ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 334
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
Ще дадете ли някакви съвети относно подрязването на трендафил?  Flutter

# 466
  • густо майна Филибето
ей тук съм писала http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=683685.msg24760642#msg24760642

# 467
Здравейте! Наскоро купихме имота до нас и започваме малко по малко да го облагородяваме. Първо изчистихме мястото в долния край, където ще е детската площадка, навес с маса и пейки, барбекю.
Иска ми се покрай оградата да сложа нещо, което да поприкрива гледката към нас. И ви моля за идеи и съвети. Мислех си за дива лоза, ама зимата пък ще стои голо, като й опадат листата и само едни голи клони ще се виждат по цялата ограда, което вероятно няма да е красиво. Видях на предната страничка предложението на St.Dobri за люляк, както и градината на Ивенце, чиято зелена, жива ограда много ми хареса. Но като цена колко ли ще ми излезе, че тя оградата е 15тина метра. Или варианта е да търся по-малки растения, които да си пораснат с времето?

ани69, прекрасни градина и детски кът!

# 468
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
лоницерата (орлов нокът) расте бързо, хваща се лесно от пръчки, има някакви листа и през зимата.

лигуструм от пръчки също може  Hug

# 469
  • густо майна Филибето
Вечнозелена ограда става от бръшлян, иглолистни, от чашкодрян, махония и лавровишня. Смятай грубо всичко през 80см за бройката. Цената зависи от големината на растението и откъде го купуваш.

# 470
аз имах същия проблем с телена ограда. Сложихме туи по самата ограда/от тези евтините по 5 лв бройката, които ги продават по пътищата. Сложихме ги на 50 см от оградата. Засяхме и люляк и всяка пролет слагах  и декоративен боб .Ставаше много красиво. Лошото е че люляка расте бавно , но в началото на април вече е разлистен, после до средата на май цъфти и после идва ред на боба и така до края на октомври има цветна ограда.

# 471
  • густо майна Филибето
Какъв е този декоративен боб, имаш ли снимки?
Аз съм имала и грамофончета по оградата, но се разрастват чак към юли и следващата година почва едно чистенеее....
От листопадните многогодишни става също и акебия (шоколадова лоза)

# 472
Може ли да ми дадете линк или да ми кажете точни думи, по които да търся на какъв климат отговарят различните зони 7, 8 ... и т.н. Нещо не намирам, а би трябвало да е лесно. Embarassed

# 473
  • DE
Здравейте!
Аз наминавам с въпрос...
Вчера си купух ей това, но няма никакво описание.
Само че плодовете са ядливи (пъпешова-круша)  и се отглежда в голяма саксия.
Ако на някой от вас е познато или го има в градината си -моля за съвет за грижите и как се отглежда

# 474
Ljuboznatelna -аз нямам снимки, но ето виж го тук
http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=7&t=11786

# 475
  • DE
Аз дори не знаех че така се казва "люляков боб" .Кой ги измисля тез имена ooooh!
Ето го и при мен, имам в бяло и червено
1
2

# 476
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте!
Аз наминавам с въпрос...
Вчера си купух ей това, но няма никакво описание.
Само че плодовете са ядливи (пъпешова-круша)  и се отглежда в голяма саксия.
Ако на някой от вас е познато или го има в градината си -моля за съвет за грижите и как се отглежда

заприлича ми на соланум  Blush тук има за информация
http://www.gradinata.bg/index.php?page=article&article_id=52

# 477
  • густо майна Филибето
Може ли да ми дадете линк или да ми кажете точни думи, по които да търся на какъв климат отговарят различните зони 7, 8 ... и т.н. Нещо не намирам, а би трябвало да е лесно. Embarassed

Hardiness zone

В България сме 6-7-8 , Пловдив е 7а , по морето са 7б и 8-ма.
http://www.gardenweb.com/zones/europe/

За който не разбира за какво става въпрос - растенията имат издържливост до определени минусови температури. Ако се колебаете за някое, пишете името му (латинското) и hardiness zone, все някъде ще излезе до коя зона може да вирее.

# 478
Благодаря, не знаех точния термин. Hug
Тази карта ме показва в 6 зона, но сигурно се отнася до по-голяма надморска височина и не се взима предвид микроклимата на езерото. Като гледам темп. граници, излиза, че тук сме твърдо в  8 зона. В някои по изключение студени зими навлизаме в границите на 7 зона.

# 479
И ние сме явно в 8ма Simple Smile

Мерси Любознателна.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт