Капани за кърмачки

• 5 371
  • 61
  •   1
Отговори
Знаете ли каква е „Неудобната истина“ за кърменето? Ето я:

Върху жените има натиск да кърмят, но са поставени в условия, които им пречат!

Повечето майки не успяват да кърмят след първите няколко седмици, защото всекидневно срещат културни и инстутиционални пречки – или както ние ги наричаме - „капаните за кърмачки“ (booby traps). Помислете само. Защо, изведнъж, за първи път през последното хилядолетие, жените се страхуват, че са неспособни да произвеждат достатъчно мляко за бебетата си? Защо чуваме толкова много истории за жени, които „не са могли“ да кърмят, или им е било трудно или болезнено? Защо толкова малко жени изпълняват препоръките за дълго кърмене? Гърдите ни ли са се променили? Бебетата ни ли са се променили? Разбира се, че не!

ФАКТ: Майките попадат в капани за кърмачки! Ето някои от тях Някои може да не са валидни за всички майки. Има много, много професионалисти и институции, които полагат херкулесовски усилия да помогнат на кърмачките. Но, за да се поставите на мястото на повечето майки, които искат да кърмят, представате си, че това сте вие – за съжаление, това вече се е случило на много от нас:

Майка ви (или свекърва ви) не е кърмила и не може да ви покаже как става, да сподели опита си и да ви каже какво да очаквате. В най-лошия случай майките се чувстват неудобно от кърменето, запазили са едно чувство за вина или яд, станали са жертва на митовете и погрешната информация и нарочно или без да искат ни пречат. И въпреки че знаем, че предишното поколение не е било по-наясно с нещата, включително и що се отнася до предпазните колани в колите и слънцезащитните кремове, е трудно да се справим с тази ситуация, особено в най-уязвимото си състояние на млади майки. В най-добрия случай, майките ни искат да ни подкрепят, но не знаят как. - Културен капан!

Посетили сте курс за раждането и мислите, че сте готови, но за кърменето е станало дума най-накрая. Или пък сте се записали на уроци по кърмене в някоя болница, които неясно как са включили и митове и погрешна информация, а и болницата няма добър успех с продължителното кърмене (попитайте колко майки напускат болницата и бебетата им са изключително и само на кърма, ако наистина искате да знаете колко им пука по въпроса.) - Институционален капан!

Повечето от приятелките ви не са кърмили или пък може би сте първите от групата с бебе, затова нямате към кого да се обърнете за подкрепа, с въпроси или за вдъхновение. Ако приятелките ви са кърмили, им е било много трудно, заради всички пречки, затова ви разказват ужасяващи истории, без да задълбават в причините за проблемите. Или пък не одобряват, когато кърмите на обществени места. Културен капан!

Ваша приятелка споделя как е била осъждана, мъмрена и обвинена, защото е дала адаптирано мляко на бебето си, от борчески настроени защитници на кърменето (непознати, ядосани пропагандатори, дори някои здравни работници) – Културен капан!

Вашият лекар/гинеколог почти не говори с вас за възможностите за хранене, защото е претрупан/а от работа и не получава допълнителни квалификации. Той/тя няма време да се разправя с този въпрос след раждането и очаква, че нуждата ще бъде посрещната от педиатъра, въпреки че когато майката стигне до педиатър, вече е минало твърде много време и проблемите с кърменето вече може да са се появили. Или пък той/тя е изморен/а да окуражава майките да кърмят, само за да види как се отказват под влияние на близки и прители или пък заради лоша политика в болницата. - Институционален капан!

Родили сте в болница, където броят на цезаровите сечения и медицинските интервенции по време на раждането е астрономически висок, и това има отрицателни последици за кърменето. Въпреки че кърменето след секцио е напълно възможно, вашата болница не прави нищо, за да го подкрепя. - Институционален капан!

В болницата няма нито един сертифициран консултант по кърмене или тя не успява до дойде при вас до последната секунда, въпреки всичките ви молби, тъй като е на половин ден или има твърде много пациенти. Или пък е преуморена от натоварващата си, нископлатена работа и се държи с вас като с болна и ви отказва от кърменето. А ако нямате късмет и родите в петък, може да ви изпишат, без изобщо да я видите, тъй като тя е на работа отново в понеделник. - Институционален капан!

В болницата дохранват вашето здраво, доносено бебе с адаптирано мляко в болницата, дори и ако изрично сте казали, че сте против, без значение дали има медицинска причина за това. Това се случва в 25% от американските болници. Това е и една от причините Центърът за контрол и превенция на заболяването да постави оценка „слаб“ на болниците по отношение на кърменето. Да, „слаб“! Представете си ако това беше оценката за начина, по който се справят със сърдечни удари или рак на гърдата! - Институционален и културен капан!

Изписват ви от болницата преди млякото ви да дойде и преди да сте свикнали как става кърменето (зрялото мляко обикновено слиза между два и пет дни след раждането). „Подаръкът“ ви при изписването от болницата е чанта пълна с мостри адаптирано мляко, което доказано намалява кърмаческата ви увереност и времето, което е вероятно да кърмите. - Институционален и културен капан!

Тъй като в болницата бебето ви е получило шише, без да има нужда, сега има проблеми със засукването: кърменето е ненужно болезнено, гърдите ви са подути, тъй като то не може да изпие млякото в тях. - Институционален капан!

Времето лети и съпругът/партньорът ви не се чувства добре да ви гледа как страдате и се мъчите, затова ви казва „ок е да дадем адаптирано мляко на бебето, аз не съм кърмен, пък пак съм порастнал“, вместо да ви помогне да намерите професионална помощ за решаване на проблема. Той ви мисли доброто, но и не знае какво да направи. Влизате в интернет и не осъзнавате, че плувате в море от невярна информация – дори от уважавани, популярни сайтове за родители. Отивате на сайт за кърмене и всичко там е или тотално непривлекателно или езикът е толкова технически научен, че нищо не разбирате. - Културен капан!

Като по чудо намирате помощ, всичко се нарежда. Правите си труда да излизате от стаята всеки път, когато кърмите, но свекърва ви или приятелите ви не се чувстват удобно с кърменето и ви питат „кога ще му дадеш шише на това бебе“ или повтарят митове и грешна информация пред съпруга ви. - Културен капан!

Вашият педиатър следи теглото на бебето ви спрямо мерките за бебета на адаптирано мляко и смята, че то е недохранено, с което подкопава увереността и самочувствието ви. Ако го сравните с други кърмени бебета, вашето бебе е здраво и жизнено, но вашят педиатър не знае, че кърмените бебета растат по различен начин, затова ви препоръчва да давате добавки. - Институционален и културен капан!

Задавате на педиатъра си въпрос за кърменето, но тъй като лактацията от скоро се изучава от лекарите, той/тя не може да отговори. Самият той/тя може да е несъзнателно предубеден срещу кърменето. Най-вероятно при него/нея няма сертифициран консултант и той не е длъжен да ви изпрати при някой, който да отговори на въпросите ви. - Институционален капан!

Може би трябва да се върнете на работа, точно когато сте усвоили кърменето. Може би не можете да договорите с работодателя си гъвкаво работно време. - Институционален и културен капан!

Най-вероятно, особено ако работата ви е по-нискоквалифицрана, ще трябва да се борите правото си да цедите кърма през деня и да понасяте подигравките на колегите си. Колегите ви пушачи имат стая с телевизор, но вие трябва да намерите празно сервизно помещение или тоалетна с отдушник. Нямате никаква защита от дискриминация или срещу уволнение, заради това, че кърмите (бременните са защитени, но не и кърмачките) – Институционален и културен капан!

Ако сте останали вкъщи да гледате детето, от вас се очаква да СТОИТЕ ВКЪЩИ, а не да храните бебето, докато вършите нещо навън или водите големите си деца на футбол. Ще срещнете социално неодобрение, груби втренчени погледи и рискувате да ви изхвърлят от магазини, ресторанти или от мола. - Културен капан!

Някъде по пътя, тази безплатна мостра адаптирано мляко започва да изглежда доста привлекателна, и може би някои от най-подмолните рекламни послания са си пробили път във вашето подсъзнание – усмихнати бебета, заблуждаващи твърдения, фалшивото здраве и жизненост – въпреки че рационалният ви ум, както и лекарите и експертите по целия свят знаят, че бебетата, хранени с адаптирано мляко, и техните майки са изложени на по-голям риск от различни усложнения, болести и зарази. - Културен и институционален капан!

Ако не можете да кърмите или се откажете, което разбираемо се случва на повечето млади майки (от 77% жени, които кърмят в болницата, след три седмици са останали само 30%), ще срещнете обществено неодобрение, ще ви съдят, ще упражняват натиск върху вас, че НЕ кърмите, като по този начин ви карат да чувствате, че сте се провалили ако кърмите и ако не кърмите. - Културен капан!

Доста мрачно, а? Хубаво щеше да е ако тази история беше измислена, но както много от нас вече знаят, това е чистата истина за много майки, които искат да кърмят. Има много, много други капани за кърмачки, освен изброените тук – като лошо направени операции за намаляване на бюста, например. Това не е начинът, по който трябва да се случва кърменето – това е формула за ненужни проблеми и провали. Кърменето трябва да бъде питателно за вас и вашето бебе, приятно и уникално удовлетворяващо, въпреки че отнема време за засилване на връзката и затвърждаване на здравословното развитие.

Ако това е вашата история, борбата и мъките докато се опитвате да кърмите с толкова много пречки наоколо може да са довели до чувство на вина, тъга и самообвинения. Вината не е ваша! Не вие сте се провалили, системата ви е провалила! Повечето от вас щяха да успеят, ако не бяха капаните! Затова нека да упражним натиск където трябва – върху пречките по пътя, а не един върху друг.

От http://www.bestforbabes.org/breastfeeding-booby-traps/

# 1
  • София
  Мерси за превода  Simple Smile 
  От известно време следя твоите публикации тук в кърмаческия. Може да се обърнеш към Бу, ако още не си го направила за да добави евентуално някои от преведните статии в БИБЛИОТЕКАТА  Simple Smile

# 2
Да, ще го направя, благодаря Simple Smile

# 3
Не мога да се съглася, че майките се притесняват за кърменето за пръв път от хилядолетие. Дойки е имало още доста отдавна, жените от аристокрацията не са кърмели именно заради мода и социален натиск още преди векове.

Има доста стари предписания как да се внимава с младата майка, за да се запази кърмата- включително магически. Притеснения за изхранването на бебето винаги е имало.

Това е защото и тук сме прецакани от еволюцията. Имаме прекрасни бюстове, които се виждат отдалеч и помагат на сексуалната селекция, но пък са трудни за кърмене. Имаме и незрели бебета, които са с механизъм на сучене доста различен от този на другите бозайници. Не сме сами: понякога гледачи в зоопарка упояват току-що родили човекоподобни маймуни, за да сложат маймунчето на гърда.

Иначе принципно е добре жената да е наясно с пречките.

# 4
аз в момента се боря да запазя кърменето на моето бебе и направо ми се  Cry,толкова точно е описано всичко.....

# 5
Да, в болниците, в които родих, се борих, за да кърмя. На табла по стените имаше примерни бебешки режими за хранене/кърмене/ - през 3 часа. Колко новородени издържат 3 часа до следващити кърмене? И понеже не издържат, сестрите идват и ти казват: На бебето дали му стига? Ето ти шише - дохранвай го!"  #2gunfireИ отбиването започва...А съветът който трябва да дадат е да се слага бебето да суче, когато то поиска.

# 6
И аз благодаря! Дано повече майки се ограмотят навреме!

# 7
Отново поздравления за поредната полезна и интересна статия!!!   bouquet

# 8
Когато родих сина си през 2000г., този форум не съществуваше, а аз си мислех, че кърменето е в комплект с бебето. Информация - никаква, капани за кърмачки - навсякъде. И аз се хванах в тях много бързо, но...сега с дъщеря ми бях подготвена. Кърмя я вече почти 7м. и все още внимавам за капаните! Нека повече майки (и бъдещи) да прочетат тази хубава статия!

# 9
  • Mars Hotel
За съжаление, доста вярна статия. Някои капани може би са представени като по-опасни, отколкото всъщност са, но като цяло това е тъжната истина.

# 10
  • Пловдив
Добре, че не съм слушала всички, които искаха и все още искат да ми налеят "акъл" в главата относно това до кога ще кърмя МОЕТО дете.Да, както е описано по-горе и аз имах някой от тези проблеми, но за моя голяма радост ги преборих, волно или неволно, като се замисля след изписването имаше 2 или 3 доктора които настояваха за кърмене и ми обясниха някой неща, НО виновниците това да се случи и все още да се случва сте вие от този форум.БЛАГОДАРЯ ВИ  newsm51  bouquet newsm51

# 11
Чудесна статия.

И аз изпаднах в почти всички капани.

Единственият човек, който ми помогна, за да се наслаждавам и  до ден днешен на кърмаческите трепети, е консултант от този форум. Ще съм и признателна цял живот за куража, подкрепата и правилните съвети, които ми подари! Благодаря, Мери!  bouquet
От медицинския персонал, с който имах контакт - акушелки, лекари, джи пи, само един доктор се изказа успокоително и окуражително за това, че ще успея да кърмя, и то по телефона от 200 км разстояние.

# 12
Учудва ме фактът, че статията е от западен сайт. Мислех, че нещата са по-добре организирани, а не както при нас.

# 13
Да, чудно е, но не чак толкова! Да не забравяме, че по цял свят фирмите, предлагащи шишета, биберони, стерилизатори, подгряващи бутилки уреди, производство на Ам и какво ли още не, се стремят да си уголемяват бизнеса! Все пак става дума не просто за пари, а за ужасно много пари, според мен.

# 14
  • София
Статията е вярна, положението в България е такова...
Капаните наистина са залагани от болницита, педиатрите и роднините.
Когато родих голямото си дете знаех, че ще кърмя. Имаше много трудности и грешки в началото, но с четене на статиите от библиотеката ги преодолях сравнително бързо. Кърмих го успешно до 2г. и 4м. Сега с малкия син, вървим по утъпкана пътека и успяваме да избегнем и добре замаскираните капани...

Общи условия

Активация на акаунт