Ин-витро в Истанбул 2

• 56 857
  • 755
  •   1
Отговори
# 195
bammbo,късмет и от мен!Снощи четох толкова постове от тази тема на съпружеството и такива дискусии имаше, за там сме се запътили само да съберем парички.

# 196
  • In a surreal moment!
Момичета, преди време попаднах на документални серийки за Анадолския медицински център в Нова плей. В листата имаше за ин витро, но серията не беше минала. Сетих се днас да погледна и веднага я споделям с вас. Любопитна е.

http://play.novatv.bg/play/251445/?autostart=true

В края има дадени адреси на офиси за връзка в Пловдив и София.

* В гугъл намерих и сайт на бълг. език http://www.anadolubg.com/za-zhenata.html

** Връщам вече няколко пъти и слушам думите на доктора, че няма възрастово ограничение, само да се има предвид, че процентите на успеваемост спадат драстично след 45-46г.
Ако аз от вълнение нещо не разбирам правилно, поправете ме.

*** Тук   http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=120007.0   намерих много подробно описание как се стига до болницата. Ще го копирам, че да не затворят нещо сайта и да се затрие. Може да потрябва на някой, знае ли човек.

Anadolu Medical Center (ASM) е голяма клиника, известна преди всичко с успехите си в борбата с раковите заболявания.
Намира се на първокласен път D-100, вдясно при навлизане в гр. Gebze (250 000 жители, код 41400), на около 50 км на юг от Истанбул. В клиниката ежегодно се лекуват поне 1000 българи.
Ние конкретно пътувахме с тъста и тъщата, която го закъса преди няколко месеца с тумор в главата, оперираха я в София, но не можаха да изрежат всичко, а това беше пътуване за изследване, за да се разбере, може ли да се доизчисти с кибер нож. Оказа се, че не може.

За пътуването с кола е необходимо:
- паспорт, зелена карта, нотариално заверено пълномощно (18 лв) на името на шофьора от соственика на колата (ако не е същия), преведено от оторизиран преводач на турски (18 лв), но май може и на английски (10 лв).
- поне 70 литра гориво: за 1.9 dCi - пълен резервоар (на око). За 1350 км, отиване и връщане, не се наложи да зареждам, даде 5.0 на сто с трима човека, 86 км/час средна скорост, поддържани 120 км/ч на магистралите.
Зареждане в Турция не се препоръчва, цената на дизела беше около 3,6 ТЛ, което е около 3 лева.
- GPS с карта на Турция. При мен това беше Nokia 5800 с Nokia Maps, с пресно заредена карта на Турция. Макар че представителя на клиниката в офиса в София - Мустафа каза, че в Турция на GPS не може да се разчита, аз съм много доволен. Нито една грешка. За Лагуната не открих карта за Турция, а китаеца F035 със Sunavi повече дразнеше отколкото вършеше работа, поради специфични ограничения в него.
Координатите на клиниката по Nokia Maps са: 40гр 49' 4" N, 29гр 21' 16" Е

Пътуването от София трая 12 часа на отиване (3 часа само на границата, заради прибиращи се гастербайтери) и 9 часа на връщане - 1 час за границата. На отиване пътувахме през нощта (ужким да е по спокоен пътя), на връщане - през деня. Разлика нямаше. Да се внимава да не се мине през Истанбул преди 7 сутринта, че било голяма блъсканица. На отиване минахме в 5:00 - вече имаше доста коли на пътя. На връщане, към 10:00 - навалица, но никъде нямаше "тапа".
Всичко това се отнася до магистралните пътища; от тях не сме слизали.

Валута: Не е нужно да се обменят много пари, ако имате карти. Ние обменихме само 100 турски лири за храна, пътни и дребни разходи. Курса на лирата е 80 ст купува, 85 продава - това е пред границата в българската Шел. Иначе във вътрешността курса може да е всякакъв, затова най-добре е да се плаща навсякъде, където може, с карта. На мен кредитната ми вървеше навсякъде, а дебитната, с която не съм имал проблеми из половин Европа даде отказ, и то в хотела.

Пътя: в Турция е добър, доста по-добър от нашите. На магистралите се плаща, и само там. Около паркинзи и бензиностанции е доста добре осветено.

Плащане магистрални такси: Още при първия контролен пункт на окло 15  км от границата, при Одрин Edirne (сигурно може и още на границата, но трябва да се пита) трябва да се изкара една карта (нещо като картите за градски транспорт в София с презареждане). Тя струва т.е. е заредена с 50 турски лири (минималното възможно), които са достатъчни за пътуването, даже хартисват (около 18 на отиване, 10-на на връщане - защото икономисахме една магистрала О4 и минахме по D100). Картата може да се презарежда и е валидна 10 години. При преминаване на контролен пункт по магистралите тя трябва да се постави в едно гнездо пред бариерата и там на дисплей се изписва колко има в нея и колко си вземат.

Пътува се само по магистрални пътища: това е всъщност път Е-80, който има и местни обозначения, а те са: О3 от Одрин до Истанбул, след това - О2: нещо като околовръстно на Истанбул, а О4 продължава на юг и после на изток към Анкара. За да се стигне до клиниката трябва от О4 да се излезе вдясно, май на изход номер 6 (трябва да се гледа и по картата и GPS) от магистралата в посока път D-100 и след това при D-100 се гледа по знаците и табелите с "Н"-болница.
По пътя проблеми никакви. Трябва да се спазват само знаците и да се внимава. В Истанбул казват имало доста камери. Полицай и полицейска кола не видях, дори не знам как изглеждат. Забелязва се обаче, че някои турци карат доста нервно, и нарушават общи правила, като например редовно си изпреварват през аварийната лента с мръсна газ.

Клиниката: за посетителите има вид на луксозен хотел. Доста голяма и красива като сграда. Около нея идеално поддържани градини и паркинзи.
Спретнати девойчета в бели ризки и черни панталонки учтиво обясняват и щъкат наоколо.
В международния отдел има 5-6 от нашенските туркини, които са нещо като стюардеси - голяма работа са. Поемат още на приемателния пункт и водят по кабинетите, организират срещите и обясняват всичко каквото е необходимо, включително и медицински въпроси (понатрупали са доста опит). Те са голямо удобство за неговорещите английски (пък и не само за тях), който се води втори език в клиниката. Не че всички го говорят, но проговориш ли на английски, веднага викат някой, който го знае. Извън болницата обаче не срещнах човек който да говори смислено английски.
В клиниката цари ред и чистота, за каквито можем само да мечтаем.
В градинките отвън непрекъснато се полива, коси, подрежда.
За мое учудване, в клиниката най-много след турците бяха българите, след това рускоговорящите, след това румънците. Всички те си имаха съответните "стюардеси".
В хотела Titanic, който си е в двора на клиниката - на 50 метра от нея, (скромен като размери, но модерен и дори бих казал луксозен, 60 евро за вечер на стая - 2 или 3 легла - 70 ЕУР), имаше близо 10-на български двойки. Пред хотела 7-8 български коли, 1-2 румънски и 3-4 турски.
За самите изследвания: Ядрено магнитен резонанс, комплект с анализ - 1200 турски лири TL. За консултация с определен доктор - към 200-250 ТЛ. Ния бяхме и при водещия там професор Engin, пак толкова струваше.
Цените на процедурите и операциите обаче са значителни. Там вече се работи със суми над 10 000 Евро до към 30 000. На нас ни оферираха радио (лъчеви) сеанси, които не са нещо по-различно от това, което може да се получи в България, та за 12 броя (и то допълващи тези, проведени в България), към 9000 Евро.

За Турция: Като изключим Истанбул и предградията му (огромни), които с мащабите, небостъргачните си квартали и европейския си вид впечатляват доста, другото си е мили родни картинки. Като навлезнах в кварталите на Гебзе, като че ли бях в Бургас. Същите улички, тук таме разкопани, тук таме пообрасли, само малко по-мургави и мустакати физиономии. Архитектурата 1:1. Цените същите, колите същите, само дето повече минарета. Да, и доста от жените ходят със забрадки и едни такива дълги "шлифери" от хубав плат, техни си облекла. Морето - поне това което видях - баластра и камънак, макар че региона се води за курортен.

31 юли 2011, 23:35 от dlachev

Последна редакция: сб, 08 окт 2011, 15:20 от ИКСИ

# 197
Доста трогателно описание. Не знам колко е полезно. Всеки мери със свой аршин.

Що се отнася до Анадолския мед. център, аз в началото се бях замислила да ходя там по съвет на моя приятелка, която води майка си на лечение, но информацията от една "колежка" в Зачатие ме разколеба.
Един от недостатъците на АМЦ е, че се намира на 40 км от Истанбул и макар хотелът да е осигурен, обитателите му са тежко болни и това действа много депресиращо. Иначе и там се хвалят с успехи, и там лекарите са завършили в Щатите. Автобиографията на д-ра, която ми изпратиха, беше 67 стр!

# 198
Здравейте момичета, аз се върнах от моето пътешествие до Истанбул. Прегледа и консултацията минаха сравнително добре. Преглежда ме д-р Айбар. Аз бях с приятелка, която говори турски език и д-р Айбар предпочете да говори на турски с моята приятелка. Честно казано това много не ми хареса, чувствах се малко изолирано от разговора, все едно не ставаше въпрос за мен. Започна се едно хаотично вадене на документи и приснимане, влезе още един доктор мъж (не му знам името) и започнаха заедно с Д-р Айбар да разглеждат документите. После приятелката ми ми каза, че съм нямала изследвани някои хормони, та им ги показвах допълнително, защото всъщност ги имах. Последва разговора с проф. Кахраман. Тя много ми хареса, говореше на английски през цялото време и някакси ми вдъхва много доверие. Каза, че в нашия случай трябва да се направи цветна снимка и кариотип задължително. В моя случай каза, че трябва да се приложи имси на къс протокол, но те май само такъв използват. Друго за момента не се сещам. Питайте ако имате въпроси. Simple Smile

# 199
Жълта роза, благодаря за информацията. Не трябва да позволяваш да те изолират от разговора!

Защо се налага да правиш цветна снимка и кариотип? Казаха ли ти протоколът какъв ще е?

# 200
  • София
Жълта Роза, искам да те питам нещо във връзка с кариотипа: на нас също ни поискаха и аз не попитах защо, тъй като бях убедена, че е заради големия брой неуспешни опити. Но сега, като прочетох поста ти, се зачудих дали пък точно това е причината, или има и други "показатели", заради които се изисква такова изследване  newsm78...

bamboo, много мило от твоя страна, че се включваш "от мястото на събитието".  bouquet Разказвай как върви - как става, например, слагането на инжекции? Има ли точни часове, с които трябва да се съобразяваш /както тук в моята досегашна клиника/ или отиваш, когато ти е удобно? И още нещо: направи ми впечатление, че сестрите май не говорят английски - как комуникираш с тях?
УСПЕХ!!!  Praynig

Последна редакция: нд, 09 окт 2011, 12:37 от burty

# 201
Здравейте момичета, аз се върнах от моето пътешествие до Истанбул. Прегледа и консултацията минаха сравнително добре. Преглежда ме д-р Айбар. Аз бях с приятелка, която говори турски език и д-р Айбар предпочете да говори на турски с моята приятелка. Честно казано това много не ми хареса, чувствах се малко изолирано от разговора, все едно не ставаше въпрос за мен. Започна се едно хаотично вадене на документи и приснимане, влезе още един доктор мъж (не му знам името) и започнаха заедно с Д-р Айбар да разглеждат документите. После приятелката ми ми каза, че съм нямала изследвани някои хормони, та им ги показвах допълнително, защото всъщност ги имах. Последва разговора с проф. Кахраман. Тя много ми хареса, говореше на английски през цялото време и някакси ми вдъхва много доверие. Каза, че в нашия случай трябва да се направи цветна снимка и кариотип задължително. В моя случай каза, че трябва да се приложи имси на къс протокол, но те май само такъв използват. Друго за момента не се сещам. Питайте ако имате въпроси. Simple Smile
жълта роза,а къде ще правиш цветната снимка и кариотипа?Държат ли да е при тях или може и в БГ? И защо искат и цветна снимка? Питам те защото м.март ми направиха лапаро и се установи ендометриоза и запушени тръби,които обаче не са били повредени и за това не са ги "третирали" по никакъв начин.Преди лапарото обаче имах 1 ЦС и 1 хидтротубация,които показваха уж проходими тръби. Та сега се чудя,дали резултата от лапарото ще е достатъчно или пак ще искат ЦС, евентуално,за да видят, дали не се е появил хидросалпингс?
А колкото до късия протокол моя позната, която скоро се върна от Мемориал и вече е бременна, (което окончателно ме накара да взема решение и ние да отиваме в Истанбул) е била на дълъг протокол....може би по-рядко го прилагат, но явно случаите са дълъг протокол са по-малко....знам ли

Последна редакция: нд, 09 окт 2011, 12:49 от Blumchen

# 202
  • In a surreal moment!
Ние на 13-ти, в четвъртък сме в Майчин дом -София за изследване на кариотип.
Безплатно е на 6-тия етаж, но с предварително записване на място. Ако някой иска да го запиша да ми даде данните си на лични.
Ние ще пуснем кариотипа и ще помоля да ми отлеят още 1 епруветка кръв за тромбофилия, която се пуска на 12-тия и е към 60или 80лв. Може да се пусне и за усвояване на фолиевата , то е към 20лв. - някъде съм си прибрала записките от лятото и сега не ги откривам, но ходих и по общи спомени това беше. Като се върна ще напиша кака са нещата към този момент.
Иначе кариотипа е много скъп и излиза към 200лв на човек ми казаха приятели.

Ж. Роза - успех ви желая! Разкажи какви са твоите проблеми, че ти назначиха тези изследвания. Мъча се да се ориентирам за нашите проблеми. Аз по собствено усещане тръгнах след неуспешното ИКСИ да си правя нова цветна снимка и кариотип-а.

# 203
Здравейте момичета, аз правя ранни спонтанни аборти и по тази причина никога не си бях правила цветна снимка, тъй като се предполагаше, че са проходими тръбите, а и сме с лоша спермограма. Предполагам искат да проверят дали няма някакъв проблем в тръбите. Изискването за кариотипа е свързано с ранните аборти при нас, така мисля.
Да, проф. Кахраман каза, че ще бъда по къс протокол и ИМСИ. Това предполагам е защото при неуспешния ми опит на дълъг протокол стимулацията ми продължи цели 17 дни, което развали качеството на яйцеклетките(поне така ми обясни ембриоложката). За протокола мисля, че проф. го определя индивидуално за всеки случай, но повечето момичета, които вече имат процедура в Истанбул са били на къс протокол. Но сигурно дългия е препоръчителен за някои двойки.
Не съм знаела, че може да се изследва безплатно кариотип, аз проучих и струва 180 лв. Няма изискване изследванията да се правят при тях, може и в БГ.
Иначе аз вече направих цветната снимка в Тутракан, още на следващия ден като се върнах от Турция. Тръбите са проходими. Simple SmileВсе още ме наболява обаче, защото аз след цветната снимка не се спрях вкъщи, пътувах много напред назад.

# 204
Жълта роза, благодаря, че споделяш!  Hug Дано и резултатите от изследването ви за кариотип ви зарадват!
Момичета, днес мислех по темата за т.нар. некачествени яйцеклетки.
Как така става, че в БГ клиники, момичета на които Я им са набедени за такива успяват в Истамбул и то без да са пили целият коктейл от добавки, витамини и лекарства за подобряване качеството на Я? Ако приемем, че ембриолозите в Истамбул решават въпросът с мъжкия фактор, то кое прави набедените за некачествени Я качествени? Очевидно стимулацията ... и каква е причината след поредица от неуспехи, бълг. доктори да обявяват, че Я са некачествени? Поради претовареност на клиниките и невъзможност на докторите да обръщат подобаващо внимание на пациентите си, поради някакви пропуски в стимулациите, за които докторите ни нямат ноу-хау ... как мислите? 

# 205
  • In a surreal moment!
sunflower ® - всичко , което си написала и още кой знае какво.

Ж. Роза - мисля, че търсят причина не в тръбите ти, а в състоянието на матката, като при мен. Искат да видят как изглежда лигавицата на снимката, от там си правят някакви изводи, ама не го твърдя със сигурност де, само изказвам мисли.

Ти не искаш ли да ти запиша дан за безплатен кариотип в Майчин дом! Ако искаш прати ми имената ви - на теб и съпруга и ще ви запиша като идем в четвъртък.

На нас са ни много 400лв. направо абсурд, ама като разбрах за безплатния вариант и няма отказване. Правели го по някаква програма стажантите на 6 етаж, но си е както трябва, не е претупано. Отива се добре нахранен в уговорения ден между 9.30 и 12ч. Дава се кръв от двамата партньори, ако жената желае да пусне и изследване за тромбофилия съобщава предварително и лаборантката пълни 2 епруветки. Отива се на 12-тия, занасят се епруветките, отговаря се на въпроси на генетичката, плаща се за тробофилията и за усвояването на фолиевата, ако и тя се пуска и готово. След месец се взимат резултатите.

Последна редакция: нд, 09 окт 2011, 20:11 от ИКСИ

# 206
Най-лесното е да се обвинят яйцеклетките за некачествени, защото при спермата има поне някакви обективни критерии. Все пак успехите при инвитрото са в най-добрия случай 65%, т.е. лекарите вместо да ви кажат, ами... просто лош късмет, те измислят това. Разбира се, Я могат да се скапят от неправилна стимулация или от лош отговор.

# 207
Жълта роза, благодаря, че споделяш!  Hug Дано и резултатите от изследването ви за кариотип ви зарадват!
Момичета, днес мислех по темата за т.нар. некачествени яйцеклетки.
Как така става, че в БГ клиники, момичета на които Я им са набедени за такива успяват в Истамбул и то без да са пили целият коктейл от добавки, витамини и лекарства за подобряване качеството на Я? Ако приемем, че ембриолозите в Истамбул решават въпросът с мъжкия фактор, то кое прави набедените за некачествени Я качествени? Очевидно стимулацията ... и каква е причината след поредица от неуспехи, бълг. доктори да обявяват, че Я са некачествени? Поради претовареност на клиниките и невъзможност на докторите да обръщат подобаващо внимание на пациентите си, поради някакви пропуски в стимулациите, за които докторите ни нямат ноу-хау ... как мислите? 

И аз това си мислех,как успяват с "некачествените" яйцеклетки? Просто не мога да си обясня как разликата в успеваемостта може да е толкова огромна?

# 208
ИКСИ, не знам може и матката да са искали да видят на снимката. Благодаря за предложението да ни запишеш час в Майчин дом, но ние ще изчакаме малко с това изследване, тъй като мъжа ми не е в БГ сега, а и ние смятаме да правим процедура чак към пролетта. Хубаво е обаче да се знае, че може и безплатно да се изследва кариотип.
Проф. Кахраман ми каза обаче да и изпратя снимката, а на мен ми се иска да си я имам и се чудех дали не мога просто да им изпратя резултата т.е. преведения текст със заключението. newsm78
По въпроса за т. нар. "некачествени" яйцеклетки, моето мнение е, че в БГ имат големи пропуски ембриолозите. Мисля, че нещо при отглеждането на ембрионите куца. Разбира се, може да се дължи и на грешки в стимулацията.

# 209
те "некачестен" Я се получават не само от възрастта, но и от некачествена стимулация / независимо силна, слаба, по скоро от много бърза и немърлива/ . Въпроса за ембрилозите също е мнооого " остър", като зная как в повечето клиники ги "хващат" от ученическата скамейка и ги пускат да работят без обучение, без обучаващ, без изпити, без критерии за компетентност, без самите те да са наясно какво правят - има една приказка - "това което го пише по книгите не расте по нивите". И накрая за жалост ние пациентите сме виновни с " нискокачествени" Я. и Сперм. То за това успеваемостта в БГ, с единично изключение, е толкова ниска, че да ги е срам да си я обявят, и за това принуждават българите да бягат в чужбина с/у двойно по високи пари, но за да успеят, защото и Вие расъждавате правилно, защо да плащам тук n-брой пъти по малко без успех, като давайки ги наведнъж поне мога да разчитам на доста големи шансове, и ще ми излезе по евтино във втрория случая. Да много сте прави за съжаление, ходим в собствената си държава немили, недраги.

Общи условия

Активация на акаунт