Първи срок минах аз, ах колко ми е лесно в ПЪРВИ клас - 2011/2012г.

• 53 845
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
мама мариана, пусни сигнал в Агенция по храните.

Там ли трябва да се оплача и аз? В нашата лавка е пълно с близалки, шоколадчета бонбони и какви ли не още гадости.

# 676
  • София

Там ли трябва да се оплача и аз? В нашата лавка е пълно с близалки, шоколадчета бонбони и какви ли не още гадости.
В нашата също. Има ли въобще лавка с плодове, зеленчуци и кисело мляко?

# 677
  • София

Не съм чувала. И при нас има всичко, което не трябва.  Confused

# 678

Има.
Но присъстват и junk food.
Госпожата от занималнята е забранила да се купуват ...

# 679
  • София
Имах предвид САМО това...

# 680
Може би ако е само за малките - да... Но се ползва от всички ( и големи, и учители), не знам дали някога ще ги ограничат. Трябва да ги възпитаваме какво да си купуват (за момента при мен е обратния случай - нищо не си купува- дори junk).

# 681
Може би ако е само за малките - да... Но се ползва от всички ( и големи, и учители), не знам дали някога ще ги ограничат. Трябва да ги възпитаваме какво да си купуват (за момента при мен е обратния случай - нищо не си купува- дори junk).

Като оставим въпросът с възпитанието на страна, а се съсредоточим върху питането на майките, бих отговорила да намерят текста на новата Наредба.
Освен това във всяко училище би трябвало да има Комисия, която да следи именно затова: дали храната в лафката и столовата отговаря на новите изисквания.

# 682
В класа на сина ми пък има китайче. Симпатично дете, но сякаш не иска да създава приятелски връзки с децата. Играе с тях, но не ги допуска до себе си. Не защото не е приет, а просто нашият бит и култура явно са му чужди. Понягога го засичаме в квартала, поздравява и отминава. Повечето време е в ресторанта им и помага активно на родителите си.
Относно "боклуците" в училищната лавка, много се дразня, но нищо не мога да направя. Колко пъти съм обяснявала на детето, защо не трябва да ги купува, ефект няма. Щом другите си купуват, защо аз да не мога..... Tired Дори една седмица се бях заинатила и не му оставях пари, само и само да не яде боклуци, а после разбрах от учителката, че когато другите си вземели, той искал да го черпят.... Embarassed  ooooh! Плодовете в раницата ги връща недокоснати. Яде ги после вкъщи.

# 683
Имаме 3 ромчета в нашия клас, едно дете с приемна майка и едно  със СОП. Единсвено към 2 ромчета, които са близнаци - момче и момиче и най-вече към момчето се оформи негативно настроение в класа, такова, че децата, включително и моя искат да се преместят в друг клас. Проблемът е ,че започнаха да изчезват вещи на децата. Последно, миналата седмица портомоне на едно дете, което беше върнато, след като учителят им казал, че ще вика полиция. Върнало го, но без стотинките. Синът ми пък направи грешката да си занесе оригинален блейд, защото и другите носели за междучасията, и той изчезна. След няколко дена сестричката издаде брат си, че го е взел, и уж се зарадвахме, че се намери, обещахме, че няма вече да го носи, но така или иначе не можа да си го опази и върне в къщи. Ромчето наблюдавало, че детето си го прибрало в джоба на якето и пак го взело. Вече го отписах този блейд, но на детето му е криво, че му беше любим. Преди време изчезна и телефона на едно дете и той не се намери. Така, че има разлика и между самите ромчета. За третото ромче нищо лошо не мога да кажа, по нищо не се отличава от другите и самите деца незнаят, че е ромче. Детето с приемна майка, в началото беше доста буйно и невъздържано, но мисля, че има вече положителна промяна в него, просто си изисква повече внимание.
При нас също едно от децата бърка по чантите на останалите деца. Беше пипало и в чантата на госпожата им. Оцветило й документи, блокирало gsm-а... Ходило да тършува и в другите класове. Беше взело телефона на сина ми и ми звънеше от него, без да се обажда. Това поне 10 пъти, един след друг. Такава паника изпитах тогава. Реших, че нещо лошо се е случило. Чак после ми хрумна, че телефона може да е откраднат или някое дете да си играе. Както и да е.
По-късно разбрах, че е момиченце от приемно семейство. Всички деца са настроени срещу него. Казват, че е лоша, не искат да играят с нея, обиждат я.
Въпреки моите обяснения, че всичко това го прави, поради липса на внимание, че трябва да я приобщават в игрите си и тя ще стане по-добра, моят син категорично отказва да контактува с нея. Останалите деца също.
Имаме и две хипер активни, с които работят допълнително, но г-жата им е вдигнала ръце. Не може да се оправи с дисциплината и от това страда целия клас. На моменти си мисля, че тя настройва децата срещу тези три различни деца. А биха могли да съжителстват спокойно, ако г-жата имаше друг подход.
Та, с цялата тази тирада исках да кажа, че отношението към ромче или деца със СОП, или към всички различни зависи не само от семейството, но главно от г-жата, която с поведението си е пример за децата  Peace
За боклуците - имат машина за кафе, чай, какао, шоколад. Всеки ден се надпреварват кой ще изпие повече какао. Хубавото от цялата работа е, че той беше почерпен от няколко деца, после върнал жеста. Иначе в самото училище нямат лавка. Всичко, което може да си вземе е от стола, а там няма голямо разнообразие от боклуци.

# 684
Та, с цялата тази тирада исках да кажа, че отношението към ромче или деца със СОП, или към всички различни зависи не само от семейството, но главно от г-жата, която с поведението си е пример за децата   Peace
Споделям напълно това мнение.

# 685
  • София
Та, с цялата тази тирада исках да кажа, че отношението към ромче или деца със СОП, или към всички различни зависи не само от семейството, но главно от г-жата, която с поведението си е пример за децата   Peace
Споделям напълно това мнение.
и аз така мисля, за сега сме случили на госпожа, а може би и на семейства... да се надяваме, че поне до 4-ти клас ще е така

а за кражбите - на моя син два бей блейда му свиха и доста пари, за флумастри, моливи и др. подобни дреболии няма да пиша, на друго дете също му откраднаха парите за състезанието - 6 лева, бащата направил скандал, разбрало се, кое е детето /за протокола - българче, от българско семейство, с двама родители  Wink/, учителката говорила с майката, която казала, че е станала грешка някаква, но върна парите, бей блейдове не видяхме, но директорката забрани носенето на играчки в училище, малко след като ги забраних и аз де  Mr. Green

за боклуците в лафката - ами продават се, моя син по цял ден не ядеше и пиеше мляко с какао и ядеше царевични пръчици, сега му отнех превилегията да има по 2 лева, дадох му по 50 ст. и го пратих на стол. Но аз не обвинявам лафката - дъщерята не яде подобни боклуци, както и нищо сладко, така че явно от нас зависи, дали ще научим децата си, какво да ядат - със сина се провалих, надявам се, че поне щерката ще е по-добре  Laughing /което естествено си има и негативи, като например следобяд в детската не ядеше /че при нас все сладко дават следобед/ и я болеше коремчето, но почнах да нося солети и солени бисквити и решихме проблема за сега  Peace

# 686
  • София
 Моето дете досега нито веднъж не си е купувало нищо от лафката, при все че си има в нея 2лв ей така, ако нещо се наложи. Стоят и от началото на учебната година. Слагам и храна в кутия за голямото междучасие- било плод, било нещо кекс или нещ друго, което съм направила. Не проявява интерес да ходи да си пазарува, а и класната не ги пуска. Има обаче деца, които издебват тя да отиде до тоалетна или до учителската стая и стой та гледай Laughing. Лафката им е точно срещу класната стая иначе.

# 687
  • Пловдив
Относно предлагането на сладолед първия ден така бях подпалила, че веднага пуснах мейл в РИОСВ, от където зачудващо и за мен, но ми отговориха, че от 2011 г., някой си месец, храненето в училищата било в ресора на Българската агенция по безопасност на храните, като най-вежливо ми бяха пуснали и линк към електронната им поща. Сладоледа е бил на прицел на РИОСВ през 2010 г когато в Пловдив са били на проверки по училищата, т.к. съгласно Наредба 37(май беше) въпреки че не е изрично изброен, той съдържа прекалено много въглехидрати и мазнини. Тогава още не бях разбрала за боядисаните сокчета - съдържат цели 7 броя "Е-та" някои от които канцерогенни, също и едно "Е" за което според етикетирането на стоките задължително в етикета трябва да пише, че предизвиква хиперактивност, ама познайте дали пишеше. Та написах мейл до агенцията, "хабер" обаче от тях още няма.
Въпросните сокчета са на "Дабъл джус" ООД - Казанлък, представляват пласмасови бутилки във формата на телетъбис, виждала съм сини и зелени бутилки, може да има и други.

# 688
Относно "боклуците" за ядене- моят син досега не проявява особен интерес, има "боклуци", които не е близвал.Но вероятно инстинктът за подражание може да го подведе.

Дали е добра идея в първи клас / предстои ни през есента/ да не му давам никакви пари, освен когато му искат за нещо определено от училище?

# 689
  • В светлината на слънцето
Малко телеграфно присъствие по последните теми и от мен.
училищният бюфет - болна тема във всяко училище май. Уж не трябва да има вредни храни, ама има.  Twisted Evil И нашият е същата стока. Теди по принцип не обича и не яде такива неща. Други са й вкусовите предпочитания от дете. Но за да не бъде по-различна, купува. И като се прибере намирам в чантата 1-2 пакетчета - купени и неотворени. Питам я: "Защо си даваш парите, след като дори не ги отваряш?" А тя ми отговаря: "Е, да, ама ще ми се присмиват, ако и аз не купя".  ooooh! Та сега имаме разговори за подражателството. Обикновено купуват следобед, сутрин класната изобщо не ги пуска до бюфета точно заради боклуците в него.
различните деца - два са основните фактори според мен: подходът на учителя и самото дете. В класа на дъщеря ми има ромче. Много чисто и спретнато дете, старателен е, пише по-красиво от Теди.  Peace Никой никога не го дели, напротив - желан приятел в игрите е. Но пък имат едно момиченце, което определено никой не харесва. Децата казват, че била много досадна и неприятна. Със сигурност не е на база външност, защото си е съвсем нормално дете. Явно с нещо дразни децата и те предпочитат да не играят с нея. newsm78 Но като цяло страхотен колектив са. Което мисля, че се дължи изцяло на класната им. По същия начин задружни са детскоградинската група на малкия. Важно е как учителите ще подхванат децата. Thinking
кражби - за моя радост няма такива. Grinning Моята разсеяна госпожица неведнъж е забравяла свои вещи, някои доста ценни и скъпи. Намираме си ги на сутринта, оставени на бюрото на учителката. Децата дори и не помислят да пребъркват чужди чанти. Peace

Общи условия

Активация на акаунт