Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са препоръките за кърмене и грижа за зърната по време на кърмене?
Какви са препоръките за избора на биберони и шишета за кърмене?
Какво представлява австралийският антиген и какви са рисковете при неговото носителство?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са препоръките за кърмене и грижа за зърната по време на кърмене?
Препоръчително е да започнете да се грижите за зърната още преди раждането, като подготвите гърдите. Кремове като Lansinoh или Germasiлан често се препоръчват. Важно е да изберете крем, който не е необходимо да се отмива преди кърмене, за да не се премахне защитния слой. Въпреки че е важно да се грижим за зърната, мазането може да започне по-късно, когато се появят първите признаци на коластра. Кърменето предлага многобройни ползи както за бебето, така и за майката и е важно правилно позициониране на бебето върху гърдата от самото начало, за да се избегнат болки и разранявания. За допълнителна подкрепа и насоки по въпроси, свързани с кърменето, майките могат да се обърнат към консултанти от La Leche League или Консултативния кабинет по кърмене в Майчин дом.
-
Какви са препоръките за избора на биберони и шишета за кърмене?
Препоръчително е да изберете каучукови биберони за поддържане на зърната, особено ако планирате да кърмите и има наличие на коластра. Те обаче се развалят по-бързо и изискват чест смяна. За ситуации, когато майката не може да бъде налична за кърмене, като например при излизане или ако друг човек трябва да гледа бебето, се препоръчва шишета. Предпочитат се стъклени шишета поради липсата на вредни химикали като бисфенол А; въпреки това пластмасови са по-леки и по-подходящи, когато бебето започне да държи бутилката самостоятелно.
-
Какво представлява австралийският антиген и какви са рисковете при неговото носителство?
Австралийският антиген е вирусен протеин, свързан с хепатит B. Рисковете при неговото носителство включват възможността за предаване на бебето по време на раждане. Неонатолозите играят решаваща роля в консултирането и прилагането на необходимите превантивни мерки, като поставяне на ваксини и HBIg имуноглобулин, веднага след раждането.
-
Какви са дискретните методи за кърмене на обществени места?
-
Какви са рисковете и превантивните мерки при носителство на австралийски антиген по време на бременност?

И моята лентичка вече е в 6 месец
. и аз както никога да се запиша на първа страничка 
!
Само едно ще кажа - не се отказвайте в началото, колкото и да е трудно, после става съвсем лесно. Ама при мен поне беше мъка първите дни голяма. Успях с огромен инат да продължа да кърмя, ако не бях се навила толкова много, мисля, че щях да се откажа.
След първите 2 седмици всичко си идва на мястото