ДЮКАНСКИ ВКУСНОТИИ ПО ИСПАНСКИ И ОЩЕ НЕЩО...

  • 408 520
  • 728
  •   2
Отговори
# 180
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ПЪЛНЕНИ ПАТЛАДЖАНИ С КАЙМА



1 патладжан, с тегло приблизително 600 г /за двама души/
600 г режимна кайма
½ глава лук
1 зелена чушка
1 морков
стрък целина
300 г доматен сос
сол
черен пипер
риган
мащерка

За сос бешамел:

1 супена лъжица Маисена
500 мл обезмаслено прясно мляко
сол
индийско орехче

За гратиниране: настъргано сирене* /количество по желание/


Разрежете патладжана /ако са няколко по-малки, патладжаните/ на половина по дължина. Издълбайте с лъжичка месестата част.

В тенжера сипете вода и я сложете на котлона да заври с малко сол. Когато започне да ври, сложете издълбаните, празни части на патладжана за 3-5 минути, за да омекнат, без да прекалявате, защото ако омекнат прекалено, не можете да ги напълните. След това ги изцедете.

В тефлонов тиган запечете лука и чушката, която ситно сте нарязали, както и ситно нарязания морков и стръка целина. Добавете щипка сол.

Когато лукът стане прозрачен, прибавете част от месестата част на патладжана /горе-долу половината/ и каймата, която сте посолили и поръсили с черен пипер. “Изпържете” добре и добавете ригана, мащерката и доматения сос. Оставете да се редуцира около 20-30 минути на средно-силен огън.

За соса бешамел: В чаша сложете студеното мляко, добавете Маисената и бъркайте, докато всичко се разтвори. Изсипете в тефлонов тиган. Без да преставате да бъркате, изчакайте да заври, докато получите желаната гъстота. Добавете щипка сол и индийско орехче на вкус.

В тавичка сложете празните части патладжан и ги напълнете с връх със сместа от кайма и зеленчуци. Покрийте със соса бешамел и отгоре настържете сиренето.

Печете 10 минути на 210 градуса, докато се гратинира сиренето.

Източник: http://lasrecetasdexoniaparadukan.blogspot.com/search?updated-ma … amp;max-results=3

--------------------------------------------------------------------------------
*За БГ Ескуиза

# 181
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ТЕЛЕШКО РАГУ*



1 кг телешко месо за готвене
1 средно-голяма глава лук
2 стръка праз лук /само бялата част/
3 моркова
1 стрък целина
800 г домашен доматен сос или настъргани домати
600-800 мл домашен месен бульон
1 чаена лъжичка риган
½ чаена лъжичка мащерка
½ чаена лъжичка черен пипер на зърна
сол

Нарежете всички зеленчуци. В тефлонов тиган “запържете” стария лук, праз лука. Добавете моркова и целината, като ги посолите с щипка сол. Оставете на огъня около 7 минути /ако е необходимо, долейте вода. В рецептата всичко това се пържи в олио/.

Добавете месото към зеленчуците и го запечатайте**. След като се запечата, посолете и добавете ригана, мащерката и зърната черен пипер. Добавете доматения сос и месния бульон.

Прехвърлете в тенджера под налягане и затворете. Гответе 30 минути. Готово! Ако приготвите ястието предишния ден, става много по-вкусно.

Източник

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Рагуто е типично приготвяне на месо в италианската кухня, което се състои в това да се остави месото /птиче, дивечово, рибно/ да се готви в собствен сос /в захлупена тенджера/ по-дълго време /между 2 и 4 часа/ на тих огън.

Източник на информацията

**Как се запечатва месо? За да го запечатате трябва да го сложите на много силен огън /на скара, на грил или в тиган. Трябва да се направи от всички страни. По този начин се затваря, като се образува тънка коричка. Това ще предотврати натуралните скове да изтекат по време на готвенето.
След запечатването се намалява огънят и се готви нормално. Запечатаното месо се соли, след като се запечата.

# 182
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ШИШЧЕ ОТ ПЪСТЪРВА И ШУНКА



2 филета от пъстърва
2 парчета пуешка шунка
1 шиш

Измийте добре филетата пъстърва, подсушете ги.

Сложете парче шунка върху филето от пъстърва и го завийте на рулце.

Внимателно прободете първо едното, после другото рулце с шиша.

Сложете шишчето в тавата на фурната /ако застелете с хартия за печене, ще улесните изчистването след приключване на печенето/. Печете 12 минути на 180 градуса. Времето за печене зависи от големината на филетата риба.

Източник

----------------------------------------------------------------------------------
Може да изпечете шишчето/шишчетата и на скара.

# 183
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СЕЛСКА ДЮКАНСКА ПИЦА



2 супени лъжици овесени трици
2 супени лъжици пшенични трици
3 белтъка
3 супени лъжици извара/Ескуиза
бакпулвер
сол
ако си в Трета фаза и искаш по-голяма пица, добави 1 супена лъжица извара/Ескуиза и 2 супени лъжици обезмаслено прясно мляко на прах

За покриване:

2-3 лъжици доматен сос или млени домати
извара/Ескуиза
пуешка или пилешка шунка
½ средно-голяма глава лук

Разбийте всички продукти и разточете тестото, доколкото можете във форма, подходяща за МВ.

Печете 4 минути на максимална мощност, обърнете и печете още минута и половина
/времето може да варира в зависимост от МВ/.

Предлагам ви селска пица. Намажете изпеченото тесто с доматен сос или смлени домати, изварата/Ескуизата, нарязаната шунка и фино нарязания лук.

Печете 15-17 минути на 180 градуса във фурната.

Източник

# 184
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ДЮКАНСКИ ХЛЯБ С ПОДПРАВКИ



2 супени лъжици овесени трици
1 супена лъжица пшенични трици
1 супена лъжица извара или обезмаслено кисело мляко
1 яйце /или 1 белтък/
риган, мащерка,розмарин /общо от трите подправки 1 чаена лъжичка/
щипка сол
бакпулвер

Разбийте с миксера всички продукти.

В силиконова форма изсипете ½ от сместа и печете в МВ на максимална мощност 1,5 минути*, за да стане пухкава филийката. Ако я печете 2 минути, става по-суха. Времето зависи от максималната мощност на всяка МВ.

След това повторете и с другата ½ от сместа.

Източник


--------------------------------------------------------------------------------------------------
*Струва ми се прекалено малко време.

# 185
  • Испания
  • Мнения: 37 503
КАНЕЛОНИ С БРОКОЛИ



500 г броколи
10 тънки парчета пуешка шунка
Ексуиза
1 супена лъжица Маисена
300 мл обезмаслено прясно мляко
сол
индийско орехче

Сложете в тенджера вода да заври. Добавете броколи, срязани като “дръвченца”, измити предварително. Оставете ги да врат 12-15 минути. Изцедете ги и ги сложете върху кухненска хартия, за да се изсушат.

Върху парчетата шунка намажете Ескуиза и върху нея – броколи. Поръсете с индийско орехче.



Навийте на руло и ги подредете в тавичка за печене.

За лек бешамел в тефлонов тиган сложете Маисената и малко по малко добавяйте млякото, бъркайки непрекъснато, за да не станат топчета. Междувременно включете на тих огън. Посолете.

Покрийте рулата с бешамела и печете 15 минути на 210 градуса, докато се гратинират.



Друг вариант за ЛАЗАНЯ С БРОКОЛИ: редете в тавичката шунка + броколи + бешамел + /така 3-4 пласта/ и завършете с Ексуиза.



Източник

# 186
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ЛАВРАК НА ФУРНА



2 лаврака за порция /около 300 г единият/
2 картофа /само за Трета и Четвърта фаза/
1 средно-голяма глава лук
200 мл бяло вино
2 скилидки чесън
магданоз
кръгчета портокал
сол

Обелете и измийте картофите и ги срежете на кръгчета с ½ см дебелина. В тавичката от фурната сложете картофите заедно с лука, нарязан на филийки, малко сол и ½ от виното. Сложете във фурната на 210 градуса за 25 минути. Поглеждайки от време на време, да не изгорят без никакъв сос. Ако се наложи, добавете рибен бульон или малко от останалото вино.

През това време в хаванче скукайте чесъна с малко сол и магданоз.

Измийте добре лавраците, внимавайки зоната на корема да бъде изчистена добре. Сложете чесъна в корема на рибата.

Направете 2 разреза в гръбнака на лавраците и пъхнете по ½ филийка от портокала във всяка една от тях.

25 минути след като сте сложили картофите във фурната, сложете рибите върху тях, напръскайте с остатъка от виното.

Печете в средата на фурната 20-25 минути на 210 градуса /зависи от големината на рибите/.


Забележка на авторката: Картофите са само за Трета и Четвърта фаза или, ако готвите за хора, които не са на режима. Може да използвате друг зеленчук, според вкуса. Ако не сложите картофи или зеленчуци, направете лаврака заедно с останалите продукти.

Източник

# 187
  • Испания
  • Мнения: 37 503
БИСКВИТИ И СЛАДКИ ДЮКАН С АНАСОН



7 супени лъжици овесени трици
2 супени лъжици пшенични трици
2 обезмаслени кисели млека /2 х 125 г/
200 мл обезмаслено прясно мляко
3 белтъка /ако искате, използвайте цели яйца/
2 супени лъжици течен подсладител
1 супена лъжица анасон
1 пакетче бакпулвер



Смелете в блендера триците и анасона, по възможност колкото се може по-ситно. Ако не се получи много добре, използвайте ги така, както се смелят. Добавете киселото мляко, прясното мляко, подсладителя, бакпулвера и този път може да използвате миксера, за да ги разбиете.

В друга купа разбийте белтъците на сняг с миксер с бъркалки. Добавете ги много внимателно, за да не спаднат, към предходната смес.

Изсипете сместа в силиконова форма и печете в средата на фурната на 180 градуса. Аз го пекох около 25 минути. Тъй като ми остана от сместа, разпределих остатъка във формички за мъфини, които пекох 20 минути.



За да направя сладки с анасон, тъй като ми остана още от сместа, добавих към нея още 1 супена лъжица овесени трици и изсипах на три места получената смес върху хартия за печене, но разделени едно от друго. Пекох също 20 минути, като мъфините.

Оставете да изстинат, преди да ги отделите от хартията.
 
Източник

---------------------------------------------------------------------------------------

Няма повече обяснения към рецептата. На първата снимка е видно, че са две части една върху друга, че се използва някаква допълнителна техника, но нищо не е обяснено.

Върху последния остатък от сместа, който се сипва директно върху хартията, се виждат отгоре семенца анасон.

------------------------------------------------------------------------------------------

Спазих количеството продукти с едно изключение  Naughty : увеличих количеството трици с 6 супени лъжици или се получи общо количество 15 супени лъжици /закуски за 5 дни/. Направих го, защото сместа, преди да сложа разбитите на сняг белтъци, беше много рядка. Първо прибавих допълнително 3 супени лъжици, след това и още 3 лъжици трици. Есенция - круша. Не понасям анасон. Излязоха 14 мъфини.

Последна редакция: сб, 18 фев 2012, 18:58 от smileys

# 188
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ТОРТА ОТ ПИЛЕ*



1 кг бяло месо от пиле на пържолки
300 г пуешка шунка, нарязана на тънки парчета
6-9 парчета обезмаслен кашкавал /за БГ суха извара, Ескуиза или режимна кайма/
сол
черен пипер
индийско орехче /бих ви препоръчала друга подправка, индийското орехче има аромат, който е доста специфичен/

“Облицовайте” правоъгълна форма за печене с шунката, нарязана на тънки парчета.



Добавете пилешките пържолки, поръсени с малко сол и черен пипер, отново пуешка шунка, кашкавал /заместител/..., докато свършите с пилешките филенца. Завършете с пуешка шунка.



Покрийте с висящите краища на шунката. Може да забодете краищата й с клечки за зъби, за да не се отвори от топлината на фурната /макар че на мен не ми се е случвало/.



Печете около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна /времето зависи от дебелината на ястието, както и от самата фурна/.

По-добре е да изчакате, преди да го разрежете.

Източник

------------------------------------------------------------------------------------------------

*Тази рецепта е известна в Испания като FIAMBRE DE TRES CARNES /оригинално име/ (Студено предястие от три вида месо), пък аз съм я кръстила Трикольор. Често го правех преди, сега нещо съм го изоставила. Аз слагам пуешка шунка, бялото месо от пилето /леко начукано, за да се сплеска и да се опече по-добре/ и режимна кайма. Става много вкусно и ефектно. Приятели, които не са на режима, много го харесват. За мъжа ми го правя по класическия начин: бекон, пилешко и кайма.

# 189
  • Испания
  • Мнения: 37 503
В темата на дюканките постнах толерираните продукти според испански форуми и блогове, но понеже непрекъснато възникват въпроси и все търся, за да открия точния отговор, ще ги постна и тук:

ДЮКАНСКИ КЛЮКИНИ ЧУЖБИНСКИ    /от френски и английски форуми и чатове с Дюкан/

В блога, от който превеждам последните рецепти, сега прочетох следното:

Трябва да се има предвид: ако използваме обезмаслено мляко на прах, може дневно да консумираме не повече от 3 супени лъжици.

На въпрос на хора, интолерантни към лактозата и които не консумират краве мляко, в официалния форум Дюкан отговаря, че могат да използват соево прясно и кисело мляко.

/Днес в друг мой пост споменах, че сред толерираните продукти са 1 соево кисело мляко и чаша соево прясно мляко дневно – грамажи не са посочени/.

От френския чат с д-р Дюкан и различни сайтове за режима и разрешените храни /актуализация от януари 2011/:

- Обезмасленото какао без захар трябва да е 11% максимум
- Правилното съотношение зеленчуци/протеини в дните ПЗ е: 1/3 зеленчуци и 2/3 протеини, за да продължите загубата на тегло
- Каймата трябва да е с по-малко от 10% мазинини
- Пушените меса и риби – по-малко от 10% мазнини
- Пилешката или пуешката шунка – по-малко от 4% мазнини


Сега в толерираните разрешава повече соеви продукти /като соево брашно - 1 с. л. на ден вместо Маисена, соев сос /сладък/ - 1 ч. л. дневно, соев сос несладък - 1 с. л. дневно, соево мляко - по 1 чаша на ден, соеви протеини - 50 г/седмица, соево кисело мляко - 1 дневно/. Това е според испански източници. Някой беше питал преди време за соевото прясно мляко.

По-късно ще допълня списъка.

Както виждаме, Дюкан толерира с времето все повече храни и все по-голямо количество, защото другите европейки не са толкова дисциплинирани като нас.  Wink

# 190
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СПИСЪК НА ТОЛЕРИРАНИТЕ ОТ ДЮКАН ХРАНИ /от испански източници/

20. 10. 2011. Платен испански чат:

“Добре дошли в чата за днес. Искаме да изясним, че в чата от 14/10/2011, има грешка, която касае толерираните продукти. Реално става дума за 2 толерирани продукта на ден за втора фаза и 3 за трета фаза...

...Молим да ни извините за тези грешки.”


В първа фаза – без толерирани
Във втора – 2 дневно
В трета – 3 дневно


Внимание: в случай на задържане се откажете от толерираните храни, докато не започнете отново да губите тегло

Актуализация от 28. 01. 2011 Според информацията, публикувана в английския чат /26. 01. 2011/ за втора фаза ако се консумират повече от 2 супени лъжици трици дневно, останалото количество да се счита за консумация на толериран продукт.


Зехтин – 3 капки дневно
Дъвки без захар – максимум 8 10 на ден
Бонбони без захар - максимум 4 на ден
Готово гаспачо – 150 мл на ден
Соево брашно – 1 супена лъжица на ден /може да замести Маисената/
Кокосово мляко – 100 мл на седмица
Соево прясно мляко – 1 чаша на ден
Бирена мая под формата на ядки – максимум 1 супена лъжица на ден
Маисена /царевично нишесте/ - 30 г на ден 1 супена лъжица /20 г/ на ден
Сметана лайт /3% мазнини/ - 2 супени лъжици на ден
Сreme fraiche 3 o 4 %MG /вид френска сметана/ - 1 ч. л. дневно
Соеви протеини – 50 г на седмица
Кремообразно сирене /максимум 4% мазнини/ - 40 г два пъти седмично
Сирене лайт с по-малко от 6-7% мазнини – 30 г дневно
Ревен – 100 г дневно
Пилешки кренвирш /много добре изпечен, за да изгуби макс. количество мазнини/ - 1 на ден
Хамон/прошуто - 3 тънки парчета дневно /без мазнина и без кожа/*
Сладък соев сос – 1 чаена лъжичка дневно
Соев сос несладък – 2 супени лъжици дневно
Сос Teriyaki - 4 супени лъжици дневно
Бяло вино за готвене /трябва да се готви без капак, за да се изпари/ - 3 супени лъжици на ден
Кисело мляко с парченца плод – 1-2 дневно, ако е с максимум 6 г въглехидрати
Actimel 0% - 1 дневно
Соево кисело мляко – 1 дневно
Обезмаслено сухо мляко на прах - 2-3 супени лъжици4 кафени лъжички дневно
Какао без захар /макс. 11% мазнини, без захар/ - 2 чаени лъжички 1 чаена лъжичка дневно
Bayas de goji /Годжи бери/*** - За първа фаза: 1 супена лъжица дневно
                                                За втора фаза: 2 супени лъжици
                                                За трета фаза: 3 супени лъжици
                                                За четвърта: 30 бр. дневно, за предпочитане сутринта, в продължение на 3 месеца
Соев Tempeh - 50 г на ден


Бележки, които трябва да имаме предвид:

- Киселите млека не трябва да съдържат повече от 6 % въглехидрати /глуциди/ на 100 г продукт. Както тези с 0% мазнини, така и с парченца плод или друг десерт, който искаме да консумираме.

- Не трябва да прекалявеме с млечните. Препоръчителното дневно количество е около 800 г.

- Прясното мляко трябва да е обезмаслено и разрешеното количество е 1 чаша на ден.

- Ако използваме обезмаслено мляко на прах, може да се консумират 3 с. л. дневно**.

- В един чат на въпрос за соевото прясно мляко д-р Дюкан коментира, че може да се консумира в малко количество - 1 чаша на ден.

- Отговаряйки на въпрос в официалния дюкански форум, се разреши на дюканките с непоносимост към краве мляко, консумацията на соево мляко и на соево кисело мляко.

Още инфо от френския чат с д-р Дюкан и различни страници, посветени на режима /актуализация от 20. 01. 2011/

- Обезмасленото какао без захар трябва да има максимум 11% мазнини

- Правилното съотношени зеленчуци:протеини в ПЗ дните е 1/3 зеленчуци:2/3 протеини, за да продължите да отслабвате

- Режимната кайма трябва да е с по-малко от 10% мазнини

- Пушеното режимно месо - по-малко от 10% мазнини

- Пуешката или пилешката шунка трябва да съдържа по-малко от 4% мазнини

Храни, разрешени от д-р Дюкан

соеви кълнове /http://www.dukanaute.com/fiche_dukan/pousse_de_soja-304.html/

***Дюкан разрешава годжи бери от първа фаза, така че вече не се смята толериран продукт.


Източник

Бележка: В първа фаза са забранени толерираните продукти. От Втора фаза се разрешават 2 толерирани продукта на ден, както в П дни, така и в дните ПЗ.

--------------------------------------------------------------------------------------------
* Режимът е адаптиран за испанския пазар и са включени продукти, които могат да се намерят в Испания http://4.bp.blogspot.com/-01LDjq7l97o/TfegwazxXcI/AAAAAAAAB8I/qQ … jamon%2Bdukan.jpg

**Става въпрос, че може да се консумира това количество, ако не консумираме течно обезмаслено мляко. Включеното количество обезмаслено мляко на прах, като толериран продукт, е отделно.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Обещах превод на кореспонденцията ми от днес във връзка с толерираните продукти. Сега ще я постна, но искам да кажа, че ще сравня още веднъж списъците и, ако е необходимо, ще направя промени в поста за толерираните в темата с рецепти. Има инфо, което трябва да прегледам и преведа /ако досега не съм го давала по друг повод/ от онлайн магазина.

Кореспонденция с испанска дюканка в нейния блог

- Дюканка съм от 2008. Свалих 40 кг. Българка съм, но живея в Испания и от тук се опитвам да помагам на българските дюканки.
В книгата на д-р Дюкан, преведена на български език, няма толерирани. В блогове на испански дюканки ги има, но в испанския превод също не ги намирам. Въпросът ми е: къде се намира този списък, но написан от д-р Дюкан?

- Една част в илюстрирания вариант на книгата, доколкото си спомням на стр. 41*, част от тях в  официалния френски и испански coaching /платен и собственост на д-р Дюкан/ и част от интервютата с Дюкан/

- Хиляди благодарности. Много си любезна.

П. П. Струва ми се много странно, че се споменават  Bayas de Goji /1 супена лъжица през Първа, 2 супени лъжици през Втора, 3 супени лъжици през Трета/ от първа фаза, когато не са разрешени толерираните.

- Разгледай официалния дюкански онлайн магазин и ще намериш инфо за допълнителните разрешени храни и количествата / bayas de goji, обезмаслено какао, т. н./

- Не искам да съм досадна, но търся и там не намирам нищо. ((

Благодаря, че ми обръщаш внимание.

- Опитвам се да ти дам точния линк, но от  iPad-а не мога!!!

- Наистина не те притеснявам заради мен. Аз съм си свършила работата: http://alfa.kachi-snimka.info/images/bfi1306448144g.jpg

- Поздравления

Търси "bayas goji dukan" в Google и ти излиза линкът на Моя Магазин Диета Дюкан, там търси бутона Използване и ще го видиш!!!


- Ти си слънце! Винаги, когато пиша нещо, искам да дам достоверни източници. Сега го намерих.

Хиляди целувки. Желая ти всичко най-добро!

- Прегръдка

----------------------------------------------------------------------------
*Там действително има някои споменати, но не е посочено количество.

И отговорът от официалния испански дюкански сайт

Списъкът, изработен от д-р Дюкан, се предоставя на хората, които плащаме  coaching. Във всички случаи тези продукти ПРИСЪСТВАТ в неговити книги, въпреки че не са оформени като списък и не се указва количеството. Но са много рецептите, в които има Маисена, какао и т. н. Включително в книгата обезмасленото какао е дадено като разрешен продукт, но го определя като подправка. Ако се използва за правене на десерти и напитки, е по-добре да се ограничи, за да се избегне задържане.

В  coaching-а /нямам предвид персоналните съвети, а указанията, маркирани от д-р Дюкан/ също така говори за ограничаване на млечните. Въпреки че във всички програми, където съм гледала участието на Дюкан, той казва, че са неограничени, проблемът е, че много хора ги използват като заместител на храненето. И оттук се появяват проблеми. Именно заради това ни препоръчва да ги ограничим до 1 кг/дневно, което ми се струва, че е разумно количество. И до 800 г, ако имаме запек.  И, това е вече личен съвет от негов помощник, до 500 г/дневно при задържане.

По същия начин, в единия от съветите, подписани от Дюкан, ни съветва да не превишаваме дневно количеството от 3 кутийки газирана напитка, тъй като, въпреки че няма калории, газираното може да предизвика стомашни проблеми. И да не консумираме никаква напитка лайт, която има повече от 1 калория в чаша от 200 мл.

Списъкът е официален, даден лично от Дюкан. Това, което се дава в скоби, са пояснения, направени от него в  coaching-а. Има блогове, в които се включват неофициални списъци или се правят такива, въз основа на личната платена кореспонденция. Например, аз мога да задам въпрос към Дюкан за конкретен продукт и при утвърдителния му отговор, да го включа в списък в мой блог. Но не на всички списъци, циркулиращи в интернет, може да се довери човек. Защото много хора, с най-добро чувство, включват това, което мислят, че може да е толерирано, или копират нещо, което са прочели, без да са проверили истинността му.


------------------------------------------
coaching е персоналната платена програма за режима.


Последна редакция: пт, 22 яну 2016, 10:15 от smileys

# 191
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ОКТОПОД ПО ГАЛИСИЙСКИ



1 октопод /около 2-3 кг/
картофи /за Трета и Четвърта фаза/

След като сготвите октопода и картофите*, нарежете картофите на кръгчета с дебелина ½ см, посолете ги и поръсете с червен пипер. Върху тях наредете октопода, нарязан също на кръгчета, посолен и поръсен с червен пипер, сладък или лют, по желание. Може да сложите също смлени люти чушки.

Ако предпочитате, може да затоплите леко в МВ преди консумация.

В оригиналната рецепта се пулверизира със зехтин.

Картофите не могат да се консумират нито в Първа, нито във Втора фаза.

Източник


*Как да сготвите октопод?

Преди време гледах по ТВ как го готви Карлос Аргиняно /испанският Ути Бъчваров/ и не можех да повярвам колко е лесно. Винаги съм чувала, че трябва няколко пъти да се удари октопода, да се потопи и да се извади няколко пъти от вряща вода. Но по този начин, който видях, се готви експресно.

Сложете в тенджера под налягане картофите /ако са стари, ги обелете, ако са пресни, само измийте добре, без да белите/ и октопода БЕЗ ВОДА И БЕЗ СОЛ.

Затворете тенджерата и гответе 15 минути, след като започне да излиза парата. Оставете да изстине и след това вече може да ги използвате за каквото ви е необходимо.

Сурови

Готови

Източник

# 192
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ПЕЧЕНИ ЧУШКИ*



чушки за печене /различен цвят/

Сложете чушките в тавата на фурната, застлана с хартия за печене /така ще се улесните при чистенето й после/. Пулверизирайте олио върху тях и печете 30-40 минути на 180 градуса, като ги обръщате, за да се изпекат от всички страни.

Извадете от тавата, сложете ги в тенджера, посолете и затворете с капак да изстинат и да се задушат.

Обелете ги, изчистете от семките. Може да ги използвате за пълнене, да ги разкъсате на ивички, да ги нарежете на парченца. Чудесна гарнитура съм към меса или риби, също за правене на салати, на украса.

Източник


------------------------------------------------------------------------------------------------
*Може да се чудите защо превеждам тази обикновена рецепта. Правя го, защото е много ефектна, когато използвате червени, зелени и жълти чушки /тип камби, но тук са дълги: месести, тумбести и дълги/. И мнооооого вкусни.

# 193
  • Испания
  • Мнения: 37 503
КАЛМАРИ СЪС СОС



1 кг калмари на пръстени
1 голяма глава лук
1 зелена чушка
1 скилидка чесън
2 средно-големи домата
200 мл бяло вино
сол
1 суха люта чушка /по желание/
шафран

Измийте пръстените от калмари.

Нарежете на малки парченца лука, чушката и чесъна. Настържете доматите или ги обелете и нарежете на дребни парченца /според предпочитанията/.

В тефлонов тиган запечете лука и чесъна на средно-силен огън. Добавете зелената чушка, посолете. Изчакайте чушката да омекне. Добавете доматите, бъркайте, докато изври сосът.

Добавете калмарите и разбъркайте добре. Прибавете шафрана, посолете с щипка сол. Добавете ситно нарязаната люта чушка /ако обичате люто/ и бялото вино.

Оставете да къкри на средно-силен огън за около 25 минути.

Източник

# 194
  • Испания
  • Мнения: 37 503
МОЯТ ЛАХМАДЖУН

Оригиналната рецепта

Направих промени.

Продукти:

3 с. л. овесени трици
2 яйца
3 супени лъжици извара
4 супени лъжици обезмаслено прясно мляко
сол
1 пакетче бакпулвер

1/2 от сместа /сурова в силиконова форма/

Разделих сместа на две равни части и пекох поотделно в МВ на максимална мощност по 3 минути всяка част, само от едната страна.


1/2 изпечена в МВ част

Двете части, извадени вече от силиконовата форма, като долната част от формата в чинията е горна. Знаете, че отдолу остава малко влажна. Използвах това, за да се слепят.



От тигана току-що бях извадила пилешко мариновано месо, което пекох. Веднага сложих двете части на Лахмаджуна. Запекох само от едната страна /по-сухата след изваждане от МВ/.



Сложих върху алуминиево фолио изпечената част и наредих отгоре парченца запечено мариновано пилешко, домати и извара.



Завих с помощта на алуминиевото фолио.



Закуската за утре е готова!  Wink

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Днес разделих тестото на три горе-долу равни части. Пекох всяка една по три минути в МВ на максимална мощност и направих 3 хот-дога. Можете да си направите пълнеж според фазата, в която сте, и с това, което обичате.

Много подходящо за закуска извън дома. Увивате в три листа алуминиево фолио и готово!  Simple Smile

 

Последна редакция: чт, 22 сеп 2011, 13:47 от smileys

Общи условия

Активация на акаунт