Желатинът (на френски: gélatine) е прост белтък, получаващ се при хидролизата на колагена от животински кости или хрущяли, варени във вода. Разтворим е във вода, като получените разтвори имат склонност към сгъстяване в желе. Желатинът е лесно разтворим във вода като степента на разтворимост е пропорционална на температурата на водата. Оптимална температура за разтваряне на желатин е от 42 до 60 градуса по Целзий. Не е желателно разтварянето да става при по-висока от 60 градуса температура - тогава той губи свойствата си.
Класифициран е като хранителна добавка с E номер E441.
Десетилетия наред желатинът е изтъкван като добър източник на протеин. За него се твърди също, че укрепва косата и ноктите. От своя страна, човешкият организъм произвежда големи количества от протеините, открити в желатина.
Някои руски изследователи изказват следното мнение относно някои пептиди, открити в желатина: "пептидите на желатина увеличават съпротивителната реакция на стомашните мукозни мембрани към към етанол и въздействие на стрес, намалявайки двойно размера на язвата."
За желатина се твърди също, че осигурава здравината на ставите. Според академично изследване, спонсорирано от производители на желатин, приемането на желатин успокоява ставните болки в колената подобрява гъвкавостта при спортисти.
Източник
Ако ноктите са чупливи и се разцепват:
Поемайте витаминозна и съдържаща минерални вещества храна или витамини и минерали на таблетки. Важни са предимно витамините А и С. Можете да пиете бирена мая, да приемате повече житни храни, гъби, т.е. всичко, което ще достави необходимите съставки за ноктите (витамин В и калций). Всеки ден изпивайте по една чаша вода, смесена с желатин на прах (1 чаена лъжичка).
Полезен е за стави, сухожилия и т.н.
Ето и рецепта за шампоан, подобряващ състоянието на косата:
1 яйце
1 с. л. желатин
1 с. л. какъвто и да е шампоан за коса
Желатинът се залива с 1/4 чаша гореща вода. Разбърква се добре и се остава да изстине до стайна температура. Добавят се яйцето и шампоана. Сместта се разбива леко и се нанася върху косата за 5-10 мин. Измива се с топла вода. Яйцето и желатинът съдължат много протеини, от които косата става гъста и красива.
Източник
То не бяха маски на Деси, то не бяха чудеса. Нищо не помогна. Косата ми падаше на кичури, докато една моя приятелка не ми сподели една простичка рецепта - 1 кофичка кисело мляко се смесва с 1 пакетче желатин. След като престои 1-2 часа се изяжда. И така един месец. При мен имаше ефект дано да помогне и на вас
Източник
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Мога да ви уверя, че последната рецепта, която изпробвам вече втора седмица, действа! Разтварям в малко студена вода пакетче от 10 г желатин на прах. Изчаквам да набъбне. Прибавям /за солен вариант/ кисело мляко /250 г/ и пуешка шунка, нарязана на парченца. За сладък вариант: кисело мляко с подсладител и малко нес кафе. Или /което е подходящо за Трета и Четвърта фаза/ кисело мляко, подсладител и ягоди. Освен че е адски вкусно, ноктите ми престанаха да се делят и косопадът драстично намаля. Много държа да подчертая, че имам тези два проблема цял живот и не са се появили, след като започнах режима.