Коледа 2012- 3 част

  • 59 662
  • 749
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 7 624
wafi, напротив,докарала си го на външен вид,но рецептата от къде е ?не е точно по оригинала Peace /който впрочем е френски  Simple Smile/
в тестото се слагат само сини сливи,орехи,бадеми и кедрови ядки,а отгоре са захаросаните плодове
има си символика във всичко,това е обреден хляб Peace/вътре се слага нещо метално ,може и монета,и едно бобче бакла-и противно на вашите очавания,носи лошия късмет-който го намери ,купува ново боло  Laughing/

# 256
  • Варна
  • Мнения: 239
wafi, щом си от София няма  да съм полезна, ама все пак да кажа,че моите формички са от Варна, от магазин Домашен рай. Короната изглежда много вкусна, на мен захаросаните плодове са ми любими / особено в кексове и козунаци/.

# 257
  • Мнения: 21
Момичета имам едно въпросче, купувах за Хелоуин готова смес за сладки от Лидл, станаха много вкусни за моя изненада и ми се иска да направя сама такива за Коледа. Предполагам като ви чета, че готови смеси не ползвате, но дали някой има идея за рецепта, така че да станат подобни на вкус.
 Благодаря  Hug

mds, не е точно отговор на въпроса ти, но ако решиш отново да ползваш готова смес, сега видях, че са пуснали такава за коледни сладки- http://www.lidl.bg/cps/rde/xchg/SID-1D6FE63D-52FC917F/lidl_bg/hs … l/index_20193.htm  Peace

Чакам и колежка да ми донесе рецепта за лебкухен, който ставал много лесно Simple Smile

Моля те, сподели рецептата, когато я получиш. Обожавам лебкухен, пробвала съм разни вариант, но все не се получават като тези, които съм пробвала в Германия.
И аз ще се радвам да споделиш рецептата   bouquet

Последна редакция: вт, 27 ное 2012, 11:52 от Kayа

# 258
  • Мнения: 1 080
Момичета имам едно въпросче, купувах за Хелоуин готова смес за сладки от Лидл, станаха много вкусни за моя изненада и ми се иска да направя сама такива за Коледа. Предполагам като ви чета, че готови смеси не ползвате, но дали някой има идея за рецепта, така че да станат подобни на вкус.
 Благодаря  Hug

Ако си спомняш как се казват сладките, спокойно можеш да потърсиш рецептата по име  Simple Smile то вероятно има различни видове смеси.

# 259
  • Мнения: 1 894
А аз търся рецепта за Нюрнбернгски лебкухен- намерих в нета, но са все с брашно, а тези които съм купувала там са без. Ще съм благодарна, ако някой може да помогне.

# 260
  • Мнения: 8 390
wafi, щом си от София няма  да съм полезна, ама все пак да кажа,че моите формички са от Варна, от магазин Домашен рай. Короната изглежда много вкусна, на мен захаросаните плодове са ми любими / особено в кексове и козунаци/.

Може ли координати на този магазин, че тези кошерчета много ми харесаха.
Дори щях да питам за рецептата, защото не я намерих на първа страница, търсих и в рецептите на Наталина. В крайна сметка ги открих в една стара коледна тема като "Кошерчета" от Джемма.
Благодаря!  Hug

# 261
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Fortuna права си, в тукашната тема съм пропуснала да ги пусна, така че поправям грешката. Ето моят вариант:

Кошери (скалички)

Тези непечени сладки са едни от любимите тук. За да ги направите ви е необходима или специална формичка(вече се продава и в България) или някаква малка чаша(тип напръстник) със заоблено дъно - за ракия например.  Вариации на рецептата има много, аз ще напиша своята:

За тестото:

240 г ситно смлени или начукани бишкоти (може и бисквити тип Закуска)
220 г пудра захар
135 г масло
3 с.л какао
3 с.л пр. мляко
4 с.л ром (ако искате да избегнете алкохола, сложете ромова или др. есенция и увеличете пр. мляко)
1 ванилия

За крема:

1-ви вариант с алкохол - 30мл яйчен ликьор, пудра захар на вкус и около 50г много меко масло - трябва да се получи течен крем - да капе от лъжичката). Разбивате на крем маслото с пудрата захар и по малко прибавяте ликьора. Ако започне да се пресича затоплете леко на водна баня или в МВ печка. Разбийте на пухкав, по-течен крем.

2-ри вариант с алкохол - 100г масло, 1с.л ром, 1 жълтък, 80 г пудра захар - разбивате на крем.

Първи вариант без алкохол - като крема за тортата Рафаело - масло и подсладено кондензирано мляко + някаква есенция - портокалова, ванилена - каквато имате и ви харесва. Трябва да стане по-рядък крем. Нямам пропорции, но на око.

Втори вариант без алкохол - крем нишесте + малко масло + есенция.

За подложка - малки кръгли бисквити по възможност с диаметъра на формичката или чашата която ползваме.

Приготовление:

Продуктите за тестото се смесват до образуване на компактна топка (ако е нужно прибавете още течност). От нея се късат парчета и се натъпкват добре в намазната с малко масло и поръсена с пудра захар формичка(чашка), става също да натъпквате тестото във формичка, покрита със стреч фолио. С обратната страна на дървена лъжица или нещо друго издълбайте ямка в натъпканата маса и сложете от крема за да се запълни. Запушете с бисквитката и обърнете, така че готовото кошерче(скаличка) да стои.

Добър апетит!

# 262
  • Варна
  • Мнения: 239
Fortuna, магазина е на бул. 8-ми приморски полк, между общината и Червения площад. В страницата им във facebook има адрес и телефон : http://www.facebook.com/pages/%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0% … E/249387248411566.
Последния път кoгато ходих, обаче, бяха свършили. Но ти попитай, предлагат дори да си оставиш телефона и звънят когато заредят стоката, която търсиш.
А иначе рецептата, с различни варианти за крема е тук : http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=249.180 ,
много интересни и оригинално оформени сладки.
 
П.п писали сме едновременно с natalyna

Последна редакция: вт, 27 ное 2012, 12:42 от k a t r i n

# 263
  • Мнения: 206
wafi, щом си от София няма  да съм полезна, ама все пак да кажа,че моите формички са от Варна, от магазин Домашен рай. Короната изглежда много вкусна, на мен захаросаните плодове са ми любими / особено в кексове и козунаци/.

Може ли координати на този магазин, че тези кошерчета много ми харесаха.
Дори щях да питам за рецептата, защото не я намерих на първа страница, търсих и в рецептите на Наталина. В крайна сметка ги открих в една стара коледна тема като "Кошерчета" от Джемма.
Благодаря!  Hug

ето тези са сам с 50 гр. брашно, но пък с 200 гр. ядки Simple Smile Иначе няма откъде да дойде Simple Smile

Ако имаш нужда от превод, насреща съм, кажи ми!

http://www.chefkoch.de/rezepte/1859361301254840/Lebkuchen-Nuernberger-Art.html

# 264
  • Русе
  • Мнения: 410

Момичета от Русе, някъде по магазините да сте срещали от боята на Долче прима, която показаха на снимка на стр. 41 от предната тема? Като си нямаме вече Пикадили, а Фантастико никога сме нямали....Вие от къде си купувате боя в Русе?

тук може да видите снимката
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=687306.600

# 265
  • Мнения: 115
И аз имам същата питанка,  mama1+2. Аз мисля да поровя из Карфура.

# 266
  • Мнения: 240
Ами то май този кекс го има в много държави. Аз лично си преведох рецептата от португалски сайтове. Изчетох няколко и всичките бяха еднакви. Само дето едни слагат червено вино а други шампанско. А до колкото разбрах за бобчето, който го намери ще е най - щастлив през годината. Явно рецептите и вярванията за всяка държава се разминават. В Испания например слагали даже и миниатюрни керамични фигурки в тестото.

Ето и едно видео:

# 267
  • Мнения: 1 894

ето тези са сам с 50 гр. брашно, но пък с 200 гр. ядки Simple Smile Иначе няма откъде да дойде Simple Smile

Ако имаш нужда от превод, насреща съм, кажи ми!

http://www.chefkoch.de/rezepte/1859361301254840/Lebkuchen-Nuernberger-Art.html

Предполагам, че този пост беше за мен и безкрайно ти благодаря. Точно това търся- че поне малко брашно трябва да има ми е ясно, но аз намерих все с по 300гр. и пвече.
  bouquet

# 268
  • София
  • Мнения: 6 596
лелел, 4 дена ме нямаше и сте преполвили новата тема, сега наваксвам.

Гледам по-напред сте обсъждали мармалади - аз не робувам много, стига д ами харесва на вкус, но да кажа, че в има едни италиански, които уж са био и без добавена захар, виждала съм ги в магазините на Линд и май ги има в гоелмите супермаркети, много са хубави.

# 269
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Така, 2 дози линцерови сладки са опечени, но със сигурност ще правя още 2 по-нататък, защото поне половината до края на седмицата ще изчезнат - малкият е болен в къщи и видя, че ги правя... Утре ще правя меденки, но и те ще са за загрявка, а и една колежка иска половин доза от тестото, за да си ги опече сама (непонятно е за мен, защо не си го направи сама - отнема точно 10 мин)...

Общи условия

Активация на акаунт