ВМ-НВХ, част 62

• 42 239
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
  • Пловдив
Katarin, разбира се, че прясно приготвената храна винаги е за предпочитане.  Но понякога човек има по-натоварени дни, в които не иска/не може да готви. А на мен лично ми омръзва да ям само сухо, дори печено месо+салата. Аз работя от вкъщи през по-голяма част от времето и все пак нямам нерви постоянно да готвя по 2 пъти на ден, че и закуски да правя. Да не говорим, че аз се храня по този начин, мъжът ми също се включва и ме следва, но като цяло не е на никакъв режим, понякога иска да яде нещо различно и аз с радост му го приготвям. А и двете деца понякога си имат различно мнение, да не говорим за периодите на усилен растеж, в които от 16:00 часа докъм 20:00 часа ядат поне 4 пъти, всеки път нещо различно, разбира се  #Crazy.
Майка ми е почти всеки ден у нас, тя пък е друг случай, понеже не яде месо през лятото, дробчета и риба също...Така че представяш си какво готвене трябва да пада, за да се угоди на всеки.... Crazy По принцип се опитвам да намираме консенсус относно яденето, но все пак всеки си има своите вкусови предпочитания и аз ги уважавам, разбира се, в границите на разумното и без да робувам на никой;-)
За хвърлянето на храната: абсолютно съм против!!!Когато някой е поискал да му сготвя нещо, вложила съм време, любов, продукти и т.н., после ще трябва да го яде. Разбира се, пожеланото се готви по малко, за 1-2 ядения, според желанието на поръчващия. Но да ми се правят номера... Naughty Като не иска да яде веднъж поръчаното, повече не бих изпълнявала желания дълго време. Да знае следващия път какво да иска...
Моята дъщеря има една приятелка, която постоянно муфти майка си за пари. Иска сладолед, майката й даде пари, не й хареса, хвърли го, иска вафла, майката даде пари, не го дояде, хвърли го...Изобщо за хвърлянето на храната сме говорили вкъщи много...Мен лично ме изуми веднъж в училището на дъщеря ми как едно дете взима от безплатните закуски и започва да ги подхвърля, рита...Това е един от малкото пъти, в които детска постъпка ме е разтрепервала до толкова, че съм си позволявала да кажа нещо на детето...Не, че закуските са полезна храна, но зад тях стои трудът на много хора...все пак храната трябва да се уважава и това е...Да не говорим колко гладни деца има по света, които биха дали всичко да хапнат 1 закуска...Така че у нас храна не хвърляме, ако сготвя промишлени количества от нещо, то е защото си знам, че ще си го изям.  Mr. Green
Та това, което предложих, е просто вариант за по-добро планиране и намаляване на стреса от всекидневното готвене. Също и за осигуряване на ежедневна наличност на режимна храна, както и на храна за работа. Понеже точно тези неща понякога допълнително затормозяват в началния етап на придържане към режима...
joya, и според мен това е може би някакво прочистване на организма, дано мине бързо... Hug

# 226
И аз исках да ви питам за пъпките - как влияе ВМ-НБХ на лицето? Омазнява ли се повече лицето при положение, че се приемат повече мазнини?
Аз по принцип съм с проблемна кожа - докато кърмех бях спряла изцяло млечните и лицето ми беше супер чисто. От 3 месеца не кърмя, ям млечни и пак се опъпчих. Сега се притеснявам дали приемането на мазнини няма да увеличи секрецията на себум.  newsm78
Мисля да огранича и млечните - спрях сметаната, но салатата без сирене хич не ми върви.

Това със задържането на течности е от хормоните - аз 10 дни преди цикъл качвам 1-2 кг. само като задържам вода- като ми свърши веднага изчезват и съм супер.

# 227
Кожата ми е много хубава, откакто спрях млечните  Peace

# 228
  • Пловдив
Балонеса, да споделя как е при мен. И моята кожа е склонна към омазняване, особено на лицето и особено при стрес. Също имам пърхот. Когато следвам режима, нито ми се омазнява кожата на лицето, а и пърхотът ми намалява, скалпът вече не ме сърби. Доказано е от режима, понеже вече няколко пъти с увеличаване на въглехидратите виждам негативен ефект, след намаляването им - позитивен, а не съм сменяла шампоана. Така че, не, мазнините не водят до омазняване на кожата, а обратното Mr. Green

# 229
Аз не съм пробвала да спра всички млечни, само съм ги намалила донякъде (защото преди изяждах дори по-големи количества Embarassed) и също от месец и нещо не пия прясно мляко, което до момента дава като ефект, че след хранене почти не ми се подува стомахът и после много бързо спада. И това е на всички хранения, не само на закуската, която иначе беше единственото хранене с прясно мляко. Но може и причината да е друга, т.е. може да е съвпадение.

Не вярвам обаче, че увеличението на мазнините по принцип може да увеличи секрецията на себум. Обаче има доста отзиви на хора, които казват, че конкретно млечните им причиняват пъпки. Но на сайта на Wheat Belly доста хора споделят, че като са спрели зърнените храни, им изчезнали пъпките. Явно е различно.

Balonesa, увеличението на мазнините не трябва да бъде самоцел Peace Използвай толкова мазнини, колкото са необходими за приготвяне на храната. После може да се добави и още, ако е сухо или пък ако не засища добре. Но идеята не е всичко да плува в мазен сос. Все пак и месото, и млечните си имат мазнини. Наистина млечните са лесен начин за увеличаване на мазнините, за засищане, разнообразие, удобство... Но и без тях не е невъзможно човек да се храни по този начин. Тогава просто се разчита на зехтин, авокадо, маслини, масло (обикновено то не се спира заедно с другите млечни), а и на месо, яйца, риба, които все пак също си имат различни количества мазнини. Кокосът и кокосовото масло също са добри варианти при спиране на млечните, а може да се прави и кокосово мляко (от стърготини може, но трябва блендер - аз нямам Embarassed). Ядките също внасят мазнини.

Последна редакция: пн, 12 авг 2013, 17:04 от Cioccolata

# 230
Нещо любопитно: https://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/photo.php?fbid=533559226698448&set=a.439163289471376.103049.439160722804966&type=1&theater

# 231
И аз исках да ви питам за пъпките - как влияе ВМ-НБХ на лицето? Омазнява ли се повече лицето при положение, че се приемат повече мазнини?
Аз по принцип съм с проблемна кожа - докато кърмех бях спряла изцяло млечните и лицето ми беше супер чисто. От 3 месеца не кърмя, ям млечни и пак се опъпчих. Сега се притеснявам дали приемането на мазнини няма да увеличи секрецията на себум.  newsm78
Мисля да огранича и млечните - спрях сметаната, но салатата без сирене хич не ми върви.

Това със задържането на течности е от хормоните - аз 10 дни преди цикъл качвам 1-2 кг. само като задържам вода- като ми свърши веднага изчезват и съм супер.

Точно обратното се получава, поне при мене.  Party  Преди кожата ми беше смесена, с много сухи участъци и мазна Т-зона с лишеи и пъпки + неравен тен и разширени пори. Едвам издържах да излизам навън без грим. Откакто спрях хляба и захарта, кожата ми се изчисти и стана нормална. Направо не мога да повярвам! Дори сенките под очите ми намаляха малко.

Искам да се похваля с новите си кулинарни открития: за десерт печени круши със синьо сирене и боровинки. Идея за салата: ако имате белачка за картофи в разни форми, можете така да нарежете на лентички зеленчуци. Аз така направих с краставици, тиквички, чушки и моркови и станаха превъзходни спагети! Със зехтин и сол направо са ММММ, уникално вкусни. Освен това тези дни пекох капама от свинско и пилешко и смея  да кажа, че това е най-добрия начин за готвене на месо.

Аз също готвя за няколко дни, защото нямам време да се занимавам по 100 пъти на ден с едно и също. Само приготвянето на закуска ми отнема към 30 минути поне, ако не е само кафе с масло. Всички омлети, притопляния и т.н. просто отнемат време. А ако трябва да направя едно сериозно ядене както си му е реда като яхния, гювеч и прочее ми трябва поне 1ч подготовка и рязане на всички зеленчуци, месо, намиране на подходящ съд за кол-вото и т.н. детайли. То само да измия зеленчуците ми отнема около 10 минути.  #2gunfire А да не говорим някой ако иска И каротфи в яденето какво белене се започваааа.  #Cussing out Много мразя да беля картофи! Излишно губене на време за мен.

Относно хвърлянето на храна: никога в нашето семейство! Никога! Храната е нещо ценно и скъпо, давали сме си последната стотинка, за да се храним нормално. Затова и сега например, ако някой ми подари домашна празнична пита как да я изхвърля? Тя е произведение на изкуството. Освен това като готвя за няколко дни си правя сметката нещото да се изяде. А и ми е странно деца като почнат да капризничат за глупости, аз никога не съм капризничела и ядях всичко (то затова и бях пълно дете, защото бях добричка и всичко си изяждах, дори когато изобщо не ми харесваше). Защото като няма нищо за ядене и човек цени всяка троха! В това отношение децата трябва строго да се възпитават да уважават храната и хората, които са я произвели.  #Crazy

Само като се сетя мои приятелки как са капризничели, а мене ме беше срам да го правя, особено пред чужди хора.  Rolling Eyes

# 232
Доста често студеното месо ми харесва повече от току-що изпеченото
Та дали е било в хладилник час или два дни е все тая за вкуса
Какт съм заета от 7 до 19не се виждам да въртя засукани манджи всяка вечер

В неделя една тава гръцка мусака, да ни стигне поне за два пъти на трима възрастни, поне шест пържоли, картофена салата или пюре за мъжете и четири вечери са спасени, като за мен и трябва да оставят количества и за обяд
Много често се случва да вземем 3 кг прясно месо, да направя половината на пържоли на фурна, а другата половина на пържоли в тигана и после разнивариации за салатите и готово
За повече нямам време
Важното е, че храната е домашна и с добри продукти
Който иска разообразие, Макдоналдс е само на километър, а най-близкият супер на 4 км
Затова общо всето всяка събота ни отива едно 90 мин в супера, планирайки и подготвяйки менюто

На мен любима гарнитура са ми настъргани тиквички със сос от кисело мляко и копър
Става бързо и вкусно
Както и пюрета от броколи, карфиол, целина за зимата - от пакет по кг имам поне за три обяда после

# 233
Също ако знам, че през няколко последователни дни няма да имам време да готвя, готвя 2 манджи (например кюфтета със сос, дробчета по селски), слагам в буркани и вакуумирам (обръщам буркана с капачката надолу, докато ястието е още горещо). После отварям, стоплям и ям.
Колко време приблизително е годна храната така затворена в буркан и съхранявана в хладилник?

Шоки, понеже спомена за колита на баба ти и храната и, ВМ-НВХ неподходящ ли е за такъв проблем?

Винаги съм гледала на изискванията на някои познати да се хранят само с прясно приготвена храна, като лигавщини. Обаче скоро оперираха съпруга на моя близка от рак на стомаха, и лекарите и бяха казали, че човека трябва да се храни само със прясно сготвена храна. Та явно има значение.  Thinking

W'A'S'P тиквичките сурови ли са, и пюретата как ги съхраняваш, замразяваш ли ги?

Много полезни идеи. Simple Smile

Последна редакция: пн, 12 авг 2013, 18:58 от Lemy

# 234
Lemy, баба ми не може да хапне почти никакви зеленчуци или плодове, също са й забранили и мазни храни. Варени яйца яде, но не често. Риба, пилешко - да, но винаги с картофи или ориз.

# 235
Никой не отрича, че е най-добре винаги прясна храна, но просто за мен е невъзможно това. Не мисля, че ще й стане нещо чак толкова фатално на сготвената храна ако постои в хладилника ден-два.
Да, най-добре е домашно произведена, прясна храна, ама докато нямам къща с двор и основно занимание отглеждането й, си остава строго пожелателно това. От друга страна съм сигурна, че няма да искам да заколим Гуцко/Прасчо/ххх, за да го изядем, след като съм го отглеждала Simple Smile

# 236
Шоки, и аз съм с колит, откакто започнах да пия пробиотици почти съм забравила какво е това. Пробвали ли сте? Peace

Ули, така е естествено. Както виждаш и аз търся вариант за сготвянето на повече храна наведнъж и съхраняването и после.  Simple Smile

# 237
Ами, миналата година тя опита - с Лактофлор, но май нямаше никакво подобрение. Благодаря ти за идеята, може да й взема нещо по-хубаво от Лактофлора и да пробва.

# 238
  • Пловдив
Lemy, у нас повече от 3 дни почти никога не се задържа  Mr. Green, но съм яла забравена храна и след 5 дни  Embarassed, нищо й нямаше...На мен също.

# 239
Благодаря ти. Аз съм замразявала, но после доста се променя вкуса на храната.

Общи условия

Активация на акаунт