Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 118
  • 756
  •   1
Отговори
# 240
Да, права си-миналата година МРЗ-290, тази година 310, не съобразих /имам по два месеца и от двете години/.  bouquet
Поизясниха ми се нещата, сега остава да си намеря осигурител.

# 241
Имам следния въпрос.
От 25.05.13 трябва да започне да ми тече 45 дневния болничен. На 23.05 ми го издаде лекаря, но в програмата му изписало, че болничния не може да издаден 2 дни предварително, а на 24ти беше неработен ден и това наложи издаването му на 23ти. След 25ти пък доктора излиза в отпуска и няма да може да ми пусне например на 27ти със дата 25ти. Та сестрата имаше съмнения, че ще ми го върнат, но явно не им се занимаваше и ме изпратиха да си ходя с този болничен.

Въпроса ми е смятате ли, че може да ми върнат болничния от НОИ заради това с датите?

# 242
  • Пловдив
Моргана,не може болничен да се издаде предварително.Каква е дата на издаване на болничния?Трябва да отидеш на 25 ти май да ти го издадат.Ако го няма тогава доктора,на първия ден,в който се връща от отпуска.Ако се връща на 27 ми,отиваш на 27 ми

# 243
Елфи издаден е с дата 23ти, а пише да съм в отпуск от 25ти.
Знаех си, че наистина ще има проблем ще го притеснявам в понеделник.

# 244
  • Пловдив
Моргана,сестрата май има нещо да ти връща,а? Laughing Тя прекрасно знае,че болничен предварително не се издава.В първия работен ден на лекаря отиваш,да ти го коригира

# 245
Хехе Елфи дали е така  Laughing за първи път я виждам таз сестричка ама доктора е много лежерен хич не му се занимава. Много ти благодаря за помоща.  Hug Тя няколко пъти му каза на доктора, че ще има проблем и аз затова реших да питам преди да го пращам насам натам болничния.

# 246
  • София
Здравейте.
Какво обезщетение се получава през втората година от майчинството,ако майката я осигуряват на 4 часов работен ден?

# 247
  • Пловдив
Здравейте.
Какво обезщетение се получава през втората година от майчинството,ако майката я осигуряват на 4 часов работен ден?

втората година е еднаква за всички майки-240 лв

# 248
  • София
Много благодаря за отговора.   bouquet

# 249
Здравейте!Мисля да се върна на работа през втората година от майчинството или по точно,когато малкия стане на 1г и 4м.Ще го гледа свекърва ми.Полага ли ми се някаква помощ и трябва ли да се подават някакви документи(какви)?
Предварително благодаря за отговора!

# 250
  • Пловдив
Здравейте!Мисля да се върна на работа през втората година от майчинството или по точно,когато малкия стане на 1г и 4м.Ще го гледа свекърва ми.Полага ли ми се някаква помощ и трябва ли да се подават някакви документи(какви)?
Предварително благодаря за отговора!

Като работеща майка,която не е прехвърлила майчинството имаш право на 120 лв месечно от НОИ.В момента на връщането ти подаваш прил 12 и прил 4 за 120 те лв

# 251
Благодаря!

# 252
Аз искам да попитам защо по време на болничните и сега по време на майчинството вземам едни и същи пари , нали майчинските са 90% при база 24 м , а болничните 80% при база 18 м? и двете са ограничени до нетото ти Нещо не мога да разбера ...

Явно при теб така се получава.Не е правило.Вземи си ПИК код и разгледай на сайта на НОИ осиг доход и как е смятано.Ако имаш конкретни въпроси,пишеш мейл до съответното НОИ
Мерси   bouquet .

# 253
Имам следния въпрос.
От 25.05.13 трябва да започне да ми тече 45 дневния болничен. На 23.05 ми го издаде лекаря, но в програмата му изписало, че болничния не може да издаден 2 дни предварително, а на 24ти беше неработен ден и това наложи издаването му на 23ти. След 25ти пък доктора излиза в отпуска и няма да може да ми пусне например на 27ти със дата 25ти. Та сестрата имаше съмнения, че ще ми го върнат, но явно не им се занимаваше и ме изпратиха да си ходя с този болничен.

Въпроса ми е смятате ли, че може да ми върнат болничния от НОИ заради това с датите?

При мен трябваше да се издаде болничен през времето на отпуск на Док и ми го издаде ЛЛ.

# 254
Ако бъда назначена на работа и изляза почти веднага в болничен поради бременност и болничния е 180дни /колкото е възможно?/ преди 45дневния, от НОИ ще ми изплащат ли някакви суми, при условие, че имам години трудов стаж, но от близо шест месеца преди назначението ще съм безработна.И може би въпроса не е за тук, но 180календарни дни +45дневния ли мога да ползвам или45дни влизат в 180те дни?
Че нещо моята лекарка днес ме хвърли в тъча пак и сега изчислявам ли, изчислявам...

Общи условия

Активация на акаунт