Суха Мащерке, ама такова ли е? karalahana?
Много интересно ти се е получило с детелинката....у Ирландско ще й се зарадват много и на салепа също...пак аз всякак ще му се зарадвам. Я сподели тайната..... на мен все ми загаря на дъното и унищожавам джезветата(моЙтО салеп е готово, не на прах) и най вече - как направи тая детелинка? ))
А междувременно една рецепта....тъй като мама донесе от градината на село земни ябълки и се поразрових какво може да се прави с тях(освен да ги ядем сурови на салати или просто да си ги гризкаме между другото)
Изглежда ми вкусно, ама са ни само няколко ябълките, та като донесе повече, ще я пробвам.
Супа от земни ябълки
около 750гр. земни ябълки
1 глава лук
2с.л. зехтин
2 моркова, нарязани на кубчета
1/2 и малко отгоре червена леща(не съм сигурна в превода ми: yarım su bardağından biraz az kırmızı mercimek)
около 1.5литва вряла вода
сол
лимон
Земните ябълки се поставят във вода със сока лимон. Нарязаният лук и моркови се запържват в зехтина. Когато лукът омекне, се прибавя към ябълките. Измитата леща се слага в тенджерата с врящата вода и се разбърква няколко пъти. Вари се, докато лещата се сготви. Пасира се и добавяте вода, ако искате. Посолява се и се добавя и лимонов сок,ако искате.
Ей я оригиналната рецепта, спецовете да ми поправят грешките, акУ можИ