не съм срещала някаква статистика, какъв е поотделно процентът на хората от спектъра, които страдат от запек и разстройство. Двете неща изглеждат като ези/тура при някои случаи на колит, а при други преобладава едното или другото. При нашето момче преди три години беше само разслабване (3-4 изхождания дневно) и несмилане, може да е имало кандида, според описанието, което намерих наскоро, но не бях се замисляла. Това премина за около година и половина, може да се каже напълно и след това закрепваме резултата.
Далеч съм от мисълта, че кефирът е панацея за колита, но при нас предполагам се нормализира чревната флора. За да стане това, когато има разслабеност се ползва "лагерувал" кефир - най-добре 24 часов престой след приготвянето в хладилник. При нас това е обикновено 12-18 часа. А пресният, току що приготвен, разхлабва. Може би такъв е в рецептата, за която си чувала. А на купешкия, мисля, че не може да се разчита. Виждала съм в Туркменистан такъв в кофички, с бомбирали капачки, което е естествено заради ферментацията. Четох някъде, че и у нас преди доста години е имало начало на производство и са се отказали поради този проблем.