Литературен клуб - XI

• 55 880
  • 745
  •   1
Отговори
# 735
  • Ямбол
За банда съм гласувала, обаче огледалата що щат в литературния?

Коригирам се и се извинявам. Избързах с говоренето, преди да съм видяла коя е темата.
Не било огледала, а таланти.

Последна редакция: нд, 18 ное 2012, 11:11 от Лилянa

# 736
  • На земята, която е всъщност звезда.
Радоста за почитателите на скандинавската литература:

http://www.kafene.bg/index.php?p=article&aid=12089

Аз не съм много запозната с литературата от "онзи край", но каквото ми е попадало все ми е харесало. Ако някой може да сподели за автори и книги с по няколко думи, моля да го направи сега.  Simple Smile

# 737
Дадох си гласа за "Литературния"...

# 738
  • София
В последните две седмици съм на вълна Ан Тайлър. Много я обичам тази писателка! По неповторим начин пише за ежедневието- многоизмерно, в дълбочина, ненатрапчиво и деликатно. Героите й са някак съвсем обикновени, не възвишени, не особено морални...всъщност като се замисля, тя не се занимава с морални оценки. Изчетох на Киндъла една след друга "Celestial Navigation", "Tin Can Tree" (доста по-ранни) и съвсем новата "The Beginner`s Goodbye". Първите две много ми харесаха, особено "Celestial Navigation"; третата е малко по-различна, по-близка до типа съвременна литература, която се пише сега. Написах едно доста критично ревю в Goodreads, но може би прибързах и трябва да почакам впечатленията да се уталожат. Wink

От наскоро издадените мога да похваля "Къщата на халифа" на Тахир Шах- завладяващо четиво за адаптацията на едно английско семейство в Казабланка. Направо останах без дъх от безконечните перипетии с местните суеверия и гоненето на зли духове. Grinning Много динамично повествование с хубаво послание за предубежденията и бариерите вътре в нас.

"Сред злачни пасбища"- Анне Рагде.  Бях решила да мина без нея, но не устоях на изкушението да разбера как ще свърши всичко. Прочитането й само затвърди мнението ми, че първата беше най-добра, но поне краят задоволи любопитството ми.

"Разломи"- Нанси Хюстън. Историята на четири поколения, жертви на Холокоста, представена по необичаен начин- отзад-напред. Чак накрая се размотава нишката. Доста ми хареса. Единствено 1-2 неща, представени като исторически факти, ми се сториха все пак художествена измислица.

"География на блаженството"- Ерик Уайнър. Приятен и бих казала, повърхностен пътепис с интригуваща тематика. Има интересни факти относно разбирането за щастие на отделните нации. Последните глави бяха доста оскъдни и попретупани. Като цяло, не лошо четиво- повече за развлечение, отколкото подтик за сериозно мислене.

"Трънски разкази"- Петър Делчев. Изчетох много възторжени мнения за тази книжка, вкл. и от хора, чиито литературни вкусове съвпадат с моите, но не останах като тях впечатлена и потресена. Винаги съм нащрек за умишлено търсен ефект на драматизъм, трагедия, в случай- типично българско черногледство. След "Забравени от небето" на Екатерина Томова не можаха да ми въздействат така силно.

# 739
Гласувах за банда.
Обаче не съм запозната с талантите на съфорумките.

Последна редакция: пн, 19 ное 2012, 11:22 от Самсара

# 740

Аз не съм много запозната с литературата от "онзи край", но каквото ми е попадало все ми е харесало. Ако някой може да сподели за автори и книги с по няколко думи, моля да го направи сега.  Simple Smile
Чудесна инициатива! Напомня ми на панорамите примерно на кинорежисьори или актьори едно време, т.е. - тематично и целенасочено.

Все още не мога да дам много препоръки за скандинавска литература, но досега и аз каквото норвежко съм прочела, все съм положително изненадана. Вече съм писала няколко пъти за: „Годината на дивия заек” Арто Паасилина, „Мистерии” Кнут Хамсун, „Берлинските тополи” Анне Рагде.

Скрит текст:
И доста точно „пасва” тази литература на музиката на норвежеца Ян Гарбарек.

http://www.youtube.com/watch?v=zCSRzCmGcrA&feature=related
(Sorry за лошия и прекъснат запис – от касета е... Wink Въпреки че композицията е на американец (Keith Jarrett), при свиренето на Гарбарек си представям горите на Финландия...)

# 741
  • Пловдив / София

Аз харесвам скан.литература. Жалко, че събитието е в София - бех отишла.
Иначе горещо препоръчвам Едвард Хуем - "Историята на майка и татко" и Торни Линдгрен -"Пътят на змията".

# 742
  • На земята, която е всъщност звезда.
Благодаря за мненията, момичета, ще разгледам тези автори.

# 743
Пускам нататък "Отива една жена при лекаря". Има ли желаещи?!?

# 744
  • Пловдив / София
Някой няма ли да пусне нова тема?

Аз дочетох Габрила, карамфил и канела.
Като цяло мога да кажа, че стилът на Амаду ми допада. Но книгата за мен си остана някак недовършена. Толкова много страници писане и накрая финалът - никакъв.
Обаче бих опитала с друг роман на Амаду. Но да мине малко време.

# 745

Общи условия

Активация на акаунт