Вегетарианци сме тук събрани,весели, живи и здрави- тема 1

• 28 080
  • 389
  •   1
Отговори
# 375
Много са.

# 376
Твърде лаконичен отговор. newsm78

# 377

Ще пусна малко гювеч Simple Smile-сатвични храна и поведение.
Ананасът примерно е раджасичен.
Цитат
8. Храната, удължаваща живота, чистотата, силата и здравето, щастието, радостта; която сочна, маслена, хранителна и вкусна е, от саттвичните се предпочита.
9. Храна, която е горчива, кисела, солена и гореща, лютива, суха, прегоряла — от раджасичните се предпочита и предизвиква болки, болести и жажда.
10. Която е престояла, гнила, развалена, вкисната, нечиста — от тамасичните се предпочита.
Шримад Бхагавадгита упанишада

# 378
  • София
 Към номер 10 вероятно спада и синьото сирене, което не мога да сложа в устата си Sick

# 379
Към номер 10 вероятно спада и синьото сирене

Да.Освен това всяка сатвична храна се превръща в N10,ако е в голямо количество или не е добре сдъвкана.

# 380

Ще пусна малко гювеч Simple Smile-сатвични храна и поведение.

Много интересно, благодаря ти, ОМ! А къде мога да намеря повече информация по темата? Grinning

# 381
В нета.Инфо има и в книги за йога и аюрведа,по-скоро обаче се насочи към аюрведата.И не се хващай за първата информация,която ти изкочи,а я проверявай дълго.
Примерно-някъде ти дават кълновете като сатвична храна...А верният отговор е цели(не покълнали) зърна и семена т.н.

# 382
Благодаря за отговора, ОМ!

# 383
  • София
Здравейте! Писах дълго в предишната тема, не съм "днешна" Simple Smile
Ще ви копирам една покана за помощ на крави, ливади, лалугери ... Копирам лично писмо, с разрешението на автора - не е писано, за да разчувства бгмамма.

"... Mного съм развълнувана от факта ,че проявихте разбиране към моите идеи за запазване на биоразнообразието.
Изпълнявайки Вашата заръка ще разкажа съвсем кратко за себе си.
Казвам се Цветелина ,на38г. и съм потомствен животновъд трето поколение. Досега винаги сме имали проблеми с изхранването на кравите, но от миналата година стана още по-страшно защото след като се получи обществена гластност за субсидиите, които се получават на село за обработването на земята дойдоха фирми и разораха дългогодишно затревени площи, даже и такава ,която е с наклон и разораването и провокира ерозията. Проблемът е ,че никой не се интересва от вредното въздействие ,което оказват със своята дейност само и само да получат субсидии ,но аз смятам за нередно с парите на европейския данъкоплатец вместо да се постигат предвидените цели да се нанася вреда.
След като разораха тези площи нашите крави нямаше къде да пасат лятото, когато изобилства навякъде от трева на нас ни умряха крави от глад .
Майка ми се поболя от мъка и през м декември я загубих....

За да не прекъсна семейния поминък се амбицирах да разчистя силно захраставели площи и да осигуря паша на кравите. Написах проект "Противодействие на запустяването,захраставяването и ерозията взащитена зона "Ноевци" посредством традиционни практики. От 10 души и 10-те са подкрепили моя проект . Благодарение на ГЕФ нашата ферма има шанс да оцелее ,а тя е важна за запазването на биоразнообразието ,защото благодарение на дългогодишната си дейност е спомогнала за запазването на малка популация на лалугера.
В проекта съм предвидила много по-малко средства от тези ,които са нжни за да разчистя площите наемах още ранната пролет хора за да ми помогнат ,дадох много пари ,но не свършиха работа .

Много моля да ми помогнете .Помощта е за разчистване на пасището от храстите.
 НАМИРАМЕ СЕ НА НА 25 КМ ОТ ПЕРНИК  В МЕСТНОСТТА "АЛИНЕ ПАДИНЕ " между селата ГИГИНЦИ И НЕПРАЗНЕНЦИ.
ПИШЕТЕ МИ КАКВО ДРУГО ИСКАТЕ ДА ЗНАЕТЕ
поздрави
Цветелина  calexova@abv.bg

# 384
  • София
Жената поема разходите за път и храната. Моля, разпространете сред ваши близки (и в интернет на други места ? ).

# 385
  • София

а елдата вариш ли я предварително?

Да, сварявам я набързо- за 15-20 мин...става като житото- разпуква се и омеква  Peace  След това може и в сладки да се добавя, и със масло и сирене- като кус-кус...универсална е!

# 386
  • София
А тия крави после ще ги колят да ги ядем ли? А разораните ниви най-вероятно ще ги засеят, така че кравите пак няма да могат да пасат там.

# 387
 Здравейте  Grinning

Приемате ли нови вегетарианци тук ? Rolling Eyes Hug

От скоро / няколко месеца / не ям месо. Обмислям да го спра и тотално,само,че пред мен са хиляди въпроси и колебания,та така намерих темата.
В момента нямам много време за форума но вече след като намерих тази темичка ще гледам да следя по-често . Та ... най-първите ми въпроси са - кои са храните,на които трябва да наблегна сега когато не ям месо,за да си набавям необходимите вещества / то май само протеините са/ за да не влоша здравето си ? Откакто не ям месо се чувствам много отпаднала - знам,че не се храня правилно и в това е проблема.

Обещавам да прочета по-подробно  Hug

# 388
Нахут и въобще бобови.На мен това ми препоръча моя аюрведичен лекар.

# 389
  • София
*Dreaming , неяденето на месо без идеологическа  подготовка Simple Smile води до прекалена консумация на млечни и  рафинирани храни - бял хляб, сладкиши....
и двете водят до отпадналост
и увеличаване на теглото Simple Smile

Като първа помощ по въпроса ти - НЕ УВЕЛИЧАВАЙ КОЛИЧЕСТВОТО МЛЕЧНИ И РАФИНИРАНИ ХРАНИ СПРЯМО ДОСЕГАШНОТО СИ ХРАНЕНЕ (храненето с месо)
Празнината запълвай с варени бобови, пълнозърнести житни, сурови ядки и семена!
Не увеличавай и консервираните храни!

Една приятелка пости всяка година, но с какво! Бял хляб с лютеница и бял хляб с кисели краставички....

Бъди щастлива!

Общи условия

Активация на акаунт