Какво има след смъртта?

• 559 986
  • 11 927
  •   1
Отговори
# 11 115
 "Не следвай никого,следвай само Себе си."
Казват че е послание на Буда. Интересна религия, която не мога да кажа, че познавам, но това което съм чела е все свързано с намиране път към себе си и себепознание. Обаче народите, които изповядват будизъм не изглеждат толкова възвишени. Не познавам отблизо индийци. Имала съм само професионални контакти, от които не мога да кажа нищо, но пък имам познати от Шри Ланка. Не бих казала, че са по-интересни от приятелите ми християни. Мой близък живее и работи в Америка от доста години и не се изказва никак ласкаво за тях като хора.

Това е девиз за егоисти. Не че съм особено наясно с житието и битието му, но от това, което зная си правя заключението, че е олицетворение на нарцисизва и вечната криза на средната възраст. На такива като него да не си им близък човек, особено да не си им дете! С такъв егоистичен баща нищо хубаво не го чака едно дете.

Ами "следвай само себе си" е девиз, който почти  всеки човек следва. Някой открито го признават, други се правят на ощипани, но резултатът е егоизъм от всякъде.

# 11 116
Има един много интересен древен будитски храм в Индия, издълбан отвърте в скала, но живеещите в него монаси са били прогонени преди векове  от индуистите. Религиозната нетолерантност е повсеместна. А уж Бог е един.  Rolling Eyes Grinning

Ами всъщност хиндуизма е политеистична религия, а будистите нямат бог, тъй, че май нито за едните нито за другите бог е един Grinning .

ПП - виждам, че говорите за Буда. Пали Канона е писан 450 години след смъртта му, та не е много ясно дали нещата, които уж е казал ги е казвал наистина, като например цитата, които се цитира.

# 11 117
  • София
Има граници, а девиз като описания легитимира егоизма като висша ценност.

# 11 118
Има граници, а девиз като описания легитимира егоизма като висша ценност.

Така е. Аз имам спомен, че Буда казва нещо от рода на "никога не следвайте нещо или някой, ако то или той противоречи на здравия ви разум". Та мисля, че егоизмът му е от умерения. Laughing

# 11 119
  • Русе

Ценно знание за какво? За безсмъртие, за превръщане на металите в злато, за сила подчиняваща света ... Няма знание, което да промени природата на човека, тъмната страна си остава такава. Wink

По скоро са започнали с въпросите - от къде и как е започнало всичко, как сме се появили ние и къде ще отидем.  Според мен знанието променя много. Познаваш ли нещо, променяш отношението си към него.
Непознатото се обгръща с граници и заплашва, докато познанието може да приближи обекта и дава възможност да се намерят допирни точки.

# 11 120

Ценно знание за какво? За безсмъртие, за превръщане на металите в злато, за сила подчиняваща света ... Няма знание, което да промени природата на човека, тъмната страна си остава такава. Wink

По скоро са започнали с въпросите - от къде и как е започнало всичко, как сме се появили ние и къде ще отидем.  Според мен знанието променя много. Познаваш ли нещо, променяш отношението си към него.
Непознатото се обгръща с граници и заплашва, докато познанието може да приближи обекта и дава възможност да се намерят допирни точки.

Така е.

# 11 121

Нищо не променяш. Отношението се променя в зависимост от това, за какво служи нещото. Говориш за езотерично знание, не за научни открития в заобикалящия ни свят. Духовното ниво на човечеството е крайно разнородно, да не казвам, че сме се превърнали в материални консуматори и никаква тайнственост не би ни откъснала от това. Кой би предпочел да бъде безсмъртен, ако живота му ще е лишения, страдания и борба? Да не забравяме, езотериката има както светла, така и  тъмната половина, знанията само за едната не са достатъчни. Колко може да понесе една човешка душа, пък била и най духовно извисената т.е. готова на всякакви саможертви и подвизи? Има неща, които е по добре да останат тайни, това би ни спестило много.
Хиляда години преди Христа един мъдър човек е казал " в многото мъдрост има много тъга; и който трупа знание, трупа и печал.“
Друго, което се сещам, древни цивилизации, които са разполагали с тайнствените знания - Атлантида, е не са се спасили и не само те. Grinning

# 11 122

Нищо не променяш. Отношението се променя в зависимост от това, за какво служи нещото. Говориш за езотерично знание, не за научни открития в заобикалящия ни свят. Духовното ниво на човечеството е крайно разнородно, да не казвам, че сме се превърнали в материални консуматори и никаква тайнственост не би ни откъснала от това. Кой би предпочел да бъде безсмъртен, ако живота му ще е лишения, страдания и борба? Да не забравяме, езотериката има както светла, така и  тъмната половина, знанията само за едната не са достатъчни. Колко може да понесе една човешка душа, пък била и най духовно извисената т.е. готова на всякакви саможертви и подвизи? Има неща, които е по добре да останат тайни, това би ни спестило много.
Хиляда години преди Христа един мъдър човек е казал " в многото мъдрост има много тъга; и който трупа знание, трупа и печал.“
Друго, което се сещам, древни цивилизации, които са разполагали с тайнствените знания - Атлантида, е не са се спасили и не само те. Grinning

Ми не знам. Мен научното познание много ме е променило като човек, светоглед и т.н. Това за мъдростта и тъгата е много, много относително.

# 11 123
  Няколко страници за това коя религия е по по най или пък, без намек за темата.

Религиите много умело се използват за манипулация, според мен, но всички съдържат езотерично ядро в себе си, което има по-дълбоки корени и може и да съдържа ценно знание. Това е по интересното. Другото са безмислени спорове.

Именно. Организираните религии и религиозните доктрини са идеално средство за контрол на човешкия ум. Примерите са пред нас.  Grinning Всъщност дори ученията на тези, които не са имали изобщо за цел да създават нова религия, са превърнати в такава от техните последователи. Справка - будизмът.  Grinning И йога уж не е религия, но някои я превръщат в такава.  Всъщност има различни видове йога, но... Rolling Eyes Едва ли има по-зловредна конспирация за човешкия ум и битие от езотерично-духовната.  Sunglasses Защо ватиканските падрета не дават свободен достъп до скиритите в техните библиотеки книги?! Или перфидните хомо-педита смятат простосмъртните за недостойни и неподготвени да получават знание, което ще ги освободи от оковите на римо-католичeския псевдодуховен затвор например?!  Grinning Същото се отнася и до всички останали религии. Колко богомилски и неканонични книги са били изгорени по времето на патриарх Евтимий!  Sunglasses А нима това не са правили и католиците, съвсем наскоро гориха книги и ислямските духовно осакатени психопати.  Grinning Същото е направил е един католически свещеник с писмените паметници на ацтеките.  Sunglasses В края на краищата откъде-накъде някакви скудоумни падрета и попове ще решават кое трябва и кое не трябва да се знае от хората?!  newsm11  

# 11 124
  • Русе
[Хиляда години преди Христа един мъдър човек е казал " в многото мъдрост има много тъга; и който трупа знание, трупа и печал.“

Всъщност не бих сложила знак за равенство между мъдрост и знание.
  Обикновено тъгата идва от опита да променим нещо извън себе си, а мъдростта би трябвало да носи разбиране и хармония.
  Изобщо не знам дали е съществувала Атлантида, като свръхнапреднала цивилизация.

# 11 125
[Хиляда години преди Христа един мъдър човек е казал " в многото мъдрост има много тъга; и който трупа знание, трупа и печал.“

Мулдашев пише за т.нар. сомати, съществуващи в много тайни пещери, които уж са атланти.  Shocked Grinning Твърди, че той самият бил допуснат в една такава пещера, а пазители са монасите от околните манастири, които пазят в тайна съществуването на атлантите-сомати.  Rolling Eyes Лама Рампа също пише за такива същества.  Rolling Eyes Според Мулдашев преди години китайска военна част попаднала на такава пещера и всички, които се осмелили да влязат вътре, полудели моментално.  Shocked Дали ще вярвате на неговите истории - това си е ваша работа.  Rolling Eyes Преди време един приятел ми беше дал една твърде занимателна книга, издавана преди много години, за пътешествието в Индия на един западняк. Историите, които се описват вътре, са много подобни на това, за което пишат Мулдашев и Йогананда в неговата "Автобиография на един йога".  Grinning За същества, за които времето и пространството буквално не съществуват, които могат да се преместват по желание където си пожелаят, могат да се явяват едновременно в две тела, да разговарят телепатично, за не ядат и да не пият и какво ли не...  Shocked Rolling Eyes Mr. Green

# 11 126
 Всъщност не бих сложила знак за равенство между мъдрост и знание.
  Обикновено тъгата идва от опита да променим нещо извън себе си, а мъдростта би трябвало да носи разбиране и хармония.
То няма знак за равенство. Мъдростта си е мъдрост, знанието знание, в някакъв момент се свързват, но има още един елемент - опит. Знанието и опита в определени количества и същност/смисъл, водят до качеството мъдрост. Има и точно обратното обяснение.
http://sebepoznanie.com/psihologiq/razmisli/znanie-mydrost/
Истината и някъде там.
За Атлантида и аз не знам, но се среща в много от т.нар. езотерични писания.

Някъде бях, чела за гигантски скелети в пещера /не помня в коя част на света/, предполагаха, че са атланти. И естествено гигантите от Библията.

Последна редакция: нд, 15 фев 2015, 17:50 от Mama_Nana

# 11 127
За Атлантида говорим и в другата тема в момента, покрай тези за Едем. Иска ми се да копирам поста на Какво?, но не е много етично, с оглед на това, че пише и в тази тема. Ако си го копне и тук, мисля, че ще бъде интересно. Simple Smile

# 11 128
За Атлантида говорим и в другата тема в момента, покрай тези за Едем.
Аз така и не разбрах /за което се извинявам/, коя е тази "друга тема" и къде. Дай линк ако може.
Пък Какво? да го пусне и тук какво пък. Grinning

# 11 129
  • Ямбол
Другата тема е в друг форум, който се създаде като копие на този и съответно и темите са копие на тукашните.
Правилата на този форум(оригиналния) не позволяват реклама на други форуми, както и линкове към тях.

Общи условия

Активация на акаунт