(не)Пълният отчет на великолепната шесторка

• 3 913
  • 37
  •   1
Отговори
Здравейте,
направо съм възмутена и не знаех къде да изкажа мнението си, затова и пиша тук. Току що, чух по БТВ, че в сайта на телевизията може да се намери "пълен" отчет на направеното с парите на дарителите събрани по времето на телевизонното шоу "Великолепната шесторка". Понеже преди година аз, семейството ми както и много от моите приятели пращахме смс-и реших да разгледам. Отварям сайта намирам документа (http://images.btv.bg/2010/08/31/359.pdf) и оставам втрещена от отчета.

Веднага се набива на очи, че за обучение на персонала е плащано 2 пъти!

Какъв е този отчет? Построена е малка къща , струва 300 000 лева. Хубаво ама тези 300 000 за какво са използвани? Колко са дадени за тугли, за керемиди, за контакти, кабели, тръби и прочее. От кои фирми са закупувани материалите? Кой е извършил построяването на къщите?

ИСКАМ ФАКТУРИ ЗА ВСЯКА ИЗРАЗХОДВАНА СТОТИНКА! ТОВА НЕ СА ПАРИ НА БТВ, А НА ХОРАТА, ДАРИЛИ ОТ МАЛКОТО СИ СРЕДСТВА ЗА ДА СЕ СЛУЧИ НЕЩО.

Както изглежда отчета в момента, съм сигурна, че има огромни злоупотреби с парите на БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!

НАПРАВО СЪМ БЯСНА!

# 1
До колкото виждам, парите от предаването са дарени на Уницеф. Което точно ви възмущава? Осъзнавате ли, че в момента изисквате одит на тези средства, което ще ме прощавате, но не са длъжни да правят хората. Има си инстанции, които да изискват това.
 Като сте толкова възмутена, пишете на Уницеф и отидете да правите финансова ревизия.

И аз пращах няколко смс и, какво сега да вдигам патардия, че Уницеф не е калкулирало всичко в страницата си, която  е международна организация между другото (вметвам само)?

Българска му работа, само това ще кажа.

Последна редакция: вт, 31 авг 2010, 20:37 от Нини (на мама слънчицето)

# 2
  • на правилното място, в точното време
Дени, права си, че има институции, които да следят за правилното разходване на средстават от дарения. Но всеки дарител има правото във всеки един момент да поиска отчетна парите, събирани за дадена кампания или кауза.
Това,че Уницеф е международна организация пък хич не искам да го коментирам.... Twisted Evil

silvia85 , отосно фирмите, които са били наети като подизпълнители по изграждането на къщите, има процедура - прави се конкурс, събират се оферти, подбор и тогава се възлага на изпълнителя. За конкретния избор съществуват разбира се врътки, но за съжаление няма как да ги разберете, дори да се заровите в документацията за провеждането на конкурса.  Mr. Green
 В този отчет, публикуван в нет-пространството, няма как да постнат подобен вид разходи, разбити по начина, по който вие искате да ги видите. Обучението, повярвайте е крайно необходимо и със сигурност дори може да е недостатъчно. Друг е въпроса относно сумите, които се дават за обучение...
За да не се дразните за следващите акции, просто избирате да не участвате, насочвате усилия там където според вас има повече прозрачност, можете да проверите на място и т.н.   

Последна редакция: вт, 31 авг 2010, 21:16 от ФЕЙщица

# 3
В случая възмущението идва от това, че предаването е злоупотребило. Всеки има право на мнение. Както казах и в предния си пост - да се обърне към Уницеф. Лично аз уважавам тази оргнизация. Не смятам, че трябва да има разбивка на фактурите, като разходване на средства. И го казвам, като част от дарителите. Защо пък никой не поиска сметка на парите по фактури, които се събраха за ковьози от едно друго предаване?

P.P. Точно това имах предвид, като писах, че не са длъжни да правят деклариране на разходите в подобен, интернет отчет  Peace

Последна редакция: вт, 31 авг 2010, 21:42 от Нини (на мама слънчицето)

# 4
  • sofia
От4ета го има на страницата на УНИЦЕФ и Ви уверявам,4е от4ет по фактури няма да видите.Освен ако не отделите една седмица за да ги сравните и прегледате вси4ки.Вярвам,4е няма да ви откажат Peace
Но преди да го поискате така,тук и с този тон ,ще Ви посъветвам следното:

1.Питайте официално какъв е хонорара на Ани Сали4 и с 4ии пари е платен и ще се плаща сега.
2.Искайте от4ет по фактури на "Българската Коледа", Фонда за ле4ение на деца и ВСИ4КО ,свързано с хонорарите на у4астниците в "ВШ"
3.Искайте от4ети на ББ и подобни бузи .......

Обу4ението на такъв екип е изклю4ително ценно,скъпо и ПОЛЕЗНО.И 5 обу4ения няма да стигнат ,защото аз знам как се работи с такива деца.Това трябва да е водещото перо-екип и оборудване.

В УНИЦЕФ не се съмнявайте,усъмнете се в тези,които  на гърба на децата и народа използват каузата .....Вие си преценете кои са.
И последно........това е формата на предаване,който ненавиждам.Не пускам СМС и смятам,4е предаването не трябва да се прави така.
Оставете УНИЦЕФ,другаде е проблема Peace
Та,не гледам ВШ,отвращава ме!И все пак,като не им вярвате ,направете като мен-не гледайте и не пращайте СМС.

Последна редакция: вт, 31 авг 2010, 22:21 от lavender

# 5
До колкото виждам, парите от предаването са дарени на Уницеф. Което точно ви възмущава? Осъзнавате ли, че в момента изисквате одит на тези средства, което ще ме прощавате, но не са длъжни да правят хората. Има си инстанции, които да изискват това.
 Като сте толкова възмутена, пишете на Уницеф и отидете да правите финансова ревизия.

И аз пращах няколко смс и, какво сега да вдигам патардия, че Уницеф не е калкулирало всичко в страницата си, която  е международна организация между другото (вметвам само)?

Българска му работа, само това ще кажа.
И какво като са дарени на Уницеф? И какво акто Уницеф е международна огранизация? ООН не е ли международна? Международна е, но изчезнаха 19 милиарда покрай "Петрол срещу храни" нали? Разликата е, че ще осъдят някой.

Как да не са длъжни да дават отчет и какви институции? Как смеят да се показват по телевизията и да приканват за нови смс-и прио положение че парите от предишните потънаха някъде? Какви държавни институции? Ако те си вършиха работата нямаше да има нужда от СМС-и!

Дени, права си, че има институции, които да следят за правилното разходване на средстават от дарения. Но всеки дарител има правото във всеки един момент да поиска отчетна парите, събирани за дадена кампания или кауза.
Това,че Уницеф е международна организация пък хич не искам да го коментирам.... Twisted Evil

silvia85 , отосно фирмите, които са били наети като подизпълнители по изграждането на къщите, има процедура - прави се конкурс, събират се оферти, подбор и тогава се възлага на изпълнителя. За конкретния избор съществуват разбира се врътки, но за съжаление няма как да ги разберете, дори да се заровите в документацията за провеждането на конкурса.  Mr. Green
 В този отчет, публикуван в нет-пространството, няма как да постнат подобен вид разходи, разбити по начина, по който вие искате да ги видите. Обучението, повярвайте е крайно необходимо и със сигурност дори може да е недостатъчно. Друг е въпроса относно сумите, които се дават за обучение...
За да не се дразните за следващите акции, просто избирате да не участвате, насочвате усилия там където според вас има повече прозрачност, можете да проверите на място и т.н.   
Аз не съм против даването на пари за обучението на персонала. Но колко пероснал е обучен къде е обучен какво са научили, колко пари са дадени? От текущият отчет се знае че са дадени 120 000 със сигурност, но още колко са начислени преди това в цената на къщите.

Аз повече смси не пращам! Писна ми да се гаврят с мен. Единия ги харчи по казината, другия за коли третия за незнам си какво. Айде де!

В случая възмущението идва от това, че предаването е злоупотребило. Всеки има право на мнение. Както казах и в предния си пост - да се обърне към Уницеф. Лично аз уважавам тази оргнизация. Не смятам, че трябва да има разбивка на фактурите, като разходване на средства. И го казвам, като част от дарителите. Защо пък никой не поиска сметка на парите по фактури, които се събраха за ковьози от едно друго предаване?

P.P. Точно това имах предвид, като писах, че не са длъжни да правят деклариране на разходите в подобен, интернет отчет  Peace
Как да не трябва да има разбивка. То дори няма разбивка колко са дадени за строеж, колко за обзавеждане, колко за техника... Това нотмален отчет ли е?!? Аз съм пращала СМСи на БТВ не на Уницеф! БТВ да ми предоставят информацията! Искам да знам къде е отишло моето левче и всеки трябва да го иска това. Какви са тези своеволия с парите на хората?

Отностно другите предавания, всичко тръгна от там, че в новините казаха "на страницата на БТВ ще откриете пълен отчет на изразходваните средства" и аз просто реших да погледна.

Тия с ковьозите сме ги изпуснали, но е време, дарителите да почнат да се интересуват къде им отиват парите. Все от някъде трябва да се започне!
От4ета го има на страницата на УНИЦЕФ и Ви уверявам,4е от4ет по фактури няма да видите.Освен ако не отделите една седмица за да ги сравните и прегледате вси4ки.Вярвам,4е няма да ви откажат Peace
Но преди да го поискате така,тук и с този тон ,ще Ви посъветвам следното:

1.Питайте официално какъв е хонорара на Ани Сали4 и с 4ии пари е платен и ще се плаща сега.
2.Искайте от4ет по фактури на "Българската Коледа", Фонда за ле4ение на деца и ВСИ4КО ,свързано с хонорарите на у4астниците в "ВШ"
3.Искайте от4ети на ББ и подобни бузи .......

Обу4ението на такъв екип е изклю4ително ценно,скъпо и ПОЛЕЗНО.И 5 обу4ения няма да стигнат ,защото аз знам как се работи с такива деца.Това трябва да е водещото перо-екип и оборудване.

В УНИЦЕФ не се съмнявайте,усъмнете се в тези,които  на гърба на децата и народа използват каузата .....Вие си преценете кои са.
И последно........това е формата на предаване,който ненавиждам.Не пускам СМС и смятам,4е предаването не трябва да се прави така.
Оставете УНИЦЕФ,другаде е проблема Peace
Та,не гледам ВШ,отвращава ме!И все пак,като не им вярвате ,направете като мен-не гледайте и не пращайте СМС.

Отчета на страницата на Уницеф е крайно незадоволителен. Не се разнира колко е строежа, колко обзавеждането, колко обучението (като се изключи добавените 120 000 за обучение в края) и прочее. Колко квадрата са къщите? На мен ми е интересно. Все пак и аз съм давала пари за тези къщи.

Не знам колко е хонорара на Ани салич, но с този отчет, нищо чудно да е платен с моите твоите и парите на другите дарители.
Крано време е да искаме отчети и за Българската Коледа и за ВИП Брадър и какво ли още не. Все трябва да се започне от някъде.

Аз нямам нищо против обучението. Но колко човека са обучили 1, 2, 5, 10, 100? КОй са обучили управителите на къщите ли или социалните работници или мед. сестрите? Къде са обучени? За кое обучение какви пари са платени?

Повече никакви СМС-и от мен. Аз бях до тук. Като се научат да правят благотворителност по западен модел, може да почна пак да дарявам.

# 6
То е ясно, че няма как да вникнете, какво имам предвид и не само аз.

Само не разбирам, какво точно искате с тази тема или просто си бълвате гнева и то на много неподходящо място. Щом искате отчет - обърнете се към БТВ (имат си форум), Уницеф, М-Тел, Глобул, Виваком.... Какво общо има този благотворителен форум със случая?

Последна редакция: ср, 01 сеп 2010, 11:05 от Нини (на мама слънчицето)

# 7
silvia85, аз не видях, да е заплатено два пъти за обучение на персонала, но за сметка на това ми направи впечатление, че сумата за обучение надхвърля 120 000 лв. Не зная какви "обучители" са ползвали, може би са извикали някой професор по социални науки от Харвард срещу този хонорар.

Лошото е, че от благотворителността се прави бизнес не от вчера. Дарявайки индиректно, чрез организация или кампания, средтсвата на дарителя отиват първо за възнагаграждения и разноски на благотворителната организация и оттам насетне каквото остане отива за каузата. Така е не само у нас с малката разлика, че хората не навсякъде са нагли като например "ВИП' благотворителите от "Вип брадър", които благотворително пиянстваха и се псуваха в ефир, за което предварително си бяха уговорили не малки хонорари.  Или пък мис България от Перник, която заяви, че се занимава с благотворителност и извън малкия екран. Когато я попитаха за последната й проява тя обясни, че била купила заседателна маса, на която участниците от даден форум или организация да вземат решения за благотворителност за деца. На въпроса на каква стойност е масата миската отговори, че не знае, защото я били платили нейните спонсори.   Rolling Eyes Със сигурност децата се са почувствали по-добре от това, че дарените за тях пари са похарчени за удобството на организацията, която се грижи за тях, като може би преди това е удържан скромен хонорар за участието в цялата верига не кой да е, а на истинска кралица на красотата. Относно великолепната шесторка-  бъдете убедени, че след като Ани Салич дори спря да води новините покрай шоуто става въпрос за много пари...

Така е и така ще бъде във всички благотворителни кампании, организирани от хора, които ще пеят, танцуват, пиянстват или просто ще дефилират подканяйки ни да изпратим левчето си, което ще мине първо през тях за удържане на комисион, след това през УНИЦЕФ напр. както е в конкретния случай; ще се извършат няколко банкови трансфера, за които ще се плати и на съответните банки; след това ще се заплатят хонорари за обучение на персонал на стойност 120 000 лв (или горе-долу равностойността на таксите за 80 магистърски степени по социални дейности); накрая ще излязат на екрана със завидно самочувствие и ще кажат че благодарение на тях в еди си кой дом е построена детска площадка, която по себестойност струва на повече от 2000 лв., но за тяхната естествено са изразходвани най-малко 100 000.   

# 8
Хубаво е, когато имате претенции да сте познавачи, първо да проверите фактите и тогава да поствате обвинения в публичното пространство.
Имам питанка относно последния пост? Поинтересувахте ли се, колко струва обучението на персонал, назначаван в подобни заведения? Обучение на квалифициран персонал....Били ли сте някога в подобно заведение, за да видите на какъв стрес са подложени хората, работещи там и че е важно за тях периодично да има надграждащо обучение? Че за обучението на обучителите се заплащат пътни, двневни и командировъчни..
Предполагам, че за тези подробности не сте замисляли,а и едва ли има от къде да ги знаете. Най - лесното за всички е да гледат в канчетата на НПО-тата и да обвиняват, че парите, които са дарили, отиват за издръжка на фондациите. Да, част от средствата, отиват и за това -  за заплати, за гориво, за осигуровки, за ток, за вода, за телефон, за хартия , тонер , химикали....с едно единствено обяснение - за да може НПО- то да работи. Хората, които работят там имат семейства, за които да се грижат. Както вие получавате заплата за работата, която вършите, така и за тях това е работа. Ако са доброволци, да, не получават възнагражзания, но консумативите, свързани с работата им си остават. За да отидат и да занесат нещата, закупени с вашите пари или помощта, изпратена под някаква форма до хората в нужда,се нуждаят от гориво.....Мога да пиша още подробности, но едва ли е нужно. Ако не желаете да подкрепяте каузата,стратирана от някоя организация, не го правете, ваше право е. Както е и ваше право да поискате отчет, за какво са изразходени средствата. Ако не се доверявате въпреки това, можете да изберете, да помагате на някой, който според вас има нужда и така да имате някаква сигурност, че парите ви са стигнали до стотинка до човека в нужда....

# 9
Най - лесното за всички е да гледат в канчетата на НПО-тата и да обвиняват, че парите, които са дарили, отиват за издръжка на фондациите. Да, част от средствата, отиват и за това -  за заплати, за гориво, за осигуровки, за ток, за вода, за телефон, за хартия , тонер , химикали....с едно единствено обяснение - за да може НПО- то да работи. Хората, които работят там имат семейства, за които да се грижат. Както вие получавате заплата за работата, която вършите, така и за тях това е работа.

Аз получавам печалба от работата си, а не търся заплата от пари, дарени за благотворителност. Само, че няма да влизам в спор точно с Вас, особено след като получих информация от друга съфорумка, че точно Вие се издържате и храните семейството си ръководейки фондация. И да - права сте - ако имам възможност ще помогна директно на някой нуждаещ се, нямам нужда от Вашето посредничество, нито да заплащам бензина Ви, нито да Ви купувам тонер, камо ли да Ви плащам заплата. Приятно харчене на парите на дарителите!

# 10
"Другата съфорумка" леко ви е подвела с информацията, че точно Аз издържам семейството си, ръководейки фондация. Да, ръководя фондация, по сметката, на която вие не сте превела нито лев, така че едва ли имате право да държите сметка, как управляваме средствата от дарения. Всъщност даренията, както и отчетите ни са публични и вместо да ръсите глупости и да ставате смешни, изказвайки се неподготвени, просто потърсете и прочетете.
А относно възможностите ви и достигането ви до нуждаещите се .....аман от филантропи из форума, дето все големи ги вършат.  Mr. Green Минават, оакват форума и си заминават, заслепени от ореола, който сам са си създали. Хаирлия да ви е!  Mr. Green

Последна редакция: чт, 02 сеп 2010, 21:41 от ФЕЙщица

# 11
  • sofia
Аз ще кажа само следното.
За 6 год .4увам само двете крайни мнения и много се смея:

1.Не вярвам ,4е го правите без пари.
2.Ма,как така без пари,как се издържате,как живеете.....?

Няма угодия ,само олелия Mr. Green

Със здраве на вси4ки ,които искат да помагат.Да спят спокойно,да имат здрав гъз и търпеливо семейство.

# 12
За съжаление наистина от благотворителността се ПРАВИ бизнес. Пак започнаха рекламите за Великолепната шесторка...., и пак- изпращайте есемеси, обаждайте се, помогнете!.....
...Вече не на мен тези. Писна ми да ме прецакват!

# 13
Неприятни са тези нападки, но явно без тях не може. Мен лично даже не ме вълнува някой злоупотребява ли или не, вълнува ме как такава благотворителност, дори "фондационната" променя статуквото, решава  или подпомага глобалното решаване на проблемите за  ВСИЧКИ ДЕЦА в риск. Не ме е яд някой да ме е излъгал с пари или каквото и да е там, побърквам се когато някой, особено медия, ме прави на по-малоумна , отколкото съм... Sad , особено пък в "социалната" ситуация в която съм.
По повод парите за обучения на персонал, екипи и пр. обаче имам огромна питанка тук в тази тема- ЗАЩО ТЕЗИ ОГРОМНИ ПАРИ НЕСЕ ДАВАТ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА СПЕЦИАЛИСТИ  В ДНЕВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА НЕИЗОСТАВЕНИ ДЕЦА, ЗА РЕСУРСНИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ ЗА НЕИЗОСТАВЕНИ ДЕЦА И Т.Н.
 В крайна сметка за изоставените деца пари отделя благотворителността и държавата. На държавата парите идват от данъците ми, ако съм работеща майка на дете с увреждане. И какво се получава изоставените деца имат нещо, за което плащам аз, а моето неизоставено дете -нямааааааааа.
Просто искам като правим нещо за едните, да го правим и за другите, колкото малко да е то.

# 14
Копнах постинга си от другата тема, просто исках да го споделя и с вас. Дано не съм досадна. Cry

Общи условия

Активация на акаунт