ВМ-НВХ, част 62

• 42 253
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
  • Пловдив
С вакуумирането почти не се променя Wink

# 241
днес ми е 13 ден и все си мислех че след около седмица, чистенето минава.
Дано да е временно  Praynig
Иначе НВД-то много ми помага за контрола на розацеата например, преди лицето ми беше нон стоп с пъпки, въпреки антибиотиците. Сега успиавам да се контролирам с крем главно, и антибиотик на 2-3 години.
Днес четох The Autoimmune Paleo Plan, отнася се за хора с автоимунни заболявания. Оказва се например, че някои зеленчуци като домат, чушка, патладжани, също засилват симптомите. Общо взето има списък с храни които могат да се ядът и кое да се избягва. След месеца ми без млчени, мисля да продължа по този план, абсолютно ВМ НВД си е без млечни, и разбира се ще се въздържа от плодовете и без това вече не ми липсват.
Миналата седмица си правих изследвания на хормоните, така че ще имам база за сравнение, главно дали млечните влияят на Хашимотото.

Embarassed За хвърлянето на храна - голям грях ми е, но непрекъснато ми се случва. Вече готвя супер малки количества, но има ли нещо въглехидратно, предпочитам да го хвърля, от колкото като преди да го изям. Може би ако бях от тези хора, които хапват една хапка и спират, ок, но аз хапна ли хапка въглехидрат после ще се натъпча като за последно, три дена до седмица ще се боря да се върна към режима и ще съм супер депресирана Sad
. А моите хора от мъжа ми до децата са злояди, така че и със заплахи не мога да ги накарам да ядът, ако не искат. Единствено вече не им угаждам, тоест им угаждам много рядко, и всеки път се заричам че е за последно.  Naughty

# 242
  • Бургас

Миналата седмица си правих изследвания на хормоните, така че ще имам база за сравнение, главно дали млечните влияят на Хашимотото.

Сподели после, моля те, какво е станало, аз също съм с Хашимото. Глутенът се отразява зле на автоимунните заболявания - него се опитвам изцяло да го спра. Почти едновременно обаче да спра и млечните едва ли ще мога... може би малко по-натам.

Аз обичам много чушки и патладжан ... за пръв път чувам, че и те пречат... то какво остана, което да мога да ям - месо, яйца и няколко зеленчука ли  Mr. Green ooooh!

# 243
ами проблема е че и яйцата влизат в тази група Sad
Има доста неща които остават, но още съм в процес на проучване, при резултат ще пиша задължитено. Мен лично спирането на глутена не ми повлия на Хашимото, но аз пия и Хормон, така че не знам как бих разбрала, трябва да има драстична промяна за да има мърдане със хормон, поне така си мисля. А тук не мога достатъчно често да си правя кръвни изследвания за да си позволя да спра лекарствата и дасе тествам да речем всяка седмица.

# 244
Относно автоимунни заболявания, в американските блогове поне доста хвалят GAPS (gut and psychology syndrom) диета. Ето и книжката: http://www.amazon.com/Gut-Psychology-Syndrome-Depression-Schizop … amp;keywords=gaps
Наскоро си я поръчах, като стигна до нея и я изчета, ще мога да споделя повече. Нямам някакъв проблем, който да боря, но съм чела, че при алергии на деца и т.н. помагала страшно много, и тъй като тепърва ни предстои захранване на бебо, реших да видя, дали няма да ми помогне да си спестя някои грешки, пък и отдавна ми беше любопитна Simple Smile

# 245
Привет-мривет
Защо изпичате отново чугунение тигани?  newsm78
На моя не пишеше такива работи, а само да не го мия с препарат
Обикновено само го забърсвам и изплаквам след палачинки и подобни
Но ако съм готвила нещо, си го мия, изсушавам веднага и омазнявам с кокосово масло
...........

Аз се изцепих неподготвена  Embarassed! Но ada_smiles ми обесни контиките   bouquet. Аз не съм разбрала, че мокър не се оставя и той съответно ми ръждяса. И реших че трябва да го пека всеки път Embarassed като го измия. Но сега разбрах. ada_smiles благодаря ти още веднъж  Heart Eyes  bouquet.

# 246
  • В Балкана
Добро утро!   bouquet

По повод бульоните от кокали, Инес има от днес статия - "Най-добрият начин да запазите ставите си здрави! Ето го!".
Не съм чела, запазила съм я за по-късно.  Laughing

И имам да чета 7-8-10 страници от темата.  Laughing

# 247
Малеее, имало нова тема - 17 страници!!! ooooh!
Имам доста да дочитам.
Аз съм на село от близо месец. Прибрах се веднъж, качих се на кантара и показа + 2 кг от свалените 8 кг.
На следващия ден след хранене се претеглих и бях - 1 кг. Чудя се, дали от жегите задържам вода, или?!
На село ям предимно зеленчуци, сирене, бял хляб  ooooh! и малко плодове и се оказа явно, че качвам от тях и съм подута дори. Толкова ми е горещо, че не ми е до месо.
Трябва да се стягам пак, че да не става по-лошо.
Аз без бял хляб ( заменен с хляб от лимец) се чувствах страхотно повече от месец. Имам чувството, че повлия като цяло на целия ми организъм, не конкретно на дадено заболяване. За съжаление на село започнах да хапвам и разни изкушения от бял хляб и сега ми е много гузно, че изобщо го позволих да се случи. Обърках целия режим и резултатът не закъсня. Не за килограмите толкова, а затова как се чувствам.
Ще ви изчета да видя какво сте писали назад и ще се включа пак.

Искам да попитам за калция какво ви е мнението. Не съм изследвала калций, но доста ме наболяват малките стави тези дни, а чувам, че лятото принципно не било добре да се пие калций.
Витамин Д пия само по 2 капки, макар да съм на слънце. Витамин В комплекс също пия.
Имам около 10 таблетки калций с магнезий и цинк и се чудя дали да ги почна и изобщо има ли смисъл.
Млечните съм ги спряла, за 1 месец откакто съм на село ям само домашно козе сирене - това е. Въпреки това се подувам, явно от другата храна. С месо, масло и хляб от лимец нещата стояха по друг начин.

bouquet

# 248
При мен салатата от домати ме подува newsm78

# 249
joya, виж това хранене - препоръчва се при псориазис, но определено действа и при атопичен дерматит, а предполагам, че и при други кожни:
Цитат
Основните моменти при диетата са:
- да не се ядат големи количества лектини - има ги в бананите, чушките, краставиците, доматите, житните растения. Повече за лектините четете в книгата “Съзнателно хранене” на д-р Гейбриъл Казънс

- да се ядат достатъчно (над 70-80%) свежи сурови зеленчуци и плодове, богати на ензими и целулоза

- готвената храна да не е стара, пържена, приготвена в микровълнова печка, с консерванти, оцветители, подобрители и т.н. Допуска се прясно сготвена храна от органични продукти, включително месо, яйца и птици, но за предпочитане е вегетарианската храна или ако се яде месо, то да е от студеноводни риби, което е богато на есенциални мастни киселини.

- разделно хранене - храните да се приемат в подходящи комбинации, да не се смесват в едно хранене плодове и зеленчуци, протеини и въглехидрати и пр. (вижте съответните книги).

- разтоварващи дни – един ден седмично да се кара само на плодове (около 2 кг), много вода, свежо изцедени сокове от плодове и зеленчуци и билкови чайове с мед. През разтоварващите дни е добре да се направи клизма.

- бавно хранене с много дъвчене (поне 40 пъти на хапка) в спокойна положителна атмосфера, без отвличане, работене, четене, гледане на телевизия и пр.
- недохранване, т.е. има един момент малко преди да се почувствате сити, когато трябва да прекратите храненето. След хранене не бива да допускате да се чувствате натежали, подути и сънливи. По-добре да станете от масата леко гладни. Започвайте храненето с голяма салата, която ще ви запълни стомаха.

- приемайте храносмилателни ензими с всяка по-голяма порция готвена храна.

- не се хранете преди изгрев и след залез слънце.

Забранени храни: захар и бяло брашно (водят до гъбички в червата и оттам повишена пропускливост за токсинни); алкохол (уврежда черния дроб); картофови (съдържат лектини, които са вредни при псориазис) - картофи, домати (особено кетчуп, лютеница, т.е. прерабтени концентрати), патладжани, чушки. Може да се ядат в умерено количество, но ако забележите, че не ви действат добре, спрете ги.
Ето цялата статия: http://health.bg/13895/lechenie-na-psoriazis-prirodnata-alternativa

# 250
Храните nightshades (домати, чушки, патладжани, картофи) пречат най-вече при ставни автоимунни заболявания. Мисля, че при Хашимото не са проблем.

За яйцата - опира до индивидуална чувствителност. Ако подозирате, че може да са ви проблемни, можете да ги спрете за 3-4 седмици и да следите за промени. После ги въвеждате и отново следите за промени (симптоми). Но при повечето хора яйцата също не са проблем. Евентуално може да трябва да се изключат белтъците и да се ядат само жълтъците, но и това мисля, че се налага много рядко.

Първоначално може да се опита т.н. Whole 30 - тогава се изключват млечните, зърнените, растителните мазнини (без зехтин и кокосово масло) и се ядат месо, яйца, зеленчуци, плодове и ядки. Така се кара един месец. После се въвеждат постепенно млечните (за зърнените и растителните мазнини всички препоръчват да се изключат). Ако има реакция към млечните, се ограничават пак. Тук е описано по-подробно: http://whole9life.com/2012/08/the-whole30-program/

А ето тук за палео за автоимунни заболявания: http://autoimmune-paleo.com/ Конкретните указания за храните (автоимунен протокол): http://autoimmune-paleo.com/paleo-autoimmune-protocol-print-out-guides/

Merelenda, калцият не се препоръчва при болки в ставите, дори точно обратното Peace Калцият на таблетки може да се отложи в и около ставите (доколкото знам), така че аз не бих приемала никакъв калций като хранителна добавка. Калций се набавя в предостатъчни количества, ако се консумират млечни. Не са необходими добавки. Писала съм за остеопорозата - проблемът не е недостиг на калций, а това, че калцият не се усвоява добре (поради липса на вит. Д) или че след като се усвои, не отива на правилните места (липса на вит. К2). А и по начало, за всякакви нужди, калцият от млечните е напълно достатъчен, стига да ти е адекватно нивото на вит. Д. Така че е по-добре да работиш върху приема на вит. Д. Него можеш да го увеличиш поне на 4-5 капки и препоръката ми е да го приемаш с храна (не просто във вода), когато консумираш и мазнини. По същия начин препоръчвам вит. К2 да се приема заедно с храна, която съдържа мазнини. Не мисля, че минималното количество зехтин, в което са разтворени някои видове, е достатъчно за усвояването им.

Магнезият е важен (той е необходим и за трансформирането на вит. Д в активна форма, и за да "балансира" калция), но не го приемай заедно с калций, а приемай само магнезий.

Тези болки в малките стави може да са от твоето заболяване (предполагам, че това е причината, може и да са от друго). Но за стави по начало е добре да се пие бульон от кокали или да се приема желатин (аз правя това засега, но мисля да мина към бульона). Също омега-3 би трябвало да помогне, евентуално има и други добавки - куркумин, босвелия. Но калций за стави - не мисля.

Последна редакция: вт, 13 авг 2013, 09:36 от Cioccolata

# 251
Много, много ти благодаря за съветите!  Hug
Знам, че е обсъждано и се извинявам, че пак ще отправя въпрос, но на село нета ми е лош и трудно прелиствам да чета, та под каква форма да набавя К2? Като таблетки продава ли се, или в някакъв комплекс?
Ще послушам за калция и няма да пия. Ще взема само магнезий, а и на стомаха ще ми се отрази добре. Преди често ми предписваха.
За витамин Д ме е страх да увелича дозата, че не съм го изследвала и затова пия 2 капки, но май ще увелича и него. И без това това лято на плаж не ходя. Реших заради Тиреотоксикозата, това лято да се пазя, че иначе прекалявам с плажа и за месец да съм ходила 2-3 пъти след 18 часа за по 1 час. А съм по рождение с 2-3 бани, та нали казват, че ние дето сме с тъмна кожа по-трудно набвяме витамин Д. Май ще го увелича и него.

За Омега 3 - избрах си, ама не мога в момента да си позволя да закупя, но ще го направя скоро. Препоръчва се за преддиабетното ми състояние и за токсикозата, а да не говорим, че макар да съм на морето и да има всеки ден пресен улов, то риба и дарове не вкусвам въобще.
Омегата, която избрах е 200 таблетки за около 40 лв. Не е скъпа, но на мен в момента ми идва скъпо. Обаче ще я взема обезателно.

Благодаря и за съвета за бульона. Накупили сме едни кокали с месо ( все едно съм знаела  Simple Smile ), та ще се възползвам от препоръката и ще консумирам бульон. Желатин също имам, та ще пробвам и двете.

# 252
К2 се продава у нас като Остеокардикс, като К2 на Биовеа и също К2 на Now Foods. Иначе може да се поръчва от Iherb.

За вит. Д може да изчакаш да си дойдеш от село и да го изследваш, няма лошо, щом те притеснява да приемаш повече без изследвания Hug

По начало и нисък вит. Д, и нисък магнезий, и нисък К2 се асоциират с ниска инсулинова чувствителност, така че във всички случаи са препоръчителни при преддиабетни състояния.

# 253
К2 се продава у нас като Остеокардикс, като К2 на Биовеа и също К2 на Now Foods. Иначе може да се поръчва от Iherb.

За вит. Д може да изчакаш да си дойдеш от село и да го изследваш, няма лошо, щом те притеснява да приемаш повече без изследвания Hug

По начало и нисък вит. Д, и нисък магнезий, и нисък К2 се асоциират с ниска инсулинова чувствителност, така че във всички случаи са препоръчителни при преддиабетни състояния.
Много ти благодаря!  Hug

Чета сега темата, която съм пропуснала и угризенията ме нападнаха. Влизам отново в правия път, докато не е станало късно. Laughing

# 254
Приятно четене! Simple Smile

Да споделя един линк за слушане: http://mpegmedia.abc.net.au/rn/podcast/2013/08/hrt_20130812.mp3 Рентгенолог се разболява от диабет първи тип на 41-годишна възраст и отначало се храни според препоръките - с около 250 грама въглехидрати на ден. Но вижда, че този начин на хранене не му върши работа и започва да се интересува за други варианти. Така попада на НВ-ВМХ, променя си храненето и остава много доволен от резултата. Но и също така е имал късмет, че ендокринологът му го е подкрепил, макар и самият той, като лекар, да е имал необходимите познания, за да се справи.

Общи условия

Активация на акаунт