ВМ-НВХ, част 62

• 42 357
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
...
W'A'S'P тиквичките сурови ли са, и пюретата как ги съхраняваш, замразяваш ли ги?

....
Сурови, да
Нищо не замразявам, освен сладолед, вода и зеленчуци за супа (целина, пащърнак, морков) наесен, когато ги пускат почти за без пари, а и за по-лесно после при готвене

Това с неяденето преди залез и след изгрев ме знам откъде са си го извадили
Все пак ако живееш на север и няма нощ лятото и почти няма ден зимата, кога ядем  newsm78
Което ми напомня, че тукашните мюсулмани по време на байрама не чакат летния залез тук, а си избират залез от държава по на юг, че иначе няма ядене никога  Laughing

Тиква е също идеален зеленчук и заместник на картофите в манджи и пюрета
Ккто и сурова с дресинг или вместо паста със сос карбонара напр
Или десерт с кокос и много масло и канела
В БГ обикновено се живее с идеята колко е сладка, но сладка е само печенаа със захар или мед
Иначе е по-скоро  неутрална
Върви и с кокосово мляко и чили в разни азиатски манджи

Изобщо само време и фантазия да има човек и да има желание да пробва
Простото правило е месо, мазнина, зеленчук с макс 5% въгл, сметана или кокосово мляко, подправки
Оттам нанатък комбинациите са безброй

# 256

Това с неяденето преди залез и след изгрев ме знам откъде са си го извадили
Все пак ако живееш на север и няма нощ лятото и почти няма ден зимата, кога ядем  newsm78
Което ми напомня, че тукашните мюсулмани по време на байрама не чакат летния залез тук, а си избират залез от държава по на юг, че иначе няма ядене никога  Laughing

Определено не е много добре да се вечеря в 22 часа и да се легне скоро след това - предполагам...
Според китайската медицина/философия - в различните часове от денонощието организмът е предразположен на различни цикли - пречистване, пиене на вода/течности, хранене. Всеки часови пояс е свързан с различни органи и тогава те работят на оптимални обороти. Например сутрин преди 7 (отделителна система) е период, в който организмът се "освобождава" - подходящо е да се пие повече вода, за да се помогне процеса. От 7 до 9 е подходящо време за хранене - тогава храната се усвоява добре и дава максимум енергия на тялото. От 9 до 11 пък е времето на панкреаса - тогава може да се яде сладко без вреда за организма.
Това по памет  Blush

# 257
  • SA
Понеже скоро пак обсьждахме подаграта и сьвместимо ли е ВМ-НВХ при нея, ето едно интересно проучване, изследващо нивата на пикочната киселина при големи групи от хора, които били разделени на 4 групи: месоядни; вегетарианци, ядящи риба; вегетарианци и вегани.
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0056339
Оказало се, че с най-високо ниво на пикочна киселина е веганската група. При това , това била и групата с най-ниска консумация на алкохол и най-ниськ BMI. Толкова за значението на животинската храна за развитието на подагра.  Peace
За сьжаление вьв всички проучвания, хората определяни като месоядни, обикновено освен месо ядат и много храна, богата на вьглехидрати. Жалко че те не се подбират сред нисковьглехидратно хранещите се! Мисля, че резултатите биха били още по-впечатляващи.
Това за подходящите часове за хранене- има различни схващания по вьпроса. Някои например считат, че е добре да се яде непосредствено преди лягане, защото по време на нощния сьн тялото се регенерира и е удачно по това време да е снабдено с градивни елементи. Храносмилателната система си функционира тогава, когато й се подаде храна, по сьщият начин се секретира и инсулина - когато панкреаса отчете наличие на глюкоза в крьвта. При тях не знам да има установен денонощен ритьм на секреция на хормони/ензими, както при някои ендокринни жлези - както е например сьс секрецията на кортизон, растежен хормон и др. А иначе сьм чела за тези теории за циклите, които описва Фата, то дори теорията за разделното хранене се основава на тях. Ама са си само теории, де. Бьбреците сьщо не спират функцията си по време на сьн, или следобед например. Това пьк за ядене на сладко 2 часа сутрин...  Laughing малко... Човек ако има проблем с тези храни, когато и да ги яде, все ще има вреда.
W'A'S'P', да тиквата е чудесна за гарнитура, а и за десерт.

# 258
Някои например считат, че е добре да се яде непосредствено преди лягане, защото по време на нощния сьн тялото се регенерира и е удачно по това време да е снабдено с градивни елементи.

Това е мнението и на Милко.  Даже на места бях чела, че късната вечеря помагала за хубавия и спокоен сън.

# 259
Най-после изчетох темата. Много неща сте обсъждали, та да се включа и аз с мнение.
За съдовете: никога не съм се интересувала, в какви съдове е здравословно да се готви. Имам няколко керамични тави и май най-често тях ползвам. Предимно готвя на фурна. Изключително рядко правя нещо на котлон. Повечето ястия, които готвя на фурна, мои познати готвят на котлон и дори се учудват на моя начин на приготвяне.

За козметиката: кремове не ползвам от тийн възраст за ужас на някои хора. Лосион за тяло все по-рядко.
В годината 2-3 пъти спирала и балсам за устни и малко перли на бузите. Точка.
Не, не съм кукумявка във физиономията  hahaha

Някой писа за поява на акне и витамин В комплекс ( В6 и В12). От години пия различни комплекси ( Милгама, В комплекс, Невробекс, а сега едни други). Не съм забелязала да има връзка, но може и да греша.

Видях, че сте писали и за децата с малка разлика в годините, че едните били по-умни, другите по-красиви и т.н.  Laughing Лично аз нямам такива наблюдения, НО... сред мои познати, приятели, роднини, ми е направило впечатление, че в семейства с двама братя, две сестри - независимо разликата в годините, първородните са с по-успешна кариера, семейство, социални контакти, изобщо във всяка една сфера по-добре от вторите деца. Пак казвам, това сред мои познати. Simple Smile
Аз съм второ дете. Имам по-голям брат.  Simple Smile

За хвърлянето на храна: с риск да възмутя някои от вас, аз го правя. Хвърлям храна, макар и рядко да се случва, защото успявам да преценя колко ще изядем.
Откакто се помня майка ми готви ден за ден, пазаруваме ден за ден. Сега когато съм семейна правя същото. Правех го и като работех до 20 часа вечерта. Правех го и като работех нощни смени, правя го и сега, когато съм си вкъщи. Трудно е, отнема време, вечеря се късно понякога, има много минуси в това отношение, но така съм свикнала. Естествено, случва се да хапваме някое ястие 2 дена, но това е много рядко.
Най-гнусно ми е като прочета за рецепта - "изчисти хладилник". Извинявам се, ако обиждам някой.  Hug
За вечерята: сега като съм си вкъщи, зимата вечеряхме до 18 и 30. Лятото е много трудно обаче по това време да се хапва, но гледаме най-късно 20 часа да сме на масата, като си лягаме в полунощ. Не го правя от някаква "здравословна" гледна точка, а по-скоро не съм свикнала да ям и веднага да си лягам. Обикновено около 3-4-5 часа са ми нужни като интервал: хранене-лягане.

За водата: аз пия чешмяна. Минерална изключително рядко, ако ми се допие навън.
И тук на село сега пия минерална, защото от чешмяната направо се отлага пясък в чашата.
Някой писа за водата в Добрич. Твърда е, да, ама аз я харесвам. Сега във Варна ми е някак мека, а тя всъщност май не е такава. newsm78

Не знаех, че има тема с рецепти. Отбелязах си я да я прегледам.

Относно млечните продукти и влиянието им при Хашимото и аз ще чакам joya да сподели резултатите, макар да не знам предисторията. Аз я карам само на сирене сега ( около 50-100 г дневно в салата), а преди всеки ден си изпивах по кофичка кисело мляко от дете и консумирах всекидневно прясно мляко, макар и само в кафето. Не мога да кажа липсата на мляко сега дали се е отразила на хормоналните ми резултати, защото съм на лекарства, а там има чести промени в хормоните, макар и на една и съща доза.

И за още нещо исках да пиша, ама вече изключих. Като се сетя ще се включа отново.   bouquet

Последна редакция: вт, 13 авг 2013, 15:12 от Merelenda

# 260
Fata, разбрах те
Това, което се опитах да кажа е, че  не може изгрев/залез да са водещи, точно защото липсват
Този прнцип е приложим от екеватора до умерения пояс, на север и на юг от него само по часовник

Милко държи на вечерята, защото дългото гладуване води до леко повишена кр.захар сутрин, което било признак за протеиново разграждане
При мен също при комбинация на режима с фастене сутрин ми беше около 5, а после цял ден 3-4
Но пък когато съм имала стабилен обяд, после вечерята е съвсем скромна или липсва
Насила не ми се ще да ям заради идеята само

# 261
  • София
Някои например считат, че е добре да се яде непосредствено преди лягане, защото по време на нощния сьн тялото се регенерира и е удачно по това време да е снабдено с градивни елементи.

Това е мнението и на Милко.  Даже на места бях чела, че късната вечеря помагала за хубавия и спокоен сън.

О да! Определено!  Mr. Green
Аз обожавам (без майтап) да се наплюскам и да се бухна в леглото  Embarassed
Това ми е коронен номер и го смятам за много вреден относно кг.
На мен никак не ми влияе добре. Забелязала съм, че ако вечерям сравнително рано, примерно до 6-7 ч., на другия ден корема ми е много по прибран, отколкото ако съм се наяла в късни доби.

А и аз по начало обичам да преяждам, какво животно съм, не знам, но препълненият стомах и тежкото чувство след ядене не са ми неприятни, особено ако имам къде да полегна  Embarassed
Сигурно съм такава, защото майка ми е гъркиня  hahaha

# 262
Шоки, Фата   bouquet
точно това имах предвид, навсякъде се тръби, че проблема е в червата, точно това ме подтикна и за хидроколон-а макар че при мен не видях разлика, поне за 3 процедури.
Не мога да намеря връзката за nightshades храните, освен тези лектини, които идея си нямам какво са, трябва да попрочета за тях. аз лично живота без домати не си го представям. с това съм буквално закърмена, мога да откажа всичко, но не и доматите. И за яйцата много ми стана криво, какво им е пък на тях Sad
Сега тест един месец без млечни, глутена си е ясен, че без него, но сега стриктно, без дори 1 изкушение. Мислех че млякото в кафето ще ми е най-големия проблем, но не оказа се че животът без масло е тежък. е да заредих се с 2 кила кокосово, ама масълцето ми е фаворит. след месец без млечни ще вкарам първо гхи, след това всичко друго. А и ограничих кафето, от 3-4 чаши на ден, на 2 защото без мляко не е много вкусно. Така че още един плюс от отказването на млечните.
А и днес се събудих с още 3 гнойни пъпки, направо ужасно, дано е временно.

Вивиан  Hug Ама така се смях на натъпкването, аз съм същата, нищо че майка не  е гъркиня Simple Smile
Едно време опитах прословутото ядене до 17ч. Влачих в офиса храна за закуска, обяд и вечеря. Прибирам се в къщи, всички сядат да ядът, аз се въртя като муха без глава. Цяла вечер обикалях хладилника, и понеже знам че не бива да ям, само за това мисля. Обикновенно вечерям в 6-7 ей  тоя ден с яденето до 5 се наядох в 12, даже не можах да заспя от зор, иначе в 10:30 вече спя като пън. И до там. Моят проблем явно е психически  Joy
Като се замисля дълбоко, единствените периоди когато не съм мислела за ядене са били когато съм била влюбена  Heart Eyes

# 263

от Инес Субашка тази сутрин
Цитат
Лично аз много обичам да ям хрущяли, краищата на кокалите и други подобни неща. Всеки път, когато видя някой, който яде пържола или бутче и оставя хрущяла и другите подобни, защото „били гнусни”, сърцето ми прескача удар и очите ми се насълзяват. Работата е там, че яденето на хрущяли е добре за вашите собствени хрущяли. Яденето на дреболии е добре за вашите собствени органи. Яденето на кокали ( като имам предвид по-скоро краищата и костния мозък) е добре за вашите собствени кости. Схващате ли мисълта ми?

да измрънкам и аз с качено кило, а това лято ни сладолед, ни шоколад ми се прияжда  Rolling Eyes

Вивиан, искам да си ми приятелче във фейса, направо ще умра от любоптство къде ти е шкембето  Twisted Evil

# 264
  • София
Херцен  Hug

Днес си правя експеримант - само едно хранене ще имам - вечеря. Да видим дали утре ще се раздвижи кантара. От 5 дни е закотвил и дори със 100гр не мърда. Харесал си е 51,300 и туй то.

Херцен, ще ми е интересно и при теб какво ще се случва с тоз "подарък"  Heart Eyes

Обаче днес съм щастлива, купих си нов бански - прашка, тюркоазена на цвят с връзки отстрани Simple Smile Изпрах го и не смея да го пробвам, да не се потреса Simple Smile

# 265

моето хранене е обедно, високомазнинно и висококалорично
надявам се да е от залежаването вкъщи тази седмица,
поради лоша организация морето се премести за септември  Crossing Arms

# 266
joya, ако държиш да си абсолютно стриктна, направи един месец така - и без млечни, и без яйца, и без nightshades, а после започни да въвеждаш и да следиш за реакции. Но като въвеждаш, трябва само по една нова храна, която да консумираш в някакво нормално количество 2-3 дни и да следиш. После изчакваш още 2-3 дни, въвеждаш следващата храна и пак следиш за реакции. И става много дълго и досадно Embarassed Затова аз бих направила един месец само без млечни (яж си масло обаче, много хора си го ядат дори и не на гхи). После ги въведи постепенно тях и следи за реакции. Не мисля, че яйцата имат отношение към Хашимото Embarassed А за nightshades определено съм чела, че ги включват в списъка, защото може да влошават симптомите на ревматоидния и/или псориатичния артрит, т.е. ставни заболявания, а твоето не е такова. То всъщност хората, които са чувствителни към тях, го разбират по болките. Затова мисля, че е безсмислено да спираш и домати, чушки и т.н. Hug

По повод на маслото, мисля, че съм писала преди за историята на една шведка. Имала IBS, ходила по лекари години наред, повтаряли й да яде много фибри, тя изпълнявала, но нямало кой знае какво подобрение, а не установявала връзка с определена храна и се била отчаяла. Отишла обаче при някакъв нов лекар - заместващ в момента. Той я изслушал и й казал: 3 седмици ще ядеш само риба и масло, защото повечето хора ги понасят добре. Към всички други храни има реакции, но към риба и масло много рядко се случва. И после започни да въвеждаш една по една храните и да следиш коя ти понася. Съответно ще изключиш тези, които не ти понасят.

Така че затова си мисля, че маслото, дори в нормалния му вид, не под формата на гхи, се понася добре и не би трябвало да е проблемно и да го изключваш.

Ето малко блогове на жени с Хашимото, които се хранят палео:
http://www.washingtonian.com/blogs/wellbeing/health/how-a-gluten … anged-my-life.php
http://www.thepaleomom.com/tag/hashimotos
http://sillyblatherings.wordpress.com/2012/05/11/my-battle-with- … otos-thyroiditis/
http://paleozonenutrition.com/2010/08/26/hashimotos-auto-immune- … -like-the-plague/ - това е на консултантка по храненето

Последна редакция: вт, 13 авг 2013, 17:22 от Cioccolata

# 267
Дам днес цял ден чета, определено млечните навсякъде ги третират като враг.
Ще си дам един месец, ако трябва и два, нали е здравето, а другите неща, постепенно, за nightshades четох че са кофти и за просеазис , което е към моята розацеа. Така и не разбрах какво има в тях, че предизвикват имунен отговор, но сега есента, акто минат хубавите домати, ще пробвам. Чушките и патладжаните не са ми зор, ще ги спра. Подправки много не ядем. Само домата е зор, за това ми е трудно повече от две любими храни наведнъж. А едната определено бяха млечните, като гелдам май ще ги забравя за дълго време. Гледах рецепта за домашно кокосово мляко, йогурт и кефир. Ще пробвам да видим. Интересното е че другата забранена храна са ядките. следователно всякакви ядкови млека и изгъзици. Не че много ги плзвам, но например слагам бадемово брашно в режимни палачинки, сандвичи и подобни. Сега всичко ще е с кокос.

А понеже с Аги скоро говорихте за палмовото масло, четох също че е доста полезно, особено червена палма (май беше  newsm78) Ще се опитам да намеря и него.

# 268
За ядките знам, че ако се накиснат предварително, стават за консумация Peace Така им се премахват фитиновата киселина и лектините, които всъщност са проблемът.

# 269

Не мога да намеря връзката за nightshades храните, освен тези лектини, които идея си нямам какво са, трябва да попрочета за тях. аз лично живота без домати не си го представям. с това съм буквално закърмена, мога да откажа всичко, но не и доматите.

joya, ще се самоцитирам, виж за термичната обработка:

Обичам чушки, патладжани, домати. Подлагам ги на термична обработка.
Цитат
Since cooking only lowers alkaloid content of nightshade foods by about 40-50%, highly sensitive individuals may want to avoid this category of food altogether, while non-sensitive individuals may be able to eat these foods, especially in cooked form, without problem.
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=62

Общи условия

Активация на акаунт