Математически турнири - 4

• 91 022
  • 790
  •   1
Отговори
# 375
Ще ви кача Черноризеца за 3-4 клас за последните седем години, както и теми за прием в математически гимназии след 4 клас, но в момента разучавам една нова платформа и ми е нужно време.
Споменах ли, че търся същото състезание за горните класове от последните четири-пет години?  Grinning Приемам и състезателни листове - одраскани, орисувани и прочее. Желаещите да предоставят материали могат да ми пишат на ЛС.  Grinning

Последна редакция: нд, 17 окт 2010, 18:40 от Анонимен

# 376
адимар, ако бързаш, дай ми и-мейл на лични и ще ти ги пратя.
Но предполагам, че Дидева също ще е бърза с качването Hug

# 377
Момичета, моля за помощ: синът ми се готви за състезание и ни се опраха две задачи:
1. Една и съща работа бабата върши за 40 минути, дядото за 30 мин., а внучката за 24 мин. За колко време тримата заедно ще свършат същата работа?
2  Разстоянието от град А до град B е 12 км.  Велосипедистът Иван тръгнал от A към B, a 5 мин. по-късно Георги ( също на велосипед) го последвал. Застигнал го след 1 км. и продължил до Б. стигнал там, седнал да чака Иван и веднага заспал. Събудил се 35 мин. след пристигането му. Колко време е минало от пристигането на Георги  в град Б  до събуждането му.
Благодаря ви предварително!

# 378
G.D., за кой клас са тези задачи?

# 379
  • Sofia, Bulgaria
Така мисля...
за 1 мин - съответно 1/40, 1/30 и 1/24 от цялата работа (1)
1/40.х+1/30.х+1/24.х=1
х=10 мин

# 380
Първата задача. Основната хватка при задачи за работа е, че работата винаги е единица. Описвам ненужно подробно.
От условието намираме "мощността" на дядката Пд: Пд*30=1 следователно Пд=1/30
Аналогично мощността на Бабката е Пб=1/40, а мощността на внучката е Пв=1/24

Когато работят заедно те ще свършат цялата работа за време Т, като всеки влага своята си "мощност". И се получава:

1/40Т+1/30Т+1/24Т=1 и сега уравнението се решава, ама МНОГО ХАМАЛСКИ. И тук идва втората хватка, за да се избегнат големите и гадни числа:
40 минути за 2/3час; 30 минути са 1/2 час; 24 минути са 2/5 час.

И така, ако работим с часове, а не с минути, се получава много по-лесното уравнение:

1:2/3*Т + 1:1/2*Т + 1:2/5*Т = 1 което ще рече, че

Т(3/2 + 4/2 + 5/2) = 1 или Т*12/2 =1  от където Т = 1/6, което е 10 минути, защото работихме в часове.

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 13:44 от Черна станция

# 381
Задача 2. Ще падна, ще се гръмна ooooh! ooooh!
Скъсах се да решавам и се оплетох като пате в кълчища. А накрая си казах така:

Иван минава 1 км за време Т+5' Георги, като по-бърз, минава 1 км за време Т

След като са се застиганли им остават още 11 км. Нормално е всеки да ги измине 11 пъти по-бързо, отколкото е изминал 1км. Или с други думи:

Иван минава 11 км за време 11*(Т+5), а Георги, като по-бърз, минава 11 км за време 11*Т

Освен това Иван пристига и 35 минути по-късно настава моментът М, когато се събужда Георги. Иска се да се намери колко е спал Георги.  Прибавяме 35 минути към времето на Иван и Х към времето на Георги и се оказваме в точния момент М.
Записано матемтаически:

11*(Т+5) +35 = 11*Т +Х
11Т +55 +35 = 11Т +Х
11Т +90 = 11Т +Х
90 = Х
Или с други думи, Георги е спал 90 минути.

А може и още по-лесно ooooh!

За 1 километър Георги печели от Иван 5 минути. За 11 километра ще спечели 55 минути.
С други думи Георги е пристиганл 55 минути преди Иван. Обаче спал още 35 минути.
Събираме 55  и 35 и получаваме 90.

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 13:46 от Черна станция

# 382
Аз я реших по втория начин, ама докато пусна решението, Черната станция ме изпревари.  Joy Аз понеже съм на ниво четвърти клас, все по-простички решения ми идват на ума. По тоя случай имам решение на първата задача без дроби, но ще го пусна само ако се окаже, че задачата не е за 5+ клас( и ако обещаете да не се смеете много).

# 383
  • Sofia, Bulgaria
Според мен е за 5ти клас, но втория срок поне... Давай лесния начин Simple Smile

# 384
Момичета, благодаря ви!
Задачите са за 5 клас, но признавам си - снощи до късно се измъчихме с малкия. Втората е уникална като решение- шапка ви свалям за находчивоста, аз така и не успях да съобразя това отношение 1 км. за 5 мин. Първата все още ми е трудна - в тази връзка, Дидева, моля те - дай и ти едно рамо, че младежът ще се стресне от  обясненията за най-малко общо кратно ( още не са го учили в училище).

# 385
Момичета, благодаря ви!
Задачите са за 5 клас, но признавам си - снощи до късно се измъчихме с малкия. Втората е уникална като решение- шапка ви свалям за находчивоста, аз така и не успях да съобразя това отношение 1 км. за 5 мин. Първата все още ми е трудна - в тази връзка, Дидева, моля те - дай и ти едно рамо, че младежът ще се стресне от  обясненията за най-малко общо кратно ( още не са го учили в училище).
Ами и той е свързан с намирането на най-малко общо кратно, но не точно с това име.  Mr. Green Та, намираме най-малкото число, което се дели едновременно на трите числа( 40, 30 и 24). За децата, които не са учили разлагане на прости множители това може да стане по следния начин. Написваме трите числа на три отделни реда и започваме да събираме всяко число със самото себе си, докато и на трите реда получим едно и също число.
40+40+40=120 мин
30+30+30+30=120 мин
24+24+24+24+24=120 мин
После разсъждаваме така. Щом бабата върши работата за 40 мин, то за 120 мин ще извърши 3 работи ( ако мога да използвам тоя израз  Joy). Щом дядото върши работата за 30 мин, то за 120 мин ще извърши 4 работи. Щом внучката върши работата за 24 мин, то за 120 мин ще извърши 5 работи.
Нека тримата заедно са работили 120 мин. Тогава ще са извършили 3+4+5 работи = 12 работи. Щом за 12 работи трябват 120 минути, то за една работа трябва 12 пъти по-малко време, т. е. 10 минути.
Ох, дано съм го обяснила ясно!

# 386
Дидева, поздравления за решението!

# 387
Дидева, евала и от мен Тази задача(с работите) е от ЧХ 2008 г и то за 3-4 клас! Много благодарности още веднъж за подробното и като за малки решение!

# 388
Сигурна бях, че сме я имали /точно тази или подобна/ на състезание и то преди V клас, но не бях сигурна кое бе състезанието. Отказах се да я обяснявам на третокласника /тогавашен/. Това е тип задача, изискваща предварително обяснена и разбрана метода с упражнения, а не досещане и решаване със силите на третокласник. Така е според мен.

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 15:22 от Judy

# 389
Сигурна бях, че сме я имали /точно тази или подобна/ на състезание и то преди V клас, но не бях сигурна кое бе състезанието. Отказах се да я обяснявам на третокласника /тогавашен/. Това е тип задача, изискваща предварително обяснена и разбрана метода с упражнения, а не досещане и решаване със силите на третокласник. Така е според мен.

Това за коя от двете задачи се отнася?

Общи условия

Активация на акаунт