КОЗУНАЦИ - 1 тема

  • 90 194
  • 749
  •   1
Отговори
# 450
  • Австрия
  • Мнения: 28
Нудел,много ти са хубави козунаците!Много рано си боядисала яйцата Party!

Еликсир,
ами заради децата боядисвам вече яйца. Тук при нас отдвна се продават. Аз си купих боя , която е в капсули и като боядисвам слагам ръкавици , капвам десетина капки в ръцете си, взимам и го въртя в  и така то се боядисва. Боята мога да ползвам и друг път. Така боядисам 5-6 яйца и като свършат пак. Не спазваме традицията.

# 451
  • Мнения: 0
Тук има няколко рецепти за козунак http://recipes-bg.blogspot.com/2011/04/kozunak-sus-stafidi.htmlhttp://recipes-bg.blogspot.com/2011/04/kozunak-fantaziq.html ако се следват правилно,имате 100% направен от вас качествен козунак   chef

Последна редакция: чт, 07 апр 2011, 00:25 от Градинаря

# 452
  • Мнения: 2 220
След толкова точене на лиги днес, в тази тема, успях да сътворя това


Първи опит с козунаци и кифли ми е това. По принцип следвах рецептата на Angellove за кифлички, но те се надуха повече, отколкото очаквах и стана като цял козунак  Crazy
Страшно вкусни са обаче. Следващия път ще направя повече пълнеж.
Сега вече мога да заспя спокойно  Mr. Green

# 453
  • Мнения: 1 461
Козунак по рецептата на Вени

# 454
  • Мнения: X
Нудел,даже много добре правиш!Така хем децата ще им се радват повече време,хем няма точно на празника да им втръсне от камара сварени яйца,както често се случва! Peace

Фреза,хубави козунаци,браво! Peace
F_Diamond ,и твоят много ми харесва Peace!Даже мислех и аз да използвам начина за оформяне на тези кифлички за оформяне на козунак или питка,ще бъде ефектно,както се е получило при теб!  bouquet

# 455
  • Австрия
  • Мнения: 28
Еликсир,

мн.добре си ме разбрала  Hug  Децата стават през май на 5год. Тук всички се подготвят за Великден, навсякъде има декорации, бои за яйца, боядисани яйца, всякакви шок.изделия на тема Великден и децата се радват. Защо да им отнемам тази радост?

# 456
  • Мнения: 539
КОЗУНАЦИ С ЛИМОНОВИ ВАФЛИЧКИ

Продукти:
2 кг брашно,тип 500, 1 кубче мая, 1/2 кг. захар, 10 яйца, 1/2 ч.ч течно масло ,1/2 ч.ч масло за мазане на ръцете, 1/2 Л прясно мляко, 3 с.л сметана, 1 лимон, 1-2 капки шоколадова есенция.

За плънката:10 малки вафлички с пълнеж/лимон, портокал/.Начупват се и се объркват с шипков мармалад ок. 1,5 ч.ч ,5-6 нарязани локумчена, по 10 нарязани сухи кайсии и смокини от сладко, 30 нарязани на едро орехови ядки, 30 стафиди накиснати в ром.

Измесва се меко тесто като се меси с намазнени ръце.Тестото трябва да стане гладко, пухкаво и на мехури.
Приготвят се формичките за печене.,намаслени много добре.Къса се от тестото и се разтегля.Слага се от плънката , завива се и се оставя да втаса .Когато е готово /трябва да се раздуе около 2 пъти/ се намазва с разбит жълтък и се поръсва с кристална захар.Пекат се в умерена фурна.

Може да се направи шоколадова глазура, като се кипнат захар, какао с малко вода или прясно мляко и масло и да се залеят козунацитеОставят се да позасъхнат за 1 час.Отгоре може да се украсят с шарени бонбонки или шоколадови яйца. Peace

# 457
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Арлина, извинявай че пиша рецептата чак сега (тези дни нямах много време)! Hug

Черен козунак

Продукти:
За един голям козунак или два по-малки са необходими следните продукти: 120г масло, 130г захар (аз сложих кафява, нерафинирана с меласа, но може да се замени с мед) 3 жълтъка, щипка сол, кората от един лимон, ванилия, 25г прясна мая, 250мл прясно мляко, 700г тъмно пълнозърнесто пшеничено брашно (или както аз сложих половината от него и половин брашно от лимец(спелта) както разбрах, че се казва в България - много е полезно), 50г стафиди и 50г някакви захаросани плодове или корички(за съжаление аз нямах и не стана толкова сладък козунака) 50г белени и нарязани бадеми (част оставете за посипване).

Приготвяне:
Аз използвам за измесване машина за хляб, но може да се направи и на ръка. Първо се прави закваска от затопленото до телесна температура мляко, маята, лъжица от захарта и лъжица от брашното. Оставя се на топло около 15-20мин, докато направи "шапка" и се излива заедно с разтопеното масло, солта, ванилията , лимоновата кора и жълтъците в купата за месене на машината за хляб. После се прибавят брашното и захарта и по време на измесването стафидите (може предварително да ги изкиснете в ром или друг алкохол), захаросаните плодове и бадемите. Измесвате гладко тесто и оставяте да втаса около час и половина. После изплитате един или два козунака (аз плета и наслагвам плитки по чешки - първо 4, отгоре 3 и накрая две), но става и само с по три плитки. Слагам директно на тавичката от печката покрита с хартия, защото това тесто не се разтича и задържа форма. Оставям изплетен да втаса около 30 минути, намазвам с един от останалите белтъци, посипвам със захар и бадеми и пека около 40-45 мин на 170-180 градуса във фурна с вентилатор. Да ви е сладко!

# 458
  • София
  • Мнения: 2 649
Нат, правя твоите Виенски кифлички с орехов пълнеж.  Crazy Няма такава вкуснотия! После ще снимам и кача.

# 459
  • Мнения: 850
   Здравейте , момичета ... показали сте прекрасни творения  Heart Eyes   bouquet
 Аз днес бързах след работа да отида до магазина за да се сдобия с това http://www.lidl.bg/cps/rde/xchg/lidl_bg/hs.xsl/index_8886.htm , даже снощи сънувах , как го подарявам вече изпеченото зайче на една позната и хоп в магазина останала само 1 бройка в раздърпано кашонче , и аз докато се чудя , само се завъртях да викна съпруга за мнение и хоп една дама ми го грабна ....  Confused Cry Confused , надявам се утре сутрин преди работа като мина да има отново заредени ...

 ПП KOTE  , и аз ги видях , че са доста смотани ... но пусти мерак  Blush

Последна редакция: чт, 31 мар 2011, 21:49 от mmmshushy80

# 460
  • Мнения: 5 177
И аз ходих в Лидл Възраждане, но формичките като качество изобщо не ми вдъхнаха доверие
и въпреки огромното ми желание да се сдобия с такава формичка се отказах. Тънка черна тенекия покрита с тефлоново покритие, това се поддържа,  но щипчиците, с които се захващат двете части са ужасно калпави. Отворих 3 кашончета и в трите имаше счупени щипчици ooooh!

# 461
  • Мнения: 217
да ви следя че и аз тези дни влизам в кююпа Peace

# 462
  • Мнения: 2 521
Мисля,че някой по-напред беше попитал дали ще стане хубав козунак от тестото на кифличките на Angellove.Много хубав козунак си става,днес го пробвах.Дори и конци си има, което никак не очаквах.Не толкова заради тестото,а заради майстора Laughing

Майка ми преди имаше формичка подобна на показаните.Някакъв овен беше.Много тежко беше това нещо.И масивно.Наистина ставаше страхотен кекса опечен там.

# 463
  • Мнения: 931
   Здравейте , момичета ... показали сте прекрасни творения  Heart Eyes   bouquet
 Аз днес бързах след работа да отида до магазина за да се сдобия с това http://www.lidl.bg/cps/rde/xchg/lidl_bg/hs.xsl/index_8886.htm , даже снощи сънувах , как го подарявам вече изпеченото зайче на една позната и хоп в магазина останала само 1 бройка в раздърпано кашонче , и аз докато се чудя , само се завъртях да викна съпруга за мнение и хоп една дама ми го грабна ....  Confused Cry Confused , надявам се утре сутрин преди работа като мина да има отново заредени ...

 ПП KOTE  , и аз ги видях , че са доста смотани ... но пусти мерак  Blush

И аз си ги купих и аз също като вас имах същите опасения , ама ще видим резултата.
Джема може да каже как са формичките, че тя ги е ползвала и знае   bouquet

# 464
  • Сливен
  • Мнения: 894
Здравейте момичета Simple Smile
След хубавите отзиви за кифличките на Angellove,реших и аз да открия сезона Mr. Green
а не намирам рецептата newsm78
Бихте ли ми помогнали, плийз Flutter

Общи условия

Активация на акаунт