За правата на децата ни! - тема 6

• 90 339
  • 746
  •   1
Отговори
# 450
  • Sofia
Здравейте. Имам близнаци на 8 месеца. Момиченцето ми е със 100% ТЕЛК с ЧП. За първи път сега ще подавам документи в социалните. Разбрах, че имаме право на двойни детски, месечна добавка по чл.8д, винетка, еднократна помощ от 100 лв и мога да кандидатствам за помощи за социална интеграция. Та въпросите са ми два. Първият е дали правилно съм разбрала какво ни се полага?
Вторият ми въпрос е, че за помощите за социална интеграция, първо се подава молба за социална оценка, но кой ще ми каже какво трябва да подам като документи? Ние се нуждаем от ежедневна рехабилитация, та примерно трябва ли да подавам документ от доктор, че и е нужно такова лечение? Кой ще ми каже какви документи трябват за тази социална оценка - от социалното ли???
Сьвсем добре си разбрала и действай.Относно молбата за социална оценка като я подадеш на даден от теб тел.ще ти се обадят кога ще ви посетят или вие да идете при тях.Ще проведат едно интервю с вас за сьстоянието на детето и грижите от които се нуждае.След месец ще идеш да си вземеш решението и чак тогава ще подадеш молба за интеграционни добавки.Принципно за всяко заболяване е леко различно.Ние сме с белодробен Телк и носех за интеграцията само бележка от личната че взимаме лекарства по каса и имаме хранителен режим както и копие от акта соц.оценка и Телк-а.Ще питаш и те ще ти кажат сьщо.Цялата процедура е около 2месеца но и там изплащат сьс задна дата.

# 451
Във всеки град е различно. При нас за социалната оценка се подава в отдел Закрила на детето и става за около 2-3 седмици най-много. Никой не ни е посещавал. Интеграционни със задна дата не ни изплатиха, само ТЕЛК-а.

Петя78, питай в социалните къде да подадеш молба за социална оценка. Също питай като е готова автоматично ли отива при социалните, защото при нас беше така. След като е готова социалната оценка ще подадеш в социалните молба, която ще ти дадат там да попълниш. От личният лекар на детето ще ти искат още 2 документа, ще ти кажат какви точно. Ако детето пие лекарства по Здравната каса мисля беше единият, а другият за някаква диета, което ми се видя фиктивно.

За винетката се подава отделно при социалните, трябва да преснимате големият талон на колата и ще подава този родител, на когото на името е автомобила. Там имаше ограничение колата да е до 2000 кубика.

Също може да отидете в общината и със снимка на детето, молба и пак документи на колата ще ви издадат талон за безплатно паркиране в сини зони, което важи за цяла България. Имай само предвид, че това важи само ако детето е в автомобила. Важи и за други автомобили, само трябва да носите талона и предполагам ТЕЛК документа, някъде може да ви го искат.

Приготви си поне 5-6 копия на ТЕЛК-а, защото за всяко нещо поотделно го искат приложено.
Също и личната карта, акт за раждане (копие, а оригинала е за сверка) и документ за банкова сметка, пак поне 2 броя. Ако се сетя друго или имаш въпроси ще допълвам.

Да са ти живи и здрави дечицата!  Hug

# 452
  • в полите на Балкана
При нас се обаждат от закрила когато е готова социалната оценка. Интеграционни със задна дата никога не съм получавала. Също и в къщи не са идвали да правят социална оценка. Първият път беше по телефона, а следващите си знаят и понякога пишат глупости та я преправят. Wink

# 453
  • Русе
Много ви благодаря момичета.  bouquet

# 454
  • Sofia
Важи и за други автомобили, само трябва да носите талона и предполагам ТЕЛК документа, някъде може да ви го искат.

Как да го разбирам това и за други автомобили???Нашият се води на името на свекьр ми и май няма да може да се вьзползваме??

# 455
katerinia, може свекърът ти да прехвърли колата на мъжа ти чрез дарение.Ако се страхуват да нямаш дял. Mr. Green

# 456
Важи и за други автомобили, само трябва да носите талона и предполагам ТЕЛК документа, някъде може да ви го искат.

Цитат
Как да го разбирам това и за други автомобили???Нашият се води на името на свекьр ми и май няма да може да се вьзползваме??

Няма проблеми ако колата е на свекъра ти. Няма нужда се прехвърля. Просто той лично трябва да отиде в общината да подаде молба, но да носи снимка на детето, преснимана неговата лична карта, копие на ТЕЛК-а и пресниман голям талон на колата. И всички оригинали на документите за сверка. Снимката на детето се прави в паспортен формат.
Но безплатният паркинг важи, само ако детето е в автомобила.

Също с тази карта ако детето се вози в друга кола просто трябва да носите талона издаден от общината (на който е снимката на детето), мисля че трябва само талона да се постави на видно място, а за всеки случай винаги си носете документа за ТЕЛК във вас, на някои паркинги го изискват да го видят.

Редактирам се сега обаче моят мъж ми каза, че може и ти да отидеш, просто носи документите на колата и попитай, те май не гледат на кого е собственост колата.

# 457
Здравейте,вчера поръчахме обувки на малката в Ямбол.Жената там ми каза ,че имаме право да ни изплатят пътните до там и обратно,за поръчката и за получаването.Даде ми и съответните бележки с които каза да отида в социалните да си подам молба.Това аз не го знаех и съответно не сме запазили нито касови бележки за гориво нито нищо....Въпроса ми е някой сблъсквал ли се е с това ?каква е процедурата,как да докажа колко гориво сме изхарчили,то със задна дата няма как да взема нито фактура нито нищо,как определят разхода,нямам и билет от автобус...нищо нямам  Sad май ще се размина с получаването на това обезщетение ...

# 458
  • в полите на Балкана
Педи 5-6г  ортопед ми издаде такъв документ правихме шини в София   и социалните ми платиха пътните по цена на автобусен билет. Нямах фактура от бензиностанция. Не съм знаела, че трябва да взема. Отиди и питай в социалните, може пък да стане.

# 459
За медицински обувки ли става дума?

# 460
За медицински обувки ли става дума?
Да за ортопедични обувки.
Педи 5-6г  ортопед ми издаде такъв документ правихме шини в София   и социалните ми платиха пътните по цена на автобусен билет. Нямах фактура от бензиностанция. Не съм знаела, че трябва да взема. Отиди и питай в социалните, може пък да стане.
  Със сигурност ще отида да ги питам,само исках да знам какво да очаквам ,да съм подготвена Simple Smile

# 461
  • Sofia
Много благодаря за разяснението относно талона за Синя зона на двете момичета  bowuu

# 462
Здравейте,вчера поръчахме обувки на малката в Ямбол.Жената там ми каза ,че имаме право да ни изплатят пътните до там и обратно,за поръчката и за получаването.Даде ми и съответните бележки с които каза да отида в социалните да си подам молба.Това аз не го знаех и съответно не сме запазили нито касови бележки за гориво нито нищо....Въпроса ми е някой сблъсквал ли се е с това ?каква е процедурата,как да докажа колко гориво сме изхарчили,то със задна дата няма как да взема нито фактура нито нищо,как определят разхода,нямам и билет от автобус...нищо нямам  Sad май ще се размина с получаването на това обезщетение ...

ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания
Приет с ПМС № 343 от 17.12.2004 г., обн., ДВ, бр. 115 от 30.12.2004 г., в сила от 1.01.2005 г., изм. и доп., бр. 31 от 8.04.2005 г., в сила от 8.04.2005 г.; изм. с Решение № 7081 от 19.07.2005 г. на ВАС на РБ - бр. 63 от 2.08.2005 г.; изм., бр. 78 от 30.09.2005 г., в сила от 1.10.2005 г., изм. и доп., бр. 54 от 4.07.2006 г.; изм. с Решение № 7623 от 10.07.2006 г. на ВАС на РБ - бр. 58 от 18.07.2006 г., в сила от 18.07.2006 г.; изм. и доп., бр. 1 от 5.01.2007 г., в сила от 5.01.2007 г., бр. 64 от 7.08.2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм., бр. 84 от 19.10.2007 г., в сила от 19.10.2007 г., бр. 85 от 23.10.2007 г., изм. и доп., бр. 14 от 12.02.2008 г.
Сборник закони - АПИС, кн. 1/2005, стр. 438

Чл. 45. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Лицата по чл. 39, нуждаещи се от помощни средства, приспособления, съоръжения и/или медицински изделия, имат право на допълнителна парична помощ за пътни разходи в страната, когато тези помощни средства, приспособления, съоръжения и/или медицински изделия не могат да бъдат изработени, закупени или ремонтирани по постоянен адрес и тяхното присъствие е необходимо.
(2) За получаване на допълнителната парична помощ по ал. 1 лицето представя в дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес:
1. билет за използваното превозно средство - влак втора класа или автобус;
2. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) документ от лицето, което изработва, предоставя или извършва ремонт на помощните средства, приспособления, съоръжения и/или медицински изделия, потвърждаващ, че лицето се е явило за вземане на мярка, проба или за получаване на готовото помощно средство, приспособление, съоръжение и/или медицинско изделие.
(3) Допълнителна парична помощ по ал. 1 получават и придружителите на децата до 18 години.

Успех!

# 463
pogar,мерси ,утре ще ходя да видим какво ще стане ,нямам билети ,явно ще се разминем,но поне за другия път ще знам

# 464
  • Добрич
Момичета, на 29 януари ни беше преосвидетелстването, знам, че се чака 14 дена, утре е точно 14-я ден като броя от 29-то число, дали ще ме върнат утре социалните  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт