Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се прехвърля майчинството от майката към бащата?
Какви са условията за получаване на майчинство, ако не съм била на трудов договор през последните 3 години?
Какви са условията за получаване на обезщетение за майчинство, ако съм на трудов договор и компанията ми не извършва дейност или временно спира дейността си?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се прехвърля майчинството от майката към бащата?
-
Какви са условията за получаване на майчинство, ако не съм била на трудов договор през последните 3 години?
-
Какви са условията за получаване на обезщетение за майчинство, ако съм на трудов договор и компанията ми не извършва дейност или временно спира дейността си?
Ако компанията не извършва дейност и не внася осигуровки там, можете да бъдете назначени на трудов договор в друга компания. Дните за изплащане на втората година от обезщетението за майчинство зависят от датата, до която работодателят предоставя данни в НОИ. Ако вашата компания временно спре дейността си, може да бъдете съкратени и да се регистрирате в бюрото по труда. Можете да бъдете съкратени въз основа на различни разпоредби на закона, като например член 328, параграф 1, буква б) от Кодекса на труда.
-
Какви са изискванията за получаване на обезщетение за майчинство, ако съм безработен и бременна?
-
Кога и как НОИ изплаща остатъка от неизплатено майчинство поради несъответствия в изчисленията на НОИ и работодателя?