На море в Гърция 2013 - X

• 63 887
  • 777
  •   1
Отговори
# 525
  • София

Имам питане-има ли на Ситония рибари?
в смисъл- да си купим прясна риба?
Или да отидем до Атон- там имам спомен,че се ходеше рано сутрин 5-6ч.
Предварително благодаря!

Привет пак от Ормос, това е рибарско градче. На пристанището има две маси за риба, има много и на добри црни. Има и калмари,октоподи, миди. Работят до обяд. Ама не разбрах къде сте на ситония  Hug

# 526
Привет от Ситония,
Разкошно време, чуден плаж.
Вече и спокойно и пусто Laughing
Имам питане-има ли на Ситония рибари?
в смисъл- да си купим прясна риба?
Или да отидем до Атон- там имам спомен,че се ходеше рано сутрин 5-6ч.
Предварително благодаря!

На пристанището на Ормос Панагияс рано сутрин. В другата посока Порто Куфо.

# 527
Ние бяхме в Неа Мармарас и имаше няколко магазинчета за риба.  Rolling Eyes Не знам дали е местна, но идеята ми е, че риба има. Цените там, където казвате, вероятно са по-ниски.

# 528
Привет и от мен!
За съжаление вече от Бьлгария. След първото ни море в Гърция, тук сме само телом, духом още сме си там.
Бяхме в Сарти в http://www.phoenix-studios.gr/main/. Вече е писано във форума за тях, но не мога да не напиша и аз - прекрасно място, хубави, много функционално обзаведени стаи, със стил, модерно и ново обзавеждане, кокетно дворче с мека мебел и барбекю с една леля, която разпалва огъня за минути(направи ни божествени препечени филийки със зехтин и подправки). Собственичката е много готино младо момиче, на разположение за всякакъв проблем и съвет за новобранци. Хареса ни и това, че къщата е в старата част на града, в която има много приятна атмосфера, доста различна от крайбрежните хотели.
Нас вълните на Сарти не ни притесняваха, даже ни бяха доста малки. Най - много ни хареса Платания бийч, южно от Сарти. Догодина май ще пробваме някое от хотелчетата, които са до плажа там. Ако някой има отзиви, ще съм благодарна за всякаква информация. Все пак благодарение на темата бяхме от най-информираните новобранци в Гърция!
Един поздрав от дребния: "Кали мера, кали спера, октоподи" - всичкото това за добър ден!
И моите снимки http://www.flickr.com/photos/101575175@N08/

# 529
Таис, Параход, Сали, Анна бел   bouquet дали не изпускам някой  newsm78 ....направо ми стоплихте душата с тези снимки и чудесни разкази  Hug голямо чудене ми заформяте за посоката догодина  Wink

На пристанището на Ормос Панагияс рано сутрин. В другата посока Порто Куфо.
или привечер като се прибират лодките също става  Peace

# 530
  • София
Чудесни снимки и разкази, момичета!!!
Сали - много красиви снимки на много красиво място!!!
Параход - истинско удоволствие ми доставиха снимките ти, прекрасно семейство сте, пу пу, още мнооого пътешествия ви желая!

Последна редакция: пн, 09 сеп 2013, 11:05 от pontes

# 531
  • София
Параход, чудесно разказваш, ще чакаме и продължението за Корфу Simple Smile...ох, как искам да отида след две седмици и до там, напомня ми Италия, но няма начин как да стане, поне засега, а пък да отидем до град Керкира с две нощувки и да се върнем...много налудничави мисли ми минават нещо напоследък, та не знам... Laughing
Имам някои уточняващи въпроса за района. Мислех да пиша на лични, но може би ще ще бъде полезно и на други, затова ще питам в темата.
Много ли е тежък пътя Парга-Сивота, защото се уплаших, като даде сравнение с Пелион. Не, че съм ходила там, но много ме притесняват разни тесни пътища с пропасти и много остри завои. От отбивката на Егнатиа Одос до Парга също нямам представа за пътя.
Освен това в Парга няма ли платени паркинги или недостигат? Нямам представа колко стръмно е изкачването от променадата нагоре и ходенето по шосето, сигурно много ще се озорим. Laughing
Дали е по-добре, ако се нощува в центъра, защото, гледам някои места за настаняване, предлагат и паркинг. Доста са по-скъпи, особено тези с гледките, но ако има паркоместа може би си заслужава ..., или настаняването в Антуса е по-добрия вариант.

# 532
Божеее, направо ми се е свил коремът, че съм тук, а не там... и за да ми е още по-гадно, следобед трябва да ходя на заседание в общината! Хич не обичам чиновници

Започвам поред:
с Bibi2, че й е най-належащо Simple Smile центърът на Парга има същия проблем - малко от хотелите там имат собствен паркинг. Иначе на повечето места не е шумно, тъй като градът се състои почти изцяло от пешеходни сокачета и стръмни стълби, най-много тук-там някой мотор да пробръмчи. Но си е сгъчкано и пак - трябва да се внимава да не уцели човек някое от малкото шумни места.
В непосредствената околност на града - по плажовете, на хълма горе - е фрашкано с къщи и хотели, ама като казвам фрашкано, сигурно са 1000. Те са със собствени паркинги, но почти всички са отвъд главния път. Висока цена като цяло не си струва, възможностите са страшно много, особено пък след 20 септември.
Ние имахме две подготвени идеи за отсядане на Валтос, но видяхме само едната на живо (и то след като се бяхме настанили). За възрастни ходенето от Валтос не е проблем, ако не е жега - 30-ина минути е. Там паркоместа има. Водното такси е много удобно - както казах 2 евро на калпак, и на всеки половин час те мята от плажа до центъра. В самия град видях един платен паркинг, но беше скъп и не беше по-изгодно от такси.
За мен Антуса се оказа отличен вариант, къщата, която сте избрали вие, е много добра също - ако сте двама в стаята. Недостатъкът е, че и от двете къщи няма гледка към морето. Ако имаш конкретни въпроси, може да поговорим и на лични.
Като отправна точка за бъдещи пътешественици в района препоръчвам и един друг вариант за настаняване - на Лихнос - има приятни хотелчета, близо до плаж (макар и не идеален) и две хубави таверни, близо и до града и в същото време усамотено, поразяваща гледка към залива, тъй като е много стръмно.  

Относно Керкира. Реално до Игуменица се стига по-бързо, отколкото до Парга, нали е изцяло магистрала, така че ако ви влече, можете и там да уплътните двата дни. Ферито е час и половина в посока, 10 евро за човек, за кола не зная, че не я качвахме. В града има доста какво да се прави и види, ако изберете този вариант, до плаж може би няма да стигнете.

Пътят Парга-Сивота - не е страшен. Тесен е, с планински участъци, но няма големи денивелации. Тук-таме имаше ремонти. Големите наклони са по слизането към плажовете - към Саракинико, от Агия до Картери (като се връщахме към магистралата последния ден, ни излезе джигерят), към Лихнос също е леко стръмничко. От Антуса има пряк път до Валтос, който е нещо ужасно като теснина и наклон, отказахме се Simple Smile Имаше един плаж с църква до селото, Ай Состис, там в неделя гърците щяха да празнуват Малка Богородица. Черен път, не за всеки Simple Smile
От Егнатия Одос за Парга може да се слезе на две места - при Парамитя е едното, другото е малко по-близо до Игуменица и не знам как е означено, тъй като оттам минахме на връщане. Това е въпросният маршрут през Картери и Морфи, за който писах писах по-горе и на Mur, той е малко по-пряк сякаш.

За Кефалония и родовите сбирки на Ана Бел... малко история и сеизмология...
ставало е дума и преди, че островът е силно земетръсна зона - той лежи на разлома между европейската и егейската тектонични плочи, дълбок горе-долу колкото Сан Андреас в Калифорния. След земетресението през 1953 г. почти всичко е сринато до земята (само в най-северния край, около Фискардо, остава по нещо цяло). Земетресението е 7.3, целият остров се повдига със 60 см по-високо над морското равнище!
Населението тогава е към 100 000 души. Повечето от тях заминават завинаги, за да търсят късмета си другаде, а и вероятно от страх за живота си и децата си - земетресението да не се повтори. Някои села никога не са застроени и заселени отново (предполагам, че това е историята на призрачното село от разказа на нашата събеседничка), други - namely столицата Аргостоли и всичко на юг - е вдигнато наново и съживено в ярки цветове и настроение.
Предполагам, че на родовите срещи се събират наследниците на всички онези, които са напуснали Кефалония след земетресението... а сигурно и все още живи негови очевидци. Броят на населението никога не се възстановява - днес е 30-ина хиляди; но островът отново е цъфтящ и жив в по-голямата си част. Земетресения има и сега, по-лекички.
Останки от пред-земетръсния живот в Дракопулата

Впрочем гръцките острови имат сериозна история на обезлюдяване, също като българските села в планините (въпреки че наглед пазят духа и историята си, и туризмът им дава живец допълнително) - пиковият им разцвет е в края на XIX век, оттогава започва преселването към големите градове на сушата, населението на някои островни общности намалява от 10 до 100 пъти, а пък Атина и Солун набъбват до над 4 млн. души общо.
А историята на Кефалония е направо необозрима - била е микенска, византийска, венецианска, френска, британска, османска (като руски протекторат), а това, че днес след земетресението е чисто нова и само земята под краката ти е старата... е направо призрачно.

Последна редакция: пн, 09 сеп 2013, 12:10 от Параход

# 533
Bibi2, аз определено съм запленена от Парга, с всичките й стръмни улички и стълби, с шумотевицата и глъчката, много е колоритна  Peace но честно казано за настаняване ако е за почивка бих предпочела нещо встрани, виж ако е за 2-3 нощувки за разходка и купон - бих се настанила именно там  Wink
Така, че зависи какви са целите и намеренията ви  Party

# 534
  • софия
Момичета, аз пак с въпрос, ама ми е спешно, има ли достатъчно отбивки с тоалетни по магистралата за Лефкада?
Егати и късмета, мъжа го хвана вируса  Rolling Eyes
четох в линка на Стойчо, че е само една  Shocked

# 535
Има.

Само една е бензиностанцията с магазин и заведение - център Olympus, веднага след като Егнатия се отдели от магистралата за Атина (преди Верия), има го и в двете посоки.
След това опциите са - отбивки само с тоалетни (невинаги чисти), обявени са със знак достатъчно в аванс, или кривване от магистралата при град/село - почти винаги има бензиностанция веднага след слизането от главния път.
Има и една бензиностанция към Йоанина, която се коментираше преди време в темата, тя е обозначена със знаци на магистралата, но всъщност отново е извън нея.

Ох, извинявайте, че така флудя темата, ама не мога да се откъсна мислено от морето...  Sunglasses

# 536
Параход, няма страшно. Теб те понасяме  Wink  bouquet

# 537
  • София
Параход, *2K*, благодаря много. Безценни сте. Hug

# 538
  • София
Ето ме и мен  Simple Smile
След едно лежерно пътуване от Евия, кацнахме в Сф към един и нещо през нощта. Тръгнахме късно от острова и пътувахме леко и приятно..

Но да започна от начало. На отиване спряхме за нощувка в Паралия Пантелеймонас - като цяло голямо разочарование. Хотелът и градината бяха чудесни, но собственичката беше една гръцка баба, която гледаше лошо, хокаше дядото, а за капак в неделя в 11:15 и на нас ни се развика, че още не сме си тръгнали  Shocked
Принципно изнасянето става до 12, т.е. имаше още цели 45 минути.
Сега се смея, но тогава ми стана много тъпо, досега в Гърция подобно отношение не бяхме срещали.

Паралия Пантелеймонас е едно доста мръсничко село, пълно с украйнци и руснаци, и малко българи за цвят.

Плажът - мноого широка пясъчна ивица, мечтата на масовия бг турист и явно и на туристите от Русия и Украйна. Те май затова и толкова любят нашето Черно море - водата, храната и обслужването може и да не струват, но поне пясък има бол..

Водата в морето е мътна. Цветът и е син, но е много далече от онова кристално-прозрачно съвършенство, на което се радвахме в Евия. За капак - адски бързо става дълбоко, излизат и вълни. Определено не бих отишла там в района на почивка, става единствено за кратка спирка по пътя за някъде другаде  Peace

Единственото хубаво нещо беше крепостта Платамонас - внушителна Византийска крепост от 12 в, която всъщност е построена върху древногръцки град. Има запазени прекрасни стенописи, останки от пещ за печене на глинени съдове, древна цистерна за съхранение на вода. Разгледахме крепостта из основи, а гледката от горе към селата е зашеметяваща.
То общо взето, районът е красив само погледнат така от високото  Wink

Ето малко снимки от Пантелеймонас, хотела, плажа и крепостта Платамонас:

http://www.flickr.com/photos/101489373@N02/

Прекъсвам за малко, че ме чака малко досадна работа из къщи.
По-късно ще пиша за Евия  Wink

# 539
  • Sofia
Здравейте момичета рядко пиша вече,но редовно ви чета и мислено обикалям с вас  Hug
Намислила съм едно ходене до о.Евия но нещо ми е трудно да си обясня и начертая пътя....фериботи има от две пристанища кое е по удобно ако имат разлика(от Сандански ще тръгна)
Който каквото може да каже като съвет или препоръки ще съм благодарна и ще ми е от полза.
Ако има някои и с впечатления от там нека пише може и на ЛС   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт