С ръка на сърцето мога да кажа,че първата "среща" с кхачапурите на Йоли беше любов от пръв поглед Много ароматни, меки, ужасно вкусни и най-важното- много бързи и лесни за приготвяне.
В оригиналната рецепта Йоли използва повече видове сирена. Обичайно не разполагам с повече от 2-3 вида у дома и затова предимно ги приготвям с бяло саламурено сирене и кашкавал. Но може да добавите каквито имате или предпочитате.
Необходими продукти:
готово тесто
100 гр бяло саламурено сирене
100 гр кашкавал или каквито още сирена предпочитате ( добавяла съм и малко гауда)
маргарин/масло за намазване
Начин на приготвяне:
Настържете сирената, смесете ги добре и с намокрени ръце оформете топчета. Колкото топчета излязат, толкова на брой ще са вашите кхачапури.От тестото накъсайте също малки топчета. Разточете едно топче на малка тънка питка.В средата сложете топче сирене и покрийте с втора питка отгоре.Понякога се налага малко да попритисна краищата, за да залепнат. Ако прецените направете го и вие.
Разточете едновременно двете питки кто се стремите да разнесете сирененото топче добре.Преди печене се намазняват кхачапуритата от двете страни с малко олио и се пекът на тефлонов тиган за палачинки от двете страни.
Докато са топли ги намазвам с малко маргарин за вкус.
Източник- Йоли