Капани за кърмачки

• 5 371
  • 61
  •   1
Отговори
# 15
С първото си дете попаднах в капана на роднини и лекари ,които ме ,,успокоиха,,,че след секцио няма да мога да кърмя и аз им повярвах защото те бяха единствен достоверен извор на знания за мен-нямах Интернет. #2gunfire
Сега с кеф им натрих носовете и им навирам истината  в лицата ежедневно,че мога и ще кърмя докато мога. Hug
Малката е кърмена до 6м и то без вода,чайчета и пр.
Сега е почти на 8м и хапваше по една трета пюрета,а от 2 дни отказва всичко и търси да бозае.Знам,че е само период,но.......капанът ме посъветва да й давам кисело мляко за да не е гладна. Shocked
И аз контрирах,че те първа няма да я уча на биберон,а и където ще пие мляко,там ще пие от моето. Wink

# 16
Капаните са за хора, които не търсят информация, а се оставят на течението. Не на мен тия! Naughty  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
За мен е нормално след като жената вече е бременна , да потърси някаква информация за това какво предстои когато се роди детето. Дали ще чете книги или форуми- тя избира. Не съм съгласна, че няма информация - който търси- намира, нали така? В болницата, в която аз раждах , имаше много брошури на Ла Лече Лига и да ви кажа честно, не видях нито една майка да се позаинтересува, да прочете нещо, а само повтаряха колко боли и как нямали кърма,опитващи сами себе си да убедят. И накрая успяха де. Laughing 
Дори и в родилния не съм спазвала техните режими, защото не беше възможно, нищо не са ми казали, за тях важното беше детето да е нахранено. Когато човек има желание,отблъсква всякакви атаки на хора, на които НЕ ИМ ВЛИЗА В РАБОТАТА да дават тъпи съвети- разни свекита, лели, були, братовчедки и родата до девето коляно, дето не са виждали бебе на живо от 20 години. И при мен се изредиха, ама нъцкиииии  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Удариха на камък. Благодаря на форума, за това, че кърмя детето си  bouquet

# 17
Статията е интересна, НО (!) с много неща не съм съгласна. Днес има толкова много информация в подкрепа на кърменето. Особено в интернет. Вярно е, че в болницат не с давт много зор за това кое бебе колко време ще е кърмено, но ако майката е твърдо убедена, че ще кърми НИЩО не може да я спре! Аз минах през ужасни перипетии, докато всичко между мен и дъщеря ми се синхронизира. Всички майки около мен кърмят децата си, а те не са малко, а и повечето са раждали след мен. Дори съм свидетел на майка, която твърдо отучи бебето си от биберон и го научи да суче в рамките на четири дни. И бебето още суче! Шекспир е казал - Когато има воля, има и начини (When there is a will, there is a way!)
Единственото нещо, което ми пречеше да кърмя беше зимата. Дори писах на консултанта по кърмене от ЛЛЛ в града да се замислят по въпроса: зимата е студено, всички се обличаме, а жените носят бодита. Бодитата са с високи деколтета и не са удобни за кърмене. За да се накърми при такова облекло бебето, трябва да се разкопчее бодито ... Доста неудобно. Кърмила съм в тоаленти, в супермаркети, в парка, в колата, къде ли не! Кой каквото ще да кзава! Това е естествен акт на хранене! Не вършим нищо неприлично!

# 18
  • Анкх-Морпорк
Да, има много информация за кърменето, ама страхът от раждането така ескалира, че бъдещите майки само за това четат.
Силно се интересуват боли ли слагане на катетър и какво е епидурална упойка, и мислят, че мине ли раждането, са взели всички изпити за майки. А то интересното и изпитите тепърва предстоят...
За кърменето се сещат да четат, чак когато забелязват, че се оплескват нещата, и то едни четат, други дават шишето - важното е бебето да яде на 3 часа...

# 19
Съгласна съм, че имадоста информация за подготовката и протичане на кърменето. Но според мен има и доста майки, които падат в капаните, именно защото се доверяват и слушат наставленията, дадени от медицинските лица. Те разсъждават така - те са учили толкова години, работят  от дълго време, имат натрупан опит и т.н. И това всъщност наистина трябва да е така - да се доверяваме на докторите, вярвайки, че ще те посъветват най - доброто за теб и бебето ти. И тук вече идва голямото НО - сблъсъкът между написаното в учебниците преди доста години, и най - последните новости, две диаметрално противоположни неща.

# 20
Хубава статия. И да - именно в това е проблемът: има интернет, има много полезни статии, има и опитни хора, които да помогнат при нужда. НО навсякъде е пълно и с капани, които водят към провал. Стъпваш като в минно поле и всеки път опитваш следващата си стъпта - на правилен съвет ли ще попаднеш или се навираш в поредния капан.

# 21
Прекрасна статия. Хубавото обаче е, че благодарение на интернет и форуми като този, много майки не робуват на обществото и успяват да кърмят децата си доста дълго.
От няколко дни съм възмутена от факта, че на две мои познати ПЕДИАТЪРКАТА им е казала, че кърмата им е нехранителна и рядка и по-добре да им се дава АМ. Няколко пъти се опитах да им обесня, че първоначално кърмата е по-рядка и това е т.нар. предна кърма, която задоволява жаждата на бебетата, а след това идва задната кърма, която е гъста и хранителна и, че няма такова животно като нехранителна кърма (или аз бъркам????). Провал... Тезата за нехранителната кърма беше подкрепена и от свекървата на едната, която уверено ми говореше, че както една крава дава по-маслено мляко, а друга крава давала по-рядко мляко, така и при хората имало хранителна и нехранителна кърма. Да, ама аз не съм чувала някоя крава да си хране теленцето с АМ. Сигурна съм, че майки като тези са прекарали много повече време да се ровят за информация каква точно количка или дрешка да купят на детето си, от колкото да прочетат малко за кърменето.
Да, признавам аз също имам проблем с кърменето. Малкият е лаком и иска веднага да бъде наяден. Първоначално суче, но като намалее струята започва един рев... Така започнах да се изцеждам и така да давам кърма. И така 2 седмици се кърмим, после две се цедя. Слагам го постоянно на гърда, цедя се за да поддържам добра лактация и правя всичко възможно дете ми да бъде изключително на кърма, било то от цицата направо или дадено от шише и някой ден да може само да суче, без да се налага изцеждане. ПОвечето около мен бяха на мнение, че така кърма няма да имам, но ето 3 месец детето ми е нахранено и здраво.Сега съм си поставила за цел да бъде така поне до 6 тия месец и дай боже след това и до годинка поне.

# 22
  • София
   brazil поздравения за желанието да кърмиш и упоритостта с която преследващ тази цел вече толкова месеци. Доколкото разбирам бебчето е само на кърма в момента независимо дали от гърда или изцедена така ли?
   Ако това е така бих ти препоръчала ако си суче от гърдата да го оставиш няколко дни само на гърда. За два, три дни бебчо ще забрави шишето, а оттам и проблемите които произтичат от него, както лесно се научават на лесното от шише на тази възраст и лесно отвикват. От гърдата както самата ти знаеш, а и бебето е открило млякото слиза на порции. Нужно е известно време да суче на сухо, докато потече следващата порция, докато от шише струята е постоянна и именно това дразни бебето на гърдата. Когато бебето се храни обаче само от гърда и количествата са достатъчни, то започва да има доверия на гърдата и това че след няколко минутки сукане без мляко ще слезе следващата порция мляко. По време на прехода, а и по принцип може да помагаш на бебенцето. Едното е когато намалее силата на струята да приложиш компресия на гърдата. По този начин отново потича бързо мляко и бебето не загубва интерес. Другото е когато намалее силата на струята веднага да го преместиш на другата гърда, където отново ще потече силно, когато намалее и там струята, го местиш отново на първата, където следващата порция кърма вече е слязла.

# 23
  • София
И аз попаднах в повечето капани с първата си дъщеря през 2002г. Преди раждането- чаках само да мине успешно и да се роди здраво бебе. Мислех си, че кърменето върви с бебето... Благодарение на "адекватните" съвети и напътствия в болницата малката така и не се научи да суче. Последва 8 месеца изцеждане и даване от шише, съчетано с единствено възможното тогава ранно захранване.
Втория път бях решена да кърмя успешно. Благодарение на прочетеното тук и в блоговете на Бу и Хедра, се сдобих със знания и най-вече увереност, че този път ще се получи. И въпреки познатите капани стана и още продължава!  Simple Smile
Много ми е мъчно обаче, че моята приятелка, която скоро очаква дете вече е попаднала в някои капани и другите също я очакват. Дадох й да чете, да се подготви теоретично. Опитвам се да й повлияя, да й предам моя положителен опит, но засега не успявам...  Cry

# 24
Да...хубава статия и много вярна.  Когато родих голямата ми дъщеря от глупост започнах да се изцеждам. Бях си втълпила, че заради вдлъбнало зърно бебето няма да може да суче. Но това е висш пилотаж, на който не знаех правилата и нямаше кой да ми обясни. Хранене на 3 часа, изцеждане само на нужното количество, дълги нощни паузи... Резултатът беше от 100 мл падна на 20...и естествено АМ. Отначало като допълване, а после като единствено. Съветите, които получих бяха-повече течности, орехи, лук и тн. Педиатърката каза колко мл трябва да изяжда и че това което изцеждам не стига. Дааа АМ трябва... Ами тогава признавам си не знаех, че има такова нещо като море от информация в интернет. За мен беше нещо което ползваш чат пат в някой клуб да си пишеш с приятели. Пък и как така ще търся такава информация в интернет-та нали педиатърката е човекът, който е учил толкова време, тя трябва да знае. Ужасно съжалявам за това си невежество, но е късно. Сега се опитвам да постъпвам различно с малката...Дано да успея.

# 25
и мен се опитаха да ме вкарат в подобен капан - колко щяло да боли, слаба ми била фантазията, ако изобщо потече кърма разбира се. изобщо не ги и слушах, бях убедена че ще кърмя на всяка цена. малкия като се роди го вкараха в кувиоз още преди да съм го сложила на гърда и така 4 дена беше изцяло на изкуствено мляко, а аз в чудо се видях как да се изцеждам за да тръгне кърма, като го няма бебето. не ми помогнаха кой знае колко в болницата - даваха ми много и все различни съвети. на 4-я ден бях с ОГРОМНИ подути и много твърди гърди, Т, болки в гърдите, изобщо близо до мастит, а кърма не излизаше, защото не знаех как да се цедя, колкото и да се мъчех. накрая от толкова стискане и дърпане започна да тече съвсем мъничко, но примесена с кръв от вътрешно разраняване. бях готова да се откажа, разплаках се от мъка и болка, не бях спала 4 дни, денонощно ги стисках тези гърди. но точно преди да се примоля за хапче или каквото и да било там да спра и малкото налична кърма, погледнах бебчето в кувиоза и реших че не мога да се откажа. няма да продължавам историята, ясно е че през много болка минах още и стисках зъби да не викам при първите засуквания на дребния, но бях убедена че ще се справя и така и стана. още с влизането вкъщи свекървата ме попари да съм ходела да си изследвам кърмата, че можело да бъде нехранителна, дори и да я има като количество. което преля чашата и така й се озъбих че повече не посмя да гъкне. а малкия като наддаде още първата седмица 500гр изгледах всички победоносно и никой повече нищо не ми каза. така че съвета ми към всички е - не се отказвайте и не слушайте негативни мнения на хората покрай вас, ням нищо по естествено от кърменето и не би трябвало да има причина да не кърмите детето си, дори и да се наложи да минете през малко болка в началото!!!   bouquet  bouquet

# 26
но ако майката е твърдо убедена, че ще кърми НИЩО не може да я спре!

Ами то най-гадното на капаните  не е само липсата на правилна информация, а именното подкопаването на увереността като цяло, че кърменето е нужно, хубаво  и полезно. Много от изброените капани влияят  подсъзнателно на  желанието на жената да кърми и това е най-лошото. Защото аз  бях търсила съвети за кърмене от различни източници, но получих все неправилни, което остави у мен убеждението, че няма друга истина, щом толкова различни хора казват едно и също.  От всичките майки около мен само една се оказа, че има кърмачески стаж, така че беше голям късмет за мен, че ми се обади и ме насочи към консултант. Щото на мен нямаше как да ми хрумне да търся консултант на НКК, при положение, че не подозирам за съществуването му Wink

Иначе болницата, в която родих, са води "приятел на бебето", но нито една акушерка не удостои с внимание проблемите, които имах в началото. Напротив, когато ги питах нещо, ми се тросваха: "Ми кво искате, аз ли да дойда да ви го нахраня! "

# 27
Не съм съгласна,че с четене на книги става всичко.
Айде и на мен не тези приказки. Mr. Green
Прочетох множко книжки и нямаше книга,в която да не се говори за помпа.
Ама за какво е тази помпа така и неразбрах защото си остана чисто новичка като изключим няколко опита,които доведоха до премаляли ръце и изтощени гърди.
Е,започнах ръчно изпомпване и всичко се оправи и нормализира кърмата.
Второ-нямах интернет и слушах медицинските работници.
След като родих първото си дете всяка една акушерка се стремеше да ме обърка и да се прави на много велика,както има такива,, безгрешни,, и във форумите. Naughty Naughty
Сега да се бием в гърдите няма нужда.Кой чел,чел,който каквото иска да си казва, ама аман от професионалисти в този живот.
А знаете ли как после ме гледаха,когато се обадих на моя позната от Ла Лече Лига когато родих второто си дете? Казаха,че на цялата околия са показали как се кърмило.....а аз  съм викала нея. newsm78
Та точно от тях не можах да храня първото.

Знаете ли,виждам,че започва едно ново течение из форумите.
Както някога гледаха на кърмачките като на черни овце,сега процеса е обратен.
Тази,която не кърми веднага е оприличена на безотговорна майка.
И каква е разликата между некърмената ми голяма дъщеря и сегашното ми сукалче-НИКАКВА. WinkРазликата е при мен,че ми доставя удоволствие,а това вече е ЛИЧЕН избор и за това не се фанатизирайте толкова и не се стремете да вкарате някой в ,,правия,, път,когато няма тази нагласа и усещане..Децата няма да са по-малко умни от това ,че са на АМ или КЪРМА.Вашите родители са пили кисело мляко,но това не ги прави по-малко човеци,нали?Не е важно как е хранено,важно е да е обичано.  bouquet

# 28
Послепис Wink :Добре че не става само с чете,а си иска и практика.
Също мозъчен хирург с отличен по теория но без практика.А? Hug
Глинбет ,точно така е.
И за завършек-бях в една стая с жена също секцио и детето й хранено със сонда.
Имаше леля в неантологичното и пак не й позволиха да се изцежда за да дава на детето,когато премина на АМ.Казаха й ,че млякото е замърсено и нестерилно.
Тя искаше да ходи да го кърми,но на  професионалитките им беше по-удобно да му бутнат биберона без да напускат отделението.От къде чакаш слънце да изгрее,то дъжд те полее....

# 29
Страхотен превод!   bouquet И за съжаление - твърде актуален днес, тук и сега  Whistling

Общи условия

Активация на акаунт