Математически турнири - 16

• 118 140
  • 742
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Ето го календарния план за 2012-2013 г. Директен линк от сайта на ОМГ-Пловдив :
http://omg-bg.com/files/KalendarenPlan_2013_4.pdf
Има значителна разлика между двата публикувани календарни плана - най вече в раздел "Под егидата на рИО и/или СМБ"! newsm78

# 526
  • София
Всяка година по едно и също време обсъждаме едни и същи задачи.  Grinning

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=493500.msg16649868#msg16649868

Дано поне тази година да пропуснем задачата с кукувицата.  Mr. Green

Благодаря Дидева! Това със всяка сума на отделен ред и събирането докато изравним сумите е разковничето.

Снощи пробвах и аз точно с номера: ами за два часа съответно 3, 4 и 5 разботи, на което контравъпросът беше: е защо точно за 2 часа? Защо не 3 или 4? Нали казваш, че не трябва да се нагласят нещата!  Mr. Green
Обяснявахме с малки дробни числа, мисля, че го разбра, този чип вече ще ги знае, но не мисля, че ще се сети сам, ако не сме ги гледали преди това.

Кукувицата я помня от миналата година, няма да съм аз  Mr. Green Просто през есента на 2008 голямото ми дете е било на 5 години и темите за математическите турнири не са ми били ни най - малко на дневен ред, извинете за включването Simple Smile

# 527
Аз лично смятам да изчакам, докато календарният план и заповедта на министъра за националните състезания и олимпиадите се появят на повечко места. В материалите, с които до момента разполагам виждам куп съвпадения на датите на важни за децата състезания. Например областните кръгове по математика и информатика са на една дата. Подобно е и положението с пролетните математически състезания и областния по БЕЛ. Изобщо доста от областните кръгове на олимпиадите са събрани на три дати, но пък заповедта на министъра е все още проект.

rally, това, че някои задачи периодично се появяват в темата не го казах с лошо чувство.  Simple Smile
Хубаво е да се видят няколко предложени решения. Така с детето можете да изберете това, което му пасва най-добре. Виж кукувицата е съвсем друг въпрос. Mr. Green

# 528
  • Sofia
Дидева , така е, има доста дублирания. Съвпадат също есенният математически турнир и националният турнир по физика. Да не говорим, че в проекта за националните състезания на МОН пролетните математически състезания са дадени в Бургас, а в тук публикуваният план са в Ямбол.
 СМТ пък е пропуснат изобщо, или поне аз не го видях.
 Дано тези , от които зависят датите за състезанията да обмислят добре нещата!
 Редактирам се за да добавя , че според предварителната наредба на МОН за олимпиадите и националните състезания областния кръг по информатика е плануван за 29.02. Официално тази наредба  не е приета, така че не мога да си обясня как точно се появи този календарен план.  newsm78
 Справка: http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … d_2012-2013-4.pdf

Последна редакция: вт, 09 окт 2012, 18:13 от Ali_sun

# 529
A тази задачка дали сте я обсъждали, че не съм я срещала. От миналата година умувам, и още не съм я измислила как се решава  Embarassed
Кабина на асансьор тежи 200 кг. Двигателят на асансьора може да работи, само ако разликата между тежестта на кабината и на противотежестта е не повече от 300 кг. Ако противотежестта е избрана така, че асансьорът да може да вози товари от 0 до Х кг., определете най-голямата възможна стойност на Х. Възможните отговори са 100, 300, 500, 600 и 800.

Задачата е от турнира "Черноризец Храбър" за 3-4 клас, от миналата година.

# 530
  • у дома

Не си го видяла,защото не е през октомври,както досега,а са ог изместили през ноември
3.   ХІV Софийски математически турнир, 17 ноември 2012.

# 531
  • София

Не си го видяла,защото не е през октомври,както досега,а са ог изместили през ноември
Че той и миналата година беше през ноември. /05.11/. Същата дата иначе каза и Златилов - 17.11.

# 532
  • у дома
За миналата не помня,но през 2010 гбеше края на октомври.

# 533
A тази задачка дали сте я обсъждали, че не съм я срещала. От миналата година умувам, и още не съм я измислила как се решава  Embarassed
Кабина на асансьор тежи 200 кг. Двигателят на асансьора може да работи, само ако разликата между тежестта на кабината и на противотежестта е не повече от 300 кг. Ако противотежестта е избрана така, че асансьорът да може да вози товари от 0 до Х кг., определете най-голямата възможна стойност на Х. Възможните отговори са 100, 300, 500, 600 и 800.

Задачата е от турнира "Черноризец Храбър" за 3-4 клас, от миналата година.
В темата от миналата година, по времето, когато е проведен турнирът открих това:

Цитат
При 0кг полезен товар в асансьора, максималните килограми на противотежестта могат да бъдат 500кг. Килограмите на полезния товар и на кабината не трябва да превишават 800кг, защото по условие, за да може да работи мотора, разликата между тежестта на кабината и противотежестта не трябва да надвишава 300кг. Като знаем, че кабината тежи 200кг, то полезният товар ще е 800-200=600кг.

Ali_sun, и моите източници за датите до момента са проектозаповедта на министъра и пуснатите в темата два варианта на календарния план. Ще чакам публикуването на окончателните варианти и на двата документа с надеждата да бъдат изчистени, колкото се може повече съвпадения.
А СМТ фигурира в плана, пуснат директно в темата, но не го видях в линка от ОМГ - Пловдив.

# 534
Благодаря, Дидева  Hug Явно и миналата година не съм схванала обяснението, затова не съм я отметнала като "разбрана" и "запомнена" и веднага съм я забравила. Довечера ще се обърна към "инженерната мисъл" вкъщи да я обяснява  Laughing

# 535
Здравейте, мами, търся задачите и решенията от състезанията "Димо Малешков" на ОМГ /Пловдив/. Предварително благодаря Simple Smile

# 536
# 537

Ех, значиии- как не го сложиха следващата седмица.
На 17-ти е последния мач от първенството на сина ми . Sad
Не може да не отиде на СМт заради кандидатстването в СМГ. Много тъпо.
Часа поне знае ли се?
Ако е от 9,30 -10,00 имаме шанс да стигнем поне за втората част на мача. Sad

# 538
  • София

Ех, значиии- как не го сложиха следващата седмица.
На 17-ти е последния мач от първенството на сина ми . Sad
Не може да не отиде на СМт заради кандидатстването в СМГ. Много тъпо.
Часа поне знае ли се?
Ако е от 9,30 -10,00 имаме шанс да стигнем поне за втората част на мача. Sad
Имам някакъв спомен, че е от 11.00, но може и да бъркам.

# 539
Здравейте, мами, търся задачите и решенията от състезанията "Димо Малешков" на ОМГ /Пловдив/. Предварително благодаря Simple Smile

Всяка година в книжарницата на ОМГ продават сборник със задачи от този турнир  Peace

Общи условия

Активация на акаунт