Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 2

• 215 659
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Аз се отказах да купувам отделен тиган за палачинки, след като се сдобих с касерола на le Creuset. Има си тънконст на правене, но стават прекрасни.

Здрасти, би ли споделила как правиш палачинки в тази касерола? Имам същата но не съм я ползвала по това й предназначение.

# 616
  • София, България
тук си говорите за някакви много шукар съдове, но мен ме интересува дали може да кажете някакъв модел незалепващ тиган, който може да се мие в миялна  newsm78 пусто много ме затруднява това миене на ръка  ooooh!

# 617
  • Пловдив
тук си говорите за някакви много шукар съдове, но мен ме интересува дали може да кажете някакъв модел незалепващ тиган, който може да се мие в миялна  newsm78 пусто много ме затруднява това миене на ръка  ooooh!
До скоро ползвах един керамичен на Beka, но след като го намазах с препарат му се излющи тотално покритието и лъсна алуминият отдолу. Капризни са керамичните поне. Днес точно гледах тези на SКК, похвалиха ми ги че нищо не залепва по тях, но не можели да се почистват в съдомиялна. На самите тигани не пише ptfe free, което някой напред спомена, че било характерно за тефлона.
Да питам и аз има ли безвреден non stick тиган? Вчера от линк на линк попаднах на този http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00006JSUA/ref=ox_sc_act_titl … id=A3P5ROKL5A1OLE в отзивите четох че с течение на времето чугуна си поема някаква мазнина и спира да лепне. Тежък ще ми е такъв за всекидневна употреба, дали няма по-лек вариант?

# 618
Linkata, точно това е най-новото ми попълнение в кухнята Simple Smile
Тежък е, мисля че има 2 кг. Аз съм свикнала с емайлирания чугун и това не ми прави впечатление.
Не се мие след всяко готвене, а само се забърсва добре с домакинска хартия. Досега всички останало по тигана така е падало лесно. Още не мога да преценя това недостатък или предимство е.
След като го купих и за пръв път сготвих в него доста неща залепнаха. После го измих, подсуших добре, намазах отвсякъде с шарлан, сложих го във фурната с дъното нагоре и го пекох няколко часа на по-ниска температура. Образува се ново покритие. Няколко пъти съм готвила в него за сега и много опит нямам. Палачинки не съм правила. Уча се как да готвя с него от американски блогове. Бях пуснала преди една интересна статия - http://sherylcanter.com/wordpress/2010/01/a-science-based-techni … soning-cast-iron/

# 619
Linkata, бях обяснявала веднъж на лични за тигана. Ето го обяснението, дано ти е полезно:

Здравей,

аз съм с ето такъв на Lodge: http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00006JSUA/ref=oh_details_o01_s00_i00
Купуван е от Амазон. Не знам дали някой в момента ги внася в България, преди Гама Елит бяха вносители, но после спряха.

Имай предвид, че си има някои тънкости тиганът. Първо - тежи доста (както всички чугунени тигани) - моят е около 2.5 кг. Прецени, дали ще ти е удобно това. На мен лично не ми е проблем, но знам, че на доста хора и особено жени, им идва в повечко Simple Smile

Второ - не може да се мие в миялна, не може да се накисва за дълго с вода, не може да не се подсушава след миене. В противен случай ръждясва. След подсушаване се маже с тънък слой мазнина. По принцип не се мие с веро, но ако се прави, по-бързо се премахва патината и трябва по-често да се запечатва. Запечатването представлява намазване с мазнина и печене във фурната. Когато е добре запечатан, не залепва. В моя често правя палачинки и стават супер Simple Smile

Не можеш да оставяш храна в него. По принцип казват, че не може да се готвят кисели неща, като например домати, но това не е вярно, ако съдът е добре запечатан.

Изброявам всичко, за да можеш да си прецениш, дали е ок за теб. В интерес на истината преди да си взема тенджерата (първият ми чугунен съд на Lodge), ми се струваше голяма хамалогия, но всъщност се оказа, че много лесно свикнах и скоро след това си взех и тиган, а в момента ги ползвам и двете ежедневно. Храната става много вкусна, а тъй като няма покритие, няма и какво да се надраска - боравя с метални прибори, понякога режа нещо директно вътре, бъркам вилица и т.н. Целият е метален, съответно дръжката се нагрява и трябва да се ползват ръкохватки дори и на котлон, но пък хубавото е, че може да се ползва безпроблемно и във фурната.

Ако те притеснява занимавката със запечатването, може да разгледаш емайлираните чугунени тигани. Най-известните са Le Creuset, но те са и значително по-скъпи. По-евтин вариант са примерно Lava, доколкото съм чела.

Надявам се да съм ти била полезна Simple Smile

# 620
  • Пловдив
Благодаря ви много момичета!Много полезна информация, умувам го още този тиган.
Междувременно откриях този вариант на Sillit http://www.amazon.de/gp/product/B002QF99AY/ref=ox_sc_act_title_3 … id=A3JWKAKR8XB7XF Намален е драстично и има добри отзиви. Междудругото открих, че доставката до Англия е под 4 евро, което също е супер. Какво ще кажете?
ПП Купих го, моля не казвайте нищо лошо Simple Smile Сега се чудя дали да не взема и този на Lodge  Embarassed

Последна редакция: чт, 02 май 2013, 23:26 от Linkata

# 621
Здравейте, в Билла имат нова лоялна програма на домакински съдове BergHOFF. С 50% отстъпка си е направо страхотно  Hug . Та да питам знаещите какво им е мнението за тях, че много ми допада цената и изглеждат доста добре. Дайте мнения да се ориентирам дали да си взема нещо.  Peace

# 622
  • София
имам изцяло керамични тави от подобна промоция в карфур - много съм доволна, stoneware серия, всичко се изпича добре, макар че имаше период да се напасна към тях, защото се държат различно по време на печене и изстиване от алпаката, огнеупосрното стъкло и стандартните фурненски тави

това е PDF каталог на бергхоф, тавичките, за които говоря са на 17 и 19 страница:

http://berghoffcatalog.com/new2011lr.pdf

# 623
Ето новите ми придобивки от Билла.

Много ми харесват. Купих си и един индукционен котлон от същата промоция. Днес на котлона и грил тигана направих Т-бон стек. Стана великолепен.  Crazy Нищо не залепна, изми се много лесно  Rolling Eyes жената така каза. Аз съм по готвенето, а тя по миенето  Embarassed Касеролата утре ще я пробвам и ще докладвам.

# 624
bobson4e, да са ти честити новите придобивки и много вкусотии да готвиш в тях!
Мен отзивите силно ме вълнуват, защото и аз съм хвърлила око на касеролата. Интересува ме дали наистина дръжките се махат, както пише в брошурата. Искам съд, в който мога да готвя на котлона, а после да го прехвърля във фурната без риск да стопя част от него.  Mr. Green

# 625
Windy благодаря.
Сегаааа Rolling Eyes при тиганите дръжката се маха много лесно - просто се развърта (интелигентно е направена) и няма проблем да го печеш като я махнеш Party

при тенджерите обаче дръжките са с болтове на шестограм.  Thinking не че не може да се махната ама голяма играчка ще е  #Crazy Капака със сигурност не става за фурна.

така че не мисля че тенджерите можеш да ги печеш. По скоро ако си купиш голям тиган може да го ползваш за касерола без проблем и да го печеш във фурната ако искаш.  Hug

# 626
]Aз да попитам нещо по темата за SILIT.Купих си оребрен тиган на марката ,но от Австрия.Прибрах се,ползвах го веднъж,измих го,но след второто ползване забелязах шупла на незалепващото покритие.При третото ползване и миене,шуплата   се отлепи и сега се вижда метално покритие отдолу.Мястото е голямо колкото глава на карфица,но все пак...Много съм разочарована и няма как да върна тигана чак до Австрия,но ме притеснява дали не е вреден за ползване сега?
Всичката останала посуда  ми е на WMF и съм повече от доволна.

# 627
Ех, значиии! Така се надявах да са от този тип дръжки, на които се нахлузват едни силиконови накрайници, за да не пари... Явно ще се търси съд с метални или отделящи се дръжки. Tired

# 628
Ех, значиии! Така се надявах да са от този тип дръжки, на които се нахлузват едни силиконови накрайници, за да не пари... Явно ще се търси съд с метални или отделящи се дръжки. Tired
Тази марка преди имаше такива съдове ,каквито търсиш.Аз имах техни тигани са много качествени.В Бг ги продават вече също.

В Айко имаше промоция на WMF за сет от 9 части:
http://aiko-bg.com/index.php?show=p&sgid=139&pid=68689

Последна редакция: пн, 20 май 2013, 21:53 от ДХ3

# 629
A да ми препоръчате танджера под налягане .Имам Фагор от близо 20 години .Но нещо стева напоследък -не вдига налягане и искам да си  взема нова .
Какво ще ми препоръчате ?

Общи условия

Активация на акаунт