Капани за кърмачки

• 5 371
  • 61
  •   1
Отговори
# 30
  • Mediterraneo
Влизала съм в капани и аз. С първото си дете. Около 40- я ден се скъсваше да реве, въпреки че постоянно го слагах на гърда. Явно коликите много са го мъчили, но ние( аз, мъжът ми, майка ми и свекърва ми) решихме, че кърмата не му стига. Започнах с цедене, дохранване с АМ и в един момент преминахме изцяло на АМ. А бебето нямаше и три месеца.

С второто си дете се справих по- добре, въпреки че сама си създадох капан- реших да заместя едно от кърменията с АМ  Rolling Eyes За удобство- когато ме няма, когато сме навън, когато... Е, кърмих 8 месеца, но сега си виждам грешките.

Сега кърмя успешно вече 5 месеца. Бебето ми беше изключително кърмено до вчера, когато с плахи стъпки захраних. Този път капани няма да има! Чета, чета, чета и стратегията ми се основаваше на информация, спокойствие и увереност, че ще мога да кърмя!

Тъжно ми е обаче, че много майки около мен все още попадат от капан на капан- на едната изобщо не ѝ тръгнала кърма; другата цеди и дава, за да знае какво количество яде бебето; трета се предаде още на първата кърмаческа стачка... ей такива неща  Rolling Eyes

# 31
  • Велико Търново
Чудесна статия!!!
В болницата където раждах ме викнаха да го кърмя на 26-ия час след като родих. Родих по естествен начин напълно доносено бебе и една от акушерките на втория опит за кърмене ми каза: Твоето бебе определено го дохранваме.
Слава богу, че само три дни бях в болницата. Успях шест месеца да си кърмя активно бебето - без нищо друго дори и вода, продължавам и сега! Simple Smile

# 32
оф да много правилно е това с капаните...
добре че има къде да прочете човек, че да се предпази.
благодаря! Simple Smile

# 33
Да, наистина така е на практика - капани много, а "спасение" от тях - малко. За съжаление ...
Минах през доста трудни моменти с кърменето (буци, температура, блистери, болки - и то неведнъж), опасно близо се доближавах до някои капани ... Съвсем сериозно мога да кажа, че продължавам да кърмя, благодарение на няколко фактора - собствената ми убеденост, граничеща до магарешки инат, че ще кърмя, подкрепата на мъжа ми и ... Форумът. От тук получих най-много информация, добри съвети и подкрепа!

Изкушавам се да ви споделя едно свое наблюдение. Да, доста майки се информират и кърмят. Факт. ОБАЧЕ - няма нито една от майките, които познавам и с които контактувам на живо (с изключение на тези, които познавам от Форума), която да е кърмила повече от година. Или не са изобщо, или по 4-5, максимум 8 месеца. Само една-единствена продължава (детенцето юли става на годинка). Също така - само с една друга майка сме кърмили миналото лято вън, в парка (всички други намират за ... хайде, неудобно, да го кажа по-меко, кърменето вън. Когато чета във Форума, се чувствам до голяма степен "във свои води", със себеподобни. Когато изляза вън, съм някакво изключение, будещо по-скоро недоумение ... Вие имате ли подобни наблюдения?

От друга страна, много се радвам, че две майки се допитват до мен по телефона за кърменето (с мен, а не с някой друг, макар че сме само познати, а не близки) - едното бебче е на 2 месеца, а другото - на 2 седмици и се радвам, че заедно преодоляхме някои трудни моменти с тях.

# 34
Абе и аз тук забелязвам, че има много майки, които не се срамуват да кърмят навън, информирани са и кърмят до късно, но защо ли и аз не ги срещам в ежедневието си? Cry  Дали наистина сме малко на фона на останалите и се губим сред множеството? Вече ми става много тъпо като давам обяснения на други хора с деца защо съм решила така да отглеждам собственото си дете. Понякога ми се иска да имам такава приятелка, с която заедно да бутаме количките и да си кърмим по пейките .... ееех, мечтиии....По тази причина се разхождам сама или с приятелки без деца.

# 35
  • София
  Аз пък и двата пъти когато децата са били малки, буквално всички от компанията кърмехме  Simple Smile

# 36
....
Единственото нещо, което ми пречеше да кърмя беше зимата. Дори писах на консултанта по кърмене от ЛЛЛ в града да се замислят по въпроса: зимата е студено, всички се обличаме, а жените носят бодита. Бодитата са с високи деколтета и не са удобни за кърмене. За да се накърми при такова облекло бебето, трябва да се разкопчее бодито ... Доста неудобно. Кърмила съм в тоаленти, в супермаркети, в парка, в колата, къде ли не! Кой каквото ще да кзава! Това е естествен акт на хранене! Не вършим нищо неприлично!

Ще си позволя да те поправя, и тук има решение - бодита с презрамки - безшевни, с хубави дълбоки деколтета, имам и такива с ръкави, но с дълбоки деколтета, като трика на балерина, пак ластични. Много лесно се вади гърдата от деколтето, без да разкопчаваш и надигаш нищо  Peace
Нещо като тези тук: http://www.biju.cc/shop.php?cat=29
Имам и потници такива, за лятото, не нося сутиени, а обличам тях, хем стегнати, хем лесни за кърмене  Wink

# 37
Нещо интересно и полезно

bouquet  bouquet  bouquet

Убеждението, че кърменето е естествен, физиологичен процес е погрешно.
Практиката е най-добрият учител. Освен желание за кърмене,
нужни са и практика и търпение

В подкрепа на моята теза ,страница преди това. Wink

# 38
МАРИ77 никой тук не твърди, че става само с желание, но то е най - важното, ако има желание - има източници, откъдето да почерпиш опит, имаш и стимул да проявиш търпение. Кърменето е било напълно естествен и физиологичен процес, ние сме бозайници, бозайниците кърмят, но развитието на човечеството е причинило сегашното положение - да трябва да се учиш да кърмиш. Ти да си чувала котка да се учи да си кърми котетата  Laughing

Пък статията, която си посочила, не знам откъде да започна, прочети една тема, ето тази, и пак пиши:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=42488.0
Там има писано и за раждането, и за кърменето, как все още някъде по земята, те са естествен безболезнен процес, за съжаление не и тук.   

# 39
Сама си противоречиш.
След като не е нужна толкова  практика,а само желание защо са нужни консултанти?
Кърменето и раждането са естествен ,безболезнен процес,но всяко правило си има изключение и това независи в кой век живеем.
Казват,че всяко раждане започва по един и същ начин,но никога не се знае как ще свърши.
За късмет на моята котка аз преди години я заведох на ветеринар за да  извадят котетата чрез операция защото щеше да умре,а те бяха твърде големи.
А сега за кърменето-една жена има желание да кърми.
Чете,чете и какво от това.
В родилния всяка сестра си придава важност и дава различни напътствия,а понякога и това неправи.Прибавяме неминуемия стрес след раждането и нека да не се лъжем,че при първескините е много по-голям.Точно в този момент от живота на жената тя е най-уязвима ,а това се използва от големите разбирачи да дават акъл за щяло и нещяло както и във форумите.Бозайници сме,но хайде да не се правим на първобитни.
Да си виждала родило женско животно да ловува ?Нейната задача е да стои неотлъчно до новородените  си и да се грижи само и единствено за тях.
А сега да се върнем при хората.
Родилата жена дали си стои само до бебето?
В един момент живот й се преобръща,натрупва се умора,домакинска работа, и куп несвършени неща.Идва депресия-лека или по-тежка.
И тя започва да кърми....иска,да ,но нещо не се получава.
Детето не засуква,разранени зърна и прочие.И тя в цялата лудница сякаш ще седне пак да чете,но и да чете май ще е нужно някой,който да й покаже ,тоест тук идва Практиката.

# 40
Уви капаните явно са твърде много. В градинката, в която се разхождам масово бебетата са с шишета. Кърмещите сме единици. То аз не кърмя навън , но... На мен всъщност това ми е поправителен изпит, с каката не се справих изобщо. Сега нещо имам двойка по захранване... hahaha Ама докато имам мляко не се притеснявам. Добре че има с кой да се консултирам.Защото педиатърката казва- Ами нали има интернет...
Преди около месец бях на гости в провинцията и една майка с бебе на 2 месеца като й казах, че кърмя (Тони беше на около 6 месеца) така възкликна сякаш това е някакъв подвиг, който не е по силите почти на никой. Не съм разпитвала как е спряла да кърми, единственото което разбрах, че кърмата й изведнъж спряла. Което ми е необяснимо, имайки в предвид, че дори при кърменето първия път където се провалих, не ми е спряла рязко. Сега няколко пъти съм изживяла кошмара на трудното потичане (в смисъл стигало се е до свиреп рев и отказ да суче на сухо), но съм била упорита докрай. По нататък каквото сабия покаже. Сега пак потича малко по -трудно, но още не се предавам.Знам че мога!

# 41
Здравей renxy !  bouquet
И аз също съм на поправителен и за сега го взимам с 10. Wink
Видях линийките ти.
Аз също имам по-голямо момиче  и утре става на 4г и половина.
Бебка е на 10м и я кърмя.
Честно да си кажа я няма хич в млечната кухня.
Но детето си расте,качва кила и е толкаво жизнерадостна.
Съжалявам,че изпуснах тези моменти с каката.
Обожавам грейналия  и хитър поглед на бебка когато очеква млекцето и гушкането с мен.
Чувствам се 100% полезна.
Но все пак това е най-важното-бебето и майката да са в хармония.
Неможе да накараш някой,който няма желание,нагласа и каквото да е там да кърми.
Но  с първото дете аз бях спец по знания,но не и по практика.
Писах в по-далечен пост-Представете си отличен мозъчен хирург на книга,но без практика. Mr. Green
Като се почне едно дудукане-чети,чети .........и к"во-дървен философ.
Аз защо с първото си дете не давах акъл на кърмачки,а си ровех при АМ?
Щото много съм чела ама нямах опит.Защото тези,които трябваше да ме подкрепят ме успокоиха и аз кърмех само 40дни.
Сега на същите тези им е чудно как още кърмя и кога ще отбивам,като че ли на тях им излиза от сутиена. Grinning
 Hug

# 42
Мари77   bouquet При мен глупостта беше пълна. Знания никакви. Нямаше кой да ми дъде съвет различен от Яж орехи и лук за повече кърма.
Историята накратко. Вдлъбнало зърно което бебето не можеше да захапе защото дори да го издърпам,  само при лек допир се прибираше. Защо да мъча детето, ще се изцеждам. Тя спи 5-6 часа и аз нищо не правя, като се събуди започвам да се цедя. Спи цяла нощ-екстра и аз не ставам. Пълна липса на стимулация плюс рядко изцеждане еми как да не намалее?  Лекарката казва да изяжда 50 аз изцеждам 30 и хоп добавка да не е гладно детето. И замествам цяло хранене с АМ дано се събере повече за следващото... Това беше края за не повече от месец.
Та сега поне имам някакви знания и не правя същите грешки. За новите направо питам. А преди само педиатърката и тя нищо не казва. Та и теорията е важна.

# 43
По-късно ще се включа,че бебка ме е барикадирала и с една ръка ми е трудно. Grinning

# 44
МАРИ77, по много неща съм съгласна с тебе.
И понеже ние имахме проблеми със засукването, много ме дразнят изказвания от рода "ами и на мойто му даваха АМ в болницата ама си засука без проблем", "ми да дават им АМ в болницата, ама не е чак такъв проблем колкото го изкарват някои".
Ако на някои не е, на други е, и то не защото едните са имали повече желание от другите.

Капаните са истински.

Искам да ви разкажа за свекърва ми - карана е насила да кърми от нейната свекърва и то по най-неприятните начини - на три часа, задължително да се доизцежда, като се "следи" колко доизцежда и ако не е "достатъчно" значи няма кърма. Постоянно се препълва и става на бучки, защото не се е доизцедила "добре". Бебето реве през нощта, но не му се дава да го кърми, а го разнася цялата фамилия на ръце с подрусване - дава му се само вода и никой не спи. Бебето иска да я държи за ръката, но не й разрешават да спи при нея - затова тя спи на земята до креватчето и му подава ръка а то я държи докато заспи... и така бебето е гледано по учебник, без отклонения, понеже е имало кой да следи за това.
Е след този тормоз как се очаква тя да ме подкрепя за кърменето, тя си мисли че ми прави услуга като ми казва да му давам адапте.

А една приятелка на майка ми като видяла че не става със съветите взела да го кърми когато му се прииска, нямало кой да я контролира. Само на консултацията педиатърката й казала - е браво, ти сега като циганките си почнала да го кърмиш  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт