аз рових доста упорито, но нищо не открих. Даже изтупах праха от немския си, но пак без резултат Simple Smile Иначе направих палачинки в неделя. Чудни станаха. Малко е висок и прав ръба и се мятаха по-трудно, но пък е малък и това улеснява. Интересно, че ако не сложех съвсем мъничко масло на тигана, по-трудно се отлепяха. Не залепват, но и не тръгват да се пързалят по тигана, за да можеш да ги преметнеш. Но пък с дървена шпатула никакъв проблем. Все пак за по-голям размер май ще се огледам и за друг вариант. За този ще разчитам, че поне докато е здраво покритието, дори да има примес, ще е безопасно. Иначе имам някои забележки.
Нивеа, обиколих и трите по центъра - имат различни варианти във всеки май. Специално комплектът Верона, който адски много ми легна на сърце, но не ми трябва, го имаше само на втория етаж на Пикадили Чаталджа. На Червения имаше още един комплект от стомана, а останалите като че ли бяха с незалепващо покритие вътре.
Аз като гледам, моите силиконови форми за мъфини са Силикомарт и не са мръднали. Оранжеви са.

Аз още чакам за други отзиви относно прибори за хранене и поведението им в съдомиялна, изпробвани марки?

Общи условия

Активация на акаунт