ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 340
  • 744
  •   1
Отговори
# 375
  • ENGLAND
Барба, градината ти ще стане разкошна, добре о измислихте.
Клематиса и на мен ми харесва, чудя се къде да го бодна в мойта градинка. Но преди да почна да засаждам каквото и да е трябваше хубаво да прочета съветите на Любознателна за градината. Тази година съм решила малко повече да се поразровя и прочета кое как расте и се сади, а не да садя каквото ми хареса и кадето ми дойде.
И аз да питам кога се сади клематиса и подобните на него? При нас са пуснали най-различни с един куп описания, аз все купувам и напрая почти нищо не става. То сега с тоя сняг  и за засаждане на каквото и да е ще е трудно, ама аз да почна да си правя плановете.
И за розите да питам, най-вече пълзящата. Есента я поорязах доста, но пооставих и за пролетта за рязане, пише че така дава повече цвят. Но пусна вече листа, пък аз още не съм я доподкастрила, че е много студено. Да я режа ли макар и с листенца или да си я оставя така?

# 376
Момичета, Hug
Изчетох ви в съседната тема, сега и в тази ви почвам : )) Имам едно спешно въпросче. По-нататък и други Blush
Имам две саксии с восъчета, но сега зимата май поизмръзнаха. Листата, обикновено лъскави и твърди, сега са меки и покафенели. Реве ми се направо... Ако ги отрежа почти до корен дали ще поникнат други? Не мога да си позволя да ги изгубя... Уморих вече на баба трилистника, хем 4-5 бяха в саксията. А восъчето откакто е при мен, една година, не е цъфтяло, преди не беше така - цъфтеше си, миришеше хубаво, пчелички имаше край него...
Ако имаше "цветен" лекар, вече да съм ги занесла на преглед. Ще съм благодарна на всякакви съвети и идеи  bouquet

# 377
  • густо майна Филибето
Аууу, как живнала темичката, не успявам да ви изчета Simple Smile

Амели, голям палавник това куче Simple Smile В темата за стайните (и не само) цветя пише една съфорумка (мисля, че е автор на темата), която има разкошна градина и куче. Може да я питаш за съвети Simple Smile

Лече-Буболече, за да поникнат семенцата на петунията, им трябва светлина. Те са от тези, които не се заравят. Насей ги в някакъв съд, в който предварително си поляла почвата. После ги наръси отгоре и само леко ги притисни, да "залепнат" за пръстта. Отгоре завий с някакъв найлон, торбичка, но светъл или прозрачен. И не позволявай да пресъхне, можеш да ги пръскаш с пулверизатор. Като покълнат и направят листенца, махаш торбата и още повече внимаваш да не пресъхнат. Намери им най-светлото място. Като поотраснат, много внимателно ще ги пикираш, което ще рече да ги разсадиш поотделно в по-големи съдове. Можеш да избегнеш тази процедура, ако преди това са насети нарядко. А ако условията са подходящи, направо в градината, като не забравяш да поливаш внимателно, докато пуснат дълбоки коренчета.(май не разбрах къде ще ги садиш окончателно)

Elinka9208 , калдаръмчетата можеш като петуниите, а ако са ти много семенцата, направо в градината, все нещо ще поникне Simple Smile Но още е рано, те поникват на топло. Ако ги искаш по-ранни, трябва в къщи да направиш разсад и като се стопли(края на април) да ги изнесеш.
Теменужки аз съм сяла направо в градината, но септември. Така покълват, поотрасват и изкарват зимата без проблем. Пролетта цъфтят. Иначе ако ги насееш пролетта, евентуално есента може да цъфнат. По принцип се сеят есента, за да цъфтят пролетта. Или разчиташ на разсад. Те се самонасяват, но хибридните форми дават различно поколение. Например едни мои оранжеви на другата година цъфнаха лилави Simple Smile И с петуниите е така. хибридните форми се разпадат.

Barbabeau, аз ги виждам снимките, ако някой още не ги вижда, да търся проблема newsm78  Всъщност има само две схеми, другите снимки са от интернет.

merichka, възможно е да си го преполяла. Лечението е спешно да го пресадиш, като премахнеш изгнилите корени и не го поливаш толкова.

# 378
  • густо майна Филибето
Барба, градината ти ще стане разкошна, добре о измислихте.
Клематиса и на мен ми харесва, чудя се къде да го бодна в мойта градинка. Но преди да почна да засаждам каквото и да е трябваше хубаво да прочета съветите на Любознателна за градината. Тази година съм решила малко повече да се поразровя и прочета кое как расте и се сади, а не да садя каквото ми хареса и кадето ми дойде.
И аз да питам кога се сади клематиса и подобните на него? При нас са пуснали най-различни с един куп описания, аз все купувам и напрая почти нищо не става. То сега с тоя сняг  и за засаждане на каквото и да е ще е трудно, ама аз да почна да си правя плановете.
И за розите да питам, най-вече пълзящата. Есента я поорязах доста, но пооставих и за пролетта за рязане, пише че така дава повече цвят. Но пусна вече листа, пък аз още не съм я доподкастрила, че е много студено. Да я режа ли макар и с листенца или да си я оставя така?

Извинявай, пропуснах те.
Те моите съвети са по-общи, ти си питай тука Simple Smile Аз не зная всичко и също се уча и вслушвам в съвети, тук има какво да науча.
Клематиса в саксия се сади по всяко време, но разбира се, разлистен и цъфнал не е добре да се сади като е много студено. Не зная какъв съвет да ти дам, защото тук климата е друг. Ако не замръзва нощем и няма такива изгледи в дългосрочен план(трябва над нулата да са температурите), можеш да го насадиш.
Не режи розата повече. Катерещите рози са два вида - едните цъфтят еднократно и се режат след цъфтежа. После пускат стебла , на които ще цъфтят следващата година. Ако ги орежеш, ще имаш по-малко цвят. Можеш да ги режеш есента, ако ти се стори много гъст храста.
Другите се режат пролетта, защото цъфтят два пъти и повече. Тях ги режеш така, че да ти хареса Simple Smile Малко е усет, опит....Зависи и от конкретната роза, защото се развиват по различен начин. С наблюдение няколко години ще  можеш точно да преценяш.
Млада роза се реже само ако ти пречи.
За повече цъфтеж стеблата се хоризонтират, защото цъфтежния хормон бягал към върховете, а така я излъгваш и той е във всяка пъпка. така от хоризонталното стебло избиват клонки нагоре от всяка пъпка и цъфтят.
И да не забравиш да я наториш Simple Smile
Какви са ти розите? Дейвид Остин има разкошни! Не зная България страната на розите ли е, но Англия определено е!

# 379
  • ENGLAND
Лубознателна, благодаря. За розата не знам каква е, това е първата роза дето купих и не съм запазила кутията. Купена е преди 6-7 години, беше в началото в саксия, 2009 година я сложих на постояното и място + още една малка катереща се и до нея една нормална. Вече няколо години пробвам с рязане, вързване на рамката, миналата есен следвах съветите ти за хоризонтиране, мисля тази година ще е по-добре.
 Ние от утре сме във ваканция и мислех да оправям градината, ама още е студено и е пълно със сняг.

# 380
Тук има клипчета за рози, рязане, хорзонтиране, изобщо...в някои така смело режат розите...аз не мога да се престраша.  Confused

http://www.youtube.com/watch?v=1o-o_FHPoEU&feature=relmfu

# 381
Любознателна, май точно снимките от интернет не ми се отварят, понеже браузерът ги блокира. Но сега използвам един компютър, който не е моят, и не знам какви настройки има файеруолът. Странното обаче е, че и от телефона не ги виждам, а по принцип с него нямам проблеми. Thinking Всъщност снимките, които не ми се появяват са номер 3, 4 и 6, ако тази информация ти е полезна.

Относно листата на клематисите искам да попитам нещо... По принцип страшно се захласвам по клматисите, много красиво цъфтят, но никак не ги познавам. Дори н знаех, че се делят на групи. Обаче! Забелязала съм, че листата им са много различни и има един вид, които никак, ама никак не ми харесват! Едни такива големи, заострени, нависнали и сивкави. Много... "умряло" ми изглеждат. Confused Аз обичам едно растение да ми е свежо. Ето например този клематис има съвсем различни листа - форма, цвят, плътност.
Имаш ли представа от коя група или вид са тези сивкавите листа, за да знам да ги избягвам?

# 382
  • До морето :)
Любознателна, благодаря за изчерпателния отговор.  Много ми помогна. bouquet
На тази снимка в ляво се вижда как подреждаме саксиите по парапета на стълбите. Искам тази година сама да си ги посея петуниите.

# 383
Лече-Буболече, какви са тези структури, които са като обърнат чадър, стана ми интересно Simple Smile

# 384
  • До морето :)
Barbabeau - за асмата.  Simple Smile

# 385
Аз задължително си сея петунии, защото купешките са така форсирани, че август вече сдават багажа, докато моите до сланите цъфтят.
Сея в сандъчета и във висящи саксии, ако се получи в някой край по-гъсто излишното го разсаждам някъде и така.

Лобелия също, много е подходяща за висящи саксии.
https://www.google.bg/search?q=%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0 … 85052%3B450%3B441

ПП. Флоксът има ли повторен цъфтеж, че при мен цъфти само пролет? newsm78

Последна редакция: чт, 28 мар 2013, 19:04 от нова

# 386
Аз задължително си сея петунии, защото купешките са така форсирани, че август вече сдават багажа, докато моите до сланите цъфтят.
Сея в сандъчета и във висящи саксии, ако се получи в някой край по-гъсто излишното го разсаждам някъде и така.

Лобелия също, много е подходяща за висящи саксии.
https://www.google.bg/search?q=%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0 … 85052%3B450%3B441

ПП. Флоксът има ли повторен цъфтеж, че при мен цъфти само пролет? newsm78
Нашите флокси цъфтят края на пролетта - лятото, и са доста издържливи, но няма повторен цъфтеж.

# 387
  • густо майна Филибето
Barbabeau, използвах някои материали от тук: http://www.lozinka2002.narod.ru/OBREZKA/obrezka.htm

Третата и аз не я виждам, според мен е просто снимка.

Аз не съм много веща по отношение на клематисите, този, който показваш дори не съм го виждала. Гугъл казва, че e Clematis armandii . Групите са според цъфтежа, не според листата, но първа група са като дивите и листата им се по-различни. На тази снимка се вижда приблизително как са като три листенца:

За розите има страшно много информация и споделени впечатления в подфорум Рози и клематиси във форум Хоби кафе ,не мога да пусна линк, защото тук се отчита като спам, но Гугъл много помага Wink

# 388
Здравейте

Имам един въпрос... много се чудех дали да го задавам , ама явно сама не мога да се справя с мисленето... как беше?"две глави мислят повече от една" Mr. Green
Миналата година изравнихме участък с диаметър 5,60м при нивелация горен долен край 70см
там беше басейнът. Но!
Тази година понеже купихме и съседният парцел, мястото на басейна ще бъде сменено. Но този кръг остава в средата на двора и изобщо нямам идея как да го вкарам в приложение Може би по дъгата - горе - трябва да се укрепи да няма свличане. Не искам да отливам бетони ...
или зелено укрепване... Хубаво е да го покажа...ама не съм снимала... В края на дъгата слиза до нула, а в най високата си част е 70см  не знам със скицата как съм се справила... снимка бг ги прави много малки и не се и вижда както трябва Embarassed
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 29 мар 2013, 10:25 от JuliS

# 389
Джули, определено трябва участъка да се укрепи, ако искате да го запазите.
Най-лек вариант е да заоблита ръбовете и да посадите плътно трева навсякъде, така че да го държи с корените си. Може да си помогнете и с телена мрежа, която после ще се скрие под тревата.

Друг вариант е да му оплетете плет или да изградите стеничка от камъни чрез сух градеж (без цимент), но за това последното трябва да се знае как се прави. "Купешкият" вариант е да сложите от специалните тухлички за задържане на терна.

Общи условия

Активация на акаунт