Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 58 296
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Да споделя и аз как се развиват нещата при нас. Поне за мен е много полезно и интересно да чета как е при вас  Simple Smile

На 6 м. на стандартните кръвни изследвания, хемоглобинът на Никола излезе 101. Според нашата педиатърка - нисък. Тя иска да давам желязо на капки. Аз обаче не искам по ред причини. Така реших да пробвам с елда. Смелих я на брашно, смесих с настъргана ябълка и изпекох за 5-10 мин. Станаха бисквитки. Никола хапна от тях с удоволствие. Мисля, че основната причина за това беше, че не се пързалят и е лесно да ги държи. Станаха мекички.

Днес предложих броколи. Също имаха успех. Ама от тях мацаницата стана пълна! Май съм ги сварила повече от необходимото. Утре по-малко... Хем гледах 5 мин да стоят (на пара), ама бяха бая меки.

Не че изяжда големи количества, но определено вече знае за какво става дума и дъвче с интерес.  Simple Smile

# 286
 fata, благодаря за съвета!
esma, кажи малко повече подробности за бисквитките, освен ябълка и брашно от елда, друго не си слагала така ли, сместа върху хартия за печене ли я сложи?

# 287
  • София
Звездичке, да, така ги направих. 4 лъжици елда, която смлях на брашно (като я изсуших предварително 1 час на 80 градуса във фурната) и 1 ябълка. Обърках, оформих пурички и ги сложих на хартия за печене. Станаха мекички, т.е. чупят се в малките ръчички, но все пак успя доста да изяде. "Рецептата" я видях някъде тука из форума, но не помня къде...

# 288
  • T"A
Звездичке, да, така ги направих. 4 лъжици елда, която смлях на брашно (като я изсуших предварително 1 час на 80 градуса във фурната) и 1 ябълка. Обърках, оформих пурички и ги сложих на хартия за печене. Станаха мекички, т.е. чупят се в малките ръчички, но все пак успя доста да изяде. "Рецептата" я видях някъде тука из форума, но не помня къде...

Уау, esma, това непременно ще го пробвам! Браво за идеята   bouquet

И аз да се отчета със снимков материал:

Бебчо хапва оризови крокети: снимка 1 - снимка 2 - снимка 3

Ползва салфетка за избърсване:  hahaha И опитва спагети: (снимките се отварят големи, ако се кликне върху тях)
Продължава с банан: снимка 1 - снимка 2 - снимка 3

Няколко коментара:
- трудно държи банана сам, пада му и се налага да му го държа, защото при нас бананите са големи и дебели  Laughing Освен това малката маймунка има слабост към обелката  Crazy
- оризовите крокети бяха абсолютен хит (направих ги от преварен "вчерашен" ориз и един жълтък, запържих ги в зехтин и ги изцедих на хартия)
- спагетите не съумя да ги яде  Confused На следващия ден пробвахме с макарони във форма на радиаторчета и с тях му беше по-лесно. Не сме пробвали да му даваме бебешки вид паста (макарони за бебета), защото четохме, че не се препоръчва (за да не му се стопи в ръчичките)
- отказва домат, доматено пюре (дом. производство, пресно приготвено) и чушка във всякакъв вид (сурова, на пара, печена)...  Sad

Бу, Фата, мерси за жълтъка   bouquet Аз проверих и в книгата на Рапли, но там няма никакъв ред на въвеждане, тя и белтък дава от 6-я месец. За мен това беше твърде радикално, макар че вече мисля да не се вталявам толкова с това какво е позволено и какво - не  Whistling

# 289
Здравейте!
  Fata, аз живея в Белгия.предполагам ,че ще знамеря добри продукти. дали съществува био сладък картоф? засега не намирам.
вчера четох една статия за нитратите и бая се наплаших, а пък не искам да давам купешки пюрета и искам да започна захранването по обсъждания начин.споделете какво мислите?
   http://www.homemade-baby-food-recipes.com/baby-led-weaning.html   - намерих един интересен сайт,в който има инфо също и за baby-led-weaning - споделям - може на някой да му е също от полза.

# 290
Днес моя Никола стана на 6 месеца и аз с голям ентусиазъм предложих картоф . А интереса от негова страна беше Никакъв  Sad Дори и към най-нехаресваните играчки не се отнася толкова пренебрежително  Laughing Чинийката му беше по интересна, а парченцата картоф просто ги взе и ги пусна долу . Утре пак ще пробвам , и ако пак така реагира мисля да предложа нещо по цветно - морков или броколи, та дано си близне нещо  Simple Smile
Приемам съвети всякакви

# 291
  • До хладилника, който обичам
Бу, Фата, мерси за жълтъка   bouquet Аз проверих и в книгата на Рапли, но там няма никакъв ред на въвеждане, тя и белтък дава от 6-я месец. За мен това беше твърде радикално, макар че вече мисля да не се вталявам толкова с това какво е позволено и какво - не  Whistling
Да, и аз проверявах онзи ден, като попита. Рапли изобщо толкова свободно е дефинирала всичко като "сега, след като вече се препоръчва въвеждането на твърди храни да става след 6 месечна възраст, важно е яйцето да е добре сготвено", че човек лекинко може да се схване...
Аз ползвам една много хубава схема от Ла Лече Лига Англия, пак за захранване, ръководено от бебето, което е норма там, която може да преведем и издадем скоро, където белтъкът си остава след годинка Simple Smile

# 292
  • ул. "Мечтание"
То не пречи да се ползват и стандартните схеми на захранване кое след кое се въвежда. Аз мисля да ги комбинирам нещата. Реда на храните, който използвах при сина си и този начин на предлагане, така че да се храни само бебето.

# 293
  • До хладилника, който обичам
То не пречи да се ползват и стандартните схеми на захранване кое след кое се въвежда. Аз мисля да ги комбинирам нещата. Реда на храните, който използвах при сина си и този начин на предлагане, така че да се храни само бебето.
Абсолютно Simple Smile
И аз така процедирах с Ръкавичка, даже по-свободно, отколкото с кака й преди 6г, когато бях по-притеснена. Общо взето по-скоро спазвах храните, ограничени след определена възраст (като прясно мляко, ягоди, риба, мед, белтък), отколкото другите.
Аз избрах да съчетая трите основни вида захранване - традиционно+педагогическо+водено от бебето и според ситуацията и настроението на бебето избирахме едно или друго, често последните два, например. И голямото, традиционно захранено с лъжичка, ядеше прилично, но малкото е просто за пример, яде със страхотна охота и опитва нови неща с желание.

# 294
  • T"A
Днес моя Никола стана на 6 месеца и аз с голям ентусиазъм предложих картоф . А интереса от негова страна беше Никакъв  Sad Дори и към най-нехаресваните играчки не се отнася толкова пренебрежително  Laughing Чинийката му беше по интересна, а парченцата картоф просто ги взе и ги пусна долу . Утре пак ще пробвам , и ако пак така реагира мисля да предложа нещо по цветно - морков или броколи, та дано си близне нещо  Simple Smile
Приемам съвети всякакви

И Йойо в началото ме гледаше с един поглед "Ти какво - подиграваш ли ми се?"  Laughing, когато му предложих картоф, но миналата седмица яде картофени крокети (почти с удоволствие Mr. Green).

Съветите в статиите на Фата са да се предлага повторно отказаната храна, като мине известно време или примерно под нова форма  Peace За първа храна морков и тиква са подходящи, аз съм взела тиква и ще я правя тези дни. Тиквичките също са подходящи за начало, аз ги правя на пара  Peace
Вие храните ли се заедно с бебето? Това също помага - да се усети като част от семейната вечеря  Hug

# 295
Не вечеряме заедно, защото той в 19:30 най-късно 20:00 вече спи , но на обяд го слагам до мен , в неговото столче .
И аз варя на пара . Имам тиква , може утре да пробвам. Въпроса е, че той дори не го приближи към устата си  newsm78 Ще видим утре как ще е  Peace

# 296
Пак съм аз  Laughing
Отново неуспех и с моркова  Thinking Всичко друго лапна и облиза, но парченцата морков не ги докосна  Tired По какъв начин да му покажа, че и това нещо трябва да лапне  Mr. Green

# 297
По какъв начин да му покажа, че и това нещо трябва да лапне  Mr. Green
А защо трябва???
Остави той да прецени какво, кога и колко. Wink Предложи му го след седмица, две, месец...
Толкова им се променят вкусовете и желанията. Ти само стой, наблюдавай и измисляй нови и нови неща Peace Обещавам ти, че ще се забавляваш невероятно Laughing

# 298
  • София
Николови, нашият Никола се държеше по същия начин първите няколко дни. Веднъж му подадох моркова в ръката и той го облиза, ама не пробва повече. Така реших, че му е рано Simple Smile. След това му правих бисквитки с брашно от елда и тях ги пробва. Чак 10-ина дни след като започнах да му предлагам различни неща наистина хапна нещо - броколи! Направо предизвикаха фурор. Явно си отнема време да схване за какво иде реч. Сега вече определено знае, че в столчето се яде и лапа всичко, което му предложа. Не казвам, че изяжда кой знае колко, ама опитва.

# 299
Аз не го насилвам , щом не е готов- не е . И все пак да продължа ли да му предлагам всеки ден, или да изчакам няколко дни ? Може би ще продължа, той така или иначе не схваща, че това е храна  Whistling А дали да давам различни неща, или 2-3 дни да му давам морковче примерно  newsm78
esma , ти какво му предлага преди бисквитките ?

Общи условия

Активация на акаунт