КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 1

  • 62 643
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 2 126
Ето сега и аз да представя моите  изпълнения.Миналата неделя направих козунак по рецепта на макс-мама,но го препекох,нещо усетих че не се справих като цяло много добре.Всичко беше изядено и нямаше забележки от дегустаторите,но не снимах.
Днес,се захванах и направих козунака, който правих за миналия Велкден,с кисело мляко.Изключително сполучлива за мен се оказа.Действах без суетене,без много да му мисля топло ли му е студено ли.Всички продукти извадих от хладилника,само прясното мляко стоплих и разтворих маята в него.Пекох в две тави - единия е цял козунак,другата част от тестото направих на не големи завъртулки с локум.Първият вече го няма,даже някои нетърпеливи ръчички дърпаха там на едно място още преди да снимам
Ето ги:
Рецептата

# 196
  • Мнения: 21
Джемма, честит рожденик! Нека ти е жив и здрав и голям късметлия!  Hug

Много ме зариби с тази термоигла! Има да я търся сега  Grinning

# 197
  • София
  • Мнения: 12 193
Много ме зариби с тази термоигла! Има да я търся сега  Grinning
Има в Техномаркет.  Днес ми я купиха около 22 лв. Има и по 37 лв. По всяка вероятност, ще отида този път сама и ще купя от по-скъпите.

# 198
  • Sofia
  • Мнения: 22 485
Ето и моята днешна продукция, извинете за нощните снимки, но едва сега стигнах да снимам... и по инерция и хлебчето без месене накрая.  Wink   Снимките са линкове към по-големи.

     

# 199
  • София
  • Мнения: 12 193
Morena, точно като за реклама са. Чудесни!! На ръка ли ги меси или в машина..и мога ли да питам, защо не им слагате отгоре белени бадеми или още не е дошло подходящото време /Великден/...аз винаги им слагам. След като ги намажа с белтък , бадеми, и после захар.

# 200
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Е, бадемите са въпрос на вкус все пак, не е задължително всеки да слага. Аз например слагам за по-красиво на Великден само, но не ги ям, не ми харесват в козунака, нито пък орехите- веднъж правих орехова плънка и не повторих.

# 201
  • София
  • Мнения: 12 193
Може, въпрос на вкус. Аз само ви следя най-добронамерено и взимам още идеи.  Hug Никога не са ми излишни.

# 202
  • Sofia
  • Мнения: 22 485
Марче, благодаря!  Simple Smile
Забравих да ти отговоря за месенето, та се редактирам... на машината бяха този път.
Точно и у нас не ги харесваме ядките в козунака, та дори и за красота не съм ги слагала.

Последна редакция: нд, 03 мар 2013, 09:12 от Morena

# 203
  • USA
  • Мнения: 5
Хайде и аз тук,дано открия рецептат за козунак с варен картоф!?!
Това беше най-сполучливия ми опит!

# 204
  • Мнения: 0
Ето и моята днешна продукция, извинете за нощните снимки, но едва сега стигнах да снимам... и по инерция и хлебчето без месене накрая.  Wink   Снимките са линкове към по-големи.

     

страхотни са козунаците, по коя рецепта са правени.......аз не мога да се реша тази година, а желанието ми е голямо.миналата година правих веднъж, но стана малко сбит(сигурно брашното му беше в повече, но иначе имаше конци и беше вкусен)

# 205
  • Sofia
  • Мнения: 22 485
Деметра, благодаря! По моята си рецепта, ето я тук.   Вчера обаче нямах мас и ги правих с равни количества масло и олио, но маста (както и в други някои печива) си е ключов фактор по мнение на моето семейство. Та както ми е по рецептата мазнината - най-си ги харесваме.  А захарта съм понамалила малко от няколко години - на 250г.

Та ето я и тук рецептата, не че е нещо ново.
Козунак...
Скрит текст:
Козунак

1 кг брашно (винаги имайте резервно количество под ръка!)
25 гр. мая (не суха!)
250-300г захар (въпрос на вкус)
250 гр. масло (най-добре е да смесите 50 гр масло, 100 гр олио и 100 гр мас )
250 гр. мляко
7 яйца (единият жълтък за намазване)
кора от 1 лимон, настръгана (аз слагам и повечко)
1 капсула ванилия
1 суп. лъжица ром или коняк

Приготовление:
Работи се в добре затоплено помещение, като е важно температурата да не спада (гледайте да няма много влизане и излизане от кухнята).
Прясната мая иска не само вода, но и храна!
За да втаса преди замесването, й трябва малко млекце, захар, сол. Дрождите на маята всъщност се активизират на топло, "хранят" се със солта захарта и млякото и се размножават светкавично. Това е горе-долу лаическото обяснение на процеса

Маята се размесва с 1 ч.л. захар и щипка сол, добвая се топло (но не горещо!) прясно мляко (не цялото количество) и малко брашно до получаване на кашичка. Покрива се с кърпа и се оставя да втасва. Като втаса веднъж (горе-долу трябва тройно да увеличи обема си), се разбръква и се оставя да втаса още веднъж.
Брашното се пресява в затоплена тавичка. Млякото се затопля със захарта (без да завира), докато захарта напълно се разтвори в него. Разбиват се яйцата с рома, добавя се и ванилията. Маслото се разтапя в съд (следи се да не се запържва!).

В пресятото брашно се прави кладенче и при постоянно разбъркване се добавят първо разбитите яйца, после млякото, маслото и най-накрая маята. Сместа се меси докато напълно се хомогенизира и поеме брашното. Тестото трябва да е меко, топло, но да не лепне. Повърхността на масата се намазва с малко олио или топено масло и тестото се бие със силни удари в нея, докато цялото стане на мехурчета. Вижда се лесно - има ги и по повърхността, а можете и да отрежете с нож парченце от тестото и ще ги видите в разреза.
Когато излязат мехурчетата, обмазвате тестото с олио или топено масло и го оставяте да втасва в леко затоплена фурна, покрито с кърпа. Когато тройно увеичи обема си, го размесвате отново с малко олио. Разделя се на три равни части, от които с размесване оформяте три дълги по окло 50-60 см рула. Сплитате ги в единия край и ги съединявате добре с притискане. Ако искате, набучкайте ги с предварително измити и подсушени стафиди. Сплитате ги на плитка и поставяте в намазана тава. Оставяте да втаса пак, намазвате с жълтък, поръсвате обилно със захар, ако искате, набучкайте по сплитките и бадеми и печете в предварително загрята умерена фурна.

Тези, които имат вентилатор във фурната, да го използват! Ако видите, че отгоре се е зачервил много, а отвътре не е готов, покрийте го с хартия, но не намалявайте температурата!
Ако използвате вентилатора при печене, трябва да намалите малко температурата.При около 150 градуса за около 50 минути.

След като изстинат напълно, ги завивам с кърпа и ги пъхам в найлонова торбичка. Никога не трябва да се слагат топли в найлонов плик, защото стават тиклави. Ако случайно остане неизяден козунак /малко вероятно, но все пак е възможно/, от него става великолепен сладкиш: в по-дълбока тавичка разтопяваш карамел по дъното, отгоре редиш филийки козунак на пластове - ако е без мармалад, можеш да сложиш допълнително между пластовете и заливаш със смес за крем карамел /прясно мляко, яйца и захар/. Печеш докато се зачерви и яйчената смес се стегне.  

Рецептата ми е компилация от няколко в нета.

Явно ти е било малко повече брашното, да, с опита се научава да се преценява. Хайде реши се, имала си сполучлив опит. Simple Smile

А това са минaлогодишните ми козунаци.


Последна редакция: нд, 03 мар 2013, 10:02 от Morena

# 206
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Хайде и аз тук,дано открия рецептат за козунак с варен картоф!?!
Това беше най-сполучливия ми опит!

Не знам по коя рецепта точно си правила. Всеки, който има познания в областта на хлебопекарството, може да се справи и без точна рецепта. Така че, дерзай.  Печивата с варен картоф са известни много отдавна и са характерни за унгарска, полска и чешка кухня, донякъде и руска и украинска. Имам руски книги от 80-90 те години, където има подобни рецепти. Общо взето 40 % от брашното се заменя с варени картофи. Може и по-малко, но не повече от 50%.Така че, не е нещо сложно. Ето снимах и някои рецепти от книгата ми, в подкрепа на процентното съдържание.

http://mariana-aga.livejournal.com/162562.html





Последна редакция: нд, 03 мар 2013, 11:25 от Джемма

# 207
  • Мнения: 28
Честит празник!

# 208
  • Мнения: 12 356
Вместо запис, простичка идея за оформяне на зайчета:

# 209
  • София
  • Мнения: 2 530
miusli, чудни са ти козунаците, препечени като по мой вкус!

Сиси, много сладки зайковци, ще го запомня!

Общи условия

Активация на акаунт