Пепика, от сърце благодаря за подробното разяснение. Добре че не почнах да я правя за втори път, преди да съм прочела твоите съвети. И след това напътствие, ако не стане, значи съм дебил
А за баниците - сори, че нямам снимки, до сега като цяло не съм имала навика да снимам кулинарии, освен наскоро една зимнина с домашно сушени домати. Но ето пък моят начин за три вида баница.
Баница със сирене и яйца
Продукти
Фини кори за баница - 400 гр.
Краве сирене (по-твърдо) - 300-350 гр.
5 бр. яйца
2/3 бурканче кисело мляко
100 - 125 гр. краве масло + малко олио
1/2 ч.л. сода за хляб
Приготовление:
Разтопяваме и леко препържваме маслото и смесваме с олио (на око).
Слагаме содата за хляб в киселото мляко, шупва много бързо.
В купа счупваме яйцата и натрошаваме сиренето, добавяме шупналото кис. мляко. Разбъркваме сместа, като внимаваме яйцата да НЕ са идеално разбити и сиреното да си остане на по-едри парченца.
Редене на баницата
Загряваме фурната на 180 гр.
Поставяме една кора на плота, наръсваме я с около 1 с.л. мазнина, захлупваме с втора кора.
В/у втората кора слагаме от приготвената плънка. Не мога да кажа колко като количество, но предполагам, че ще ви дойде от вътре. Ако е прекалено много ще се скъса кората.
Навиваме кората като съм показала на снимките, които са малко смешни, но не се сетих как да го онагледя. Корите НЕ се навиват стегнато, за да придобие баницата по-въздушен и отгоре по-хрупкав вкус.
http://dimov.myphotoalbum.com/view_album.php?set_albumName=album23
Редим ги в тавата като започваме с охлювче от средата и останалите редим около него към периферията на тавата.
Ако ни е останала мазнина, поливаме наредената баница отгоре. Дори да прекалим с мазнината не е страшно.
Пека на 180 гр. около час, на най ниската скара, ма както се разбра моята фурна е ужас, та вие си знаете най-добре за печенето. Но винаги се старая отгоре да придобие тъмно златист цвят, защото така става много хрупкава отвън, и много пухкава и мека отвътре. По желание можете да намажете с разбит жълтък с малко вода.
Тавата, която ползвам е с диаметър 27 см. Баницата се надува доста при печенето, изпълва цялата ф-ма и леко излиза от ръба на тавата.